Peavey 5150 vs. 6505
Pravidla fóra
Peavey 5150 vs. 6505
Zdravim všechny. Protože se hodně lidí ptá jakej je rozdíl mezi 5150 a 6505 a jakej co má zvuk a v naší zkušebně se nacházej obě tajty mašiny (moje 5150 a druhýho kytaráka 6505), tak já bych tady chtěl uvést věci na pravou míru. Zkusili jsme navolit stejně ekvalizér a samozřejmě všechno napojit na stejný věci. A oba sme se shodli, že zvuk má oboje naprosto stejnej. Takže jediný co je jiný je že 6505 má novější logo, jiný číslo a nemá na sobě podpisy EVH. Takže o tom jakej je šílenej rozdíl ve zvuku mi přijde jako děsná fáma.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Re: Peavey 5150 vs. 6505
Omlouvám se odborníkům, ale nějaká srovnání najdeš tady - komba-zesilovace-reproboxy/peavey-5150- ... vs.%206505
Jo tam to sice něco málo je. Já to sem napsal z mojeho pohledu jak to je. A porovnávali jsme je přímo vedle sebe, to v tamtý diskuzi nikdo nedělal co jsem z toho pochopil, takže prostě tak. A určitě bude s mým názorem někdo nesouhlasit. Kdo chce legendu s číslem 5150 jako já tak si jí pořídí. A komu jde jen a jen o stejnej zvuk a co má napsaný na hlavě je mu jedno tak pro něj je 6505 jak dělaná.MilanT píše:Omlouvám se odborníkům, ale nějaká srovnání najdeš tady - komba-zesilovace-reproboxy/peavey-5150- ... vs.%206505
Promin, ale neverim
Postni nahravky, a pak mozna.
Nerekl jsi ani jak jsou jednotlive zesiky stare, jake maji lampy, a nastaveni biasu vzadu. Taky by bylo dobre, kdyz jsi clovek se tremi prispevky, abys nam trochu nastinil sve zkusenosti jako hudebnik. Nic proti, vim, ze je to asi trochu elitarske, ale proste chapej to z nasi stranky
Pred par lety bych se taky klidne pral za to, ze Bugera hraje stejne jako Peavey 
Ja teda slysel hrat 5150 tak, jak by moje 6505 nebyla schopna hrat
Na konciku jinych kapel.
Nerekl jsi ani jak jsou jednotlive zesiky stare, jake maji lampy, a nastaveni biasu vzadu. Taky by bylo dobre, kdyz jsi clovek se tremi prispevky, abys nam trochu nastinil sve zkusenosti jako hudebnik. Nic proti, vim, ze je to asi trochu elitarske, ale proste chapej to z nasi stranky
Ja teda slysel hrat 5150 tak, jak by moje 6505 nebyla schopna hrat
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
hmm, a nebude to treba...rukama?Demilich píše: Ja teda slysel hrat 5150 tak, jak by moje 6505 nebyla schopna hratNa konciku jinych kapel.
Já to nahrával ale muj telefon htc asi na metal nahrávání nebude hele, ale zkusim to všechno nahrát.....Když řikám stejný nastavení ve všem tak je to stejný nastaveníDemilich píše:Promin, ale neverimPostni nahravky, a pak mozna.
Nerekl jsi ani jak jsou jednotlive zesiky stare, jake maji lampy, a nastaveni biasu vzadu. Taky by bylo dobre, kdyz jsi clovek se tremi prispevky, abys nam trochu nastinil sve zkusenosti jako hudebnik. Nic proti, vim, ze je to asi trochu elitarske, ale proste chapej to z nasi strankyPred par lety bych se taky klidne pral za to, ze Bugera hraje stejne jako Peavey
Ja teda slysel hrat 5150 tak, jak by moje 6505 nebyla schopna hratNa konciku jinych kapel.
Ty vole, to je zase téma.
Rozdíl mezi 5150 a 6505 bude vždycky. Ti co mají 6505 budou říkat, že je lepší a ti co mají 5150 budou říkat zase opak. Pak jsou tady lidi, který touží po 5150 a mají 6505 a tak říkají jak je 5150 mega a že jejich 6505 je s****a a pak jsou lidi, třeba jako já, který mají 6505 a jsou spokojení a víceméně je jim jedno jakej je tam rozdíl.
To, že tady někdo psal, jak slyšel na koncertě lepší 5150 a že takovej zvuk z 6505 nedostane, tak má pravdu nedostane - protože mu to stojí ve zkušebně, s jiným boxem, s jinou kytarou a jinejma co já vim věcma. Někdo hraje na vysílačku, někdo tam má tsko, někdo eq, někdo třeba jede rovnou, někdo zase box s v30, jinej nějakou šunku z výprodeje.
Můj názor je takovej, že ty rozdíly tam jsou, lidi se o tom budou hádat pořád a stejně nejvíc to má dopad na publikum, který stejně nic nepozná.

Má to teda cenu?
Rozdíl mezi 5150 a 6505 bude vždycky. Ti co mají 6505 budou říkat, že je lepší a ti co mají 5150 budou říkat zase opak. Pak jsou tady lidi, který touží po 5150 a mají 6505 a tak říkají jak je 5150 mega a že jejich 6505 je s****a a pak jsou lidi, třeba jako já, který mají 6505 a jsou spokojení a víceméně je jim jedno jakej je tam rozdíl.
To, že tady někdo psal, jak slyšel na koncertě lepší 5150 a že takovej zvuk z 6505 nedostane, tak má pravdu nedostane - protože mu to stojí ve zkušebně, s jiným boxem, s jinou kytarou a jinejma co já vim věcma. Někdo hraje na vysílačku, někdo tam má tsko, někdo eq, někdo třeba jede rovnou, někdo zase box s v30, jinej nějakou šunku z výprodeje.
Můj názor je takovej, že ty rozdíly tam jsou, lidi se o tom budou hádat pořád a stejně nejvíc to má dopad na publikum, který stejně nic nepozná.
Má to teda cenu?
jo kámo nějak tak máš tady pravdufrytol píše:Ty vole, to je zase téma.
Můj názor je takovej, že ty rozdíly tam jsou, lidi se o tom budou hádat pořád a stejně nejvíc to má dopad na publikum, který stejně nic nepozná.![]()
Má to teda cenu?
Ne dobry dobry, neodporuju vam, jen jsem chtel nektere veci od innerselfa slyset, a slysel jsem je
V pohode. O tom ze je to rukama - to bezesporu. Zajimava situace byla, kdyz do zkusebny prinesl typek svoji Parker Fly kytarku na kterou vali HCcko. Zapojil, hralo to bomba konkretne. Vzal jsem to do ruky ja, a po me dalsi dva lidi, a nikomu to nehralo stejne! Kazdy drzi jinak struny, ruku, trsatko, trsa pod jinym uhlem atd. To vsechno dela strasne moc.
To jen tak. Jinak souhlasim s tim co bylo receno.
Mi se tak nejak ale zdalo, ze 5150 hraje trosku vice agresivne a citelneji. Opravdu jen malicko. Ten dojem jsem ziskal z poslechu nahravek na YT (ano vim, nemusi to byt vubec relevantni), z komentaru lidi, kteri vymenili 6505 za 5150 (napriklad Ostravska kapela Deaf1cult0 - kytarista Slavek), a jednou jak jsem to slysel na konciku (opet to mohlo byt aktualni setupem vseho kolem). Proto mi prislo ze toto tvrzeni, ktere to vsecko teda tak radikalne stira, potrebuje trosku lepsi vysvetleni
Myslim ze budu dale verit tomu, ze je 5150 trosilinku jina, lepsi. A to proto ze tomu verit chci
Mi se tak nejak ale zdalo, ze 5150 hraje trosku vice agresivne a citelneji. Opravdu jen malicko. Ten dojem jsem ziskal z poslechu nahravek na YT (ano vim, nemusi to byt vubec relevantni), z komentaru lidi, kteri vymenili 6505 za 5150 (napriklad Ostravska kapela Deaf1cult0 - kytarista Slavek), a jednou jak jsem to slysel na konciku (opet to mohlo byt aktualni setupem vseho kolem). Proto mi prislo ze toto tvrzeni, ktere to vsecko teda tak radikalne stira, potrebuje trosku lepsi vysvetleni
Myslim ze budu dale verit tomu, ze je 5150 trosilinku jina, lepsi. A to proto ze tomu verit chci
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Jako takle 5150 je prostě legenda. Já sem si jí taky koupil i když sem moh mít 6505. Prostě sme chtěl mít za sebou legendární číslo 5150. Asi i kvůli tomu lidi řikaj jak je bomba. Na svojí dobu kdy vznikla 5150 to musel bejt šok jak svině. 6505 na prdele tolilk lidí neposadilo no, protože ve svý době toho až tolik novýho nepřinesla. To je prostě muj názor. Já to sem napsal jenom kvůli tomu že se nás lidi okolo ptaj jakej je rozdíl mezi nima. Tak jsem to chtěl jenom oficiálně všude zveřejnit. Ještě ale bych chtěl vyzkoušet první řadu těch triple xxx. Vim že na to jeden čas hráli exodus. a jejich zvuk totálně hulim (žeru)Demilich píše:Ne dobry dobry, neodporuju vam, jen jsem chtel nektere veci od innerselfa slyset, a slysel jsem jeV pohode. O tom ze je to rukama - to bezesporu. Zajimava situace byla, kdyz do zkusebny prinesl typek svoji Parker Fly kytarku na kterou vali HCcko. Zapojil, hralo to bomba konkretne. Vzal jsem to do ruky ja, a po me dalsi dva lidi, a nikomu to nehralo stejne! Kazdy drzi jinak struny, ruku, trsatko, trsa pod jinym uhlem atd. To vsechno dela strasne moc.
To jen tak. Jinak souhlasim s tim co bylo receno.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ono se říká, že člověk poslouchá očima
. Mozek se dá velmi snadno oklamat, autosugesce je sfiňa. Tím nechci říct ani to ani ono, v téhle debatě bude "pravda" vždy relativní. Ať to hraje jak chce
.
no rozdíl je snad měřitelnej, teda jeho existence. Stačí mít oba ty aparáty, generátor se známým průběhem, mikrofón a záznamový zařízení...co je lepší, to už je subjektivní otázka..
Jen pro zajímavost - v Peavey Revalveru III mají 5150 a 6505 dost odlišný charakter a vůbec nejdou nastavit stejně. A protože to tak vyprodukovala samotná firma, tak bych logicky čekal, že rozdíl bude i v opravdových zesikách.
Ale samozřejmě pro SW účel mohli rozdíly záměrně zvýraznit, proč by tam měli 2 stejné simulace.
Prostě bych spíše čekal rozdíl ve zvuku cca jako Mesa DR 2ch vs. 3ch., t.j. základ zachován, ale "sakra ten dvoukanál tam má takový něco (lusk prstama)".

Ale samozřejmě pro SW účel mohli rozdíly záměrně zvýraznit, proč by tam měli 2 stejné simulace.
Prostě bych spíše čekal rozdíl ve zvuku cca jako Mesa DR 2ch vs. 3ch., t.j. základ zachován, ale "sakra ten dvoukanál tam má takový něco (lusk prstama)".
| Cruel YT | Cruel sptf
Tak abych to tady ještě dal na pravou míru. 5150 a 6505 je uplně ten samej zesilovač (přísahám
) Abych tady neplácal jentak do větru tak tady máte takovou jakoby malou recenzi:
Protože já vlastnim 5150 a druhej kytarák 6505 měli sme možnost je porovnat vedle sebe se stejnym reproboxem a stejnou kytarou (i stejnýma kabelama a stejnýma rukama) a 6505 hrála živějš, tak sme přendali mezi těma aparátama lampy a výsledek byl stejnej jako předtim. Žádná změna, ted už byla jen jediná možnost zkusit jestli je nastavenej stejně bias. Po oddeklování mojí hlavy (5150) ze předu před trafem (takže zezadu to bylo nešlo vidět) byl nainstalovanej trimr bias a mě už vše bylo jasný. Odpor u R68 chyběl a namísto něj byl konektor s kablíkama který vedly k trimru. Kámoš elektrikář přiložil k měřák k 6505 kde odpor R68 samozřejmě byl a naměřil hodnotu 14,44 ohmů a u mě na hlavě naměřil hodnotu cca 11 ohmů, vzal potenciometr nařídil na mojí hlavě stejnou hodnotu jak na 6505. Ještě se pečlivě kouknul po všech kontaktech, všechno přeměřil a všude kromě biasu mu vylezly stejný hodnoty dá se říct a řikal že jen až na dvě součástky kde je napsanej jen jinej výrobce se nic neliší a je to uplně ten samej zesilovač. O tom jak sme to dávali dohromady všechno zpátky je jasný takže to vemu hopem rovnou k výslednýmu zvuku. Zvuk naprosto stejnej a lidský ucho rozdíl nesylší. Přísahám. Ještě přidávám obrázek kterej sem dal i k diskuzi peavey 5150 / 6505 aby ste věřili že sem je fakt měl vedle sebne rozebraný a na mý hlavě byl poťák s názvem bias adjust. Jinak chtěl sem ještě natočit video aby ste tomu věřili ještě víc ale v dobách kdy sem měl bias nastavenej jinak sem to zkoušel nahrávat a rozdíl byl docela slyšitelenj (lidskym uchem) bohužel na záznamu ne..Jo a ještě dodatek. Samozřejmě nastavení aparátu bylo přesně stejný vždy když sme srovnávali. To jest vše
Protože já vlastnim 5150 a druhej kytarák 6505 měli sme možnost je porovnat vedle sebe se stejnym reproboxem a stejnou kytarou (i stejnýma kabelama a stejnýma rukama) a 6505 hrála živějš, tak sme přendali mezi těma aparátama lampy a výsledek byl stejnej jako předtim. Žádná změna, ted už byla jen jediná možnost zkusit jestli je nastavenej stejně bias. Po oddeklování mojí hlavy (5150) ze předu před trafem (takže zezadu to bylo nešlo vidět) byl nainstalovanej trimr bias a mě už vše bylo jasný. Odpor u R68 chyběl a namísto něj byl konektor s kablíkama který vedly k trimru. Kámoš elektrikář přiložil k měřák k 6505 kde odpor R68 samozřejmě byl a naměřil hodnotu 14,44 ohmů a u mě na hlavě naměřil hodnotu cca 11 ohmů, vzal potenciometr nařídil na mojí hlavě stejnou hodnotu jak na 6505. Ještě se pečlivě kouknul po všech kontaktech, všechno přeměřil a všude kromě biasu mu vylezly stejný hodnoty dá se říct a řikal že jen až na dvě součástky kde je napsanej jen jinej výrobce se nic neliší a je to uplně ten samej zesilovač. O tom jak sme to dávali dohromady všechno zpátky je jasný takže to vemu hopem rovnou k výslednýmu zvuku. Zvuk naprosto stejnej a lidský ucho rozdíl nesylší. Přísahám. Ještě přidávám obrázek kterej sem dal i k diskuzi peavey 5150 / 6505 aby ste věřili že sem je fakt měl vedle sebne rozebraný a na mý hlavě byl poťák s názvem bias adjust. Jinak chtěl sem ještě natočit video aby ste tomu věřili ještě víc ale v dobách kdy sem měl bias nastavenej jinak sem to zkoušel nahrávat a rozdíl byl docela slyšitelenj (lidskym uchem) bohužel na záznamu ne..Jo a ještě dodatek. Samozřejmě nastavení aparátu bylo přesně stejný vždy když sme srovnávali. To jest vše
Naposledy upravil(a) innerself dne 21.02.2014 16:14, celkem upraveno 2 x.
- pigdestroyer
- last.fm: tlumok
- Bandzone: pigdestroyer
- Kontaktovat uživatele:
dobrý vědět
rozdíl v ceně je až 10000.. stejně bych rád 5150.
Já taky
Ono prostě to číslo 5150 vypadá líp
A hlavně je taky víc proslavený. 6505 vlastně nic novýho nepřinesla dá se říct. Ještě 5150 přidává že je na ní podepsanej Eddie. Vlastně já nevim jestli od výroby má 5150 stejně nastavenej ten bias jak 6505 ale obvody by napovídaly tomu že jo. vim jenom to že když jsou nastavený stejně tak i stejně hrajou. A abych se přiznal, tak se víc cejtim že za mnou stojí právě nápis 5150 než 6505 
Nikdy jsem nehrál ani na jedno, ale viděl jsem relativně dost srovnávacích videí na YouTube. Podle mě, jestli v nich rozdíl je, tak je takřka neslyšitelnej. Jak tady už bylo řečeno ... Lidi nic nepoznaj a stejně se budou soustředit spíš na muziku. A hlavně když přijde satriani k Marshallu MG nebo valvekingu nebo k bůhvíčemu co je tady často opovrhovaný, tak vám jsou všechny vaše Rectifiery/5150 apod. k ničemu, protože si z toho stejně sednete na p***l 
-------------
Jackson DK2 SW
WASHBURN WINSTDG GoldTop
Roland CUBE 15X - na doma
Marshall JCM2000 DSL50 + Marshall 1960A - zkušebna/koncerty
Pedalboard: TC Electronic Polytune -> Boss CE-5 -> Dunlop CryBaby -> T.C. Electronic Spark Booster -> MXR Custom Badass Modified O.D. -> VOX Satchurator -> MXR Phase 90 Script Logo -> TC Electronic Flashback X4
------------
Jackson DK2 SW
WASHBURN WINSTDG GoldTop
Roland CUBE 15X - na doma
Marshall JCM2000 DSL50 + Marshall 1960A - zkušebna/koncerty
Pedalboard: TC Electronic Polytune -> Boss CE-5 -> Dunlop CryBaby -> T.C. Electronic Spark Booster -> MXR Custom Badass Modified O.D. -> VOX Satchurator -> MXR Phase 90 Script Logo -> TC Electronic Flashback X4
------------
Jako je to bohužel pravda
Obyčejný lidi v tom neslyší takový detaily jak my, takže jsme klidně všichni mohli zůstat u tranďáků a byl by pokoj 
Kdyby ještě dneska někdo pochyboval o rozdílech 
Vlastně rozdíly tam jsou, jak sám autor i řiká. Stejný jako kdyby byly ve dvou 6505. Důvodem jsou výrobní tolerance použitejch součástek, plus jiný nastavení biasu. Jak jsem se dočet, tak peavey na to moc nedbá a nechá tma relativně všechno, co neni nějak extrémně cold nebo extrémně hot.
Vlastně rozdíly tam jsou, jak sám autor i řiká. Stejný jako kdyby byly ve dvou 6505. Důvodem jsou výrobní tolerance použitejch součástek, plus jiný nastavení biasu. Jak jsem se dočet, tak peavey na to moc nedbá a nechá tma relativně všechno, co neni nějak extrémně cold nebo extrémně hot.
Naposledy upravil(a) innerself dne 17.03.2021 16:18, celkem upraveno 1 x.
Rozdíly tma jsou. Líp bych to nevyjádřil ! (promiň, musel jsem).
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)