Rentabilita opravy staré kytary

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
papillion

Rentabilita opravy staré kytary

Příspěvek od papillion »

Zdravím všechny, mám takové malé dilema, se kterým bych potřeboval kapečku pomoct. Mám doma níže zobrazenou kytaru v poměrně zbídačeném stavu.

Odkaz na galerii:
http://pafamat.rajce.idnes.cz/k/

Výrobce Meinel und Herold odhadem okolo roku 1930. Při neodborné opravě odstraněn struník a nahrazen kobylou se šrouby skrz vrchní desku, nějaké rádoby samodomo lepení prasklin a podobná zvěrstva. Dostala se mi do rukou jako dědictví, mám ji už nějakou dobu a všiml jsem si, že se vlivem tahu strun začala bortit vrchní deska. Raději jsem povolil struny a otázka je, co s tím dál? Jedná se mi o to, že nejsem sám schopen určit hodnotu kytary a cenu její opravy, která by byla dle mého názoru poměrně rozsáhlá - nahrazení kobylky, opravy prasklin po desce i lubech, opravy perleťového vykládání a zřejmě i renovace či výměna mechanik. Je toho prostě dost. Co se týče zvuku, momentálně je osazena kovovými strunami (nemyslím si, že je na to stavěná) a zní překvapivě dobře, čisté výšky, hutná v basech, zvukově bych neměnil za jumba ani španěly, co jsem slyšel u kamarádů.
Myslíte, že má cenu se do nějakých rozsáhlejších oprav pouštět, nebo ji mám raději pověsit na zeď?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Rentabilita opravy staré kytary

Příspěvek od džetro »

Kytarka je krásná, jsi si jistý že tam byl struník? Máme od stejného výrobce trochu jinou z roku 1911 a má kobyku na kolíčky. Zkus s tím skočit ke kytaráři, z fotek není moc vidět co je kromě kobylky a prasklin špatně (pokud praskliny drží tak bych je neřešil) Jinak využití s max 010 strunama neby nylonkama. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

vzhledem k designu a provedení nástroje tam struník nemá co dělat, pevná ozdobná palisandrová kobylka s vloženým "kostěným" plátkem se mi zdá reálná .... renovaci nástroje nedoporučuji .... a překvapivě dobrému zvuku nevěřím ... tyto nástroje nikdy k dobrému zvuku určeny nebyly ... jde o tovární produkci poměrně velké firmy, která dělala doslova vše ...
mimo to, akustické kytary stářím většinou nezískají, není to jako u houslí ... 80 let je moc ...
ovšem když ji miluješ, není co řešit :)

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Nesouhlasím, je to celomasivní nástroj a zvuk to bude mít dobrý, omezení je jen ta síla strun a samozřejmě se tahle kytara hodí na prstové styly, trsátkem tu perleť sundáš. Ta co má můj spoluhráč, má zvuk super i po 100 letech a na youtube je spousta videí kde staré kytary hrajou jako z praku. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

martina72 píše: ... tyto nástroje nikdy k dobrému zvuku určeny nebyly ...
Tak dí expert na plata od vajíček :-)
search.php?author_id=44060&sr=posts
Problém tohoto fóra je občas ve fundovanosti a relevanci poskytovaných informací. Určitě není od věci si vylistovat příspěvky toho kterého uživatele a rady brouků Pytlíků brát s rezervou.

A teď k věci: tuhle otázku bych asi směroval do fóra kytaráře pana Procházky
http://guitar-makers.com/gbook/gbook.php
případně bych se konkrétně zeptal emailem některého z kytarářů (vím, někteří odpovídají poněkud pomalu, pokud vůbec). Mistr kytarář určitě bude schopný udělat aspoň hrubou kalkulaci předpokládaných nákladů a pak už je to jen na tobě, jestli do toho půjdeš.
Naposledy upravil(a) Ol'Dawg dne 29.04.2013 12:03, celkem upraveno 1 x.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

tak s tímto naprostý souhlas, s reservou je potřebí brát každého, vždy se jedná o omezenou zkušenost a subjektivní názor ... ale o ten vždy jde a byl požadován, ne?
nu, pár kytar již tady doma bylo a některé se i přestavovaly či opravovaly ...
ta plata od vajec ve dvou našich zkušebnách fungovaly perfektně a tuto akustiku bych prostě pověsil na zeď ... toť vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

"ta plata od vajec ve dvou našich zkušebnách fungovaly perfektně"

Volá sa to placebo efekt:-)
papillion

Příspěvek od papillion »

Díky za reakce. Aktualizoval jsem galerii fotek, ať je pořádně vidět ta kobylka a nějaký další detaily. Co se týče struníku, stopro tam alespoň nějakou část života kytary byl. Za prvé si ho pamatuju z dob, kdy byla kytara ještě dědova, za druhé na kytaře jsou tři zakytované ďurky po jeho uchycení. Jinak je mi jasný, že nejjednodušší je asi vzít kytaru ke kytaráři, jen aby to nebyl takový zvěrolékař jako ten poslední, který ji "vylepšoval". Ono je pravda, že si tady o tom můžem povídat, nakonec mi ale stejně nic lepšího nikdo neporadí:-) Trošku mě mate ta masová produkce, ono je to napsaný i na štítku v těle kytary "Přes milion zákazníků, 35 000 děkovných dopisů", co jsem ale kde na netu vyštrachal, tak to vypadá, že M&H dělali především heligonky, protože najít obrázek alespoň podobně vypadající kytary téhle značky je i pro Gůgl docela oříšek a informací je ještě míň. Ale to jen tak na okraj.
Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

Myslím, že netreba riešiť masovú výrobu, kvalitu zvuku a ja neviem čo ešte...:-)
Gitarka je to krásna a keď je chuť a peniaze, treba ju dať spraviť. Je jasné, že to nemôže robiť nejaký diletant a je jasné, že to nebude lacné.
A keď píšeš, že je to pamiatka na deda, tak neváhaj a pusti sa do toho. Bude, a je to už teraz, krásna pamiatka:-)
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Ty jo, pěkná kytara! :) Mít takovou, a ještě navíc po dědovi, tak nepřemýšlím o opravě déle než pár vteřin, pokud by mi to finanční situace dovolovala. Už jen proto, že to bude mít skvělou hodnotu pro tebe, i kdyby jich po světě běhalo bůhví kolik.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Fotografií tohoto typu kytary je na netu dostatečný počet, i od této firmy. Zdá se, že struníky nikdy neměly, někdo si ho tam zřejmě přidal dodatečně. Dle mého názoru proto, že se utrhla kobyla vlivem silnějších strun, který na kytaru nepatřily (struník jistě lépe přenese tah strun). Myslím, že ta kytara nikdy nebude pořádně hrát, ale mohla by se alespoň upravit do hezkého původního stavu. Radím: ten kov odšroubovat a zahodit a sehnat z nějakých trosek velkou palisandrovou kobylku (nebo novou, prodávají se), ozdobně ji prořezat na koncích, broušením upravit tak, aby tam nebyly žádné pravé úhly (k té době by to nepasovalo), plátek dát kostěný, kostí je dost. To místo uložení kobylky na desce škrábnout dočista cidlinou, na celý půdorys kobylky, kytaru uvnitř "vyšprajcovat" a kvalitním truhlářským lepidlem přilepit kobylu, zalisovat svěrkami, opatrně. Pokud na ni chceš vůbec ještě hrát, tak bych dal NEJPRVE nové struny (tak jak kytara teď je), a seřídil oktávy na té kovové (pokud to vůbec jde). Pak bych si podle pravítka udělal rysku, kde přesně má být kostěné žebírko, podpěrka strun na nové kobyle. Pak můžeš tu novou kobylku přilepit. Pokud to nebude dobře, nikdy už kytaru nenaladíš. Druhá možnost je najít tu polohu tím, že tam opravdu provizorně zavěsíš struník a hledáš to místo posouváním nové kobyly. To by se mi zdálo přesnější. Struny radím neladit nové, musí si pár dnů sednout. Mechaniky radím odrezit (ne mechanicky) a promazat, nic víc, ty válečky, chodící v prořezech hlavy, navoskovat v místě uložení (i mýdlo poslouží). Novou kobylu trošku napatinovat.
Hodně štěstí.
Naposledy upravil(a) martina72 dne 29.04.2013 8:13, celkem upraveno 5 x.

stan_10

Příspěvek od stan_10 »

Něco málo informací je tady,
http://www.jedistar.com/jedistar_vintag ... ing_m2.htm
Kytara jako nástroj asi nebude nic moc, ale jako památka po dědovi určitě cenu má.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Vlákno se jmenuje "Rentabilita opravy ..." - rentabilní ve smyslu financí to určitě nebude. Z tohohle pohledu to bude spíše zmařená investice. Pokud to má cenu, tak jen z osobních důvodů, a to nikdo jiný než ty nezváží. Ať udělá kytarář odhad ceny, a potom přemýšlej.
Kdyby šlo primárně o nástroj na hraní, neopravoval bych to.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
papillion

Příspěvek od papillion »

Uznávám, že jsem nezvolil asi uplně nejvhodnější název diskuze, protože jak říká Shooter, cenu něčeho takovýho asi dost těžko lze vyjádřit jen suchou cifrou v Kčs. Takže abych jen neteoretizoval, zítra ji vezmu k panu Večerkovi do Opavy, ať se na ni mrkne a zkusí odhadnout práce a investice. Už teď mám ale neblahý dojem, že to bude asi docela ranec. Dám vědět, jak jsem dopadl. Zatím dík všem za příspěvky.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Zkusil bych ještě Pana Macha z Hodslavic. Dělá skvěle a levně. Otázkou je volný termín,ale zeptal bych se... Pana Večerku osobně neznám,ale reference se dost rozcházejí. Pokud jsem někomu šlápl na kuří oko,tak se předem omlouvám. :oops: Já bych tu kytaru zprovoznil. Píšeš,že má při nejmenším slušný zvuk a i když to ostatní zpochybňují tak oni na ni nehráli,že? Plus ta nostalgie. Tož tak...
papillion

Příspěvek od papillion »

Tak jsem ju strčil panu Večerkovi, příjemný chlapík, pravda, trošku upovídaný, ale je vidět, že co dělá, dělá s láskou a měl jsem dojem, že stejně přistoupí i k té kytaře. Ona to bude nakonec zatím jen ta kobylka, dostane krásnou novou vyřezávanou, zbytek je momentálně mimo moje finanční možnosti. Pokud by se měla rozdělávat, rozklížit praskliny, znova vyztužit, deska srovnat, odřít a znova povrchově upravit se všema těma serepetičkama by mě to asi vyšlo na stejný peníze, jaké si pan Večerka účtuje za výrobu nové kytary:-) Díval se na luby a zadní desku a identifikoval materiál jako brazilský palisandr, což je dle něho poměrně luxusní záležitost, dneska kvůli ceně jen na mistrovských nástrojích a už v dobách kdy kytara vznikla se používal na lepší modely. Ono je to na ní asi vidět na první pohled, že nebyla základní modelovou řadou Meinla a Harolda. A dostane nylonky, na to se těšim, po koupi ukulele jsem se s nima docela skamarádil. A protože budu mít na téhle nylonky, začal jsem pomalu šilhat po něčem, na co bych natáhl pořádný železný dráty a moc se mi zalíbila Sigma, co tam měl vystavenou. Sice základní model za 6000,- ale s masivním smrkem vepředu, kostěnou kobylkou a nulákem a zvukově s přehledem konkurovala kytarám, co tam měl okolo 10k. Jasně, měl tam i svoje kytary za 30k a jedno nádherné déčko Jena od nějakýho chlapíka z Kanady za dvacet i s pevnym futrálem, ale asi se budu muset krotit, na zámkovou dlažbu toho sice moc nezahraju, zato se bude dát obejít barák suchou nohou, že.
Naposledy upravil(a) papillion dne 30.04.2013 15:52, celkem upraveno 1 x.
carver

Příspěvek od carver »

hlásim sa do klubu, tri bodky tiež rád používam :)
Inak, aby som tu nebol celkom odveci, tak tá gitara je fakt krásna, ale do nejakej generálnej rekonštrukcie by som sa nepúšťal . . . občas sa tiež vŕtam v starých gitarách, ale vravím si že za ten čas čo som strávil pri oprave by som už dávno postavil nový nástroj. Je to vážne náročné hlavne na čas a keby to mal robiť niekto kto sa tým živí tak je to nezaplatiteľné a tá gitara v konečnom dôsledku často za to ani nestojí.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Ten struník by mě taky dost překvapil, si myslim, že používání toho struníku je novější záležitost a původně souvisí se zvyšovánim hlasitosti (archtopy, selmerky) a druhotně s těma uplně lacinejma kytarama, ale to je podle mě až po WW II. Ta kovová kobylka je docela zajímavá, to štelování je rozhodně inspirativně řešený, nicméně to uchycení šroubkama to je vopravdu zvěrstvo. Jsem si všiml nad tou kobylkou takovejch čtyř důlků, co tam bylo? Jestli se s tim oplatí něco dělat záleží na dohmatu, pokud je krk křivej, tak se na to bude hrát blbě a nejsem si jistej, jestli se s tim dá něco udělat (resp, vim, že by mělo bejt možný sundat hmatník a naklížit to narovnaný).
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“