Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukulele

Příspěvek od Hendrek »

Stefka píše:Á když tedy porovnám soprán a tenor, výhody, nevýhody?
Záleží na preferencích každého jednotlivce. Já preferuji tenor, Tengli třeba soprán, prostě to vezmeš do ruky a poznáš, co ti více sedne.
A k tomu barytonu, není to rozhodně špatně, že je laděné v G, výhoda je v tom, že když umíš na kytaru, přejdeš na baryton uke velmi snadno (netřeba se učit nové prstoklady nebo transponovat). Nevýhoda je, že už je poměrně velké.
Stefka píše:A můžu na jedno uke používat různá ladění? Nejsou pak třeba náchylnější k 'rozjíždění', když bych to častěji přelaďovala?
To se bojím, že by to mohl být problém. Pokud bych chtěl uke ve dvou laděních, měl bych radši dva nástroje separé. Ty struny si dlouho sedají a při neustálém přelaďování by se mohly dost hýbat.
Stefka

Příspěvek od Stefka »

Já jsem si hned myslela, že to bude jako s kytarou..:)
Nó fájn, tak uvidíme, jak to sedne do ruky. Jako s tím barytonem by to asi bylo jednodušší, protože kytarové prstoklady už zvládám, ale přinejhorším se prostě naučím další.. Bude to asi boj, jako přesedlávat z houslí na kytaru, ale snad se to povede nějak skloubit..:)
Nó když si představím těch skoro 80 čísel, to už bude docela kousek.. Takže asi přecijenom dám přednost těm menším..:)
Ještě nějáký výběrový tip? :) Na co si dát pozor, kromě ladění?
Pařez

Příspěvek od Pařez »

Ještě nějáký výběrový tip? :) Na co si dát pozor, kromě ladění?[/quote]

Ahoj, všichni mají pravdu :wink: mě se to nechce znovu vypisovat, ale mrkni, krom tohoto fóra, ještě sem:
http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=fo ... e-65622414

http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=fo ... ir=1&auth=
(mám tam stejný profilový obrázek a popisuju shánění nástroje)

:twisted: ... a jinak, aby jsi měla skupinu rádců kompletní, já preferuju koncertní velikost, raději trošku dražší kousky, D ladění, ale nejdůležitější (ikdyž zřejmě zbytečná) rada je, vybírat uke osobně, "sáhnout si"
Stefka

Příspěvek od Stefka »

Áchjó, áchjó.. je to s těma nástrojema složitý.. :roll:
Nó tak budu holt zase muset objet několikery hudebniny a uvidím, co na mě zapůsobí..:)
michal85

Příspěvek od michal85 »

Jestli tě to povzbudí, tak v tom nejsi sama. Já hraju už cca rok a půl. Během prvotního nadšení jsem postupně koupil všechny velikosti ukulelí. Časem to vykrystalizovalo tak, že jsem hrál v podstatě jen na koncertní. Tak jsem si říkal hurá, tohle mám vyřešené a ostatní prodal. Tento týden jsem byl v hudebninách vybírat "něco lepšího" ale opět v koncertní velikosti. Při té příležitosti jsem si brnknul i na jednoho vystaveného tenora a nějak pořád musím myslel na to, že to nebylo zas tak špatné :roll:
Nakonec jsem nic nekoupil a navíc mi teď vrtá hlavou, jestli nepřesedlat na jiný rozměr. Že já jsem tam jezdil... :D
Pařez

Příspěvek od Pařez »

michal85 píše:Jestli tě to povzbudí, tak v tom nejsi sama. Já hraju už cca rok a půl. Během prvotního nadšení jsem postupně koupil všechny velikosti ukulelí. Časem to vykrystalizovalo tak, že jsem hrál v podstatě jen na koncertní. Tak jsem si říkal hurá, tohle mám vyřešené a ostatní prodal. Tento týden jsem byl v hudebninách vybírat "něco lepšího" ale opět v koncertní velikosti. Při té příležitosti jsem si brnknul i na jednoho vystaveného tenora a nějak pořád musím myslel na to, že to nebylo zas tak špatné :roll:
Nakonec jsem nic nekoupil a navíc mi teď vrtá hlavou, jestli nepřesedlat na jiný rozměr. Že já jsem tam jezdil... :D

..... :roll: .... jak já ti rozumím :!:
Potom může trošku pomoci, při rozhodování, žánr ve kterém se s ukulelem nejvíc pohybuješ.
Pokud to je "mládkovina" , nebo humor - písně, bude to nejlépe soprán. Pro "kytarovky" s důrazem na tóny by asi vyhrál baryton. Folkovější záležitosti asi s tenorem. :idea: No ale na všechno je jen koncertka :lol:
Ne no, je nejuniverzálnější myslím si je, ale zároveň asi není k ničemu ideální....
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Hendrek píše: Já preferuji tenor, Tengli třeba soprán...
Nepreferuji soprán,jen sdílím své zkušenosti. Prostě mám jen soprán a s velkou prackou se na něj vejdu. Rád bych i jiné "typy" prubnul... Hlavně toho tenora... Koncertka mi nepřišla až tak rozdílná(rychlé osahání v obchodu).
A s tím přelaďováním rozhodně souhlas! Chvíli trvá než si to sedne,tak bych raději zvolil jedno ladění a toho se držel...
Přechodu z kytary na uke jsem se taky bál a těch pár nejhranějších akordů jsem dal do kupy během týdne... ...tak žádný strach... Tož tak...
Stefka

Příspěvek od Stefka »

To je názorů! Nedělejte mi to ještě složitější!! :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tengli píše:
Hendrek píše: Já preferuji tenor, Tengli třeba soprán...
Nepreferuji soprán,jen sdílím své zkušenosti.
Já jsem tušil, že si mám dát bacha na hubu :D.
Omlouvám se za svá neuvážená slova, jen jsem tě použil jako příklad ;).
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Snad jsem tolik neřekl.... :D
michal85

Příspěvek od michal85 »

Pařez píše:
Láslo píše:Michal85 - řešíš dilema které jsem měl také.

Ke chvále Washburn (v mém případě Oscar Schmidt) uke se musím připojit, ikdyž mám pouze nižší model
http://kytary.cz/oscar-schmidt-ou2e/HN123196/ Zkoušel jsem i "50ku", bylo hezké hrálo fajn, ale chtěl jsem DŘEVO....
Můžu se ještě optat, cos myslel tím, "chtěl jsem dřevo"? Stále mi to nějak nedochází... :oops:
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Myslel nástroj z masivu (asi alespoň přední desku). Levnější jsou samozřejmě z překližek. Tož tak...
medved

Příspěvek od medved »

Ahojte,

tak jsem se taky pridal k ukulelistum. Neumim sice zahrat ani ovcaky ctveraky, ale to mi neubira nadseni :)

Puvodne jsem si kdysi koupil sopranove ukulele od Staggu za cirka 690 korun. Po par mesicich jsem ho nebyl schopen naladit, protoze tomu upadl jeden kolik.

Potom prisel take sopranovy Eddy Finn, oproti predchozimu jak nebe a dudy, ale vzhled blbe ohoblovaneho klacku se zvukem rozbiteho ostnateho dratu nebyl zadny zazrak. Nicmene dva roky vydrzelo a bylo to prima.

A vcera jsem si koupil Ortega Rue12fmh (http://ortegaguitars.com/en/products/uk ... /rue12fmh/), coz uz je tenor a zatim mam dojem, ze jsem z Moskvice presedlal na Mercedes.

A tedkon k otazce - tohle ukulele se da pichnout do komba, s cimz nemam vubec zadnou zkusenost. Doporucili byste mi prosim neco, za co neutratim majlant, ale bude to hrat pekne, ciste a treba bych k tomu byl schopen i pripojit nejaky efekt pro zabavu? Vim ze tu uz probehly nejake tipy, ale zatim si nejsem jisty, ze bych nutne chtel utratit deset tisic za neco, co prerve plnej klub, kdyz si drnkam v obyvaku nebo na zahradce...
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Gratuluji, ta Ortega vypadá... (polk - sbihaji se mi sliny) krásně :).
Mrkni na nějaké komba pro elektroakustiku, které mají pár efektů už v sobě.
Namátkou
http://kytary.cz/crate-ca15-cimarron/HN090493/ - má Reverb
http://www.thomann.de/cz/kustom_sienna_30.htm - Reverb, Chorus
Neurčil jsi cenový strop, tak dávám jen ty levné kousky, které bych zvažoval já.
michal85

Příspěvek od michal85 »

Tu stejnou Ortegu jsem taky chtěl, ale odradilo mě, že má poměrně nízké luby a malou mezeru mezi strunami a hmatníkem. (Vzhledem k tomu na co jsem zvyklý). Ale zvuk má hóóódně luxusní. Nejsem si jist, jestli na něm náhodou nejsou ty nové bionylon struny. Oproti cca 10-ti dalším ukulelím, co jsem ten den měl v rukách byl ten zvuk úplně někde jinde.
edit: Beru zpět. Já zkoušel koncetrní a tady se jedná o tenora... Ale vypadalo stejně :wink:

Jinak veřejná děkovačka Tenglimu: Dnes mi od něj přišly vlasce na strumy pro Mimi - a to grátis! Díky moc.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

michal85 píše:
Pařez píše:
Láslo píše:Michal85 - řešíš dilema které jsem měl také.

Ke chvále Washburn (v mém případě Oscar Schmidt) uke se musím připojit, ikdyž mám pouze nižší model
http://kytary.cz/oscar-schmidt-ou2e/HN123196/ Zkoušel jsem i "50ku", bylo hezké hrálo fajn, ale chtěl jsem DŘEVO....
Můžu se ještě optat, cos myslel tím, "chtěl jsem dřevo"? Stále mi to nějak nedochází... :oops:

..pardón, myslel jsem tím, že jsem chtěl, konečně místo překližky, masivní dřevěné ukulele. (alespoň částečně)
medved

Příspěvek od medved »

Dekuju za tipy :)
michal85

Příspěvek od michal85 »

Pařez píše: ..pardón, myslel jsem tím, že jsem chtěl, konečně místo překližky, masivní dřevěné ukulele. (alespoň částečně)
Jasně, mě v první chvíli napadalo, jestli nemyslíš povrchovou úpravu. To moje U30 od Washburnu je třeba dřevo + lak. Myslel jsem, že to tak je vždycky. Ale jak jsem byl v obchodě, tak mi přišlo že snad větší polovina nástrojů je na povrchu potažená nějakou plastovou fólií s imitací dřeva. Je to asi praktické na výrobu. Nemusí se používat výběrové dřevo a bude to i ochrana proti potu a nečistotám. Mě by bylo ale proti srsti hrát na něco takového. Připadalo mi že držím kus kuchyňské linky z Polska :roll:
Pařez

Příspěvek od Pařez »

michal85 píše:
Pařez píše: ..pardón, myslel jsem tím, že jsem chtěl, konečně místo překližky, masivní dřevěné ukulele. (alespoň částečně)
Jasně, mě v první chvíli napadalo, jestli nemyslíš povrchovou úpravu. To moje U30 od Washburnu je třeba dřevo + lak. Myslel jsem, že to tak je vždycky. Ale jak jsem byl v obchodě, tak mi přišlo že snad větší polovina nástrojů je na povrchu potažená nějakou plastovou fólií s imitací dřeva. Je to asi praktické na výrobu. Nemusí se používat výběrové dřevo a bude to i ochrana proti potu a nečistotám. Mě by bylo ale proti srsti hrát na něco takového. Připadalo mi že držím kus kuchyňské linky z Polska :roll:

Bohužel převážná většina našich oblíbených nástrojů si na dřevo jen hraje. :( Jsou to většinou překližky, kde zas tolik druh dřeva nehraje roli, protože je to bůhvíjak poslepované. Hledal jsem proto nástroj alespoň s opravdu solidním - masivním dřevem na přední desce, která je pro zvuk nejdůležitější. Masivní nástroj má taky výhodu, že se "vyhraje" to u překližek bohužel není možné, tam vše naopak degraduje...

Výrobci, resp. prodejci nás záměrně matou formulacemi typu: výběrové dřevo koa a pod. je to ovšem blamáž, není - li přímo napsáno solid, nebo masivní, pak je to vždy překližka, jen hezky "obásněná" ikdyž jistě kvalitnější, než na polských kuchyňských linkách... :twisted:

Opravdu dřevěné nástroje jsou například vyšší třídy zn. Ohana, vlastně obecně jen nejvyšší třídy nástrojů, ale bacha, i tam se někdy protáhne překližka. Jak je nástroj pod 4tis. masivní dřevo opravdu nehledej ani na vrchní desce. Celodřevěné nástroje tak 7 a víc. .... a to se ještě nebavíme o kvalitě samotného dřeva. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“