Šestistrunná baskytara
Pravidla fóra
Re: Šestistrunná baskytara
Jackson by si asi poradil, jenže by tý base zřejmě vlivem velkýho tření uhořel krk
Jinak samozřejmě souhlasím s názorem, že nástroj by si měl každý vybrat podle stylu a žánru.
Spector ReBop-5DLX, Gallien-Krueger MB 150S + 112MBX
- Paparatzzi
- Kontaktovat uživatele:
Styl-žánr, je to poslední podle čeho bych vybíral basu. A počet strun je to nejnepodstatnější
Cimar, Dimarzio Model J FL
Skvér VM J 5
Marshall IBS 3520, Warwick WCA 115pro
Skvér VM J 5
Osobně bych žánr zohledňoval. Nekoupíš si sedmistrunku, když hodláš hrát něco na styl AC/DC, což je v podstatě jen spam jednoho až tří tónů furt dokola. Naopak si zase nekoupíš jen čtyřstrunku, když chceš hrát rozsáhlý sweepy v technical death-metalu.
- Paparatzzi
- Kontaktovat uživatele:
to je to o čem mluvím, proč ne?
Skvér VM J 5
Skvér VM J 5
Já pochopil, že tvrdíš, že počet strun je nepodstatný a podle žánru se basa vybírat nemá.
- Paparatzzi
- Kontaktovat uživatele:
ano 6kový jb je špatný na metal? Je aktivní 6ka špatná na pop? Kdo to určuje? Je to pořád o tom co má kdo rád a to už počty strun a nějakés tyly vůbec nenhrají roli
Skvér VM J 5
Skvér VM J 5
Pochop ale, že některá hudba si vyžaduje více strun, protože s méně to zahrát nejde.
- Paparatzzi
- Kontaktovat uživatele:
Nejde? Co to je nejde? 
Skvér VM J 5
Skvér VM J 5
Tohle je třeba nejde. Zkus si to zahrát na čtyřku.Paparatzzi píše:Nejde? Co to je nejde?
Co to je za hnus proboha?Durin píše:Tohle je třeba nejde. Zkus si to zahrát na čtyřku.![]()
Yamaha TRB jp 1997
Markbass Little Mark III
EBS Neo 112
Mesa boogie P112
Monster cable
Markbass Little Mark III
EBS Neo 112
Mesa boogie P112
Monster cable
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Funky, ne každému se líbí stejný styl. Byť mi samotnému se to poslechově také nelíbí, tak nekomentuji a nechávám ostatním právo na to, poslouchat co chtějí. Navíc myslím, že to tu Durin postoval z důvodu ukázky techniky hry, kterou na čtyřstrunnou basu nejde zahrát. A i když to hudebně je mimo mou mísu, ocenit zvládnutou techniku musím, to zas jo.
Mně se to taky nelíbí, ale to neni argument proti. Jde o tu techniku a o názorné předvedení využití vícestrunné baskytary. Samozřejmě tohle je jeden z extrémů, ale pro zdůvodnění mého názoru posluhující.
Je mi to jasnéHendrek píše:Funky, ne každému se líbí stejný styl. Byť mi samotnému se to poslechově také nelíbí, tak nekomentuji a nechávám ostatním právo na to, poslouchat co chtějí. Navíc myslím, že to tu Durin postoval z důvodu ukázky techniky hry, kterou na čtyřstrunnou basu nejde zahrát. A i když to hudebně je mimo mou mísu, ocenit zvládnutou techniku musím, to zas jo.
Yamaha TRB jp 1997
Markbass Little Mark III
EBS Neo 112
Mesa boogie P112
Monster cable
Markbass Little Mark III
EBS Neo 112
Mesa boogie P112
Monster cable
- DJmanasek
- Rádce
- Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
- Kontaktovat uživatele:
Ta basa zní pěkně hnusně.
A mimochodem, já jsem zastánce toho, že je lepší přizpůsobit muziku nástroji, než nástroj muzice. jsem zastánce pětek, ikdyž šestistruna je taky fajn a i na 4 struny se dají hrát slušné pekla
A mimochodem, já jsem zastánce toho, že je lepší přizpůsobit muziku nástroji, než nástroj muzice. jsem zastánce pětek, ikdyž šestistruna je taky fajn a i na 4 struny se dají hrát slušné pekla
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Ten New York Band je ůžasnej,to druhý je hudba pro jaký mimozemšťany?
Tohle se mi líbí...
https://www.youtube.com/watch?v=mqStyY0 ... =endscreen
Chápu to dobře,že ty další struny v podstatě zvětšují spodní rozsah,jako u pian klaviatura,nebo je pak i jiný ladění celý basy?
Tohle se mi líbí...
https://www.youtube.com/watch?v=mqStyY0 ... =endscreen
Chápu to dobře,že ty další struny v podstatě zvětšují spodní rozsah,jako u pian klaviatura,nebo je pak i jiný ladění celý basy?
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
necibici: Ano, chápeš to správně. Obecně - "normálně" lazená pětka přidává spodní H (přidá tlustou strunu), čímž se zvětší rozsah dolů - ostatní struny zůstávají normálně nalazené v kvartách. Třeba Matthew Garrison má na pětce místo spodního H horní C, ale to nebývá tak časté. A když máš "normálně" lazenou šestku, má struny obě - spodní H i horní C, původní čtyřkové struny E-A-D-G zůstavají.
Hlava: Markbass F500
Repro: Markbass STD 104 HF - 4
Kombo Ibanez SW 15
Nástroje: Squier Vintage Modified Jazz Bass V MN NA
Jolana D-bass
Kabel: Monster Cable Prolink Bass
Repro: Markbass STD 104 HF - 4
Kombo Ibanez SW 15
Nástroje: Squier Vintage Modified Jazz Bass V MN NA
Jolana D-bass
Kabel: Monster Cable Prolink Bass
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Díky za odpověď.Tak mě napadlo,když je čtyřka podladěná od spodního C,nebylo by dobrý koupit struny na pětku a to H naladit na C?Anebo rovnou použít od 0,065 po 0,135?
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Kup normálně 4strunnou sadu a tvrdší. .055 by mělo být v pohodě. Bude to celá basa o 2 tóny dolu, nebo drop C? Na drop se, myslim, dělaj i hybridní sady se spodní strunou ještě o chlup tlustší.necibici píše:Díky za odpověď.Tak mě napadlo,když je čtyřka podladěná od spodního C,nebylo by dobrý koupit struny na pětku a to H naladit na C?Anebo rovnou použít od 0,065 po 0,135?
Ta ukázka je opravdu hnusná.
Šestka je dobrá volba třeba v moderním jazzu, protože tam má pořád někdo potřebu psát rychlá unisona a je celkem dobré mít v jedné poloze velký rozsah. Dobře se na ní hrají septakordy, což je bez tenké struny omezené a přináší jiné melodické nápady. Rozhodně bych se na ní neučil hrát z not a slap, nemluvě o bezpražci bez čar na hmatníku.
Šestka je dobrá volba třeba v moderním jazzu, protože tam má pořád někdo potřebu psát rychlá unisona a je celkem dobré mít v jedné poloze velký rozsah. Dobře se na ní hrají septakordy, což je bez tenké struny omezené a přináší jiné melodické nápady. Rozhodně bych se na ní neučil hrát z not a slap, nemluvě o bezpražci bez čar na hmatníku.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
- FPC
- last.fm: http://www.last.fm/user/FakePlasticCarl
- Kontaktovat uživatele:
PEAVEY T-40 1979 --> KORG PitchBlack --> BlackAudio FUZZ --> BOSS ODB-3 --> AMPEG VT-40 Head 1972 --> TC Electronic BC410 --> TESLA 115
Takamine G320
Bach ukulele
Takamine G320
Bach ukulele