Fender Jaguar a Jazzmaster
Pravidla fóra
Re: Fender Jaguar a Jazzmaster
Kinx: To sem si právě vždycky taky myslel, každopádně se na to prostě hraje úplně jinak a možná je to jen radiusem hmatníku. Jinak naprosto souhlas s tebou ohledně tvaru atd. Geniální.
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
http://www.citizen37.com
A co radius? Na vzdálenost to sice vliv nemá, ale na pocit ze hry celkem velký.
- Regular John
J Mascis má jiné pražce než Squier CV (Jumbo x Medium Jumbo), to by taky mohl být ten pocitový rozdíl
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Vzdálenost pražců je daná menzurou a při stejné menzuře se nemůže lišit. Jiný pocit z hraní může dělat velikost pražců a případně radius, jak bylo zmíněno.subroofer píše:Nero: Řeknu to selsky, nevím, jestli na to existuje nějaká terminologie... JM má prostě asi jinou rozteč mezi pražci, srovnávali jsme japonce i Mascis signature s CV Telecaterem a ještě mým Reverendem, kterej má navíc o pražec víc a ty offsetový kytary jsou prostě takový robustnější a tu vzdálenost prostě pod rukama cítíš, mě je to příjemný, ale jestli je to jen pocit nebo nějaký setiny milimetru navíc, to nevim, neměřil jsem, možná je delší celá menzura a tím jinak vypočítaný ladění, nepátral jsem po informacích, takže fakt jen takhle pocitově...
Co se týče tvaru a vlivu na zvuk, tak někde na internetu jsou k dispozici rezonanční testy různých tvarů těl a asi by ses hodně divil, co dokáže způsobit, který tvar. Samozřejmě bys spíš řekl, že na výsledný zvuk bude mít vliv hlavně materiál, síla krku a korpusu, snímače... To zcela jistě, ale to jak bude výrazná rezonance a v jaké oblasti je z velké části na krku a materiálu korpusu + jeho tvaru. Elektrika vychází z akustiky a už ta je nějak postavená, právě v závislosti na rezonancích těla, nejblíž tvarem má telecaster, proto to byla vlastně vůbec jedna z prvních profláklejch elektickejch kytar...
Rezonanční testy mají dle mého smysl na akustikách, kde tělo opravdu tvoří zvuk. U elektrických kytar mi to opravdu nepřijde zásadní. Nevěřím tomu, že stejná masa stejného typu dřeva v jiném tvaru slyšitelně změní zvuk.
Telecaster je možná první masově produkovaná solidbody elektrika, a opravdu se podobá akustice - ale to je kvůli tomu, že Fender pravděpodobně kopíroval od Rickenbackera, který se tehdá neměl inspirovat čím jiným než akustickou kytarou. Že se Fenderovi podařilo Tele tak prosadit nesouvisí zrovna s tvarem, ale spíš s tím, že přišel s geniálním způsobem konstrukce (levná, rychlá, snadná, lehce opravitelná), měl dobrý marketing a distribuci a hlavně kontakty na "endorsery" z řady profláklých muzikantů. Mimochodem - tvar Strata pak formovaly hlavně stížnosti na nepohodlnost těla Telete.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Miluju vintage mechaniky na JMJM
Tři struny v pr... nervy taktéž
Po hodině zápasení už naštěstí drží.
- Regular John
Vintage mechaniky jsou super, asi máš špatnou metodu natahování, mně se to třeba dělá rychlejc a líp než na těch moderních
Stačí střihnout strunu, aby byla tak o dva kolíky delší, než tam, kde ji budeš natahovat, zahneš do díry a jen točíš kolíkem. Práce na pár minut 
Zcela souhlasím. Ze začátku mě taky dost sr*ly, ale chce to jen chytnou správnej grif.
Přesně to jsem dělal, když jsem dokoupil druhou sadu. Jenže ejhle - struna vždycky vyskočila. Lámal jsem si ruce různými hmaty, dírku zacpával párátkem, aby držely..stálo to hodně nervů
Přitom na instruktážních videích to vypadá tak lehce.. 
tak to už se těším jak to půjde mě
jsem novopečenej majitel JMJM a struny jsem na tom ještě neměnil
Hodně štěstí
Já si o těch vintage tunerech nic nezjistil a snažil se struny vyměnit klasicky. Když jsem zničil dvě, došlo mi, že na to asi jdu blbě 
Jinak gratulace k výborné kytaře
Jinak gratulace k výborné kytaře
Poslušne hlásim že struny som konečne vymenil a ladenie je už v poriadkuBejk píše:carver: Taky se přikláním k názoru, že s novými strunami to bude OK. Doufám, že si na to brzo uděláš čas, dáš tam nové a napíšeš nám. Kdyby se to nezlepšilo tak by to bylo snad první CV, které opravdu NEJDE naladit.
Co je na tech mechanikach jineho? Vysvetli nekdo? Nejspis jsem je nevidel, nebo nevim v cem by mel byt tak zasadni rozdil, ze na tom nekdo znici tri struny 
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Snad nebudu za žvanila, když sem hodím tohle video. Ten rozdíl v uchycení struny je nejlépe vidět v čase 4:20.Demilich píše:Co je na tech mechanikach jineho?
O jiných vintage mechanikách nevím.
Možná mi dává za pravdu i tenhle příspěvek - snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/v ... ky#p319544
Jo, kdyby to bylo pro nováčka tak jednoduché
Možná by to usnadnil ten namotávač strun..
Mozna to strcit do te dirky, a rukou to omotat predem nejak by pomohlo? No tak ci tak, je to bomba. To pak muze vyskocit aji kdyz nekde tuknes kytarou ne? Ja myslel ze je to jak na baskytare, ze tam jsou jen ty drazky, ale tohle je proste divne. Zrale na vymenu
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
V čase 8:00 nebo v 11:00 bych s tím šlehnul 
Do té dírky bych se strunou strčil nějaký dřevěný kolík než to bude utažený.
EDIT: to je blbost, to bych pak s tím kolíkem mohl vytáhnout i ten konec struny.
Do té dírky bych se strunou strčil nějaký dřevěný kolík než to bude utažený.
EDIT: to je blbost, to bych pak s tím kolíkem mohl vytáhnout i ten konec struny.
Mají tyhle mechaniky nějakou výhodu kromě vintage? Možná, že většina lidí co chtějí vintage, tak chtějí i relic a při jednom namotávání strun s tím párkrát šlehnout někam do kouta a heavy relic je už po roce používání 
Stačí dřevěný nebo plastový bazmeg, do kterého vyvrtáš díru takovou, aby šel s lehkým násilím nasadit na kolík (pro strojaře: přechodné uložení)... poslouží jako víčko.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Jsme dost OT. Nestálo by to za oddělení do nového threadu Vintage ladící mechaniky?
Něco takového tu ještě nemáme. Nebo je to téma už vyčerpané a vyčerpávající a nezaslouží si samostatné místo?
Něco takového tu ještě nemáme. Nebo je to téma už vyčerpané a vyčerpávající a nezaslouží si samostatné místo?
Výměna strun je údajně rychlejší..Bejk píše:Mají tyhle mechaniky nějakou výhodu kromě vintage? Možná, že většina lidí co chtějí vintage, tak chtějí i relic a při jednom namotávání strun s tím párkrát šlehnout někam do kouta a heavy relic je už po roce používání