Bezdrát na kytaru

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Rošky
Bandzone: www.rosky.cz

Re: Bezdrát na kytaru

Příspěvek od Rošky »

Kolega z kapely si koupil Line6 Relay G30, tak jsem ho dnes na zvukovce zkoušel.
Měl jsem v případě kytary nedůvěru k digitálu ze dvou důvodů:
1)
- PROTI: digitálním vzorkováním se zvuk poškodí, vznikne názorně řečeno "cedník". Spojitý signál na výstupu přijímače není totožný se signálem na vstupu vysílače, prostě z principu AD/DA konverze nemůže být. Je to jenom víc nebo míň věrná digitální "fotka" toho zvuku. Kytara je na deformace nebo ochuzení mimořádně citlivá, její bohatej zvuk má spoustu alikvotů a harmonických složek a jakákoliv (nežádoucí) deformace by mi vadila (asi by to víc bylo znát u čistýho zvuku). Narozdíl od deformací žádoucích, vznikajících v lampáči zkreslením,v efektech a podobně, pochopitelně. Digitální efekty nepoužívám.

- PRO: převodníky vytvoří sice ne úplně dokonalou "fotku" zvuku kytary, ale ta deformace při 24bit převodu není velká. Kdysi jsem používal Nady 201 VHF a časem šla do světa, protože zvuk byl tak ne-věrnej ve srovnání s kabelem, vykuchanej, že to nepříznivě ovlivňovalo artikulaci, kytara zkrátka reagovala hůř a netáhla. Kvůli snaze o zachování frekvenčního rozsahu byla použita u analogový Nady201 jakási komprimace a dekomprimace a to zvuk poškodilo víc než AD/DA konverze. Zkreslení a efekty, kterejma kytaru proženu, zdeformuje (žádoucím způsobem) originální signál z kytary mnohem víc než (nežádoucím způsobem) AD/DA převodníky, a jde jen o to, jestli Relay kytaru přenese v celý frekvenční šíři a nezkreslí harmonický. Jestli je ten přenos zkrátka "rovnej". Což se mi po dnešním testu zdá, že je v pohodě.

2)
- PROTI: latence, vzniklá AD/DA převodem: na fórech jsem našel zmínky o latenci RelayG30 kolem 4ms, což mi připadá nepříjemně dost, poněvadž i takhle malej delay by mohl zlobit, když třeba chci docílit vazby, feedbacku (4ms ovlivní jestli je zvuk ve fázi, i když záleží na frekvenci).

- PRO: Prakticky to ale nemá význam, protože větší zpoždění než to, který vzniká AD/DA konverzí, vznikne při vzdalování se od aparatury (na větším jevišti). Latence způsobená konverzí je konstantní, vzdalování a přibližování k aparátu a odposlechu je variabilní a způsobí mnohem větší hokej ve fázích než AD/DA převod, takže je to úplně jedno a lze to podle mně klidně zanedbat.

Line6 Relay G30 se mi líbil, neslyšel jsem žádný ochuzení, vykuchání nebo deformaci zvuku proti kabelu, delay není postřehnutelnej, není cítit jako zpoždění mezi fyzickým úderem trsátka a tím, jak se to ozve z aparátu. Možná to nejsou ani ty 4ms. Takže si to zřejmě pořídím.
Rošky
Bandzone: www.rosky.cz

Příspěvek od Rošky »

Zkušenost s Line6 Relay G30 asi dvou měsících používání na koncetrech:

+ není postřehnutelná žádná deformace zvuku ve srovnání s kabelem, úbytek nějakých frekvencí nebo zkreslení. Přenos je pradoxně lepší než kabelem, trochu víc to "svítí", absentují ztráty kabelu, takže přijímač má přepínání simulace různě dlouhých kabelů (projevuje se odstupňovanou ztrátou výšek). Já jsem simulaci vypnul.
+ latence převodníků není postřehnutelná, zřejmě jsou pravdivé údaje pod 4ms
+ spotřeba baterií vysílačky je mimořádně nízká, kolegovi se alkalický tužkovky vybily asi až po 8. koncetru
+ ani na velkém pódiu nevypadával signál (kolem 15-20m od přijímače)
--------------------------------------------------
- bydlím v centru města v půdní vestavbě, kde je dost velký zarušení bezlicencovaného pásma 2,4GHz (hlavně Wi-Fi a další komunikace), z okna vidím soustavy antén na okolních barácích. Protože je toto pásmo volné, je v místech s velkou hustotou zalidnění přehlcené. Ani nabízených 6 kanálů Relaye mi doma, když jsem to zkoušel, nestačilo, abych se vyhnul interferencím a signál vypadává (indikují to LEDky na přijímači). Na koncertě jsem se s tím nesetkal, jsem zvědav na Staromák, kde hrajeme někdy v červnu.
--------------------------------------------------
- po hraní na Staromáku (=Staroměstské nám. v centru): z každý hospody tam vyzařuje wifina, takže jak jsem předpokládal, dropuje to tam = nepoužitelné. Naproti tomu odehráno asi 15 koncertů na festivalech a náměstích a bez problémů.
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

Dneska mi dorazil Relay G30, abych měl do druhé kapely, a trošku mě zklamalo zpracování vysílače oproti G50. Je takový "laciný", hlavně se bojím, že z něj vyletí baterie.

Teď otázka jestli má smysl dát čtyři tisíce navíc za G50. Zvukově je to nastejno, žádný rozdníl. Na druhou stranu se mi líbí, že vysílač se s kytarou propojuje obyčejným jackem.
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

Nakonec jsem G30 vrátil a doplatil jsem si za G50. Stojí to za to, mnohem kvalitněji udělaný vysílač, který něco vydrží. G30 je tak trochu dětská hračka.
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Minulý týden jsem poprvé testnul na koncertě Sennheiser EW100 G3 a spokojenost. Akorát jsem udělal hloupou chybu, že ve zkušebně jsem chtěl mít co největší gain při co nejmenší hlasitosti, takže jsem podstatně snížil citlivost až na 0db. Při soundchecku nebyl zrovna na tohle moc čas, takže když jsem okouřil apec, šlo to podle zvukaře do mixu trošku klipovaně. Ale po prvním songu jsem nastavil citlivost kolem -50db a spokojenost na obou stranách.
Jinak možnost ladičky při zapnutém mute beru jako plus. Displej má sice trošku odezvu, ale na ověření, že je všechno v pohodě mezi songy, je to výborné.
Napájení dvěma tužkovkama (AA), výdrž podle prvního majitele 3 koncerty spolehlivě. Až na plastovou krytku bateriového krytu je všechno poctivý heavy metal. Stejně tak klipsny na pásek jsou kovové, tudíž se po první akci nezlomí (ale oproti všem očekáváním můžou vyletět z úchytu - o tom jsem se přesvědčil u in ear přijímače). Zvenku je přístupné jenom mute a tlačítka nahoru/dolů, vevnitř jsou čudlíky na zapínání a nastavení. Kabel má šroubovací koncovku na 3,5 jacku u bodypacku a masivního neutrika z kytary.
Taky jsem zvažoval vysílačky od Line6, nakonec se ke mě tenhle drahoušek zatoulal bazarově za devítku a řekli jsme si své "ano" :)
Die Hard or Die Home
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

necrobump :twisted:

zkoušel tady někdo porovnávat lepší analog, konkrétně Shure SLX, a Relay řadu od Line6 ? Na bazaru je ta Shure za 6.5k. Od Line6 bych bral nejspíš G50, kvůli kovovému šasi vysílače, kabel bych si udělal náhradní.
Měl jsem Brace Audio DW a to se mi moc nelíbilo, pořád jsem tam cítil latenci a moc příjemně se mi na to nehrálo a navíc to mělo nějaké podivné ruchy, ale tak co jsem čekal za ty prachy :) Relay řada má mít latenci kolem 4ms, což je teoreticky bez problému. Díky za případné rady.
Velda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Velda »

Porovnával jsem G30 s jedním z levnějších Shurů a vyšlo to celkem jasně pro Line6. V porovnání s dražším analogem bohužel sloužit nemůžu. Jinak ale G30 doporučuju, oproti G50 sice vypadá lacině, jak už se tady psalo (což se ale u levnější řady dá očekávat, že...), nicméně už se mnou něco odehrál a funguje 100%, má skvělou výdrž baterek, nikde z něj nic neodpadává, při běžném hraní v kapele zvuk vynikající, latence nepostřehnutelná. Samozřejmě pokud se najde rýpal, který to vezme do studia a bude srovnávat s kvalitním kabelem, jistě rozdíl najde...
PRS SE Mark Tremonti Signature (+ DiMarzio Air Norton, Tone Zone), Fender Telecaster Am. Std., Fender Supersonic 22, Smrčka OD Station III TB, Dunlop Cry Baby, Zoom G3, TC Polytune Mini, Line6 Relay G30
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

nakonec jsem vzal G50tku, kvůli bytelnějšímu vysílači a tuner outu. Nevýhodou je ten miniXLR-jack konektor, ale už mám na cestě kvalitnější jacky, takže si udělám pořádný kabel.
Zvukově není velice co vytýkat. Sice to není kabel a přenese o dost víc výšek, ale dá se to vcelku rozumně doštelovat korekcemi na aparátu, popř. tónovou clonou na kytaře. Víc mi vadí buffery v některých Boss krabičkách :twisted: . Latence tam je fakt nepostřehnutelná, z toho jsem měl největší obavy. Komprese ani žádný podobný neduh podobný levnějším analogům ve zvuku není, takže je i dynamika v pořádku. Celkově spojenost a zvukově je to opravdu minimální daň za nemotání se v kabelech.
Veno

Příspěvek od Veno »

Zdravím, mám takovej asi hloupej dotaz, ale nemám zkušenosti, tak se radši zeptám, koneckonců to tady k tomu slouží :) koupil jsem vysílačku Samson Concert 77 Guitar System. Přiložený kabel z bodypacku do kytary má na jednom konci mini XLR se třemi kolíky a na druhém konci rovný jack. Právě to mně děsně štve, mám Les Paula, SG a i na stratovi mám samici dole, ne klasicky nahoře za pickguardem. Prostě mi tam rovnej jack vadí, vždy jsou používal kabely s lomeným. Hledal jsem ke koupi kabel s lomeným jackem a mini XLR, ale všechny mají XLR mini ,,4-pin'', tzn. se čtyřma kolíkama zřejmě. Zapojit by to šlo, ale nevím jestli by to hrálo, nevíte někdo ? Se třema kolíkama + lomenej jack na druhé straně jsem nenašel :/ díky
.: NBE Jolana Diamant 2008 :: Epiphone Les Paul Standard :.
.: Line6 Relay G30 :: Widara A/B Lax Box :: Dunlop MXR M222 TalkBox :: Hotone Soulpress :: Boss TU-3 :: Boss SD-1 :: Boss NS-2 :: Razzor Delay Box :: GuitarTech GTE-005 Volume Pedal :.
.: Blackstar HT Studio 20-H :: Blackstar HTV-112 :.
kunec

Příspěvek od kunec »

Já si ho udělal. V music data jsem koupil mini xlr Rean, lomeny Neutrick a kus kabelu, 10 minut s pajkou a je to...

Odesláno z mého GT-I9195 pomocí Tapatalk
MilanT

Příspěvek od MilanT »

A to nejde strčit do kytary nějakou úhlovou redukci 6,3 M/6,3 F ?

Obrázek
Veno

Příspěvek od Veno »

Musím se přiznat, že redukcím nevěřím, vést to čistě kabelem je prostě nejspolehlivější, proto se ptám
.: Line6 Relay G30 :: Widara A/B Lax Box :: Dunlop MXR M222 TalkBox :: Hotone Soulpress :: Boss TU-3 :: Boss SD-1 :: Boss NS-2 :: Razzor Delay Box :: GuitarTech GTE-005 Volume Pedal :.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Tak to pardon.
Veno

Příspěvek od Veno »

Nechtěl jsem nikoho naštvat nebo urazit odmítnutím nápadu :? jen bych chtěl vědět jestli by to touhle cestou šlo nebo ne. Nakonec mně čím dál tím víc přesvědčuje ta myšlenka si ho vyrobit, ono to cenově vyjde stejně prakticky :D
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Veno píše:Nechtěl jsem nikoho naštvat nebo urazit odmítnutím nápadu :?
Ale vůbec ne. :D Asi jsem tam nedal smajlíka.
Sám jsem si nebyl jistý jestli je to optimální. Což ostatně vyplývá z povahy mého "nápadu" - byla to otázka víceméně do diskuze :!:
Veno píše:Musím se přiznat, že redukcím nevěřím,
Ono jde o to, čemu říkáš redukce. Já třeba považuji za redukci i ten tvůj kabel (není to čístá prodlužovačka). Prostě redukuješ 6,3 jack na XLR 3. :D Zatímco můj úhlový 6,3/6,3 v podstatě není redukcí. Ale to už slovíčkaříme.
Chápu, že je to víc přechodových odporů na signálové cestě a tak jeden kabel je asi nejoptimálnější řešení.
Veno

Příspěvek od Veno »

Tak to jsem si oddychl :D je to pravda s tou teorií o redukci, i ten samotnej kabel tím vlastně je. Ale prostě, čím míň komponentů v cestě, tím asi líp :D
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Veno píše: Ale prostě, čím míň komponentů v cestě, tím asi líp :D
[rejp]A proto je nejlepší vyházet všechny ty vysílačky a přijímačky spojené s kytarou a kombem kabely a dát tam jen jeden samotný kabel.[/rejp] :D
Veno

Příspěvek od Veno »

Trefné :D ale už jsem si pošlapal dost kabelů a ať žije svoboda pohybu :mrgreen:
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

A co ten rovný jack odpájet (pokud je zalisován tak ustříhnout) a dát tam úhlový?

Takto jsem předělal všechny kabely u vysílaček, které mi prošly rukama. Navíc jsem kabel udělal vždy tak akorát dlouhý, abych neměl za sebou metrový klubko.

Další již zmiňovaná varianta je si ho udělat. 4pin konektor do 3pin zásuvky moc nedoporučuji, ty tři kontakty nejsou přesně proti sobě, takže se to akorát všechno mrví.
eta27

Příspěvek od eta27 »

Jsem čerstvý majitel Line6 G55 a úplná spokojenost. Pro ty, co přemýšlí vřele doporučuji .....:)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“