Přední blána na kopák

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
sQara

Přední blána na kopák

Příspěvek od sQara »

Ahoj mám kopák 22'' a blánu zadní nějakou od rema, ta výrazně zlepšila zvuk oproti základní bláně od Akcentu..
a řešim jestli by přispělo k lepšímu zvuku i přední blána např. s otvorem remo powerstroke 3 http://kytary.cz/remo-22-powerstroke-3- ... /HN108406/ ?? díky
zzbar
Rádce

Re: Přední blána na kopák

Příspěvek od zzbar »

sQara píše:ta výrazně zlepšila zvuk oproti základní bláně od Akcentu..
To by ti zlepšila kdejaká blána. A možná i kozí měch.
Kupovat rezonanční blánu pws3 je ve tvém případě jako nalít plnou nádrž benzínu do Trabanta...
Myslím proto, že ti bohatě postačí Encore za nějakých 480,- http://kytary.cz/remo-encore-22-ambassa ... /HN103983/
Zbylé penízky šetři na nějaký lepší set, ke kterému se časem dopracuješ :wink: .
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
sQara

Příspěvek od sQara »

myslel jsem to tak, že na přední bláně mám nějakou blánu Akcent ze základní sady .. jestli si mám koupit teda s otvorem nebo bez co bude pro zvuk lepší (bez zvučení)
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Kup bez otvoru, vyzkoušej a když se ti to bude líbit, tak to tak nech. Když se ti to líbit nebude, vyřízni díru.
Skoro bych se vsadil, že ta varianta s dírou bude lepší, ale na mě nedej. Věř svému uchu.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Nindras
Bandzone: http://www.bandzone.cz/vimesvy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nindras »

sQara píše:myslel jsem to tak, že na přední bláně mám nějakou blánu Akcent ze základní sady .. jestli si mám koupit teda s otvorem nebo bez co bude pro zvuk lepší (bez zvučení)
A teď máš teda blánu bez otvoru? Protože kromě zvuku a možností ozvučení, tak přední blána kopáku bez díry má různé další vlivy (i pocitového rázu), které nemusí kdekomu sedět. Například jinej odraz beateru, respektive - kope to a je to vcelku peklo pro lidi, kteří na bláně beater nechávají, protože pak to tam akorát může způsobit nechtěný "virblík" + teda i pro lidi s dvojšlapkou to může být dosti nesnesitelný, takže to pochopitelně používají většinou lidé, kteří jedou na single...

Pak samozřejmě ještě možnosti zatlumení - pokud tam nemáš díru, tak to nemůžeš nijak ovlivňovat - prostě riskneš nějakou tu menší výplň nebo to dáš i bez ní, naladíš a uvidíš... podle toho pak ale musíš taky znova pořád sundavat a nandavat/ladit blánu, což může být docela otravný, pokud nenajdeš svůj ideální stav hned napoprvé (jestli třeba ty kopákový polštáře - ano / ne - bude to znít jako kopák nebo ne) - mně se to třeba kupodivu povedlo hned napoprvé :D :)...

Každopádně - jestli to bude znít líp nebo hůř... To se nedá říct, protože je to velmi individuální záležitost. Každému vyhovuje něco jiného a jak už napsal zzbar - pokud si koupíš blánu bez díry, tak to můžeš zkusit napřed teda bez ní... a když se ti to líbit bude, tak není třeba nic řezat.

Pokud si budeš myslet, že by byla díra stejně nakonec lepší, tak jí tam uděláš, ale nejlepší bude, když si k tomu pořídíš i jednu z těch šablon, které se prodávají všude možně v hudebninách, případně na jejich e-shopech (ale doporučil bych nejvýše do 5", protože jakmile si zvolíš větší díru než třeba 6", tak už to začíná ztrácet a může se stát, že by to znělo skoro jak bez rezonančky, což je podle mě s odpuštěním docela prasácká věc, ale to je jen osobní názor)... S tou šablonou je to mnohem lepší a spolehlivější, než to řezat hrubě jen tak "by voko", popřípadě je to i lepší než se poohlížet po dalších, často i hloupých "homemade" nápadech, které ti akorát mohou přivodit další starosti a problémy.

Pak je ještě důležité samozřejmě i umístění díry. Na prostředku to myslím získává asi větší mlask a jak je to víceméně naproti beateru, takže vzduch uniká mnohem přímější cestou a asi nerozezní tu rezonančku takovým způsobem, jako v případě, kdy bys umístil díru někam ke kraji. Zpravidla se dá díra ke kraji dává zhruba tak, aby střed díry vycházel někde na půli cesty mezi krajem blány a středem blány. Alespoň tak mi to bylo před lety řečeno jedním z mých učitelů :)

By the way: Já si na to bez té díry musel zvykat a je fakt, že si ještě zvykám (hlavně mě to nutí trošku i rozhejbat nohu a nenechávat beater přilepenej na bláně - vzduch prostě nemá kudy unikat a je to znát), ale líbí se mi to snad i víc. Mám takový dojem, že ten kopák trošku nabyl i na středech a víceméně to ten zvuk docela oživilo. Určitě je tam trošku rezonance navíc, tím pádem to získalo možná i výraznější tón, což mi vůbec nevadí, ale problém pak nastává i u zvukařů - hodně jich neví, jak to správně snímat, takže kvůli zvukařům nevím, jestli se zase neuchýlím k díře :( V takovém případě bych pak asi rovnou vyzkoušel i tu hračičku - Kickport...
Bicí: Sonor Select Force Stage S Drive Set (barva - přírodní; dřevo - to samé, takže javor)
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

NINDRASi, smekám před teou.... krásně a velice přesně sepsané. Sdlím přesně tvoje subjektivní pocity v článku popsané :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
sQara

Příspěvek od sQara »

teď mám blánu bez otvoru, ze základní řady Akcent(tu přední). Zadní nějakou od Rema, ta to výrazně zlepšila. Ani moc nezvučíme bicí, hrajeme v malinkých klubech, takže potřebuju poradit, jakou blánu bych měl koupit na předek :D kdybych koupil plnou, tak si nejsem jist, jak se tam dělá díra pomocí té šablony :D
pehve

Příspěvek od pehve »

Nindrasi myslím že je největší rozdíl v otevřeném a zavřeném úderu kdy beatery bud tlumí blánu nebo netlumí a v pocitu odezvy rázu při zavřeném úderu. Právě u něho je odezva cítit hodně a protože nikam nemůže odejít vzduch a blána (obě) se nemůžou "vykmitat" ztratí se část energie do těla šlapky ve zpětném rázu. Proto ti kdo používají výhradně zavřený styl otvor potřebují aby se aspon něco prokmitlo.
U celozavřeného korpusu po open úderu dojde k okamžitému uvolnění blány, a ta může zpracovat odezvu od přední, vzít na sebe část energie a rozeznít se.
Když to převedeme na tomy tak tam se to neřeší protože nikdo nenechá zalehlou paličku na bláně. Ustálilo se řešení dvě blany bez otvoru. Kdyby bylo zvukově - hráčsky lepší mít korpusy s otvory jistě by to platilo i u tomů a floorů. Protože tady ale dojde díky "nezadušení" hlavní blány k provibrování obou blan a ve spojení s kmitem těla vydá zvuk který je výsledkem ladění a to je myslím cíl i u basového bubnu.

Výhody open úderu+zavřený korpus bez díry vidím v tom že korpus s hrajícími oběmi blánami je laditelnější, více ovlivnitelný změnou blan, dynamická hra je barevnější, je tam prostě všechno líp slyšet a je tu více možností nazvučení - mikrofony zezadu kopáku atd.
Nevýhody je jediná - kdo hraje výhradně a dlouho s ležícími beatery musí donutit nohy rozhýbat uplně jinak než je zvyklej a to je dost problém. Skoro jako vrátit se do školky a začít znovu.
sQara

Příspěvek od sQara »

Takže jestli sem to pochopil dobře: tak hra s blánou s otvorem zní lépe, ale musim si na ní dlouho zvykat a je to uplně jiný styl hraní ?
Nindras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nindras »

sQara píše:Takže jestli sem to pochopil dobře: tak hra s blánou s otvorem zní lépe, ale musim si na ní dlouho zvykat a je to uplně jiný styl hraní ?
Víceméně se dá říct, že pehve shrnul výhody přední blány BEZ díry v posledním odstavci :) Jestli to zní nebo nezní líp než s dírou, to už je věc dosti subjektivní, protože drtivá většina bubeníků si tam dá díru jak kvůli zvukařům, tak pro vlastní pohodlí při těch výše zmíněných zavřených úderech, anebo se jim ten zvuk tak prostě líbí... někdy to udělají dokonce jen kvůli tomu, jak to vypadá etc. ;)

Pokud ti nevadí ten odskok beateru a hraješ pomocí "otevřeného úderu" (nenecháváš beater na bláně), tak ti více zvukových možností zřejmě nabídne uzavřená varianta kopáku (bez díry) - jak už vlastně napsal také pehve... A pokud by se ti to nelíbilo a hrál bys tedy spíše tím uzavřeným stylem (beater přilepený na bláně), tak si tam tu díru raději pořiď - díra se dá vyříznout vždy a těžké to také není, ani když nevíš jak podle té šablony - na netu jsou i k tomu videa, takže v tom bych problém neviděl.

Jinak chci tedy poděkovat pehvemu za srozumitelné vysvětlení těch rozdílů kolem rezonančky s dírou/bez díry (respektive - i kolem těch otevřených a zavřených úderů) - opravdu moc pěkně napsáno a nezbývá mi nic jiného než jen přikývnout a souhlasit :)

A jinak samozřejmě děkuji Monče za uznání :) Od někoho, kdo je podle mě již podstatně zkušenější a kolem bicích nástrojů jaksi mnohem ostřílenější, co se vědomostí a určitě i schopností týče, to potěší :)
Bicí: Sonor Select Force Stage S Drive Set (barva - přírodní; dřevo - to samé, takže javor)
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
pehve

Příspěvek od pehve »

Díky, to já děkuji za Tvoje postřehy a formu sdělení, pocitově mi to taky dost sedělo. Většinou se řeší umístění otvoru, průměr, tlumení, lemy okrajů, výběr blan, pedálů,výška sedáku, materiály beaterů atd.. a o vlivu techniky hry na zvuk kopáku celkem nic moc takže jakmile jsi zmínil open/close údery musel jsem to podpořit. Údery beateru lze řídit z celé nohy, z paty, open, close, + celá škála dynamiky + další techniky, skluzy atd., navíc když přidáme druhou nohu, tak je (může být) v našich nohách obrovský nástroj který dokáže měnit zvukový i rytmický projev hry kopáku přímo ve skladbách. Tohle všechno je potřeba vyzkoušet na svém kopáku, s otvorem i bez, různé blány, laborovat s laděním, nahrávat, sednout, poslechnout....Je to hodně práce, nejlíp dát si třeba kopákový den, zalézt do zkušebny a makat.
sQara

Příspěvek od sQara »

rád bych koupil blánu s dírou.. poradíte mi nějakou slušnější ? :D dík max do 1 tis.
pehve

Příspěvek od pehve »

sQara píše:rád bych koupil blánu s dírou.. poradíte mi nějakou slušnější ? :D dík max do 1 tis.
hned druhý příspěvek ti radí zzbar ambassadorku v černým za 500. Ještě nějaké přání :?:
sQara

Příspěvek od sQara »

Já vim, ale je tam díra 6'', a tady mi radili max 5'' a je tam tohle:
Remo ENCORE - nové blány srovnatelné s běžnými řadami
Nindras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nindras »

sQara píše:Já vim, ale je tam díra 6'', a tady mi radili max 5'' a je tam tohle:
Remo ENCORE - nové blány srovnatelné s běžnými řadami
Těch 6" by se možná ještě dalo přežít, ale podle mě už je to opravdu taková ta krajní mez, nad kterou bych nikdy nešel, pokud bych měl mít zase někdy v kopáku díru (ale stejně bych si osobně nevyřízl větší než 5") :) Od větších než 6" už to prostě podle mě určitě ztrácí na té laditelnosti, respektive - na barevnosti zvuku... na celkovém projevu samotného kopáku, korpusu, whatever... do jaké míry si s tím prostě můžeš pohrát a tak :)
sQara

Příspěvek od sQara »

takže bych si raději koupil podobnou blánu ale s menším otvorem..ale nevím jakou :D
sQara

Příspěvek od sQara »

Nindras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nindras »

Pokud ti to tvé finanční možnosti dovolí, tak neni problém, ale samozřejmě je to docela o dost cenově výš než ta Encore s 6" dírou - ale je fakt, že normálně (obvykle) blány na kopák (hrací nebo rezonanční), tak se kolem toho litru pohybujou - záleží i na průměru, typu... značce :)...
sQara

Příspěvek od sQara »

Tuhle si můžu dovolit.. jde mi spíše o to, jestli s touto blánou bude zvuk kopáku bez zvučení lepší než se současnou základní blánou Akcent..
Nindras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nindras »

sQara píše:Tuhle si můžu dovolit.. jde mi spíše o to, jestli s touto blánou bude zvuk kopáku bez zvučení lepší než se současnou základní blánou Akcent..
To je velmi subjektivní záležitost. Kvalita zpracování bude určitě jinde - lepší než nějaká Čína, kterou tam teď asi máš, protože tahle z odkazu bude prostě made in USA - hlavně je tam rozdíl v tom, že ty číny se jen zalisují do okrajů a šmitec, což ale u rezonanček nemá takovej vliv, protože do nich "neboucháš". Kdežto u těch kvalitnějších se to ještě zalejvalo třeba pryskyřicí etc. (nebo čím), takže se to tolik nevytahovalo.

Jde hlavně o to, že ten zvuk ovlivní hlavně hrací blána - rezonanční to "jen" podbarví, případně ovlivní laditelnost etc. - tady ať mě raději někdo dyžtak doplní/opraví - o půl 4. ráno mi to vážně nemyslí ;)... a je jen na tobě, jestli si myslíš, že by ti víc vyhovovala plná nebo děravá blána. Plná ti dá podle mě více možností kolem ladění (a provází to určitá technika hry na kopák), ale taky ti to ovlivní kvalita té blány. Je rozdíl mezi blánou s dírou, která je ale jaksi špica z Ameriky a mezi plnou, možná pochybnou blánou z Číny + pak také mezi "děravou"-druhořadou z Číny a plnou od Amíků.

Ale myslím, že teď kvalitnější a celkově lepší bude ta "děravá" z toho odkazu než ta tvoje Akcent, kterou máš... ale kdyby byla prostě plná, tak bude určitě na jiné úrovni než ta tvoje Akcentka a třeba by se ti líbila ještě víc než ta děravá. Každopádně nevím, jestli ten rozdíl bude nějak výraznější (mezi tou z odkazu s dírou a tou bez díry, kterou tam máš teď). Zkus to a uvidíš - zvuk tím už asi zásadně nepoděláš. A pokud nepoužíváš dvojšlapku, tak si dovlím napsat, abys nebyl línej a schválně si zkusil tu plnou a kdyby prostě ne (nesedělo ti to jakýmkoliv způsobem), tak si tam jednoduše uděláš (nebo někdo udělá) díru - nic zásadně složitého v tom zase nehledej a takový rozdíl v ceně to taky nebude... :)
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“