Gibson SG-seřízení krku-sustain
Pravidla fóra
Gibson SG-seřízení krku-sustain
Ahoj! Chci se zeptat, kdo má zkušenost se seřizováním krku u SGéček. Jde mi o sustain. Mám Gibson sg special faded a ve vyšších polohách okolo 15. pražce u strun 'g' a 'h' je dozvuk kratší.. Bylo mi řečeno, že seřízení krku na tom taky závisí a není to zas až tak složitá věc. Koukal jsem na www.gibson.com -> tech. support -> action, kde je tabulka se správnou vzdáleností spodní a horní struny od 12. pražce, ale ty čísla moc nechápu.. A proto, jestli se do toho pustim, chci vědět výsledky někoho, kdo to doma zkoušel. Díky za zpětný vazby 
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
http://forum.kytary.cz/viewtopic.php?t=3865
Ty čísla by měly být v palcích a jsou od paržce ne od hmatníku.
Ty čísla by měly být v palcích a jsou od paržce ne od hmatníku.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Re: Gibson SG-seřízení krku-sustain
Sustain za oktavou je vzdy kratsi, protoze zni daleko kratsi cast struny. Casto je jeste snizen prilis nizkym dohmatem. Takze krk si dej do poradku, tak jak ma byt nastaven (pohledej tady na foru, bylo to uz hodnekrat zmineny) a nastav si vysku strun tak aby si mel za oktavou pekny sustain, ale aby se ti i zaroven dobre hralo... Pri nizkem dohmatu brzdi znejici cast struny nasledujici prazec, pri prilis vysokem dohmatu brzdi znejici strunu vlastni prst...pajda píše:Ahoj! Chci se zeptat, kdo má zkušenost se seřizováním krku u SGéček. Jde mi o sustain. Mám Gibson sg special faded a ve vyšších polohách okolo 15. pražce u strun 'g' a 'h' je dozvuk kratší.. Bylo mi řečeno, že seřízení krku na tom taky závisí a není to zas až tak složitá věc. Koukal jsem na www.gibson.com -> tech. support -> action, kde je tabulka se správnou vzdáleností spodní a horní struny od 12. pražce, ale ty čísla moc nechápu.. A proto, jestli se do toho pustim, chci vědět výsledky někoho, kdo to doma zkoušel. Díky za zpětný vazby
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... 
Zdravím, ladím si oktávy na Epiphone G-400 a již od toho, co jsem kytaru koupil, se mi rychle rozlazuje 3. struna díky vadné mechanice, struna mi ne a ne naladit aby byl na 0. a 12. pražci stejný tón, je to ovlivněno tou mechanikou?
Danke
Danke
Ibanez Iron Label, ENGL Thunder, Blackheart, Epiphone, Yamaha, Korg, Boss, Dunlop, M-Audio, Planet Waves, ORX
Die liebe ist ein wildes tier. (Rammstein - Amour)
Výměnou té mechaniky bych asi začal. Jen ty víš jestli nedrží ladění, jestli se to rozlaďuje při hře, prostě co ta mechanika dělá nebo nedělá...
Jestli nechceš honem investovat do nové/ých mechanik/y, tak jí vyměň s jednou dobrou abys vyloučil (potvrdil) vliv závady mechaniky.
Pokud strunu naladíš a pak na druhé straně ladíš oktávu, tak je jasné že si rozhodíš ladění celé struny a následuje kolečko ladící mechanika-kámen-ladící mechanika...Ale to jen opakuji, to určitě víš. Ale pokud ti ladící mechanika nedrží, tak to můžeš dělat do nekonečna bez valného výsledku.
A struna se "nerozlazuje", ale rozlaďuje. Protože jí ladíš a ne lazíš.
Jestli nechceš honem investovat do nové/ých mechanik/y, tak jí vyměň s jednou dobrou abys vyloučil (potvrdil) vliv závady mechaniky.
Pokud strunu naladíš a pak na druhé straně ladíš oktávu, tak je jasné že si rozhodíš ladění celé struny a následuje kolečko ladící mechanika-kámen-ladící mechanika...Ale to jen opakuji, to určitě víš. Ale pokud ti ladící mechanika nedrží, tak to můžeš dělat do nekonečna bez valného výsledku.
A struna se "nerozlazuje", ale rozlaďuje. Protože jí ladíš a ne lazíš.
Díky za radu 
Ibanez Iron Label, ENGL Thunder, Blackheart, Epiphone, Yamaha, Korg, Boss, Dunlop, M-Audio, Planet Waves, ORX
Tou výměnou mechaniky bych určitě nazačínal, to až to poslední. Nejdřív hledej problém ve struně- kolik otáček máš namotaných na kolíku?Je dostatečně zalomená v nuláku ? Nedrhne v nuláku ? Nepřeskakuje na kobylce ? Tady bývá tak 90% chyb...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Souhlasím, ale zároveň předpokládám, že má každý svůj nástroj seřízený. A pokud zmiňuje pouze vadnou mechaniku, osobně vidím problém v té mechanice. Ale to jsem já, idealista a snílek a přeceňovatelgrock píše: Tady bývá tak 90% chyb...
Každý určitě ne a mezi méně zkušenými bude to procento neseřízených jistě vyšší. Vůbec nikdo pak nemá kytaru seřízenou navěky, někdy si struna zařízne vlastní drážku, zima atd..Co výměna strun?Také může stačit mechaniku utáhnout (nevím přesně typ, co tam má). Ale radit hned její výměnu je prostě to poslední. S idealismem to moc nesouvisí 
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Mechanika je značky Grover (víc nevím, dávají ji myslím na většinu Epin). Když jsem měl kytaru novou tak sem si myslel že mám málo namotanou strunu, ale ta 3. struna my dělá problémy furt, až budu měnit struny zkusím ji vyšroubovat a rozdělat, není tady někde návod na něco takového? Abych ji zase zpátky složil totiž...
Nultý pražec je v pohodě.
Není mi jasné, jaký problém vlastně řešíš, píšeš o seřizování oktáv a rozlaďování . To první je otázka kamenů na kobylce, to udělej nejdřív a je to celkem jednoduché. To druhé se často stává na gibsonech právě z důvoduže máš těch závitů na kolíku MOC, povoluje se to právě v nich. já osobně mám u g struny cca 1 otáčku a dost, kolik máš ty? Také zkus namazat nulák. Ta mechanika má stejný chod jako ty ostatní, tzn. plynulý a stejně tuhý ?
Řeším to, že mi zkrátka na tom nejde naladit oktáva, i při malém počtu závitů (1-2) se mi rychleji rozlaďuje a otočení mechaniky je méně tuhé než u ostatních.
Seřízení oktávy je otázka vzdáleností nultý pražec-12.pražec-kamen na kobylce, na to nemá ladicí kolík žádný vliv, pokud udrží 2 brnknutí za sebou bez pohnutí. Oktáva se nastavuje u nové struny a brnkej i mačkej strunu něžně. Po posunutí kamene do správné vzdálenosti je věc hotová a oktávu dál neřeš.Je vyřešená.
U mechaniky máš šroubek na konci hřídelky? Ten můžeš zkusit utáhnout, pokud jde kolík moc lehce.
U mechaniky máš šroubek na konci hřídelky? Ten můžeš zkusit utáhnout, pokud jde kolík moc lehce.
Ok, celkem mě nedošlo že se mají ladit s novými strunami, takže až budu měnit tak to zkusím naladit přesně.