Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukulele

Příspěvek od Hendrek »

Na sopránu při brnkání akordů by stačilo 8 i mi.
Delší menzura a větší vzdálenost pražců u tenoru a barytonu už umožňují a vybízejí ke hře i ve vyšších polohách. Tam alespoň těch 12. Kdyby byl cutaway, tak kam až ruka dosáhne :).
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Tengli píše:Jen tak teoretická otázka: Kolik by stačilo většině hráčů pražců na ukulele? Neboli kolik jich využíváte právě vy? Já se nad tím tak zamýšlím při stavbě "barytonu"... Na sopránu mi to tak vychází,že 8 pražců by mi bohatě stačilo (jsem mizerný hráč a hraji málo-tak to asi bude tím... :lol: ). A co Vy,kolik?
Na soprán je těch 12 opravdu třeba. Alespoň kvůli kontrole ladění - je to oktáva. Tak to mám na svém prvním sopránu. Na svém lepším sopránu 17 pražců. A občas se mi stává při hraní tabulatur, že ten 12 pražec přelezu a hraju i výše. Přestal jsem se "bát výšek" :D (ale na kominíka nevypadám).
Na koncertním bych to viděl minimálně těch 15-17.
Na tenoru minimálně 17-18.
Baryton nemám. :cry:
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

kiki2 píše:Na soprán je těch 12 opravdu třeba. Alespoň kvůli kontrole ladění - je to oktáva.
Kiki, čistě teoreticky, ty nějak ladíš na uke oktávy? :shock: Jak? Na kytaře bych věděl, ale na uke tak jak to obouchají v čínské továrně, tak to máš natrvalo, ne? (pokud pominu samodomo úpravy kobylky ši nultého pražce).
Ondrej

Příspěvek od Ondrej »

Tengli píše:Jen tak teoretická otázka: Kolik by stačilo většině hráčů pražců na ukulele? Neboli kolik jich využíváte právě vy? Já se nad tím tak zamýšlím při stavbě "barytonu"... Na sopránu mi to tak vychází,že 8 pražců by mi bohatě stačilo (jsem mizerný hráč a hraji málo-tak to asi bude tím... :lol: ). A co Vy,kolik?
Nejcastej se pohybuju jen do 13 prazce. Je to zvyk z doby, kdyz jsem hral v D ladeni a na tom 13 prazci ten to C se hodil. Hlavne v C tonine.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

Na koncertce (i tenorce) jich používám 17, abych využil celou stupnici v tónině (D) ve které mám naladěno i ve výškách, je to pestřejší a můžu použít, např při improvizaci, dvě varianty ve stejné tónině, hlubokou pod hlavou, nebo vysokou u těla.
...... kdyby jich bylo víc, hrálo by se výš.... :wink:
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Čtvrtý respodent.... ...děkuji za reakce. Měl jsem takovou kacířskou myšlenku,že bych tu věc,kterou stavím, osadil tak těmi osmi pražci a zbytek nechal na případné "výjezdy" slidem bez pražců... Což by teoreticky usnadnilo hru(bez mlácení do dalších pražců,které stejně nehraji)hrdlem od vína. Z Vašich reakcí mi vyplývá,že bych to měl raději opražcovat celé...
Ondrej píše: Nejcastej se pohybuju jen do 13 prazce. Je to zvyk z doby, kdyz jsem hral v D ladeni a na tom 13 prazci ten to C se hodil. Hlavne v C tonine.
Nezačinal jsem podle Tvé školy na ukulele? I když já jsem u toho Dé ladění zůstal...(Co už...)
P.S. Uznávám,že dedukce typu: "Ondřej=autor učebnice" je zcestná ale nedalo mi to se nezeptat... 8)
Ondrej

Příspěvek od Ondrej »

Tengli píše:Nezačinal jsem podle Tvé školy na ukulele? I když já jsem u toho Dé ladění zůstal...(Co už...)
P.S. Uznávám,že dedukce typu: "Ondřej=autor učebnice" je zcestná ale nedalo mi to se nezeptat... 8)
Dedukce neni scestna 8)
Zacinal jsem na D, pak jsem zacal ucit a vsichni studenti hrali na C ladeni. Tak jsem ukulele preladil. D ladeni jsem nechal na sopranovem, tam se mi libi ta barva zvuku.
gembec

Příspěvek od gembec »

ktore ukulele je najlepsie? co sa hry tyka (sopranove, barytonove ...) a tak celkovo. rozmyslam ze by som si este nejake kupil, mam len guitalele. ale nejak ma tieto male gitarky chytili. :D
a od akej ceny sa pohybuju uz take pouzitelne?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jaké auto je nejlepší? Sedan, kombi, SUV, off-road...? Takhle se na to nedá odpovědět. Každému vyhovuje něco jiného. Běž do prodejny a kup si, co ti nejvíc padne do ruky i do ucha.
papillion

Příspěvek od papillion »

gembec píše:ktore ukulele je najlepsie?
Myslím, že kdyby sis přečetl předchozích 67 stran téhle diskuze, dost by Ti to ve výběru pomohlo, před koupí svého uke jsem to udělal a rozhodně nelitoval, našel jsem odpověď na 90% mých otázek a zbylých 10% stejně musíš pořešit "live" v prodejně, přecijenom je těžké popsat zvuk nástroje v ASCII kódu:-)
michal85

Příspěvek od michal85 »

Kdyby měl někdo zájem, tak mám na prodej nové ukulele - koncertní OU2E Oscar Schmidt (elektroakustika). Struny jsem vyměnil za Aquila. Za 2700 peněz.
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... =25&order=
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nezvažoval jsi možnost vrácení zboží? Předpokládám, žes kupoval v eshopu.
michal85

Příspěvek od michal85 »

Kupoval jsem přímo v Brně. Chtít ho vrátit by bylo asi divné, když už jsou tam jiné struny...Ty původní jsem si nenechal. Hold udělám někomu radost, jako kdysi tobě :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Aha, myslel jsem, že eshop. Tak v tom případě asi nic. No, já už se musím hlídat, protože další nástroj by teď asi doma neprošel :). Už tak jsem teď nedávno zase zhřešil a tajně koupil EHX Nano Muff :). Jsem zvědavý, jak se žena bude tvářit, až jej dnes na zkoušce uvidí :).
...nicméně to pokušení mít všechny velikosti ukulelí....hmmmmmm (slint) :mrgreen:
papillion

Příspěvek od papillion »

Tak tenor měl, poslal dál, koncertku má, posílá dál, ono zkracování je v módě, jak řikala paní sládková, ale abys za chvíli neskončil se sopraninem:-)
michal85

Příspěvek od michal85 »

:D jo, se mnou je to těžký...
Tengli

Příspěvek od Tengli »

A co mimi, jak se daří? Hodně mě zajímá jak zbastlíš tu mechaniku. Z čeho jsi vlastně dělal tu "perleťovou" rozetu? A z čeho (dřevo) bude kobylinka?
michal85

Příspěvek od michal85 »

Od té doby, co jsem vystavil poslední fotky jsem na něj skoro nesáhnul. Dnes jsem začal s povrchovou úpravou krku. Žere mě ale svědomí, takže s tím zas pohnu. Tento víkend bych chtěl mít alespoň slepené tělo s krkem. Potom se vrhnu na hmatník. Mechaniky se bojím, takže ta až nakonec :wink:
Na výběr dřeva jsem rezignoval, takže vše krom smrkové přední desky bude z buku. Kobylka bude ale kostěná.
Zmiňovaná perleťová záležitost je lak na nehty nanesený do vyfrézované drážky. (Mimochodem nevím, co si o mě prodavačka musela myslet, když jsem v krámku přehraboval cca 10 min všechny laky, co tam měla :mrgreen: )
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Krk olejuješ nebo lakuješ? S nějakým dřevkem bych asi mohl pomoci... "Šak pravim už zkraja,že při Tvojim fortelu byl pech žes splašil enem tu bučinu". Jestli budeš dělat něco dalšího tak se ozvi-na půdě bych cosik našel.
bosch

Příspěvek od bosch »

nenaolejuješ li krk Julii naoleje Julije krk tobě
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“