SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Frostys

Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Příspěvek od Frostys »

Všiml jsem si, že mi na mé nové kytaře začaly drnčet struny při zmáčknutí na 1. pražci. Domnívám se, že by stačilo jen nepatrně povolit/utáhnout výztuhu krku, mám pravdu?
Taky předpokládám, že to je bezpečné, pokud budu jemný a nebudu nic rvát silou. Mám z toho docela strach :)
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

nejriv se koukni ze šikma od nulteho pražce ke kobylce nebo i naopak , jestli je prohnuti vidtelné volnym okem , než se pustiš do utahovani povolovani vyztuhy ., ale zas nebezpečné to moc neni když si chceš zajezdit s krkem , jen neotačej moc tak 15-20 stupnu max na poprve pak čekej co se bude dít. Obvykle je na serizeni potreba otočit až kolem 90 stupnu (pravy uhel).
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
Dafčánek
Bandzone: http://bandzone.cz/navzdory

Příspěvek od Dafčánek »

Frostys píše:Všiml jsem si, že mi na mé nové kytaře začaly drnčet struny při zmáčknutí na 1. pražci.
To může být klidně "problém" nových strun. Pokud jsi je už teda vyhrál a drnčí dál, tak bych to neřešil pokud to nejde slyšet z aparátu a vyloženě tě to neotravuje.
Frostys píše: Domnívám se, že by stačilo jen nepatrně povolit/utáhnout výztuhu krku, mám pravdu?
Nebo zvednout kameny na kobylce. Tak či onak si zvedneš dohmat.
Frostys píše: Taky předpokládám, že to je bezpečné, pokud budu jemný a nebudu nic rvát silou. Mám z toho docela strach :)
Ano, nervát to. Nevím jestli těch 15-20° jak říká žvanil, já když si hrál s krkem tak jsem dal čtvrt-půl otáčky a nechal to přes noc.
Ibanez GAX 30 (DiMarzio X2N) // Randall RX25RM // struny 0.11
Gobak

Příspěvek od Gobak »

ricardo píše:nejriv se koukni ze šikma od nulteho pražce ke kobylce nebo i naopak , jestli je prohnuti vidtelné volnym okem
Zmáčknout strunu na prvním a posledním současně... vidíš pak i tu jednu-dvě desetinky milimetru, které jsou žádoucí.

Ovšem na prvním pražci výztuha ještě moc nereaguje, konec toho nosníku je někde kolem nuláku. Nemáš třeba už moc probroušenou drážku v nultém pražci?

Mně ale nové struny taky cinkají, hodinka hraní a je to pryč.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Struny už mám natažené přes 2 týdny. Spíš se mi zdá, že se to zhoršilo, když jsem začal podlaďovat.
No každopádně. Před chvilkou jsem se seřizováním krku skončil. Nevím o kolik jsem otočil, ale dělal jsem to velmi opatrně, naladil jsem do Eb a struny už na prvním pražci téměř nedrnčí. Na Hčku (to drnčelo nejvíc, že téměř nehrálo) je to drnčení už skoro eliminováno. Nechám teda kytaru zatím ležet a uvidím, co se s tím stane.
Díky za odpovědi :)

// Teď mám však obavy, že mi začaly drnčet nepatrně struny okolo 12 pražce :D Ale počkám, až si to dřevo sedne. Teď těžko o něčem hovořit.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Gobak píše:
ricardo píše:nejriv se koukni ze šikma od nulteho pražce ke kobylce nebo i naopak , jestli je prohnuti vidtelné volnym okem
Zmáčknout strunu na prvním a posledním současně... vidíš pak i tu jednu-dvě desetinky milimetru, které jsou žádoucí.

Ovšem na prvním pražci výztuha ještě moc nereaguje, konec toho nosníku je někde kolem nuláku.
Těch desetin může být klidně 6 nebo i víc. Záleží na nástroji, síle strun stylu hry atd.

Pokud struny drnčí, drnčí kdekoliv, klidně i všude - tudíž špatné nastavení má vliv i na prvním pražci.

Napřed ale zjisti KDE a PROČ to drnčí. Dřív bych se do toho vevrtal.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

ješte jednou .. jaké bylo prohnutí? .. do luku nebo opačne .. od toho se to odviji jesli je potreba zvednout kobylku nebo srovnat krk. drnči to v obou pripadech.
pozorovat volnym okem ze šikma stačí, nikdy sem nepotreboval pritlačovat struny ale i to sem skoušel :? nevidim v tom zlepšení . Ale každy sme jiní meřiči že jo.

normalne stačí počkat ..1min. po otočení . Kytary s tenkym krkem reagujou vic , s tluščím se muže stat že pri tenkych strunach a povoleni vyztuhy se bude držet krk i mesic , proto je lepši vyztuhu jemne dotahnout aby neochazelo k nepravidelny deformaci kuli premenlive tloušce dreva krku. pak se to srovnava huř. Ja na hrubšim krku po serizovani vyztuhy trochu nasilim ohybal krk , aby se to ukazalo drív.
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Upřímně nevím jaké bylo prohnutí a ani nevím, co jsem s tím krkem dělal. Bylo to spíš tak pokus-omyl :D Mám pocit, že jsem krk tou úpravou ohýbal do luku.
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

Bože můj :D ja se koukam na rovnost krku prumerne každý mesic , at vim co se deje a je to prvni na co koukam když vemu kytaru do ruky .. v obchode nebo u kamaráda 8) v obchodech je maj často prohlý , i ty dražší , nekdy mam pocit že schvalne serizujou jen ty kytary ktery potrebujou prodat nejakému moulovi. :lol:
Naposledy upravil(a) ricardo dne 7.04.2013 13:18, celkem upraveno 2 x.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

ricardo píše: pozorovat volnym okem ze šikma stačí, nikdy sem nepotreboval pritlačovat struny ale i to sem skoušel :? nevidim v tom zlepšení . Ale každy sme jiní meřiči že jo.
Takže ty koukneš na krk od ořechu, a poznáš, že je prohnutí je třeba 0,2 mm na 30ti cm ???
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

shoooter píše:
ricardo píše: pozorovat volnym okem ze šikma stačí, nikdy sem nepotreboval pritlačovat struny ale i to sem skoušel :? nevidim v tom zlepšení . Ale každy sme jiní meřiči že jo.
Takže ty koukneš na krk od ořechu, a poznáš, že je prohnutí je třeba 0,2 mm na 30ti cm ???
Kámo , prohnutí ktere nespozoruju ani neserizuju. Ja ale mam profesne cvičeny oko , tak vy vemte do ruky treba i laserový meridlo .
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Logicky jsem vydedukoval, že když struny zezačátku nedrnčely, a pak jsem podladil o celý tón a struny později začaly drnčet i po naladění zpět, tak se krk asi narovnával namísto toho, aby byl v luku :)
Stejně by to měla být rutinní úprava ne? Tak můžu vyzkoušet vše. Dohmat se mi zvyšovat nechce.
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

fyzicky , pri nizkem dohmatu a podladeni, struny mužou začit drnčet , ne kuli ohnuti krku ale kuli vetší volnosti.
A pokud si mel nejakou dobu kytaru bez strun tak je logické že se to chvili musi napínat nazpatek , hlavne takové V profly tlustčíh LP krkú . Mne se moc na nízkem dohmatu nehrá dobře, krk mám rád co nejrovnejší , tedy bez známek ohybu . Stačí aby kytara mela naznak luku , už to chci dotáhnout. Starší kytara co mám ma trochu nerovnomerne rovny krk (volnym okem pozorováno) nektere pražce sou výš nektere níž , ale je to v mé toleranci. Kdybych mel nizky dohmat drnčí to zcela určite.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

ricardo píše:
shoooter píše:
Kámo , prohnutí ktere nespozoruju ani neserizuju. Ja ale mam profesne cvičeny oko , tak vy vemte do ruky treba i laserový meridlo .
Na jak dlouho máš toho žvanila ?
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

nevim celkem jiste co ma znamenat tva otazka, nechtel sem vzbudit dojem že sem profesionalnim opravarem kytar . Na škole nam merili stredni odchylku mereni volnym okem kuli odhadu možnych chyb, bezne se pohybuje v delkove mire tech tvych 0,2mm.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

shoooter píše:
ricardo píše:
shoooter píše: Takže ty koukneš na krk od ořechu, a poznáš, že je prohnutí je třeba 0,2 mm na 30ti cm ???
Na jak dlouho máš toho žvanila ?
Na dlouho, jak na to tak koukám.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

ricardo píše:Na škole nam merili stredni odchylku mereni volnym okem kuli odhadu možnych chyb, bezne se pohybuje v delkove mire tech tvych 0,2mm.
Můžeš napsat co to je? A případně jak se to dělá?
Dafčánek
Bandzone: http://bandzone.cz/navzdory

Příspěvek od Dafčánek »

Don't feed the troll.
Ibanez GAX 30 (DiMarzio X2N) // Randall RX25RM // struny 0.11
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

nekrmte trpasličení :roll: .. prvne to vidim použito spravne ..ale když se ptá .. je to prumer chyb vicenasobneho merení ..tak má
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tvoje prohlášení o střední odchylce měření okem nedává smysl. Tím bych tuto debatu ukončil.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“