Opracování kosti

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Tengli

Opracování kosti

Příspěvek od Tengli »

Nazdar. Rád bych poprosil o Vaše zkušenosti s opracováním kosti. Moc jsem toho zde na fóru nenašel(řezání pilkou na železo+dobroušení smirkem). Na zapasování,dotvarování ořechu v pohodě. Preparaci+bělení jsem zvládnul v pohodě. Spíše mi jde o to,jakým nářadím docílit tenkého plátku kosti(na výložky-cca 1,5-2mm). Napadla mě malá cirkulárka ale mám obavu,že by to mohlo být o hubu (kosti mám poněkud krátké-cca 7-10cm). Nebo třeba připevnit ke stolku přímočarku "horekopytami" a použít plátek na železo nebo na tvrdé dřevo? Díky za Vaše postřehy. Tož tak...
P.S.Pokud jsem duplicitní tak se omlouvám a prosím o přesměrování. Díky
Tengli

Re: Opracování kosti

Příspěvek od Tengli »

Žadná reakce tak to smažte,ať to tu nestraší. Díky. Půjdu na to klasicky:pokus-omyl... :mrgreen:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

A právě proto to nesmažeme, aby si budoucím generacím mohl předat své zkušenosti :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tengli

Příspěvek od Tengli »

:wink: Tak jo...
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Ahoj vyráběl sem poziční značky z hovězí kosti, ale pracoval sem už s plátky z kláves klaviatury. Jinak hrubý rozměry sem připravoval na cirkulárce i na pásový pile, dokončování pilníkem nebo papírem. S rovinou neměl problém ani dobrej hoblík. Na klávesách se hrana zaoblovala frézkou, dělá se s tim docela v pohodě, ale neni to nic pro slabý žaludky :-) Na celou kost by byla nejlepší pásovka no s přímočarkou bych se trochu bál, ale určitě to taky pude nějak udělat.
Přílohy
13 Obraz0113.jpg
michal85

Příspěvek od michal85 »

Tak já se rovnou optám jak jsi prováděl tu preparaci + bělení :wink:

p.s. pokud by bylo nejhůř, tak bych ti ty plátky mohl vypižlat u sebe - mám poměrně dost kvalitní stojanovou vrtačku a pod ní křížový stůl, takže se na tom dá trochu frézovat.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Prerace kosti: Nakoupíme špikové kosti. Lépe z prostředku kosti-části od kloubu jsou často pórovité. Známý na jatkách je výhodou. Toho bohužel nemám. Založíme si vývar na dobrou polívku. Po cca třech hodinách kosti vyjmeme,vyklepneme morek,pokud sám nevyplaval. Vlažné kosti omyjeme a zbavíme zbytku nečistot(starý kartáček na zuby+drátěnka). Dáme znovu vařit do čisté vody s přídavkem Jaru(asi dvojité množství oproti mytí nádobí). Ze začátku to trochu pění,ale jen chvíli. Vaříme 1-2 hodiny. Poté vychladlé kosti bělíme v 20-30% peroxidu vodíku po dobu cca 15min. (pěkně to šumí...). Peroxid koupíme v drogerii, 900ml/cca 80Kč. V lékárně je předražený. Peroxid je žíravina tak gumové rukavice nejsou od věci. A máme hotovo. V průběhu druhého vaření a bělení doporučuji konzumovat tu polívčičku... :lol: Tož tak...
P.S. Kosti samozřejmě z hovězího nebo ještě lépe z jelena. Zkoušel jsem vepřovou stehenní a byla tenká jako papír-nepoužitelné.
michal85 píše:
p.s. pokud by bylo nejhůř, tak bych ti ty plátky mohl vypižlat u sebe
Zatím nejhůř není. :mrgreen: Až bude ozvu se. Díky za nabídku.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“