Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukulele

Příspěvek od Hendrek »

No jo, jsi mi neměl prodávat toho el.ak. Lanikai LU21TE :wink: .
michal85

Příspěvek od michal85 »

Ale to jo, já chci koncertní velikost. A nějaké "lepší". Asi něco od Ortegy...
Tengli

Příspěvek od Tengli »

4Michal:Zpět na chvíli k Mimi.... Tak ten flourokarbon je nedostatkový asi i mezi rybáři... :( Je to něco jako Rolls.... Ale ty vzorky klasických vlasců bych Ti zajistil. Máš mikrometr,nebo to chceš i s popisky průměrů...?(to mě asi švára zavraždí) :mrgreen:
michal85

Příspěvek od michal85 »

Ó díky! Popisky netřeba, mám celkem kvalitní šupleru.
Hans Wydle

Příspěvek od Hans Wydle »

Co se týče toho komba pro ukulele, tak mám za to, že když to hodíš do obyčejného kytarového komba, tak to pojede. Já mám tohle kombo pro svou elektriku http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/4ca ... fe9fbb.jpg, buďto hraje čistě nebo tam zapneš zkreslení (distortion). Časem bych si možná koupil mikrofon pro akustické nástroje a nějak bych to zkusil hodit do komba, mohl by z toho být dobrý bordel. Já bych to určitě řešil obyčejným kombem, máš tam alespoň efekt.
Temné ukulele v dáli zní...
Tengli

Příspěvek od Tengli »

4michal85: Máš SZ
michal85

Příspěvek od michal85 »

Takže čára přes rozpočet... Včera jsem jel na služebku a vzal jsem to přes brněnské Kytary.cz. Vyzkoušel jsem všechny elekroakustiky, co tam měli a žádná mě moc nepřesvědčila :(
Pařez

Příspěvek od Pařez »

michal85 píše:Takže čára přes rozpočet...
Kdesi tady jsem vypsal své dojmy z nákupu v pražských "Kytarách"
http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=fo ... ir=1&auth=

Chtěl jsem taky elektroakustiku - koncertku. Když to shrnu, vše bylo velice, až překvapivě, bídné. Nakonec jsem si koupil akustický Lanikai ULFM-C a el nechal dodělat. Jediná nejvyšší Ohana (50 "něco") cca 8.000,- mohla konkurovat zvuku a zpracování a snad (nejvyšší) Lanikai cca 5.000,- i předčít, ale ta cena..... :?
Naposledy upravil(a) Pařez dne 29.03.2013 19:34, celkem upraveno 2 x.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

michal85 píše:Takže čára přes rozpočet...
Kdesi tady jsem vypsal své dojmy z nákupu v pražských "Kytarách"
http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=fo ... ir=1&auth=

Chtěl jsem taky elektroakustiku - koncertku. Když to shrnu, vše bylo velice, až překvapivě, bídné. Nakonec jsem si koupil akustický Lanikai ULFM-C a el nechal dodělat. Jediná nejvyšší Ohana (50 "něco") cca 8.000,- mohla konkurovat zvuku a zpracování a snad (nejvyšší) Lanikai cca 5.000,- i předčít, ale ta cena..... :?
michal85 píše:Už jsem myslel, že to mám vyřešené a jsem zase kde jsem byl... :D
Zeptám takto: Rád bych, aby to umělo hrát čistý ukulelový zvuk, ale aby bylo možné výsledný zvuk i radikálně změnit. Mám tedy koupit kombo pro elektroakustickou kytaru + nějaký multiefekt, nebo něco jiného?
Vím že bych to měl řešit spíše na prodejně s prodavačem, ale tady jsou povolanější lidé. :wink:

...... :idea: Ať to dopadne jakkoliv, základem by asi určitě mělo být slušnější kombo pro el - akustické nástroje. Další hračky lze jistě bez problémů připojit, ale přirozený zvuk, dle mě, jinak nedoženeš.....
Naposledy upravil(a) MilanT dne 29.03.2013 21:29, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty. Příště prosím edituj. Díky.
Láslo

Příspěvek od Láslo »

Michal85 - řešíš dilema které jsem měl také.Používat kombo s přirozeným zvukem plus nějaké modulace zvuku.Zakoupil jsem přes bazar tohle kombo http://kytary.cz/roland-ac-60/HN004855/ a k tomu pořídil tuhle krabičku http://www.prokapelu.cz/zoom-a2-kytarov ... ou-kytaru/ a pak ještě tohle na trochu tvdší zvuk http://www.audiotek.cz/product-15352-ma ... uesbreaker vše mě to vyšlo na cca 9000 kč. Řekl bych že jsou to docela kvalitní komponenty a ta cena za které jsem je přes bazary a aukro pořídil vzhledem ke kvalitě je přijatelná. Nikde nic nešumí vše funguje perfektně.
A ukulele to je kapitola sama pro sebe.Vím že každý bude obhajovat zrovna ten svůj nástroj. Já měl veliké štěstí a zakoupil jsem v Kytarách tohle: http://kytary.cz/washburn-u50lce/HN120106/ od té doby už jsem ho nikde v ČR nenašel. Zatím jsem nehrál na žádné koncertní ukulele jiné značky které by mělo lepší zvuk. Z jiných variant by pro mě byla jasná volba a zase bohužel u nás neseženeš http://www.thomann.de/cz/ibanez_uew20sme.htm
Toť asi tak vše.
michal85

Příspěvek od michal85 »

Super, díky za tipy. že jsi spokojen s Washburnem se nedivím. Já mám od nich U30 a taky super. Asi to skončí tak, že si nechám dát snímač do něj.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

[quote="Láslo"]Michal85 - řešíš dilema které jsem měl také.

Ke chvále Washburn (v mém případě Oscar Schmidt) uke se musím připojit, ikdyž mám pouze nižší model
http://kytary.cz/oscar-schmidt-ou2e/HN123196/ Zkoušel jsem i "50ku", bylo hezké hrálo fajn, ale chtěl jsem DŘEVO....
Nakonec vyhrál LFM -C (lanikai), oproti nástrojům řady 21neskutečný rozdíl, zpracování, zvuk, ach :wink: (a to jsem se mu nejdřív bránil)
http://kytary.cz/lanikai-ulfm-c/HN117338/, řekl bych, že překonal Ohana CK-35S, ale bohužel jsem nevyzkoušel, protože tenkrát chybělo, Ohana CK-50GS http://kytary.cz/ohana-ck-50gs/HN122851/, to už bych se možná zvyklat nechal :twisted:
Jako plus jsem u toho "svého mazlíčka" bral i to, že má o kousek delší krk - pohodlnější hraní blízko těla nástroje i bez výřezu, jako kytara klenutou zadní desku - nevím sice proč, ale přes to, že je tenčí, má silnější zvuk, než tělem silnější nástroje - masiv v předu ? Navíc je to fešák - ty kudrlinky javoru, ten lom světla na přední desce.... :lol: Škoda jen, že rozeta není pravá perleť, ale což, hraje výborně, mechaniky jsou nejen hezké, ale (hlavně) drží. Celkové zpracování čisté, jemné.
Vypadá a hraje zkrátka líp než na obrázku..... :mrgreen:
..........
A ještě nepatrně k "bednám" zkoušel jsem i kombo pro el - kytaru, je to sranda, téměř jako "elektrika", alé já mám holt nejraději akustickou čistotu - jen ať všechno vynikne :shock:
Tengli

Příspěvek od Tengli »

To je láska... Když se potká štěňátko s páníčkem... :D Jak to sedne do ruky je to super!
Perleť nehraje,ne...?
Stefka

Příspěvek od Stefka »

Nejspíš vám tu zasáhnu do nějáké diskuze, ale pevně doufám, že vám to nebude vadit. :)
Jsem naprostý neznalec ukulele, nevím nic kromě toho, co si můžu přečíst někde na internetu, ale chci slyšet nějáké osobní názory zkušených hráčů. Chtěla bych si na nějáké to domácí a popřípadě i venkovní drnkání pořídit ukulele. Co si budeme povídat, tahat kytaru na vodu, hory, k moři a podobně není úplně praktické. Tak něják egoisticky počítám s tím, že by pro mě neměl být extra velký problém se na ukulele naučit (za svůj prozatím poměrně krátký život už jsem zvládla ze strunných nástrojů poměrně slušně ovládnout housle, kytaru a baskytaru).
Teď mi tu ale vyvstává problém! Absolutně netuším, co za nástroj pořídit! Jak moc velké rozdíly jsou mezi těmi sopránovými, tenorovými a dalšími nástroji (kromě ladění samozřejmě :D)? Jaký nástroj by se hodil pro totálního začátečníka? Popřípadě uvítám nějáké začátečnické typy..:)
Budu všem moc vděčná!! ;)
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Co na to říci...? Dle mého je jedno jakou verzi Uke zvolíš... Baryton asi ne,že... A pak už je to dle mého,co Tě osloví... Soprán=klasika,koncert= nevím,tenor=nejspíš nejpohodlnėjší hraní( všichni Top) komplet je to subjektivní-jako asi vše,že...
Nějak nepíšeš,co od něj očekáváš...?
Já mám soprán a ač mám docela velkou ruku,hraje se mi na něj v pohodě.
Hlavně při výběru důraz na ladění! Klipovou ladičku sebou a zkontrolovat jestli je dostatečně přesné.
Všeobecně se zde pro začátky doporučují Lanikai ale výběr je samozřejmě na Tobě.
Stefka

Příspěvek od Stefka »

Proč baryton, ne?
Co jsem tak pochopila, tenorové je největší, že? Ale nejspíš budu vybírat, co se mi tak nejvíc zalíbí podle zvuku. :)
Co od něj očekávám, nó ani sama pořádně nevím. Jako nevím, co bych měla očekávat od nástroje, co vlastně neznám..:D U výběru kytar jsem třeba poměrně náročná, protože se s tím nástrojem už nějákou chvíli mazlím, ale tady asi prostě půjdu do toho, co mi sedne do ruky a bude mi sedět zvukově..:)
Jinak očekávám, že z něj bude příjemný společník na cesty a podobně. Jsem asi šílenec, ale na nějáký vícedenní výlet vyrážím bez nástroje jen s velmi těžkým srdcem..:) A co si budeme povídat, jako ženská už mám dost těžká zavazadla..:D Á taky doufám, že trochu oživím život svému okolí něčím méně obvyklým..;)
Á na ladění si dám určitě pozor, to už mám naučené..:D
Tak mě napadá, dají se hrát na uke flažolety??
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Stefka píše:Co jsem tak pochopila, tenorové je největší, že?
Největší je baryton (když pominu basové uke). Ale baryton je laděný stejně jako kytara v G (když si odmyslíš od kytary tlusté struny E a A, tak máš baryton uke - samozřejmě je ale menší než kytara, má kratší menzuru).
Pak následuje tenor.
Rozdíl mezi sopránem, koncertkou a tenorem je v menzuře a velikosti, tudíž tenor má plnější kulatější zvuk, soprán má zase průrazné výšky. Koncertka je něco mezi. Mohou se ještě lišit v ladění (C nebo D), případně v tom, že tenory mohou mít spodní (pro rýpaly horní) strunu nejtlustší.

Napiš odkud jsi a určitě se ti někdo nabídne a pomůže v obchodě s výběrem, zahraje na vystavené kusy a uvidíš, resp. uslyšíš.

Důležité je, jak ti padne do ruky, já mám třeba se sopránem v mojí pracce problém, radši tenor.
Já mohu z vlastní zkušenosti doporučit tato uke (samozřejmostí je výměna strun za Aquila):
soprán Lanikai LU11
tenor Lanikai LU21TE
baryton Baton Rouge U3B
Chybu nicméně neuděláš asi ani z Washburny, Oscar Schmidt, nevím jak ty levnější Ortegy (asi by taky mohly být ok).
Jaký máš cenový strop?
Stefka píše:Tak mě napadá, dají se hrát na uke flažolety??
Jistě, že ano :)
Stefka

Příspěvek od Stefka »

Nó jsem z okolí Jindřichova Hradce, ale nevím jak to tam bude s výběrem, takže to vidím spíše na České Budějovice, Jihlavu, popřípadě Prahu, až se tam dostanu..:)
To 'Ale je laděný jako kytara..', to je snad špatně..? :D Trochu mi to tak vyznívá..
Nó já jsem z toho taková zmatená..:D Nevím, nevím, co pořídit.. Asi se vážně budu muset spolehnout na to, co mi sedne do ruky a do ucha..:D
Cenový strop.. No vzhledem k tomu, že se na to zatím rozhodně nechystám nikde koncertovat, tak to nechci s cenou nijak přehánět.. Ale jelikož vím, že kvalitní nástroj něco stojí, tak taky nečekám zázraky.. Myslím, že do těch 4 tisíc by mohlo být zatím pro mě optimální.. Co myslíte?
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Za 4k už pořídíš slušnou parádu. S tím barytonem jsem to myslel tak,že to není "typický" ukulele zvuk. A skladnost na cestování už také není bůhvíco. První ukulele bych vybíral mezi sopránem-koncertkou-(tenorem). Další speciality(baryton-basa-banjolele) bych si nechal až se do ukulelat úplně zblázním.
Hraju na ukulele jenom "beglajty" tak se s prackou vejdu i na soprán. Ladění používám D. Začal jsem s ním a už jsem u něj zůstal. Mnohem více not,tabů a tutorialů ale najdeš na ladění C,je prostě rozšířenější. Tož tak...
Stefka

Příspěvek od Stefka »

Nó já si právě myslím, že za to už by se dal pořídit dost slušný nástroj, který by mohl něco vydržet..:) Přeci jenom nejsem tak bohatá, abych mohla kupovat levné věci..:D A jsem hudebník, takže vím, že kvalita něco stojí, i když je fakt, že to není pravidlem (mám doma jako živý důkaz housle. :D).
Á když tedy porovnám soprán a tenor, výhody, nevýhody?
A můžu na jedno uke používat různá ladění? Nejsou pak třeba náchylnější k 'rozjíždění', když bych to častěji přelaďovala?
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“