nezvyk na cizích bubnech

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Lukis

nezvyk na cizích bubnech

Příspěvek od Lukis »

Zdravím, chtěl jsem se zeptat, zda to dělá problémy jen mě, nebo s tím taky máte svou zkušenost a sice to, že máte na kšeftu hrát na cizí bubny. Jsem zvyklý na svoje rozpoložení bicích a najednou z časového pressu jsem byl nucen se posadit za metalovou sestavu, za kterou jsem nebyl ani vidět :lol: o rozpoložení bicích asi ani mluvit nemusím. Zahrát se dalo, ale svůj vercajk je svůj vercajk :) Tak si říkám, správný bicmen by měl asi zahrát na jakoukoliv sestavu nicméně zajímaly by mě vaše zkušenosti, jestli když sednete za cizí bubny s jiným rozestavením, jestli vám to dělá problém, nebo naopak... :)
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: nezvyk na cizích bubnech

Příspěvek od Monikad »

To samozřejmě musí nutně dělat problémy každému. Pár takových akcí jsem kdysi zažila....řeším to jednoduše: naše kapela jako celek všude vystupujeme výhradně s vlastní nástrojovkou, tedy vždy hraju výhradně na svůj nástroj. je to praktičtější, pohodlnější a tak nějak asi i správnější.
Nepůjčuju svůj nástroj druhým a nepůjčuju si svůj nástroj od druhých.... to je přeci naprosto běžné.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Lukis

Příspěvek od Lukis »

To byla taky jediná podmínka, že budu hrát na svůj nástroj a nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo, celou hru jsem byl nasraný a nesoustředěný. :|
Sam Jr.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/samjr

Příspěvek od Sam Jr. »

je to klasika, já na cizí bicí hraju tak 9 z 10 vystoupení. Naštěstí nepoužívám žádné extraspešl rozestavění, ale i tak občas řeším špatnou dostupnost na tomy a nejde to jednoduše přenastavit aniž bych to netrvalo 20 minut (tomy na rampě, na adaptérech, na stojanu od virblu, na nějakém multi-stojanu) - občas jsou pro mě moc daleko, moc naplocho, moc v pravo - nedosáhnu pohodlně levačkou na pravý tom atd. a musím tomu přizpůsobovat i hraní :/
Není špatný mít k dispozici nějaký svůj HW - vedle stojanu na HH a snare třeba i nějaký adaptér/držák, aby se rozestavění co nejvíc blížilo mýmu ideálu, záleží na náročnosti.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Mony, bohužel je spousta bubeníků, kteří to nemají tak jako Ty. Také se tomu občas nevyhnu, jak ze strany "půjčujícího", tak obráceně. Stává se to běžně na fesťácích, nebo na takových těch akcích - tři kapely za večer. Co naplat, pořadatel bojuje jak umí a tak mu ze zištných důvodů nezbývá, než to řešit takto. No a v rámci ušetření času a nepříjemného zvučení (bubny se pro posluchače zvučí nejméně záživně :? ) se domluví, který bicmen se obětuje...
Když už musím hrát na cizí bicí, beru si virbl (i se stojanem), pedál a činely (né vždy). A svoje paličky. Když bicí půjčuju, vyžaduju pouze aby si kolega přinesl paličky a osobně je zkontroluju. JInak toleruju i mírnou úpravu polohy tomů.
No a že je to omezení, když člověk hraje na cizí bicí, to je jasná věc. Všechny zavedené automatismy musí stranou, člověk se musí víc soustředit a není to taková pohoda. Ale s tím se dá smířit...
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Doskar

Příspěvek od Doskar »

Určitě je pro mě taky porblém hrát na cizí bubny. Moje zkušenost je rozhodně brát si sebou šlapku a činely někdy i snare (ale to není tak nutné). Vzhledem k tomu že používám dvojšlapku tak je to jasné, protože většina základních bicích ji nemá a činely ?? .. o jejich kvalitě ani nemluvím když na mě vykoukne nějaký Stagg nebo Mapex činel =D =D.

Navíc sem tam se poštěstí zkoušet v jedné ze ZUŠek a tam hraji na nějaké Pearly. I když už značka napovídá že to nemusí být takový propadák tak HW je na nic, rozložení tomu mi nevyhovuje (držáky na kicku :( - upřednostňuji samostatný stojan) a činely jiných velikostí taky není to pravé. Takže rozhodně je to podstatný rozdíl jako s každým jiným nástrojem :wink:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Lukis píše:To byla taky jediná podmínka, že budu hrát na svůj nástroj a nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo, celou hru jsem byl nasraný a nesoustředěný. :|
Tak si tu svoji jedinou podmínku asi nikomu nesdělil...vždy je to především na muzikantech, co si řeknou a na čem si stojí. Pokud si nechá muzikant líbit cokoliv, pak opravdu nezbívá než zanadávat sám sobě.

ZZBAR: To není zase tako úplně pravda.... my hrajeme rockové koncertní vystoupení, zpravidla do dvou hodin hry, tedy logicky vždy hrajeme 2-3 kapely za večer, nebo s nějakým supportem, případně předskakujeme zase my někomu známějšíu. A tam tím spíš je to o nepůjčování si vzájemně. tam to ani nikoho nenapadne!!! A festivaly.... to je další náš každoletní chlebíček..... prostě 20 minut na přípravu zpravidla i pořadatl sám v plánu pro každou kapelu má!! pro mě to je jen si rychleji švihnout se stavbou a samo že se neobejdu bez pomoci ještě dalšího člověka.

Jinak to zvučení potom je nejméně záživné pro techniky a zvukaře. Lidi naopak si to, alespoň dle reakcí užívají a ještě hecují v očekávání nějaké sólíčko, na což ale není čas ani chuť. Prostě když zvukař i bubeník vědí co dělají, netrvá to ani pár minut a souprava je bojeschopná připravená na bitvu ;)
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 18.04.2013 13:48, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny 2 příspěvky ;)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
shotteckk
Bandzone: www.bandzone.cz/exorcizphobia; www.bandzone.cz/plh

Příspěvek od shotteckk »

Já při 30-50 koncertech ročně hraju na 5ti až 10ti koncertech na svoje bicí takže vím jaký je hrát na cizí a to byste se divili jaký bojový podmínky jsem za těch x let absolvoval :-D :-D - radši nemluvit..
Takže když to jde, vezmi si svoje, když to nejde, ukaž že nejseš béčko a zahraj jak umíš . . . .
Moje povinna výbava na každým koncertu je svůj virbl stojanek, šlapky, činely a hajtka samozřejmě komplet, zbytek stojanů jde většinou domluvit s ostatníma kapelama a když ne tak ne no...
Velký letní festy a koncerty jsou něco úplně jiného, třeba na Obscene Extreme máš bicí a stojany komplet a jsou fakt KVALITNÍ a DRŽÍ a vybereš si co chceš za velikosti a stojany, asistenti na pódiu jsou maximálně vstřícní a pomůžou s přestavbou, moje přestavba i se zvucením byla do "5" minut :-) prostě paráda...
Na malých koncertech třeba 3-7 kapel za večer je to samozřejmě úplně jiný.. Ok?
A k tomu dodám že mám svou zkušebnu, s kapelou (protože je z jiného města) máme jinou zkušebnu a v ní jsou kapely 3 !!! a hraju na bicí za korunu jater a taky to dávám protože musím . . ;-)
Shotteckk

Mapex (22-14-10-12-13-16)
Doublepedal Pearl Demon Drive,
Činely Paiste, Sabian, Ufip
Paličky Balbex 5B Nylon.
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Většinou hrajem se stejnýma kapelama,takže jsem na ty bicí už zvyklej.Nejhorší je někam jet,že bicí budou a pak je to katastrofa,takže buď si fakt brát všechno,nebo alespoň hardvér,virbl,šlapku,činely a hlavně svojí sedačku. :wink:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

necibici píše:a hlavně svojí sedačku.
sedačku jsem zapomněl! takže ještě tu... :)
Monika: vidíš. Jiný kraj - jiný mrav :) . Asi je to fakt jenom o lidech.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Někdy to prostě jinak nejde... venkovní akce, kde je dost prostoru a času a není problém si dovézt své a všechno si v klidu předpřipravit, tak jsou samozřejmě lepší...
Ale někdy to prostě nejde...jsou kluby, kde by se tři sady připravené na výměnu "ani nevešly" a počítá se s tím, že "domácí půjčí základ" a ty si vezmeš šlapku/dvojšlapku, virbl, činely a samozřejmě paličky + co potřebuješ (specifické věci - efekťák, stoličku, když uznáš za vhodné..atd.). Někdy hraje roli i čas - potřebuješ nacpat 2/3 kapely do rozmezí 20-22h a prostě by to zbytečně zabilo spoustu času...i když je někdy fakt rychlejší prohodit dva stojany s činelama než činely ze stojanů sundávat. (Samozřejmě, že si domluvený s "domácím" bubeníkem předem..)
Hrával jsem tak často, když jsem měl ve zkušebně Amati a svoje bicí 150km daleko... jasně, že to je nezvyk..je to jako spát v cizí posteli, jezdit s cizím autem atd. - nevyspíš se, neužiješ si jízdu, ale nějak mě to časem přestalo štvát a psychicky (i fyzicky) jsem se na to připravil...časem jsem si zvykl a o zbytek se postarala radost ze hry.. asi jsem víc akcí odehrál na cizí bubny, takže se opravdu nesvůj cítím spíš za svou sadou :lol: navíc poměrně často sady střídám a měním rozestavení, takže mi to už ani nepřijde..ale jasně - není to ono :!:

Svou sadu jsem půjčoval myslím jen jednou...a neuvědomil jsem si, že používám několik specifických nastavení (nastavených nevratně :) )- jako zkrácený hi-hat stojan - aby se dal dát do nižší polohy než je "tovární nastavení" a mám taky zkrácenou tyčku, na které je upínák horního činelu..mám tím pádem hi-hat dost nízko nad virblem a tohle mým kolegům nesedlo a celou dobu akce mne při hře tiše (i nahlas) proklínali :oops: ..příště si na to musím dát bacha..
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Hajtka se často opomíjí,ale je to se šlapkou základ,virbl se stojánkem(někomu může vadit,že mu něco štelujete,já ho mám v nejnižší poloze) a sedačka(už jsem musel hrát i na obyč.židli).Těch specifikací každýho bicáka je hrozně moc,a je to vždycky zkouška ohněm hrát z fleku na cizý bicí,obzvlášť při náročnější hře to může být nezapomenutelný zážitek. :lol:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Monikad píše: Nepůjčuju svůj nástroj druhým a nepůjčuju si svůj nástroj od druhých.... to je přeci naprosto běžné.
Nejsem bubeník ale jen z pozice posluchače / návštěvníka konzertů bych to za běžné rozhodně nepovažoval, rozhodně ne na malých / středních akcích. Pokud pominu konzerty opravdu top kapel, nevybavuju si žádnou akci, kde by se bicí pro kapely měnily.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Mě většinou nejvíc rozhodí cizí kopák, když má velký odskok beateru, protože já naopak ho ladím docela hluboko a blánu mám utlumenou, takže se mi to neodráží skoro vůbec.
Jeden můj známý bicí půjčuje docela ochotně, ale sám si nepůjčuje nikdy, aby měl jistotu, že hraje a zní mu to přesně tak, jak je zvyklý.
A pak vím o případu, který přišel na koncert s tím, že nemá ani paličky, jestli bych mu nějaké nepůjčil. Měl jsem chuť půjčit mu hned dva páry a z toho jeden mu narvat do nosu :roll:
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Včera byl v Chebu konzík Kreysonu a Doda...Pořádal to místní Blackmailers a na ty jejich bicí odehrál v poho i bicák od Doda a nevypadal,že by ho něco trápilo... 8)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Jednou měl náš bubeník nějaké vojenské cvičení, takže jsme si na koncert "vypůjčili" Čepu (Forgotten Silence, Ador Dorath). Čepa si samozřejmě přinesl vlastní stoličku, dvojšlapku, hajtku, snare, stojany a plechy (spousty stojanů a plechů :-)). Jenže je levák, takže se museli prohodit přechody... Čepa sebou naštěstí vozí nářadí na rozebrání jakýchkoliv bicí, v tom problém nebyl. Že jsou na nich strhané závity jsme ale zjistili až ve chvíli, kdy přechody nešly utáhnout. Já sebou taky nějaké nářadí vozím, takže se nám podařilo závit nahradit pomocí drátků a gafa pásky :-)

Ještě že jsme přijeli dost brzo a hráli první, protože se takhle příprava protáhla skoro o půl hodiny.
Criser

Příspěvek od Criser »

Já s hrou na cizích bicích moc problém nemám. Většinou mají kapely stejny rozpoložení jak já (kopák,kotel a 2 tomy) a zbytek si beru sám... Ale i tak se občas objeví problémy, že jsem dostal jen kopák a kotel a všechny nacvičeny přechody jsem musel zvládnout na kotel a virbl
Nindras
Bandzone: http://www.bandzone.cz/vimesvy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nindras »

Může to být určitý problém, ale pokud člověk nemá možnost mít vždy své bicí, tak je třeba dobré být do jisté míry flexibilní... přizpůsobivý určitým podmínkám.
Často se to dá alespoň do nějaké té míry nějak nastavit na toho a toho člověka - není to sice jako sedět za svým, kdy to může mít člověk do puntíku podle sebe, ale zvládnout se to určitě dá.
S tím samozřejmě souvisí stav těch a těch bicích, protože někdy nemusíme jednoduše vůbec ani tušit, co na nás vybafne za hrůzu, takže já si taky beru v takových případech minimálně rytmičák se stojánkem, šlapku, hajtkostroj, sedačku, činely, někdy i nějakej další hardware alespoň s sebou... jen tak pro sichr - pro pocit. A pohoda :) (K tomu ještě beru vždy nějaké ty věci na servis atd. - nikdy nevíte.)
Ale jak už jsem víceméně psal - nejlepší samozřejmě je (pokud nemůžeme hrát na svoje), když si bicí člověk prostě nějak pošteluje na sebe (pokud tu ta možnost je, což většinou je), protože každej člověk je jinak stavěnej, a pak se člověk může alespoň do jisté míry uklidnit, uvolnit, pěkně hrát a neničit se :)...
Bicí: Sonor Select Force Stage S Drive Set (barva - přírodní; dřevo - to samé, takže javor)
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Nero píše:
Monikad píše: Nepůjčuju svůj nástroj druhým a nepůjčuju si svůj nástroj od druhých.... to je přeci naprosto běžné.
Nejsem bubeník ale jen z pozice posluchače / návštěvníka konzertů bych to za běžné rozhodně nepovažoval, rozhodně ne na malých / středních akcích. Pokud pominu konzerty opravdu top kapel, nevybavuju si žádnou akci, kde by se bicí pro kapely měnily.

Fakt?, Já zase nezažila jedinou akci (mimo takových těch totálně začátečnických neznámých kapel) kde by hlavní kapela hrála na stejné nástroje (tedy i bubny) jako třeba host, support nebo tak......

Aby to nevypadalo nějak nafrněně ode mě.... raději vysvětlím líp: jde o počet bubnů a jejich ladění, jak už se tu zmiňuje tak jiné ladění blány má nejen jiný zvuk pro bubeníka, ale hlavně i jiný vlastnosti z hlediska odskoku a tedy techniky hry. Pak jsou tu věci jako mít vše na centimetr přesně kde jsme zvyklí a tedy i rychlejší a složitější party lze hrát naplno a třeba poslepu....... někdo tu píše že jde o čas a raději přehodí celý stojan s činelem...... fajn, ale třeba já nemám ani jeden činelový stojan už celý roky. Používám drum rack. Vše na něm je nastaveno a zafixováno paměťovými zámky. jakmile by to chtěl někdo přestavět k obrazu svému, tak s tím stráví dobře půlhodinku a za tu si klíďo postaví svoji sadu.... zatímco mě by s tím udělal dost pakárnu, neb nemám času nazbyt a nastavit vše zpět tak jak potřebuju by mi dalo možná i pr hodin....... takže dát si všude svoji sadu je pro mě nejen praktické, ale i jednodužší a navíc i je to ku prospěchu kapely, neb máme stále "náš" osobitý sound a spoluhráči jsou víc v klidu... a já taky ;)

A to vůbec pomíjím i tu věc, že by snad někdo něco poškodil........ na takový ty kecy že "co rozbiju samozřejmě zaplatím" z vysoka s**u!! jednak si u spousty bubeníků nejsem jistá, jestli jsou bez rozmyslu schopni vytáhnout patřičný obnos za novou blánu (zvláště když i třeba tady na foru často vidím ty řeči jak leckdo píše že je student, tedy dát třeba pětikilo za jednu blánu, nebo 5 tisíc za jeden činel, si nemůže jako nemajetný student dovolit). I kdyby mi někdo skutečně zaplatil plnou cenu na nákup nové blány, tak to obnáší si pro tu blánu někam dojet a napnout ji na buben, nechat 24 hodin vyvěsit (běžné u REMO) a pak teprve doladit. To při mém pracovním zápřahu v týdnu, kdy dík pracovní době nemám šanci jezdit někam do hudebnin a pak ještě 30km do zkušebny.... abych o víkendu na koncertě nebo na zkoušce byla ready hrát...... kdepak, jsem ráda když přijdu na čas na své hraní!! nějaký planý jezdění a dolaďování v týdnu si možná můžou dovolit mladí studeni, kteří skončí ve škole po obědě a mají celé odpoledne volné...... já chodím z práce před šestou večer zbitá jako pes!
shotteckk
Bandzone: www.bandzone.cz/exorcizphobia; www.bandzone.cz/plh

Příspěvek od shotteckk »

Tak ty to Moniko píšeš z pohledu profíka ale tady jsou lidi většinou z amatérské vrstvy (běžnej punk, metal, hc a všelijaký ty crossovery) kteří se běžně setkávají s akcemi kde je jedna souprava na celou akci a když se něco zničí, holt zničí, s tím se počítá když je to na celou akci a svůj celej apec si přiveze třeba jen hlavní kapela večera...
Taky jsem zažil koncerty kde byli 3 kapely a každej si přivezl komplet svoje, ale to jsou akce úplně o něčem jiným než to, o čem tady ostatní píšou ;-)
Shotteckk

Mapex (22-14-10-12-13-16)
Doublepedal Pearl Demon Drive,
Činely Paiste, Sabian, Ufip
Paličky Balbex 5B Nylon.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“