Uprava dohmatu Yamaha GL1

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
gembec

Uprava dohmatu Yamaha GL1

Příspěvek od gembec »

Chem sa opytat, neviete niekto poradit ako upravit dohmat na takejto gitarke?
http://www.muziker.sk/gitary/ostatne-st ... ny_produkt
kodl258

Re: Uprava dohmatu Yamaha GL1

Příspěvek od kodl258 »

Tenhle dotaz bych směřoval spíš sem:
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/
Tady jsi v sekci domácí výroby nástrojů.
Jinak pokud má výztuhu krku (při té velikosti spíš mít nebude), tak si zkusit pohrát s ní. Pokud nemá, tak zbývá už jen ubrousit kobylku příp. nultý pražec - s citem.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

kodl258 píše: Jinak pokud má výztuhu krku (při té velikosti spíš mít nebude), tak si zkusit pohrát s ní. Pokud nemá, tak zbývá už jen ubrousit kobylku příp. nultý pražec - s citem.
Tak pozor!

Výztuha neslouží k nastavení dohmatu. Důvodem pro seřizování krku je buď velké pozitivní, nebo žádné až negativní prohnutí krku. Sahat na šroub kvůli dohmatu je blbost!
Potom se ti stane, že kytara neladí, a nebo bzučí i při relativně velkém dohmatu.

Ta kytara (guitalele) má ale nylonky a vzhledem k velikosti a ceně truss rod určitě nemá.
V tomhle případě bych zkontroloval průhyb krku, potom změřil výšky na 1. a 12. pražci, a potom zvážil co s tím.
Třeba to není ani potřeba
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Možná jsem to špatně formuloval. Samozřejmě, že výztuha slouží k úpravě průhybu krku, ale pokud je to z výroby blbě nastavené (= krk je moc do luku), tak se jejím přitažením (= narovnáním krku do menšího luku, ale tak aby to nedrnčelo) sníží i dohmat. Je to první věc, na kterou bych se podíval. Pak už následují jen nevratné (bez dokupování náhradních dílů) úpravy. Nebo máš u akustiky jiný nápad jak snížit dohmat?
Co se týče ladění a neladění, čím vyšší dohmat tím je nutná větší kompenzace - strunu při mačkání k pražci víc natahuješ. U nylonek to samozřejmě nemá tak velký vliv.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Tak či tak-toto guitalele žádnou výztuhu nemá... Problém je v tom,že první věc která člověka napadne je přeladit to na kytarové ladění-což je tah který tento krk stěží zvládne... Asi bych nebyl líný a zkusil se naučit ty nové hmaty(transpozice). Zas takový problém to není... Tt...
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Tengli píše:... Problém je v tom,že první věc která člověka napadne je přeladit to na kytarové ladění...
...nebo na to nedejbože dát kovové struny
gembec

Příspěvek od gembec »

tak takto krk vystuhu nema, struny su pol na pol, polka nylonky a vrchne tri su kovove ale ja som zamenil za kovove vsetky struny :D lebo som na ne zvyknuty, nylonky mi nesedia. co sa ladenia tyka, da sa naladit aj na klasicku gitaru tym, ze sa gitara podladi ale potom tie struny su volnejsie. na defaultnom ladeni od A je to dost zahul na prsty pri kovovych strunach, pri nylonkach to slo.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

kodl258 píše:Možná jsem to špatně formuloval. Samozřejmě, že výztuha slouží k úpravě průhybu krku, ale pokud je to z výroby blbě nastavené (= krk je moc do luku), tak se jejím přitažením (= narovnáním krku do menšího luku, ale tak aby to nedrnčelo) sníží i dohmat. Je to první věc, na kterou bych se podíval. Pak už následují jen nevratné (bez dokupování náhradních dílů) úpravy. Nebo máš u akustiky jiný nápad jak snížit dohmat?
Co se týče ladění a neladění, čím vyšší dohmat tím je nutná větší kompenzace - strunu při mačkání k pražci víc natahuješ. U nylonek to samozřejmě nemá tak velký vliv.
Ano, pokud je špatně nastaven RELIÉF KRKU (BEZ OHLEDU NA DOHMAT) seřizuje se šroubem.
Dohmat u akustiky se skutečně seřizuje "nevratnými úpravami" - pokud neuděláš něco blbě, není důvod to vracet. Napřed je ale třeba nástroj celkově posoudit, jestli není hnutá geometrie. Někdy stačí zvlhčit do správné kondice, někdy je třeba udělat reset krku, někdy je krk křivý ...
Kompenzace (ořechu i sedla) se nedělá kvůli výšce dohmatu. Důvodem je ohýbání jádra při kmitání struny.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
shoooter

Příspěvek od shoooter »

gembec píše: ja som zamenil za kovove vsetky struny :D
Tak tos měl napsat hned - zbytečně bychom se nezdržovali.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Tak tak... :? A ty tři "hrubé" struny jsou taky nylonky opředené drátem. Jako na klasické kytaře. Jestli se Ti chce,tak toho drobka můžeš rovnou rozšlápnout... ...výsledek bude asi stejný...
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

gembec píše:tak takto krk vystuhu nema, struny su pol na pol, polka nylonky a vrchne tri su kovove ale ja som zamenil za kovove vsetky struny :D lebo som na ne zvyknuty, nylonky mi nesedia. co sa ladenia tyka, da sa naladit aj na klasicku gitaru tym, ze sa gitara podladi ale potom tie struny su volnejsie. na defaultnom ladeni od A je to dost zahul na prsty pri kovovych strunach, pri nylonkach to slo.
Co říct a neurazit. Ty kovem opředený tlustý struny na klasickou kytaru jsou samozřejmě taky nylonový, mají nylonový jádro a taky mají daleko menší tah než běžný kovový struny. Nástroj konstruovanej na použití nylonových strun tah kovovek neutáhne a když jo, tak ne dlouhodobě. To "defaultní" ladění s kovovkama se tý kytaře muselo moc líbit. Vrať tam zpět nylonky a doufej, že se krk a přední deska vrátí zpátky a ty třeba nebudeš muset řešit, jak snižovat dohmat.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
gembec

Příspěvek od gembec »

fuf tak este ze som neosadil aj vrchne tri hrube za kovove (to by teda asi ta gitara nerozdychala), lebo som si myslel, ze uz tamtie od kupi boli kovove. ale je to pravda ze aj vrchne su nylonky, vela veci sa tym vysvetluje :D , lebo sa mi zdali volake divne a hned sa mi nepozdavali.
budem teda asi ladit ako klasicku gitaru.
inak zvuk to ma super na to ake to je male.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

gembec píše:ja som zamenil za kovove vsetky struny
A je to tady....hlavní původce problému.

sorry za OT:
shoooter píše: Dohmat u akustiky se skutečně seřizuje "nevratnými úpravami" - pokud neuděláš něco blbě, není důvod to vracet.
to je právě ten problém. snižuješ, snižuješ....až je to moc a drnčí to, takže pak už jen podložit dýhou nebo nové sedlo/nulák a nanovo ubrušovat.
shoooter píše:Kompenzace (ořechu i sedla) se nedělá kvůli výšce dohmatu. Důvodem je ohýbání jádra při kmitání struny.
dle mého soukromého názoru má výška dohmatu vliv na nutnost kompenzace. čím výše nad hmatníkem struna je, tím víc ji natahuji při přimáčknutí k pražci (->zvyšuji tón, podobně jako při bendu, ale samozřejmě podstatně méně) a potřebuji ji více prodloužit (->snížit tón). Nebo se pletu?
Samozřejmě to hodně závisí na typu struny. U nylonek to má malý vliv - při natahování nylonky se nemění tolik výška tónu. U kovových strun je vliv větší. Jak říkám je to můj soukromý názor odvozený selským rozumem.

Ale asi to tu nemá cenu řešit, když se hlavní téma vyřešilo samo.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Ale furt zme v Home. Tak by to asi chtělo to guitalele zrobit doma,ni...? :mrgreen:
shoooter

Příspěvek od shoooter »

kodl258 píše: dle mého soukromého názoru má výška dohmatu vliv na nutnost kompenzace. čím výše nad hmatníkem struna je, tím víc ji natahuji při přimáčknutí k pražci (->zvyšuji tón, podobně jako při bendu, ale samozřejmě podstatně méně) a potřebuji ji více prodloužit (->snížit tón). Nebo se pletu?
Samozřejmě to hodně závisí na typu struny. U nylonek to má malý vliv - při natahování nylonky se nemění tolik výška tónu. U kovových strun je vliv větší. Jak říkám je to můj soukromý názor odvozený selským rozumem.
No v podstatě to tak je - u správně seřízené kytary to není moc, a už se s tím počítá. Takže je to (pro standardní dohmat) "kompenzováno" už z výroby.
Kde, jak, nebo čím bys to chtěl dál kompenzovat? Na akustice tak nějak není čím. A hlavně, proč hrát na neseřízenou kytaru? Prostě seřídit krk a potom teprv dohmat kobylkou - a pokud není jiný problém, kytara intonuje (v rámci možností).
Atreadis

Příspěvek od Atreadis »

Řešil jsem na G1 přesně stejný problém - výška strun byla větším, takže hra nebyla pohodlná - problém byl ve vysokým ořechu, který stačilo lehce přibrousit a je vše OK. Oproti tomu, o jak malý nástroj se jedná, tak ladí naprosto perfektně.
Guitalele je určený pro nylonky stejně jako klasická španěla, navíc rezonanční deska je hooodně tenká - kovový struny nedávat, jinak přichází klasická kytarová smrt všech španěl s kovovkama - rozdíl v pnutí je ohromný.. :/
gembec

Příspěvek od gembec »

ja mam teraz struny pol na pol, spodne 3 kovove a vrchne hrube mam nylonove, znie to ako vino teraz. no k tomu preburseniu no neviem ci sa do toho pustim, aby som nieco neposral. ako si to prebrusoval?
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“