Spuštění samplů při hraní

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Doskar

Spuštění samplů při hraní

Příspěvek od Doskar »

Zdravím,
mám jeden dotaz a hned předestírám, že jsem v tomto oboru začátečník, tak poprosím trochu trpělivosti.

Potřeboval bych vysvětlit (pokud by šlo konkrétně - bylo by to nejlepší) jak zrealizovat spuštění samplů z bubenické židle :wink: . Po lopatě bych to řekl tak, že prostě potřebuji uprostřed písničky pustit další akustiku, protože kytarista nemá čtyři ruce. Předem díky za odpověď :)
Jens Ludwig
Odborník

Re: Spuštění samplů při hraní

Příspěvek od Jens Ludwig »

V první řadě je potřeba naučit se hrát přesně na klik (podle metronomu)...

pak už stačí jediný -> notebook s nějakým DAW a externí zvukovka s alespoň 4ma výstupama...

pak si uděláš projekt koncertu, kde si v DAW pro jednotlivý skladby nastavíš metronom do výstupu pro sebe a do druhýho výstupu si pak v potřebným místě pustíš sampl
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Doskar

Příspěvek od Doskar »

Nejdříve díky za odpověď a dál bych se chtěl zeptat na další věci.

To co jsi napsal, tedy vyvracím mojí doměnku, že budu k bicí sadě používat nějakej trigger, do kterého uděřím, řekněme na první dobu nějakého taktu a začne hrát sampl nebo to lze taky zrealizovat podobným způsobem?

Dál bych se zeptal proč zrovna 4 výstupy?
DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Příspěvek od DJ Murano »

protože 3 se nedělaj a 2 jsou málo (stereo sampl + click) :wink:
samozřejmě by to tvým zmiňovaným způsobem šlo taky ale stejně se nevyhneš hraní s clickem
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Doskar

Příspěvek od Doskar »

No jako s metrákem problém nemám, ale třeba se zahraje jeden takt před slokou navíc a pak by to bylo s notebookem posunuté. Mohl by jsi mi prosím poslat nějaké odkazy na konkrétní věci, s kterými by to šlo po "mém"? :roll:
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

a co to řešit kytarovým looperem, to můžeš spustit ty, nebo kytarista nohou
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Doskar píše:No jako s metrákem problém nemám, ale třeba se zahraje jeden takt před slokou navíc a pak by to bylo s notebookem posunuté. Mohl by jsi mi prosím poslat nějaké odkazy na konkrétní věci, s kterými by to šlo po "mém"? :roll:
Myslíš to tak, že při hraní omylem zahrajete jeden takt navíc? Pokud ano, je třeba vyřešit tento problém, pak až se zabývat problematikou podkladů.
Jens Ludwig zmínil dost efektivní způsob, tím se řiď.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

na nasledujici reseni je potreba pocitac/spolehlivy nesumici prehravac a maly mixak (staci dve savle). jde o nejjednodussi, nejlevnejsi a nejspolehlivejsi reseni - s kapelou to tak delame uz pet let, predtim jsme zkouseli vsechno mozne.

nejprve je potreba samply co nejlepe smichat do jedne monostopy - ta se nasledne prevede do sterea v tom smyslu, ze na jednom kanalu bude click a na druhem samply, takto se to pusti k bubenikovi do mixpultu. click si bubenik na malem mixu smicha podle potreby do sluchatek a ven pusti jen samply, ktere pak zvukar eventualne pusti vsem ostatnim do odposlechu a samozrejme dopredu jako dalsi nastroj.

pokud nedelas nejakou narocnou audiovizualni performanci s potrebou prostorovyho zvuku nebo velkou produkci pro tisice lidi, tak to bohate staci.
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

klobasnik píše:
Doskar píše:No jako s metrákem problém nemám, ale třeba se zahraje jeden takt před slokou navíc a pak by to bylo s notebookem posunuté. Mohl by jsi mi prosím poslat nějaké odkazy na konkrétní věci, s kterými by to šlo po "mém"? :roll:
Myslíš to tak, že při hraní omylem zahrajete jeden takt navíc? Pokud ano, je třeba vyřešit tento problém, pak až se zabývat problematikou podkladů.
Jens Ludwig zmínil dost efektivní způsob, tím se řiď.
Určitě ne, myslí to tak, že když se kapela rozhodne zahrát si písničku třeba od refrénu, tak aby to nemusel zbytečně hledat v tom samplu.
Konkrétně teď nevim, ale nějakej obyčejnej midi (rozuměj USB-MIDI) pad, na kterej budeš mít třeba v FL Studiu adresovanej sampl. Nicméně vybavení budeš muset mít furt stejný (tady se ti navíc přidá ten pad) takže je teď na tobě jakou cestou se vydáš
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Doskar

Příspěvek od Doskar »

No, ten způsob že pojedu celý song podle na compu a on bude pouštět ty samply mi přijde jako takový hraní v řetězech :( . Navíc udělám jednu malou chybičku a celá písnička je v p***. Přijde mi lepší ta možnost s nějakým padem, přes který budu sampl pouštět. Co myslíte? :roll:
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

Taky jde o to co hrajete za styl. Jestli nějakej blues nebo country (soudím podle akustiky zmíněný na začátku) tak tam je celej sampl vyloženě nesmysl. Jestli rock, tak tam to až tak nevadí, a jestli poprock, tak tam je to spíš nutný. Nicméně s tím hraním v řetězech uplně souhlasim, oni ty songy zněj pak všechny stejně, ale na druhou stranu to něco třeba vyžaduje.
S tou chybičkou - tak se nauč hrát! :D
Každopádně v obou případech budeš muset hrát s metronomem, takže řetězů se tak jako tak částečně nezbavíš
Tohle rozhodnutí je čistě na tobě jak to chceš
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Hrani v retezech - osobne mi to vadi jen v momentech, kdy chci neco natahovat podle publika/nalady, ale ruku na srdce - kolik takovych momentu za koncert je ? :) pokid nehrajete nejakou alternu bez pevnych forem
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

No tak třeba co já jsem hrál kdysi s kapelou tak jsme si koncert od koncertu zkrátka dělali s písničkama co jsme chtěli, tu a tam prodlouženej začátek, tu a tam trochu protáhnutý solo, jindy zas konec...bejval to klasickej rock, někdy blues...krásná doba :)
Doskar

Příspěvek od Doskar »

Zdravím a děkuji za opdovědi a zároveň se omlouvám, že jsem dlouho neodpovídal.

Teď sem ale narazil na skvělou věci Alesis - Sampling Pad (http://kytary.cz/alesis-sample-pad/HN136668/)
Myslíte, že by tahle věcička zvládla na té SD kartě sampl kytary??
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

hm, jde o to, jak dlouhý ten sample může být.. stejně si pořád myslím že by byl nejjednodušší variantou kytarový looper...ostatně je to k tomu přímo určené.. defacto..
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

pupack, taky mne to okamžitě napadlo. Kytarovej looper běžně adresuje několikagigové karty (tedy hodiny a hodiny hudby) a 99 tracků. A šlape se na něj nohou. A dokonce je možno buď přímo na něm nebo přídavným footswitchem odpálit v jedné skladbě více tracků, bez ztráty tempa, intro, sloka, refrén, sloka, refrén, bridge, sloka, refrén, coda. A dá se natapovat tempo dle libosti, dle momentální nálady na podiu a v sále. Co si víc přát.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

Za mě je to dobrá mašina a myslim že vystihuje to, co potřebuješ :wink:
panbouchal

Příspěvek od panbouchal »

Chci se zeptat na něco obdobného - mně jde o spuštění celé stopy s klikem k bubeníkovi a bez kliku ve stereu ke zvukaři. Ano, PC + zvukovka, to je klasika, já ale potřebuji něco levnějšího, jednoduššího, stabilnějšího. Víte někdo o něčem? Díky.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“