LP menzura a podladění

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
pedrush

LP menzura a podladění

Příspěvek od pedrush »

Zdravím, v prvé řadě se chci omluvit jestli tenhle dotaz tady už někde je, pár vláken jsem pročetl, ale přesně tenhle dotaz, jsem zatím nikde nenašel. Kdyžtak klidně zamkněte a přesměrujte.

Ale k věci: jedná se mi o to, že mám doma LP (samozřejmě menzura 628mm, konkrétně model LTD EC-401VF) a zajímalo by mě, jak řešíte hluboké podlazení např. do B nebo stačí v podstatě i do C. U superstratu jsem byl spokojený, tak to šlo v pohodě, ale u LP mám pořád trochu problém s né úplně napnutou strunou (E6 - .54) a docela špatně se na něm podlazuje.

Jak tohle řešíte vy, vlastníci LP? Koupit struny na sedmistrunku? Či je i jiné řešení? Koukal jsem, že hodně kapel používá např. Gibson Les Paul Studio a jsou nalazení do A. Myslím, že takhle hraje Sevendust. Nebo kytarista z Hatebreed taky používal LP a ladil do drop B# ve snad většině songů.

Děkuji za každou radu, s pozdravem
Pierre Da Lush
Demilich

Re: LP menzura a podladění

Příspěvek od Demilich »

No coby. Moc jine reseni, nez koupit hrubejsi struny ti nepomuze :) bohuzel. Snad jen nepodladovat tolik. Do Ccka by to mela byt pohoda, tak ladi vetsina core kapel a casto vali na tyhle ESP-LTD LPcka. Pokud nize, tak ano, zkus sedmistrunny set ktery konci .60 strunou a nejtenci vyhod. Tam by ses mohl na Bcko dostat. Taky struny jednotlivych vyrobcu, ackoli stejne tloustky, muzou pocitove byt nektere tvrdsi a nektere mekci - to je treba vyzkouset a je to dost subjektivni. Mi treba vyhovuji Ernie Bally a nemam rad DRka. Dean Markley na 7-strunku byly taky bomba, ale uz je roky nemuzu sehnat (byla to nejaka signature edice).
Pak existuji jeste barytonove struny, to jsou taky celkem lana, tak kdyztak je omrkni.
Vetis extremy bych tam nedaval, jako treba koupit osmickovy set. To uz by pak bylo na povazenou, zda kvuli takovemu podladeni nevymenit spise kytaru :)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Pierre, opravdu jsi nemusel zakládat duplicitní vlákno. Klidně jsi mohl svůj dotaz položit v některém starším.
Dole máš nabídku threadů, vyber si tvému dotazu nejbližší, dej mi vědět a já ti to sloučím. Je to jen rychlý výběr a je toho tady opravdu hodně.
Jedna šťouravá otázka: Proč máš v nadpisu "podladění" a v textu "podlazení"?
Struny se ladí, nalaďují a podlaďují. Stejně jako se píše "ladil" a ne "lazil"

Struny a podladění
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... %9Bn%C3%AD
Jaké struny pro drop C
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/j ... %9Bn%C3%AD
Struny na podladěnou kytaru
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... 13847.html
Podladění do D až C
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/p ... %9Bn%C3%AD
Podladění kytary
hrani-na-kytaru-tabulatury/podladeni-ky ... les%20paul
Podladění drop C
hrani-na-kytaru-tabulatury/podladeni-dr ... %9Bn%C3%AD
Struny k podladění o 1,5 tónu
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... %9Bn%C3%AD
Podladění drop Db
hrani-na-kytaru-tabulatury/drop-db-tuni ... %9Bn%C3%AD
Podladění
hrani-na-kytaru-tabulatury/podladeni-t1 ... %9Bn%C3%AD
Ladění drop B
hrani-na-kytaru-tabulatury/tuning-drop- ... %9Bn%C3%AD
Jiná ladění
hrani-na-kytaru-tabulatury/jina-ladeni- ... %9Bn%C3%AD
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Díky moc, ale jak říkám, omlouvám se jelikož jsem nepřečetl úplně všechno. Šlo mi hlavně o tu menzuru a takové podladění. To jsem v těch threadech co jsem přečetl nenašel, proto jsem se zeptal a jsem pro, když to zamknete a přesměrujete jinam, fakt jsem to všechno nestačil přečíst :)

Mám různá doporučení od lokálních kytaristů co dělat, ale chtěl jsem se o názor podělit i s váma, co si tímhle už třeba prošli a vychytali to.

Stejně díky a pokud to nikoho neurazí, klidně pište do vlákna dál, pokud se nesloučí nebo nezamkne.
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Kdysi jsem řešil stejný problém, ladil jsem do drop A. K dosažení spokojenosti jsem použil set D'Addario Baritone, tloušťky 14-68, mají je v opavském Domě hudby k objednání (bez poštovného v případě vyzvednutí, tedy po schodech dolů). V tomhle se stotožňuji se Spajsim, kytaristou Dark Gamballe, který používá krátkou menzuru a stejné struny.
LP jsem prodal, přeskočil jsem standartní menzuru a šel jsem rovnou do barytonové. Jsem za to rád, včera jsem hrál na Ibanez 7421, která má o půl palce méně, a to je pro mě nejmenší přijatelná menzura.
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Já si LP pořizoval proto, že se mi na něj hraje opravdu strašně moc pohodlně. Stokrát víc, než třeba na strata, ale bohužel to zřejmě nebyl úplně nejlepší nápad si na hard-metal core pořizovat LP. Jsem teda spíš na ten HC než na emo-screamo metalcore, ale nevadí mi to a klidně to s kapelkou hrát budu i nadále. Všechno je o kompromisu. Akorát mě mrzí, že se nevyjádřilo víc muzikantů, kteří na LP hrají a přitom hrají HC jak vyšitý. Zkusím pořídit GHS ZW struny, přeci jen hraje na LP a ta .60 by mohla udělat svoji službu, ale rád bych slyšel osvědčený recept od někoho zkušenějšího, LP se zbavit nechci, je to pro mě hrozně pohodlná kytara a její parametry mluví za vše. Od dřeva až po snímače, výborný kousek.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ja na LP menzure uz nejakou dobu podladuju a uplne idealni to teda neni - pouzivam ladeni CGDGHE s ZW strunama (10-60) a stejne je to trochu boj - ani to tluste lano nedrzi ladeni uplne stoprocentne, nehlede na problemy s oktavama (naladit to samozrejme jde, ale chce to proste komplet prestelovat celou kytaru) atp. s 25.5" nebo i 25" je zivot jednodussi :)
Dafčánek
Bandzone: http://bandzone.cz/navzdory

Příspěvek od Dafčánek »

To ještě žádnýho výrobce nenapadlo udělat LP s delší menzurou? Koukám, že některý Ibanezky mají 635mm.
Ibanez GAX 30 (DiMarzio X2N) // Randall RX25RM // struny 0.11
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Dafčánek píše:To ještě žádnýho výrobce nenapadlo udělat LP s delší menzurou?
:arrow: elektricke-kytary/alternativa-k-lp-se-s ... 29291.html
junapetr

Příspěvek od junapetr »

Lee Malia údajně používá jedenáctky ale 048 nahrazuje 080.
impact

Příspěvek od impact »

Dafčánek píše:To ještě žádnýho výrobce nenapadlo udělat LP s delší menzurou? Koukám, že některý Ibanezky mají 635mm.
Napadlo, říká se tomu Stratocaster. :)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
krasty

Příspěvek od krasty »

Dafčánek píše:To ještě žádnýho výrobce nenapadlo udělat LP s delší menzurou? Koukám, že některý Ibanezky mají 635mm.

http://www2.gibson.com/Products/Electri ... itone.aspx
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Díky za tipy, jedenáctky mi naprosto vyhovujou, pouze E6 je bohužel taková více plandavější a je to takové spíš bláto. Je fakt že i oktávy se blbě seřizují, ladění pořádně nedrží, myslím že větší dráty by to mohly vyřešit, kytary se opravdu zbavovat nechci, jelikož je to to nejpohodlnější, na co jsem doposud hrál, proto jsem si ji taky pořídil. I přesto, že jsem věděl co mě podladěním čeká, ale že to bude až tak hard, jsem nečekal :)

a PS pro pana vtipálka s odpovědí, že se tomu říká stratocaster: přečti si pořádně otázku, ptal se zcela jasně a zřetelně jestli někoho nenapadlo, vyrobit LP s delší menzurou a odpověď ano, říká se tomu stratocaster, je naprosto zcestná a prostě úplně špatně :) Les Paul a Stratocaster jsou dvě naprosto odlišné kytary i když ano, souhlasím že Stratocaster má delší menzuru, jen ta otázka se týkala čistě Les Paulu, nikoliv Stratocasteru, tak díky za pochopení :)
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

"Obyčejnej" Les Paul, nataženej "D'addario baritone set .13-.70" a ladění do G.
(edit - dokonce až drop f)
impact

Příspěvek od impact »

pedrush píše:...

a PS pro pana vtipálka s odpovědí, že se tomu říká stratocaster: přečti si pořádně otázku, ptal se zcela jasně a zřetelně jestli někoho nenapadlo, vyrobit LP s delší menzurou a odpověď ano, říká se tomu stratocaster, je naprosto zcestná a prostě úplně špatně :) Les Paul a Stratocaster jsou dvě naprosto odlišné kytary i když ano, souhlasím že Stratocaster má delší menzuru, jen ta otázka se týkala čistě Les Paulu, nikoliv Stratocasteru, tak díky za pochopení :)
No byl to napůl vtip a napůl vážně míněná odpověď. Ale chápu, prostě se ti líbí Les Paul.

Na to, aby lépe drželo ladění, pomůžou zamykací ladící mechaniky.

Pro lepší zvuk basů snímače Railhammer ( http://www.railhammer.com/ , http://www.youtube.com/watch?v=L7h7ZonrgvE )
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Nechci měnit snímače, já tyhle pasivy opravdu rád a mají basů dostatek. I aparát i ten mahagon. Jde mi spíš o to, jakou tady mají lidi zkušenost v podladěním na takové menzuře. Čili jaké struny se jim osvědčily, jaké pak bylo prohnutí krku nebo jak jim šly doladit oktávy :) Zkusím ten barytonový set a uvidíme, ty jedenáctky co mám teď, jsou docela bláto.
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Nevím, kde jinde se zeptat: Je nějaký problém, že mám 10 struny a mám podladěno? Vadí, že ty basové struny dost drnčí? Nemůžou nějak časem deformovat pražce?
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Jestli to drnčení není slyšet z aparátu a tobě osobně nevadí, tak bych to neřešil. Opotřebení pražců nebude určitě větší než u běžného hraní..
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Tam jde o to, aby ty struny měli takový tah, že budou napnuté v takové míře, jako bys ladil do standart E. Pak ta struna vyzní, nekmitá tak a ani nedrnčí o pražce o podobně. Záleží jak moc podlaďuješ a co používáš za struny. Mě třeba docela překvapilo použít barytonový set na LP menzuru. Ale světě div se, pomohlo to. Taky si zkus pohrát s prohnutím krku a výškou kobylky. To se zase, světě div se, odvíjí od použitých strun.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Frostys píše:Nemůžou nějak časem deformovat pražce?
Prazce daleko vic deformuje primacknuta struna, bending a podobne, nez drnceni
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“