Taky předpokládám, že to je bezpečné, pokud budu jemný a nebudu nic rvát silou. Mám z toho docela strach
SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...
Pravidla fóra
Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...
Všiml jsem si, že mi na mé nové kytaře začaly drnčet struny při zmáčknutí na 1. pražci. Domnívám se, že by stačilo jen nepatrně povolit/utáhnout výztuhu krku, mám pravdu?
Taky předpokládám, že to je bezpečné, pokud budu jemný a nebudu nic rvát silou. Mám z toho docela strach
nejriv se koukni ze šikma od nulteho pražce ke kobylce nebo i naopak , jestli je prohnuti vidtelné volnym okem , než se pustiš do utahovani povolovani vyztuhy ., ale zas nebezpečné to moc neni když si chceš zajezdit s krkem , jen neotačej moc tak 15-20 stupnu max na poprve pak čekej co se bude dít. Obvykle je na serizeni potreba otočit až kolem 90 stupnu (pravy uhel).
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
- Dafčánek
- Bandzone: http://bandzone.cz/navzdory
To může být klidně "problém" nových strun. Pokud jsi je už teda vyhrál a drnčí dál, tak bych to neřešil pokud to nejde slyšet z aparátu a vyloženě tě to neotravuje.Frostys píše:Všiml jsem si, že mi na mé nové kytaře začaly drnčet struny při zmáčknutí na 1. pražci.
Nebo zvednout kameny na kobylce. Tak či onak si zvedneš dohmat.Frostys píše: Domnívám se, že by stačilo jen nepatrně povolit/utáhnout výztuhu krku, mám pravdu?
Ano, nervát to. Nevím jestli těch 15-20° jak říká žvanil, já když si hrál s krkem tak jsem dal čtvrt-půl otáčky a nechal to přes noc.Frostys píše: Taky předpokládám, že to je bezpečné, pokud budu jemný a nebudu nic rvát silou. Mám z toho docela strach
Ibanez GAX 30 (DiMarzio X2N) // Randall RX25RM // struny 0.11
Zmáčknout strunu na prvním a posledním současně... vidíš pak i tu jednu-dvě desetinky milimetru, které jsou žádoucí.ricardo píše:nejriv se koukni ze šikma od nulteho pražce ke kobylce nebo i naopak , jestli je prohnuti vidtelné volnym okem
Ovšem na prvním pražci výztuha ještě moc nereaguje, konec toho nosníku je někde kolem nuláku. Nemáš třeba už moc probroušenou drážku v nultém pražci?
Mně ale nové struny taky cinkají, hodinka hraní a je to pryč.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Struny už mám natažené přes 2 týdny. Spíš se mi zdá, že se to zhoršilo, když jsem začal podlaďovat.
No každopádně. Před chvilkou jsem se seřizováním krku skončil. Nevím o kolik jsem otočil, ale dělal jsem to velmi opatrně, naladil jsem do Eb a struny už na prvním pražci téměř nedrnčí. Na Hčku (to drnčelo nejvíc, že téměř nehrálo) je to drnčení už skoro eliminováno. Nechám teda kytaru zatím ležet a uvidím, co se s tím stane.
Díky za odpovědi
// Teď mám však obavy, že mi začaly drnčet nepatrně struny okolo 12 pražce
Ale počkám, až si to dřevo sedne. Teď těžko o něčem hovořit.
No každopádně. Před chvilkou jsem se seřizováním krku skončil. Nevím o kolik jsem otočil, ale dělal jsem to velmi opatrně, naladil jsem do Eb a struny už na prvním pražci téměř nedrnčí. Na Hčku (to drnčelo nejvíc, že téměř nehrálo) je to drnčení už skoro eliminováno. Nechám teda kytaru zatím ležet a uvidím, co se s tím stane.
Díky za odpovědi
// Teď mám však obavy, že mi začaly drnčet nepatrně struny okolo 12 pražce
Těch desetin může být klidně 6 nebo i víc. Záleží na nástroji, síle strun stylu hry atd.Gobak píše:Zmáčknout strunu na prvním a posledním současně... vidíš pak i tu jednu-dvě desetinky milimetru, které jsou žádoucí.ricardo píše:nejriv se koukni ze šikma od nulteho pražce ke kobylce nebo i naopak , jestli je prohnuti vidtelné volnym okem
Ovšem na prvním pražci výztuha ještě moc nereaguje, konec toho nosníku je někde kolem nuláku.
Pokud struny drnčí, drnčí kdekoliv, klidně i všude - tudíž špatné nastavení má vliv i na prvním pražci.
Napřed ale zjisti KDE a PROČ to drnčí. Dřív bych se do toho vevrtal.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
ješte jednou .. jaké bylo prohnutí? .. do luku nebo opačne .. od toho se to odviji jesli je potreba zvednout kobylku nebo srovnat krk. drnči to v obou pripadech.
pozorovat volnym okem ze šikma stačí, nikdy sem nepotreboval pritlačovat struny ale i to sem skoušel
nevidim v tom zlepšení . Ale každy sme jiní meřiči že jo.
normalne stačí počkat ..1min. po otočení . Kytary s tenkym krkem reagujou vic , s tluščím se muže stat že pri tenkych strunach a povoleni vyztuhy se bude držet krk i mesic , proto je lepši vyztuhu jemne dotahnout aby neochazelo k nepravidelny deformaci kuli premenlive tloušce dreva krku. pak se to srovnava huř. Ja na hrubšim krku po serizovani vyztuhy trochu nasilim ohybal krk , aby se to ukazalo drív.
pozorovat volnym okem ze šikma stačí, nikdy sem nepotreboval pritlačovat struny ale i to sem skoušel
normalne stačí počkat ..1min. po otočení . Kytary s tenkym krkem reagujou vic , s tluščím se muže stat že pri tenkych strunach a povoleni vyztuhy se bude držet krk i mesic , proto je lepši vyztuhu jemne dotahnout aby neochazelo k nepravidelny deformaci kuli premenlive tloušce dreva krku. pak se to srovnava huř. Ja na hrubšim krku po serizovani vyztuhy trochu nasilim ohybal krk , aby se to ukazalo drív.
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
Upřímně nevím jaké bylo prohnutí a ani nevím, co jsem s tím krkem dělal. Bylo to spíš tak pokus-omyl
Mám pocit, že jsem krk tou úpravou ohýbal do luku.
Bože můj
ja se koukam na rovnost krku prumerne každý mesic , at vim co se deje a je to prvni na co koukam když vemu kytaru do ruky .. v obchode nebo u kamaráda
v obchodech je maj často prohlý , i ty dražší , nekdy mam pocit že schvalne serizujou jen ty kytary ktery potrebujou prodat nejakému moulovi. 
Naposledy upravil(a) ricardo dne 7.04.2013 13:18, celkem upraveno 2 x.
Takže ty koukneš na krk od ořechu, a poznáš, že je prohnutí je třeba 0,2 mm na 30ti cm ???ricardo píše: pozorovat volnym okem ze šikma stačí, nikdy sem nepotreboval pritlačovat struny ale i to sem skoušelnevidim v tom zlepšení . Ale každy sme jiní meřiči že jo.
Kámo , prohnutí ktere nespozoruju ani neserizuju. Ja ale mam profesne cvičeny oko , tak vy vemte do ruky treba i laserový meridlo .shoooter píše:Takže ty koukneš na krk od ořechu, a poznáš, že je prohnutí je třeba 0,2 mm na 30ti cm ???ricardo píše: pozorovat volnym okem ze šikma stačí, nikdy sem nepotreboval pritlačovat struny ale i to sem skoušelnevidim v tom zlepšení . Ale každy sme jiní meřiči že jo.
Logicky jsem vydedukoval, že když struny zezačátku nedrnčely, a pak jsem podladil o celý tón a struny později začaly drnčet i po naladění zpět, tak se krk asi narovnával namísto toho, aby byl v luku 
Stejně by to měla být rutinní úprava ne? Tak můžu vyzkoušet vše. Dohmat se mi zvyšovat nechce.
Stejně by to měla být rutinní úprava ne? Tak můžu vyzkoušet vše. Dohmat se mi zvyšovat nechce.
fyzicky , pri nizkem dohmatu a podladeni, struny mužou začit drnčet , ne kuli ohnuti krku ale kuli vetší volnosti.
A pokud si mel nejakou dobu kytaru bez strun tak je logické že se to chvili musi napínat nazpatek , hlavne takové V profly tlustčíh LP krkú . Mne se moc na nízkem dohmatu nehrá dobře, krk mám rád co nejrovnejší , tedy bez známek ohybu . Stačí aby kytara mela naznak luku , už to chci dotáhnout. Starší kytara co mám ma trochu nerovnomerne rovny krk (volnym okem pozorováno) nektere pražce sou výš nektere níž , ale je to v mé toleranci. Kdybych mel nizky dohmat drnčí to zcela určite.
A pokud si mel nejakou dobu kytaru bez strun tak je logické že se to chvili musi napínat nazpatek , hlavne takové V profly tlustčíh LP krkú . Mne se moc na nízkem dohmatu nehrá dobře, krk mám rád co nejrovnejší , tedy bez známek ohybu . Stačí aby kytara mela naznak luku , už to chci dotáhnout. Starší kytara co mám ma trochu nerovnomerne rovny krk (volnym okem pozorováno) nektere pražce sou výš nektere níž , ale je to v mé toleranci. Kdybych mel nizky dohmat drnčí to zcela určite.
Na jak dlouho máš toho žvanila ?ricardo píše:Kámo , prohnutí ktere nespozoruju ani neserizuju. Ja ale mam profesne cvičeny oko , tak vy vemte do ruky treba i laserový meridlo .shoooter píše:Takže ty koukneš na krk od ořechu, a poznáš, že je prohnutí je třeba 0,2 mm na 30ti cm ???ricardo píše: pozorovat volnym okem ze šikma stačí, nikdy sem nepotreboval pritlačovat struny ale i to sem skoušelnevidim v tom zlepšení . Ale každy sme jiní meřiči že jo.
nevim celkem jiste co ma znamenat tva otazka, nechtel sem vzbudit dojem že sem profesionalnim opravarem kytar . Na škole nam merili stredni odchylku mereni volnym okem kuli odhadu možnych chyb, bezne se pohybuje v delkove mire tech tvych 0,2mm.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Na dlouho, jak na to tak koukám.shoooter píše:Na jak dlouho máš toho žvanila ?ricardo píše:Kámo , prohnutí ktere nespozoruju ani neserizuju. Ja ale mam profesne cvičeny oko , tak vy vemte do ruky treba i laserový meridlo .shoooter píše: Takže ty koukneš na krk od ořechu, a poznáš, že je prohnutí je třeba 0,2 mm na 30ti cm ???
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Můžeš napsat co to je? A případně jak se to dělá?ricardo píše:Na škole nam merili stredni odchylku mereni volnym okem kuli odhadu možnych chyb, bezne se pohybuje v delkove mire tech tvych 0,2mm.
- Dafčánek
- Bandzone: http://bandzone.cz/navzdory
Don't feed the troll.
Ibanez GAX 30 (DiMarzio X2N) // Randall RX25RM // struny 0.11
nekrmte trpasličení
.. prvne to vidim použito spravne ..ale když se ptá .. je to prumer chyb vicenasobneho merení ..tak má
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tvoje prohlášení o střední odchylce měření okem nedává smysl. Tím bych tuto debatu ukončil.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008