A taky je důležité mít dokonalou manikůru. To myslím doopravdy, bez smajlíka. Prsty, hlavně pravé ruky, musejí být v perfektním stavu, krátce zastřižené nehty tak, aby se nedostaly do kontaktu se strunou. Funkční plochy prstů musejí být na všech hrajících prstech ve stejném stavu. Jo a umýt si ruce před hraním, ale nechat důkladně uschnout a hrát až budou úplně usušený, ne dřív. To vlastní umytí je nežádoucí, protože to hru nějak komplikuje, prsty váznou na strunách (proto ten důraz na usušení), ale šetří to struny a z dlouhodobého hlediska výhody převažují. To jsou asi tak moje zkušenosti.
Když jsem začal hrát nebylo pro mně problémem hrát ihned 4 prsty včetně palcem, protože jsem byl zvyklý z kytary. Pak mi ale učitel doporučil nehrát palcem, když to není nutné, protože to má jinou barvu zvuku a že stačí hrát i jen 2 prsty. Prostě čím méně prstů ve hře, tím méně variací. Tak se to snažím dodržovat a kde to není vyloženě vhodné, tak se takhle držím.
Taky jsem se ptal na to vytočení ruky, které má vyrovnávat délku 1. a 2. prstu. Nedoporučil mi to, je to prý jakási berlička, které eliminuje symptom, ale neřeší podstatu - každý prst musí umět hrát úplně samostatně. Ono to pak mj. taky komplikuje hru naopak zase těmi více prsty, vyhovuje to jen pokud se hraje opravdu jen těmi dvěma. Ale to je asi věc preferencí.
Nejsem bůhvíjaký hráč, ale už rok si s tím hraju a technika mi docela jde. Pro vyrovnanost barvy zvuku jsou prostě potřeba perfektně upravené prsty, čisté struny (čistím skoro denně, mám stále původní), nehrát pokud možno na prázdných strunách (znějí jinak), neměnit výrazně polohy levé ruky (nižší polohy znění víc kytarově, nebo jak to nazvat, vyšší a velmi vysoké jsou zase někdy až příliš voodoo...

). To je asi zase věc nástroje.