Guitalele Yamaha GL 1 - struny

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
rocky77

Guitalele Yamaha GL 1 - struny

Příspěvek od rocky77 »

Zdravím,

jaké struny byste doporučili na Guitalele Yamaha GL 1 (např. http://www.dhn.cz/ukulele-6ti-strunne-gl-1-19134? Nástroj je vyráběn pro C ladění, ale na fórech, které jsem prolezl, tak polovina majitelů uvádí, že přeladili na klasické kytarové G ladění.

Speciální struny jsem na to nenašel, tak přemýšlím, jestli zkusit struny používané např. na 1/8 klasické kytary (i když ty najít, je taky kumšt :shock: - chvíli jsem měl pocit, že se snad ani nedělají a jen se ušmiknou normální struny :D ) nebo (dle tipu na jednom zahraničním fóru) struny pro Requinto (nižší pnutí) - např. zde http://www.juststrings.com/requinto.html... Co myslíte? Nebo se nebát i strun tvrdších i na takto malý nástroj?

Ještě podotýkám, že menzuru má guitalele cca 435 mm... Díky všem za nápady.
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Guitalele Yamaha GL 1 - struny

Příspěvek od Nero »

Na žádost autora přesunuto pod sekci kytar, kam to jistě může též spadat... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Tak se vracím opět ke své původní myšlence, že struny se až na výjimky vyrábějí v jedné délce a když mám kytaru s kratší menzurou (7/8, 3/4, 1/2, 1/4, 1/8), tak je prostě jen zkrátím... :roll:

Hannabach sice dělá speciální struny pro dětské kytary, ale jiného výrobce jsem zatím nenašel...

Takže co teď s tím? Asi použít normální struny, že? A když bych je chtěl naladit do AECDGA, tak jaké nejlépe? Díky.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Rozhodně použít normální struny a prostě je ustřihnout na kratší, to není problém.

Upřímne řečno, netuším, jaké tlouštky strun se na Guitalele používají (a jak se to vlastně ladí :oops: ), ale to ty jistě víš. Takže by bylo nejlepší dojít do nějakých (menších) hudebnin a koupit tak kusově struny odpovídající daným tlouštkám.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

No vida...člověk se neustále učí...stále řeším délku strun, ale že bych se rovněž zajímal o tloušťku, to mne ani nenapadne... :D

Z výroby je guitalele určeno na ladění AECDGA, ale soudě dle ohlasů od majitelů na světových fórech, tipnul bych si, že tak polovina z nich to ladí klasicky kytarově na EHGDAE...

Díky za dobrý nápad.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tal jejich tloušťka je mnohem podstatnější faktor, to mě překvapuje, že si ji vůbec neřešil :D

PetrPeter 1975 - 2008
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

No jo...dyž já sem začátečník... :D

Každopádně kouknu na ty struny, co tam mám , kouknu, co se používá na ukulele a něco vyberu... Ono to stejně bude chtít zkusit víc možností, než najdu to, co mi sedne...
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Tyjo, když jsem se v ukelele threadu ptal na to, jestli se dá provozovat v kytarovém ladění, nikdo mě neodkázal sem.. :shock:

Něco takového bych právě ocenil kvůli výborné mobilitě.

rocky77: jak jsi vyřešil struny?
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

mtmccox píše:rocky77: jak jsi vyřešil struny?
Už je to dlouho, co jsem guitalele poslal dál, protože mne nechytlo tak jako kytara, ale pokud si dobře vzpomínám, pořídil jsem na to tyhle struny: http://www.chn.cz/detail.php?sid=62e37a ... ge=skupiny
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

A nechytlo tě to z nějakých individuálních důvodů / vkusu, nebo měl ten nástroj nějaký vady, nevýhody, něco bylo oproti kytaře zlé... atd?
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

mtmccox píše:A nechytlo tě to z nějakých individuálních důvodů / vkusu, nebo měl ten nástroj nějaký vady, nevýhody, něco bylo oproti kytaře zlé... atd?
Tenkrát jsem to chtěl na blbnutí na cestách - bylo to malé jako uke, ale přitom to má 6 strun. Nicméně ten zvuk mne neoslovil, myslel jsem, že to bude kytarovější, ale má to daleko (po roce je mi jasné, že logicky :D ) blíže k uke... Ten ukulelový zvuk nylonek mne prostě tolik neuchvátil :wink:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Před chvílí jsem to přinesl a v "c" ladění je to neuvěřitelná sranda - je to tak trošku polotovar, ne zcela to ladí a bude nutné poupravit dohmat. A také na tom svém vyměním tři basové struny za struny o oktávu výš.
Jinak je to za ten peníz moc hezká věc.
A není to čína! :lol: a dostanete k tomu i látkový futrálek
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
impact

Příspěvek od impact »

To já zas četl, že když ho naladíš jako kytaru (6. struna E), tak už jsou ty struny hodně volný a utrpí tím i zvuk. Osobně jsem zůstal u toho původního ladění (6. struna A). Struny mám furt původní, přísahal bych, že jsou to stejný nylonky jako na klasickejch kytarách, akorát zkrácený.

Látkovej futrál potvrzuju. :) Bohužel už ne kostkovanej, ale jen černej. :(
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Po sesazení nuláku a přesazení strun, je to nádhérná věcička:

Pro ladění v "e" ("g") (což je podle mne kontraproduktivní a nesmyslné) je nutné koupit struny "hard tension" nebo "extra hard tension" např, tyto:
Obrázek
Běžná sada opravdu "plandá"...

Pro ladění v "a" ("c") lze použít běžnou kytarovou sadu - má to ale jeden háček:
Struna "c" na nástroji neladí a to i přesto, že je sedlo kompenzováno, proto místo hladké struny doporučuji opředenou strunu "g" např. Thomastik nebo Savarez - ladění se výrazně zlepší. Kolenovrti a méně movití, mohou též použít dětskou českou sadu Linosa pro menzuru 540mm - ta má také opředené "g".

Ale to ještě pořád není ten "správnej kulel" - v podstatě to je pořád malá kytara s capodasterem na pátém políčku, pořádné legrace si užijete až s tímto laděním:
Obrázek
Pro "basové" struny můžete použít běžné kytarové e,h,g nebo h,g,d, (podle toho zda chcete tvrdší nebo měkčí dohmat)
Malá ukázka v tomto ladění:
http://www.rohlik.cz/atk_uke01.mp3
Kvalitu prosím neřešte - nahráváno mobilem.

Mnoho zdaru a zábavy
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Janko

Příspěvek od Janko »

Já jsem si ale vždycky myslel (i pozoroval), že když struna neměla stejnou šířku, jako ta, na kterou byl nástroj stavěn, tak to pak ve vyšších polohách neladilo. A proto, ladí to v těch vyšších polohách, i když tam dáte kytarový struny?

Moc pěkný zvuk to má, takovej večerníček před spaním akorát :-) :-D
Ano, jsem nezkušený člověk, který má možná zkreslené představy, ale to jen díky chybným informacím. Jestli si myslíte, že jsou chybné, pak mne opravte, budu jen rád, když se přiučím :-)
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Co jednoduché řezání akordů, zní dobře?

(Jdou na tom sestavovat dobře barré?)

//: už dobrý, našel jsem si šířku krku a neměla by to být kdovíjaká změna..
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

že když struna neměla stejnou šířku, jako ta, na kterou byl nástroj stavěn, tak to pak ve vyšších polohách neladilo
Tak ona ta věc zcela prfektně neladí ani v továrním setupu, oktávy jsou malounko širší a je to logické vzhledem k ceně. Ale po úpravě nuláku a sedla se to výrazně zlepšilo. A aby ladily i jiné struny je právě potřeba volit správnou tloušťku. Ony ty nylonky naštěstí nejsou tolik háklivé, jako dráty.
Co jednoduché řezání akordů, zní dobře?
Legrační dotaz, proč by němělo znít dobře?

Včera tady byl náš kolega ukulelista s uke Tenson, Yamaha hrála lépe a hlasitěji (logicky, protože má např. větší korpus)

Zatím se mi to stále moc líbí - cena/výkon je více než příznivá.
impact

Příspěvek od impact »

Ta nahrávka skvěle vystihuje zvuk - taková "hrací skříňka". Ale subjektivně mi přijde, že to na svou velikost hraje hodně hlasitě.

Co se týče barré, tak pokud seš holka, nebo máš malý prsty, tak budeš mít výhodu. :) Pokud ne, tak to chce trochu cviku a soustředění.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Atreadis

Příspěvek od Atreadis »

....je to naprosto perfektní nástroj - a perfektní nahrávka! (..to Atkins..). Zvukově je to naprostej zabiják, v pohodě jsem s ním uhrál hospodu :twisted:
Používám klasický nylonky levnějších značek, ovšem v "hard tension". Stačí pouze zkrátit...
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Přesně o tom to je! Nechat tam struny které tam patří. Jiná věc je pokud stavím ukulele určené pro "kovovky"-viz http://www.jindruj.estranky.cz/fotoalbu ... o-ukulele/ Ta konstrukce na to musí být dělaná...
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“