Struny na gibsonku
Pravidla fóra
-
Concorde
- Kontaktovat uživatele:
Struny na gibsonku
Zajímalo by mě, jaké by jste doporučili struny na nástroje typu Gibson Cremona, Cutaway Cremona,.. zkrátka různě "gibsonky". Zatím používám Gibson 0.13 medium, ale pokud by někdo měl jako návrh něco lepšího budu jen rád, když napíšete...
Nashville NW-92; Nashville NW-37C, Yamaha F-340, Willmann J. Osvald, Gibson Cremona, Cutaway Cremona a spousta dalších "gibsonek"...
-
Concorde
- Kontaktovat uživatele:
Moc se ve strunách nevyznám, ale nejsou toto struny na elektriku? Nebo to nevadí? Když se dělají struny na akustiku i elektriku zvlášť, tak tam asi nějakej rozdíl bude... A ještě by mě zajímalo co myslíš tím "opředenou strunou g" jestli jsem pochopil, že je G ovinuté, tak to je snad u všech strun, nebo ne? Asi jsou to stupidní dotazy, ale každý tak začínalAtkins píše:Protoze to jsou vicemene nastroje jazzove - doporucil bych sadu s opredenou strunou "g" a hladkym opredenim...
Nashville NW-92; Nashville NW-37C, Yamaha F-340, Willmann J. Osvald, Gibson Cremona, Cutaway Cremona a spousta dalších "gibsonek"...
Rozdíl mezi strunami
Rozdíl ve strunách na akustiku a elektriku je ten, že pro akustiku se používají většinou s bronzovým ovinutím a pro elektriku s železoniklovým. Akustické jsou většinou buď fosforbronzové (kulatější, méně průrazný spíše středový zvuk, velká výdrž), bronzové 85/15 (85%měď, 15%cín, "american bronze", jasně znějící, střední výdrž, mám je nejradši) nebo bronzové 80/20 (20% cínu, velmi jasně znějící ale nevydrží nic). Vzácněji se používají s nerezovým ovinutím, které se právě používají jak na elektrických, tak i na akustických kytarách. Mají velmi konkrétní zvuk, trochu jako klavírní struny, ne tak jasný jako fosforbronzové a zdaleka ne jako 80/20. Pak jsou ještě struny s poniklovaným ocelovým ovinutím, které se používají na elektrické kytary. Téměř se nepoužívají struny s čistě niklovým ovinutím, které mají nejměkčí a nejhřejivější zvuk a horší magnetické vlastnosti. Ještě méně používané jsou téměř hladké fosforbronzové struny, které mají velmi měkký zvuk (ale ne tolik jako ocelové) a používají se např. na slide kytary a studiové hraní (není slyšet škrábání prstů o struny). Nejměkčí zvuk mají ale elektrické nerezové jazzové. Hladké, leštěné, takže se na nich nedá vůbec páchat pickslide a vůbec jakékoli škrábání čímkoli. Tyhle konkrétní, co doporučuje Atkins asi budou jedny z nich, tedy nerezové nebo niklované hladké.
A G není ovinuté u všech, zejména u tenkých strun na blues se často vyskytují holá drátěná Gčka.
edit: teď jsem se díval na stránky výrobce těch Atkinsových strun a zrovna jsem tam našel nějaké struny s holým Gčkem, třeba 10ky Sliders nebo 12ky Jazz Bebop.
A G není ovinuté u všech, zejména u tenkých strun na blues se často vyskytují holá drátěná Gčka.
edit: teď jsem se díval na stránky výrobce těch Atkinsových strun a zrovna jsem tam našel nějaké struny s holým Gčkem, třeba 10ky Sliders nebo 12ky Jazz Bebop.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
-
Concorde
- Kontaktovat uživatele:
No jo, tak jsem zase o něco chytřejšíworo90 píše:Rozdíl ve strunách na akustiku a elektriku je ten, že pro akustiku se používají většinou s bronzovým ovinutím a pro elektriku s železoniklovým. Akustické jsou většinou buď fosforbronzové (kulatější, méně průrazný spíše středový zvuk, velká výdrž), bronzové 85/15 (85%měď, 15%cín, "american bronze", jasně znějící, střední výdrž, mám je nejradši) nebo bronzové 80/20 (20% cínu, velmi jasně znějící ale nevydrží nic). Vzácněji se používají s nerezovým ovinutím, které se právě používají jak na elektrických, tak i na akustických kytarách. Mají velmi konkrétní zvuk, trochu jako klavírní struny, ne tak jasný jako fosforbronzové a zdaleka ne jako 80/20. Pak jsou ještě struny s poniklovaným ocelovým ovinutím, které se používají na elektrické kytary. Téměř se nepoužívají struny s čistě niklovým ovinutím, které mají nejměkčí a nejhřejivější zvuk ...
Ne, životnost bude zhruba stejná jako u normálních strun na elektriku, tedy větší než u akustických. Ten zvuk bude měkčí, kulatější a bohatší, nebude to řvavý dreadnaught, bude to prostě gibsonkaConcorde píše:bude měkčí zvuk, ale menší životnost?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
-
Concorde
- Kontaktovat uživatele:
woro90 píše:Ne, životnost bude zhruba stejná jako u normálních strun na elektriku, tedy větší než u akustických. Ten zvuk bude měkčí, kulatější a bohatší, nebude to řvavý dreadnaught, bude to prostě gibsonka
Tak, to si objednám třikrát JS111 a třikrát JS112 A budu postupně přezbrojovat
struny pro gibsonku
Zdravim,
mohl byste me nekdo nasmerovat (prosim) na struny, "pasujici" k memu drobeckovi, ktery se mi vratil z opravy? Teda spis to byla rekonstrukce, kytara byla kompletne rozebrana, znova spasovana, preprazcovana atd, jeji puvodni stav byl vice nez tristni.
Bohuzel jsem diky konstrukci limitovan max .11, silnejsi struny pripadaji v uvahu pouze kratkodobe, tyhle kytary nemaji vyztuhy v krku (bohuzel, je to jejich hlavni konstrukcni problem, ale co vam budu povidat.
Od tech strun bych ocekaval hlavne zvuk, ktery tyto kytary maji mit - ostrejsi, silny a jasne ohraniceny.
Diky moc za "nakopnuti".

mohl byste me nekdo nasmerovat (prosim) na struny, "pasujici" k memu drobeckovi, ktery se mi vratil z opravy? Teda spis to byla rekonstrukce, kytara byla kompletne rozebrana, znova spasovana, preprazcovana atd, jeji puvodni stav byl vice nez tristni.
Bohuzel jsem diky konstrukci limitovan max .11, silnejsi struny pripadaji v uvahu pouze kratkodobe, tyhle kytary nemaji vyztuhy v krku (bohuzel, je to jejich hlavni konstrukcni problem, ale co vam budu povidat.
Od tech strun bych ocekaval hlavne zvuk, ktery tyto kytary maji mit - ostrejsi, silny a jasne ohraniceny.
Diky moc za "nakopnuti".

Cremona 463 (195x), Epiphone PR100 NS (2000)
Re: Struny na gibsonku
Hobbite vítej na fóru.
Před napsáním dotazu a založením vlákna si prosím prostuduj pravidla tohoto fóra a používej funkci HLEDAT.
Založil jsi duplicitní téma. Struny na tento typ kytar se tu řešily již před pěti lety.
Sloučeno.
Před napsáním dotazu a založením vlákna si prosím prostuduj pravidla tohoto fóra a používej funkci HLEDAT.
Založil jsi duplicitní téma. Struny na tento typ kytar se tu řešily již před pěti lety.
Sloučeno.
Diky, hledal jsem, ale asi jsem nemel ty spravny klicovy slova.
Hobbit píše:Diky, hledal jsem, ale asi jsem nemel ty spravny klicovy slova.
Mezi "struny pro gibsonku" a tvým "struny na gibsonku" je hodně společných klíčových slov.
Pěkná kajtra... Škoda,že Ti(kytaráři) nedokleplo tam fréznout drážku a vložit trussrod-mohlo být po problěmu,ni?
Tak tam zkus nějaké jedenáctky a uvidîš... Co Ti tam dal ten kytarář,že je to zlé...? Tt...
Tak tam zkus nějaké jedenáctky a uvidîš... Co Ti tam dal ten kytarář,že je to zlé...? Tt...
Rozhodne to nejni zle (bych si o praci ondry holoubka nedovolil rict), jenom proste hledam struny, ktere by "pasovaly" nejlip - nerad bych zkouset milion ruznych typu 
A co se tyka ty vyztuhy - ta kytara mela jine podstatnejsi problemy, nez chybejici vyztuhu. Casem treba na ni taky dojde.
A co se tyka ty vyztuhy - ta kytara mela jine podstatnejsi problemy, nez chybejici vyztuhu. Casem treba na ni taky dojde.
Nepochybuji o práci kytaráře. Podle fotky se to povedlo. Jen jsem se ptal jaké Ti tam dal dráty a co Ti na nich vadí.....? A výztuhu bych tam dal před přepražcováním,ať není škoda práce... že ano?
Odlepit hmatník,fréznout drážku,vložit truss,přilepit hmatník... Škoda toho pražcování... Ale uznávám,že to jde udělat bez přepražcování...
Odlepit hmatník,fréznout drážku,vložit truss,přilepit hmatník... Škoda toho pražcování... Ale uznávám,že to jde udělat bez přepražcování...