Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
michal85

Re: Ukulele

Příspěvek od michal85 »

Pařez píše: Masivní nástroj má taky výhodu, že se "vyhraje" to u překližek bohužel není možné, tam vše naopak degraduje...
A já si naivně myslel, že se pomalu zlepšuju a ono to je stárnutím dřeva :mrgreen: . To jsem nevěděl, že to takto funguje...
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

michal85 píše:
Pařez píše: Masivní nástroj má taky výhodu, že se "vyhraje" to u překližek bohužel není možné, tam vše naopak degraduje...
A já si naivně myslel, že se pomalu zlepšuju a ono to je stárnutím dřeva :mrgreen: . To jsem nevěděl, že to takto funguje...
Chtěl bych slyšet, co na to nějaký nástrojař a znalec dříví pánové?
To mám mít pochybnosti o své koncertce Lanikai CK-C?
http://www.musiciansfriend.com/folk-tra ... rt-ukulele
No je původ v Číně s havajským dřevem.
A také nevím a nikdo mě zatím za pět let nevysvětlil, co je to Curly Koa (vlnité?) :shock:
Zvuk je velice slušný.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
michal85

Příspěvek od michal85 »

Našel jsem nějaké obrázky dřeva koa: http://www.woodworking.org/WC/Woods/090.html
EDIT:
Tady je ještě nějaké povídání: http://www.ukuleleunderground.com/forum ... -solid-koa
Pokud jsem to správné pochopil, tak koa (ale i jiné dřeviny) prostě občas vyroste jako "curly". Názory jestli je to pro zvuk dobře nebo špatně se různí. Každopádně je to ale krása. Protože těch curly stromů nevyroste zas tak moc, tak se používá jen tenký plátek do horní vrstvy překližky. Takto jsem to alespoň pochopil.
Naposledy upravil(a) michal85 dne 6.04.2013 16:10, celkem upraveno 2 x.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

To mám mít pochybnosti o své koncertce Lanikai CK-C?

:cry:

Obávám se, že je to, sice lepší, ale překližka.
(rozuzlení by nám dal nějaký výrobce, nebo alespoň opravář hudebních nástrojů)
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Pařez píše:To mám mít pochybnosti o své koncertce Lanikai CK-C?

:cry:

Obávám se, že je to, sice lepší, ale překližka.
(rozuzlení by nám dal nějaký výrobce, nebo alespoň opravář hudebních nástrojů)
No ta radost stála 249,-€.
Ale radost to tenkrát byla. :D
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
michal85

Příspěvek od michal85 »

Pokud pěkně vypadá i hraje, tak bych si tu radost nekazil jen kvůli internetové diskuzi několika lidí co tomu rozumí jako koza petrželi :D
Pařez

Příspěvek od Pařez »

michal85 píše:Pokud pěkně vypadá i hraje, tak bych si tu radost nekazil jen kvůli internetové diskuzi několika lidí co tomu rozumí jako koza petrželi :D
Sám sis odpověděl ve svém předchozím příspěvku "curly koa".
A určitě si nemyslíš, že nástroj za trojku může být z masivu, když jen dřevo - deska bude stát nejméně dva a půl. Hlavně ale, nikomu nechci kazit jakoukoliv radost! Samozřejmě, že záleží na zvuku a pocitu z nástroje.
K debatě "o dřevě" jsme dospěli přirozenou nenásilnou cestou, věřím, že bez porušení pravidel fóra a slušného chování.
Jak jinak se asi taky na diskuzním fóru chovat, než diskutovat :wink:

:idea: Možná, že jsem odborník, jako přežvýkavý sudokopytník na petržel, ale stačí umět číst, aby člověk pochopil značení, vysvětlivky a popisky k nástrojům - množstvím, opakováním a porovnáváním charakteristik a cen.
michal85

Příspěvek od michal85 »

Ou, teď si nejsem jist, jestli jsem se Pařeza (a případně dalších) nedotknul - tím kozlem jsem myslel sebe. Měl jsem to formulovat adresněji :oops:
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Ale pánové...
Hlavně hrajte, mějte z toho radost a dělejte tím radost i druhým.
S překližkovou kytarou (perfektně ladí dodnes), blahé doby za 30 východních marek, jsem jezdil na vandry 15 let, než jsem si mohl pořídit kytaru cca za 10 000Kč. A také jsem to přežil a byl s muzicírováním šťastný. :D
Pařez

Příspěvek od Pařez »

[quote="kiki2"]Ale pánové...

:wink: AMEN
Pařez

Příspěvek od Pařez »

michal85 píše:Ou, teď si nejsem jist, jestli jsem se Pařeza (a případně dalších) nedotknul - tím kozlem jsem myslel sebe. Měl jsem to formulovat adresněji :oops:

V poho, koza je OK. :wink:
michal85

Příspěvek od michal85 »

:D :D Tak to jsem rád!

Mimochodem dneska jsem zkoumal toho mého washburna U30, a mám pocit, že to je asi taky překližka.
Příští týden pokud bude příležitost bych se chtěl mrknout na tohle: http://kytary.cz/ohana-ck-35s/HN130864/
V popisu vyloženě píšou, že je to masív. Shánění kvalitní elektroakustiky už jsem vzdal. Půjdu cestou doinstalování snímače.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Hele, další můj drobeček má parametry dle popisu
OSCAR SCHMIDT OU13
OU13 je sopránové ručně vyrobené ukulele, jehož tělo se skládá z přední desky z výběrového smrkového dřeva a lubů a zadní desky z palisandru. Na krku vyrobeném z mahagonu se nachází hmatník osazený 16 pražci, jenž je stejně jako kobylka palisandrový.
Tomu by se asi věřit mělo, ne?
michal85

Příspěvek od michal85 »

To je v podstatě zmenšená verze toho mého. Na pohled alespoň vypadají stejně. A u mého mám pocit, že když se podívám na hranu ozvučnicového otvoru, tak jsou znát jednotlivé vrstvy překližky...
Každopádně dobrá zpráva: Našel jsem video, kde Warren Buffett, americký miliardář v r. 2008 vyhlášený za nejbohatšího člověka na světě, hraje na Oscar Smidt. A ten asi podle ceny nevybírá :wink: .
http://www.youtube.com/watch?v=v7ovjjwyLPg
Pařez

Příspěvek od Pařez »

kiki2 píše:Hele, další můj drobeček má parametry dle popisu
OSCAR SCHMIDT OU13
OU13 je sopránové ručně vyrobené ukulele, jehož tělo se skládá z přední desky z výběrového smrkového dřeva a lubů a zadní desky z palisandru. Na krku vyrobeném z mahagonu se nachází hmatník osazený 16 pražci, jenž je stejně jako kobylka palisandrový.
Tomu by se asi věřit mělo, ne?

:roll: Obávám se, že Michal 85 má pravdu, nikde bohužel nepíšou masivní, ani solid top. Vrstvení překližky je patrné u mého OS OU2E taky - stejně jako píše M.
Pravděpodobně to tedy není "dřevo", ale jak jsme se shodli včera, důležitá je radost z hudby.... :wink:
Pařez

Příspěvek od Pařez »

michal85 píše::D :D Tak to jsem rád!

Mimochodem dneska jsem zkoumal toho mého washburna U30, a mám pocit, že to je asi taky překližka.
Příští týden pokud bude příležitost bych se chtěl mrknout na tohle: http://kytary.cz/ohana-ck-35s/HN130864/
V popisu vyloženě píšou, že je to masív. Shánění kvalitní elektroakustiky už jsem vzdal. Půjdu cestou doinstalování snímače.

Ikdyž Ohanu 35 nevlastním, velice pečlivě jsem ji v Kytarách prozkoumal a musím říct, že je to, dle mě, dobrá volba. Celomasivní nástroj, už když ho chytneš poprvé do ruky překvapí tě, díky masivnímu dřevu, jeho lehkost - což je dobře :wink:
Mrkni, jak jsem ji už vychválil onehdá:
http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=fo ... ir=1&auth=
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

OU13 je .......se skládá z přední desky z výběrového smrkového dřeva
, nevím. Kdo máte (nebo si myslíte, že máte :D ) masiv, jak se říká i v bibli, hoďte kamenem. I když nevím v tomto případě vlastně proč by házel a aby nerozbil nástroj :D .
A hlavně se už vykašlete na tuhle neplodnou diskuzi.
Spíše by mne zajímaly recenze, jak který nástroj hraje, nebo jak sedí v ruce. To je ta důležitá spolupráce nástroje a člověka. Mohu říci, že moje opravdu "echt" překližka značky "no name" mi sedí v ruce nejlépe a obdobný pocit jsem zažil jen v obchodě u koncertky za 10 000,-Kč. U mé koncertky za 249,-€ je to obdobný pocit, ale trochu už horší. Můj žlutý oskárek OU13 mi z mých nástrojů sedí v ruce nejhůře, i když vypadá nejelegantněji a narozdíl od mého opravdu překližkového nástroje ladí perfektně na všech svých 17 pražcích.
Další téma třeba nejsilnější frekvence u různých nástrojů.
Například moje Lanikai CK-C má zdůrazněny spíše spodní tóny, tedy oproti mým sopránům je zvuk takový teplejší "dutější". OU13 má narozdíl od mého "no name" sopránu propracované středy a zvonivější (v rámci potahu silonem :D ) výšky.

Tak.... :!:
Teď se poznatky pochlubte vy! :idea:
Můžeme potom tvořit třeba tabulku vlastností ruzných nástrojů.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

P.S. Šestku tenora jsem jako nesrovnatelný se čtyrstrunnými nástroji úmyslně nehodnotil.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Mohl bych poprosit nějakou dobrou duši (Hendrek :wink: ) o změření tloušťky pražců na barytonu? Jestli tam dát mandolinové 1,6mm nebo kytarové 2,0mm? Díky moc.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Jen tak teoretická otázka: Kolik by stačilo většině hráčů pražců na ukulele? Neboli kolik jich využíváte právě vy? Já se nad tím tak zamýšlím při stavbě "barytonu"... Na sopránu mi to tak vychází,že 8 pražců by mi bohatě stačilo (jsem mizerný hráč a hraji málo-tak to asi bude tím... :lol: ). A co Vy,kolik?
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“