Otvor v rezonanční bláně kopáku

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
jarji

Re: Otvor v rezonanční bláně kopáku

Příspěvek od jarji »

Ja osobne som dieru do rezonančnej blany na kopáku nikdy nevyrezával, predsa len, som "rekreačný bubeník", ale tak chcem sa s vami podeliť o moju skúsenosť. Náš bubeník v kapele tiež nemal dieru na rezonančnej blane a taktiež sa mu stalo, že ho zvukár nevedel nazvučiť. Tak v ten daný moment, ho ako tak nazvučil, pretože ani vo sne by nás nenapadlo, 10 minút pred koncertom rezať dieru do blany. No na druhý deň, keď sme mali skúšku, tak sa bubeník rozhodol, že si tú dieru vyreže. Zobral SPLASH činel, priložil ku blane. Ja som mu to držal a on kobercovým nožom vyrezával pomaličky dieru. Keď sme ju vyrezali, potom čiernou izolepkou sme oblepili dieru a drží to takto už rok. Tým chcem povedať že z toho netreba robiť až takú vedu a pomocou zdravého rozumu sa to dá vyrezať bez probémov. :)
Carpe Diem
karku

Příspěvek od karku »

ja som si zobral konzervu,nahrial som ju na dvojplatnicke,prilozil a hotovo
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Já jsem kdysi použil starou prasklou přední blánu a taky podle splashe 10 obkreslil kruh,ale neřezal jsem to,ale pěkně pomalu vystříhnul zahnutýma nůžkama na nehty a žádný otřepy tam nemám.Na vrch jsem nalepil dekorační fólii a v reklamce si nechal udělat lepicí nápis kapely.Výhoda větší díry je,že můžeš zevnitř snadno tlumit kopák,ale ztrácí se tim objem,takže není tak hutnej. Uvažuju o původní Tama bláně,že bych tam udělal ten bassreflex s horkou plechovkou,tak zatim zkusim menší,zvětšit se to dá vždycky. :lol:
Přílohy
moje bicí
moje bicí
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Tak jsem to spáchal prázdnou plechovkou od Balakrylu(spodkem),má přesně 10cm.Musíte jí pořádně nahřát,až se z ní bude kouřit,já to musel dělat na 3x.A vezměte si na to pracovní rukavice! Výsledek není až tak profi,ale po začištění jemným smirkem to jde...Jo,a zasmradíte kuchyň,takže to dělejte,když jste sami doma. :mrgreen:
Přílohy
03042013474.jpg
Diabollo

Příspěvek od Diabollo »

No já tedy nevím, je to asi dost subjektivní, nic špatnýho tím nemyslím.
Ta tvoje první varianta s 10" otvorem mi příjde už dost velká - hodně toho prostě "uteče" pryč a zbude jen takový - prásk - pak je třeba asi dost tlumit.
Ta druhá varianta s 10cm (4") otvorem je pro výsledný zvuk určitě lepší. Zase mě příjde z praktickýho hlediska dost malá, např. když vemu v potaz, že tělo mikrofonu pro BD má hrubým odhadem 6-7 cm v průměru.

Podle mě je nejlepší koupit blánu již s otvorem 6-7". Finančně to výjde +/- stejně a nemusím se tím zabývat. Rozhodně tím ale neříkám, že jsi udělal něco špatně, to je jen takový můj pohled na věc.
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Díky za názor,souhlasim,musí se to probnout.Mě ta blána ležela na půdě,tak jsem jí chtěl využít. Chtěl jsem se do toho pustit už dřív,ale až teď mě nakopl karku.Pak jsem ještě hledal nový font na nápis a našel moc pěknej Xenippa1,tak ještě zajet do reklamky... :wink:
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Koukal jsem ještě po kroužkách a kytary mají chromovanou 4",tak možná někdy ještě doplnim..
Přílohy
řešeto.jpg
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Diabollo píše:Ta druhá varianta s 10cm (4") otvorem je pro výsledný zvuk určitě lepší. Zase mě příjde z praktickýho hlediska dost malá, např. když vemu v potaz, že tělo mikrofonu pro BD má hrubým odhadem 6-7 cm v průměru.
To ale vadit nemusí vždy . mikrofon se třeba dává celý dovnitř kopáku. Ale je to na opatrnou manipulaci, to zase jo. 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Tak jsem to takhle vylepšil nějakou pěnovou podložkou tl.3mm.Není nad to si něco vyrobit sám. :lol:
Přílohy
04042013475.jpg
karku

Příspěvek od karku »

Not bad :o
jarji

Příspěvek od jarji »

Není to zlé, ale z estetického hladiska sa mi to nepáči. :D Radšej by som už asi investoval do tej chromovej vložky, alebo to nechal len tak.
Carpe Diem
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Z tý pěny je to lepší utlumení rezonancí okrajů díry..viz od 8:10
http://www.youtube.com/watch?v=n35K6vB52ok
Hledal jsem,kde se to tlumení bere,ale je to součást blány Evans Remad..
http://www.drumcenter.cz/eshop/novinka-210.html
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Přátelé, nic proti technické tvořivosti, ale víte vůbec jakou funkci má rezonanční blána na bubnu vůbec? A jak funguje rezonanční otvor v té bláně?

Kdo měl ve škole nějaké lekce akustiky, nebo kdo se o to celé trochu zajímá, ví dobře že je docela alchymie spočítat správnou velikost i umístění. zas taková sranda to není.... to nakonec i subjektivně a odhadem zjistí každý, kdo si vyzkoušel těch otvorů víc na různých místech bubnu.....

kdo netuší, pak doporučuji prostudovat nějaké výpočty bassrexflexových ozvučnic na reproduktorových skříních. :idea:

takže nějaký náhodný díry nahřátou plechovkou kdekoliv to zrovna vyjde, nebo olepování nějakým molitanem,..... tohle je všechno dost špatně..... ono to teda hraje..... nějak....... ale mohlo by to hrát líp, jen trošku přemýšlet :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Rezonanční blána je na nalepení loga kapely,přece...
Otvor v bláně je na mikrák...
Bassreflex u ozvučnic je tak trochu jiné téma..
A jak už jsem psal,není nad to si něco vybastlit sám..
Paní učitelko,nebuďte tak přehnaně chytrá,všeho moc škodí!!!
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

necibici píše:Rezonanční blána je na nalepení loga kapely,přece...
Abych Tě "necibici" informoval o tom, jak se věci mají - Jsou zde na foru bubenice a bubeníci, kteří berou muziku velmi vážně, mají ji jako náplň života a hra na bicí patří mezi priority na žebříčku jejich hodnot. Proto se snaží každému, kdo o to stojí poradit, aby se vyvaroval zbytečných chyb, dělal pokroky v ovládání nástroje i v ostatních věcech okolo. Pokud to máš stejně, jistě si z příspěvků fundovaných lidí, jako je Monika
mnohé vezmeš pro svoje dobro. Máš-li to jinak, je to Tvoje věc.
Velmi si vážím dobrých hudebníků a ještě více, když vím že jou talentovanější a zkušenější než já. Většinou se tito lidé chovají velmi vstřícně a skromně. Mám k nim úctu. Nkdy bych si nedovolil okřikovat kolegini, nebo kolegu tak jak to děláš Ty v poslední větě předchozího příspěvku.
Docela jsi mě tim okřikováním (se třemi vykřičníky) rozladil.
Viděl jsem Tvé video umístěné zde na foru. Polož si, prosím, otázku: Mám na to, abych se takhle choval ktěm, kteří něco umí?
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

To je pravda, nejde osévat půdu, která ještě nepoznala pluh....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Basspetr píše:
necibici píše:.....
Abych Tě "necibici" informoval o tom, jak se věci mají - Jsou zde na foru bubenice a bubeníci, kteří berou muziku velmi vážně, mají ji jako náplň života a hra na bicí patří mezi priority na žebříčku jejich hodnot. Proto se snaží každému, kdo o to stojí poradit, aby se vyvaroval zbytečných chyb, dělal pokroky v ovládání nástroje i v ostatních věcech okolo. Pokud to máš stejně, jistě si z příspěvků fundovaných lidí, jako je Monika
mnohé vezmeš pro svoje dobro. Máš-li to jinak, je to Tvoje věc.
Velmi si vážím dobrých hudebníků a ještě více, když vím že jou talentovanější a zkušenější než já. Většinou se tito lidé chovají velmi vstřícně a skromně. Mám k nim úctu. Nkdy bych si nedovolil okřikovat kolegini, nebo kolegu tak jak to děláš Ty v poslední větě předchozího příspěvku.
Docela jsi mě tim okřikováním (se třemi vykřičníky) rozladil.
Viděl jsem Tvé video umístěné zde na foru. Polož si, prosím, otázku: Mám na to, abych se takhle choval ktěm, kteří něco umí?
Myslím že tady je to Petře trochu jako s tou zdí a hrachem..... každopádně děkuji za to co i o mě píšeš. Vážím si toho jak si to napsal! :wink:
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

A co je psáno v Bibli?

Čtěte Vy, jež potřebujete prozřít a "já" Vám odhalím tajemství rezonanční blány na kopáku :twisted:

Velký buben – otvor v přední bláně ANO/NE

- Otvor větší než 7“ je téměř jako nemít přední blánu.
- 7" otvor vytváří pocit jakoby velkého bubnu jenom s hrací blánou, přikrmí atak palice jdoucí
přímo do lidí a něco z tónu rezonanční blány. A za další usnadňuje umístění mikrofonu a
umožňuje změnu vnitřního tlumení – tedy je-li používáno.
- 4-1/2" nebo 5" otvor nebo 2 takové otvory mimo střed dovolují kontrolu na odskokem palice od
blány, rovná se větší rezonanci bubnu, rezonanční blána má větší vliv na ladění bubnu. S 4-1/2"
dírou může být problém do bubnu umístit velký mikrofon (ale dá se to) a měnit vnitřní tlumení.
- Bez díry, velmi rezonantní, vytváří větší odskok palice. Může být pak problém dostat jak
"mlask" palice, tak rezonanci bubnu, pokud snímáme jenom jedním mikrofonem. Tlumení zůstává
napevno uvnitř bubnu. Přední/rezonanční blána je pro celkový zvuk velmi dominantní.
Jsou 4 důvody, proč bubeníci chtějí otvor (nebo více) v rezonanční bláně velkého bubnu:
- Vypadá to „cool“.
- Nemají rádi velký odraz palice od blány, což je v případě plné přední blány dáno pouze malým
únikem vzduchu (peklo pro ty, co nechávají palici na bláně).
- Potřebují sejmout mikrofonem zvuk bubnu zevnitř.
- Potřebují větší projekci (hlasitost) bez použití mikrofonu (méně basový úder, více středový
atak).
Pro ty co mají otvor v rezonanční bláně jen pro parádu – má to samo sebou i akustický vliv,
protože odejmutím materiálu z blány zmenšíte dávku basů jdoucího z bubnu.
Určitá dávka basů které slyšíte, vychází z oblasti středu bubnu/blány. Povrch blány funguje
podobně jako membrána reproduktoru a pomáhá při pohybu vzduchu. Pamatujte, že výška tónu
určená napnutím blány a plochou povrchu v pohybu. Když odeberete velký kus středové části,
ztratíte velkou část basů. Přidáním otvoru do blány v žádném případě nepřidá basy jak je tomu
může být u reprobeden s tzv. bassreflexem.
Tlustší blány mají tendenci zůstat déle v pohybu. Když je povolíte budou kmitat s menší frekvencí,
což nám dá nižší frekvence a větší rezonanci. To ovšem platí pokud nepoužijeme žádné vnitřní
tlumení nebo cokoliv co urychlí zastavení kmitání blány.
Někteří chtějí mít menší odskok umožněný možností velkého úniku vzduchu, ale také by rádi
maximální basy. Pro ty co tedy nechtějí vyměnit basy za odskok je tu řešení udělat více malých
otvorů po obvodu blány. Pokud chcete snímat zvuk zevnitř bubnu je pro vás řešení „May mic
systém“ (uchycení mikrofonu napevno uvnitř bubnu) nebo se musíte vrátit k velkému otvoru. Je
na vás zvážit všechny faktory a vybrat řešení které vám bude vyhovovat.
Je to plocha otvoru, které se počítá. To kde je umístěná ovlivní zvuk jen málo (pokud teda není na
úderné straně J). Pokud chcete maximální tón, pak udělejte každý otvor velikosti 1-2” a umístěte
je po obvodu blány, ovšem zase ne blíž jak 1” od hrany. Jinými slovy, pro nejlepší tón potřebujete
zachovat co největší plochu ve středu blány jak je to jen možné. A znova, není to počet ale
celková odstraněná plocha, která má vliv na zvuk. Počet otvorů můžete zvolit jaký chcete,
v následujícím příkladu uděláme 2 otvory, tak aby jejich plocha byla stejná jako u tradičního 7“
otvoru. Matematika je jednoduchá. Potřebujeme spočítat plochu otvoru o průměru 7”, k čemuž
použijeme vzoreček PixR² a velmi jednoduchým výpočtem se dostaneme k ploše 38.5 čtverečních
palců. Nyní podělíme tuto plochu zvoleným počtem otvorů a zpětně vypočteme jejich
poloměr/průměr. Výsledkem je tedy skutečnost, že ploše 7“ odpovídají přibližně 2 otvory o
průměru 5“ nebo 4 otvory o průměru 3,5“, atd.
Pokud je buben osazen plnou rezonanční blánou, bude vždy znít „vřeleji“ s více ultra basy. Malé
otvory jsou navrženy, tak aby mohl dostatečně unikat vzduch a zároveň mohla rezonovat
rezonanční blána. Čím více blány odstraníte, tím méně bude rezonanční blána schopna rezonovat.
Větší otvory udělají buben ze předu trochu hlasitější a středovější. Menší otvory podél obvodu
blány dávají menší odraz, ale buben zůstává vřelý.
Takže jestli chcete aby měla na zvuk více vliv rezonanční blána, udělejte menší otvor.

Pževzato z: Bible ladění bicích nástrojů http://mujweb.cz/www/freeboard/biblecz.htm
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Alespoň jsem to tu rozhejbal,vždyť tu není žádná sranda,někdo se na něco zeptá,Monika odpoví a je vymalováno..Jestli jsem tě tím urazil,tak pardón.
Když jsem se do tý díry pustil,schválně jsem začal menší 4",abych jí mohl kdyžtak zvětšit,takže když se mi to neosvědčí,není problém udělat 5".Jak se píše v "bibli" otvor větší než 7" je jako by nebyla resonanční blána,tak s tím nesouhlasim,ikdyž bude místo blány jen okruží např.5cm,bude to mít rozhodně vliv na zvuk(mám vyzkoušeno na tomech). :wink:
Snažim se nacházet nové podněty k diskuzi a zároveň to trochu odlehčit,vždyť o čem by jste se furt chtěli bavit,když máte"bibli"...
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Ty si opravdu necibici myslíš, že jsi tímto příspěvkem něco podnětného rozhýbal?
Tu srandu, taky marně hledám.
Ale aspoň trochu k tématu abych napsal. Mám to trochu jinak a většinou hraju na el. Rolandy. Když si musím vzít akustické bicí tak mám velký buben bez rezonanční blány hodně zatlumený a natriggerovaný. Tedy zase elektrika. Mně to tak vyhovuje, ale musím přiznat, že ten digi zvuk semi občes už zajídá.
Vidím, že jsem k tématu nenapsal konkrétního nic. Alespoň mám chuť to někdy vyzkoušet. Zkusit si co nejlépe naladit kopák i s rezo blánou a nechat nazvučit. To ale až bude fakt dobrý zvukař, kterému věřím.
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“