Tuzar - problém v notaci

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
tom.batoh

Tuzar - problém v notaci

Příspěvek od tom.batoh »

Zdravím,
s Tuzarem se již nějaký pátek snažíme skamarádit. Ale v etudě č. 51 a 52 si pro mě přichystal dva nové druhy notace bez vysvětlení a já teď nevím, co s tím. Přikládám foto. Kdo ví tak ať mi prosím napoví. :D

Nejsem si jist, jestli to jde dobře vidět. V prvním případě se jedná nejspíše o nějaký druh víru. Je to nota dvakrát přeškrtlá a nad sebou mám tři tečky. Napadlo mě, že by to mohl být vír dvojkama. V druhém a třetím případu mě zarazilo, že přeškrtnutí not je jednom případě pouze dvakrát a pak dokonce jedenkrát. Nejspíš se zase jedná o nějaký druh víru, ale teď vůbec nemám zdání, oč se jedná. Nebo to může být jen chyba tisku, protože se to najednou objeví bez vysvětlení a dále se to myslím ani neobjevuje. Předem díky za odpovědi
Přílohy
Tuzar_scan.jpg
Moleek

Re: Tuzar - problém v notaci

Příspěvek od Moleek »

Počet přeškrtnutí znamená jakými notami ten virbl máš hrát.
Tzn v tom případě 2. zahraješ ten příraz (nebo jak se tomu říká) a 4 šestnáctinky a ve 3. případě to budou 3 osminky. Jenom nevím proč nejsou vypsané. Možná se to hraje jinak. Počkal bych na Kajdu nebo někoho, kdo i učí.
Co se jedničky a třech teček týče, tak to nemám tušení
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

Já mám v Tuzarovi č.51 v prvním taktu nad druhou dobou tečky 4 (Ty taky) :)
Dvakrát přeškrtlá čtvrťová nota znamená, že místo ní zahrajeme 4 šestnáctinové noty, kdyby byla přeškrtlá jen jednou, zahráli bychom místo ní dvě noty osminové (každý "škrt" vlastně představuje trámeček).
Kdežto trojité přeškrtnutí už značí víření.
U osminových not se víření značí dvojitým přeškrtnutím a jedno přeškrtnutí vyjadřuje šestnáctinky.
Někdy ještě autor pro jistotu nad přeškrtlou notu napíše ty tečky, které značí počet not, které zahrajeme místo té přeškrtnuté .... jak je to v tom prvním zakroužkovaném případě. Správně by ty tečky měly být i v tom druhém a třetím případě ..... bohužel v Tuzarovi je tiskových chyb a podobných nejasností víc. Já mám například v jednom vydání prázdnou dvoustranu, chybí mi cvičení 53 až 56 :D
Moleek píše:Tzn v tom případě 2. zahraješ ten příraz (nebo jak se tomu říká) a 4 šestnáctinky a ve 3. případě to budou 3 osminky. Jenom nevím proč nejsou vypsané.
Přesně tak! A proč nejsou vypsané ... zřejmě aby se studenti setkali i s tímto druhem zápisu a až na něj narazí v praxi, aby nebyli překvapeni a věděli, o co jde :wink:
Mapex Orion, Paiste 2002, double Mapex Falcon
strejda9822

Příspěvek od strejda9822 »

Díky moc, hodně jste mi pomohli. :D
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Jakožto nevystudovaný bicák jsem takovou značku ještě neviděl ani v mý německý učebnici Drums Band1,ani u malýho z lidovky.Kdyžtak by se mohlo založit téma zajímavých notových zápisů a rytmů,ale vkládat by se musely jako tady ofocený přílohy.Šlo by to??
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
pehve

Příspěvek od pehve »

"s Tuzarem se již nějaký pátek snažíme skamarádit. Ale v etudě č. 51 a 52 si pro mě přichystal dva nové druhy notace bez vysvětlení a já teď nevím, co s tím.".....

tenhle zápis má hned na začátku na 3. straně v prvním taktu, takže stará známá věc, jen si ji oživit :)
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“