EDIT: Budu kupovat starší, ne nový...
Thiele vs 212 (Harley Benton Vintage, Framus FR212CB)
Pravidla fóra
Thiele vs 212 (Harley Benton Vintage, Framus FR212CB)
Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda má někdo z Vás porovnání mezi těmito boxy. Jde mi hlavně o zvukové vlastnosti (basy, nižší středy) ani ne o pokrytí pódia. Je mi jasné, že 2x12 má větší plochu. Chci si koupit nějakou hi-gain hlavu např (Laney VH 100, GH50 nebo tak něco...) a k tomu menší box kvůli přepravě. Už jsem to tu řešil, jde mi hlavně o zvuk do lidí, na pódiu si to podložím 
Re: Thiele vs 212 (Harley Benton Vintage, Framus FR212CB)
to jsou dva uplne jiny svety - me se libi oba
ale na higain je vic standard bedna s V30.
thiele bude jakoby konkretnejsi, stredovejsi, vic hifi. V30 budou v porovnani znit trochu rozmazane, ale zas budou mit ty agresivni vysky a subjektivne vic basu.
btw zrovna na framus bych se vykaslal, z beden s V30 mi prijde nejhorsi.
thiele bude jakoby konkretnejsi, stredovejsi, vic hifi. V30 budou v porovnani znit trochu rozmazane, ale zas budou mit ty agresivni vysky a subjektivne vic basu.
btw zrovna na framus bych se vykaslal, z beden s V30 mi prijde nejhorsi.
díky moc za odpověď. Předevčírem jsem hrál s jednou Italskou kapelou, hrálo se rovnou z pódia, kytarista měl uzavřenou 212 bez značky s Celestionama T75 a hlavu Diesel VH4. Takovej zvuk jsem v životě neslyšel fakt neskutečný. Proto nemám vůbec potřebu kupovat 4x12. Vypadá to dobře, ale tenhle zvuk jsem z toho nikdy neslyšel...
Tak si právě říkám, jestli se to ještě nechá zmenšit na Thiele, ale když říkáš že ne tak budu asi fakt spíš zkoušet ty 212. Jinak co se týče těch Harley Benton boxů, udrží v pohodě ten tlak? Když vidím jak kolegům pomalu nadskakují hlavy, nevím co se stím dá dělat...
jo, na tech HB bednach je nejvetsi smecko ve finale kozenka, platno pred rerpama a kolecka
jinak mi prijdou v pohode, hlavne za ty penize - to vpodstate nemaji konkurenci 
jinak pozor - thiele ma basu v mistnosti dost ! fakt by clovek nazivo neveril, ze takovy zvuk jde z tak male bedny. ovsem na nahravkach je to zas neco jineho - nehlede na charakteristicky EVM zvuk, ktery kazdemu nesedne (me se libi jak V30 tak EVM - i v kombinaci).
jinak pozor - thiele ma basu v mistnosti dost ! fakt by clovek nazivo neveril, ze takovy zvuk jde z tak male bedny. ovsem na nahravkach je to zas neco jineho - nehlede na charakteristicky EVM zvuk, ktery kazdemu nesedne (me se libi jak V30 tak EVM - i v kombinaci).
Já Thiele měl, na high gain hodně fajn, na čistý zvuky se mi to víc líbilo v kombinaci s Mesa 1x12 Openback bednou. To byla vůbec zabijácká kombinace (na všechny typy zvuků), jen mírně nepraktická.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
na higain to prave nesedne kazdemu, viz napr. Hyenik
Thiele ale urcite do budoucna poridim, uz jen kvuli prakticke velikosti (4x12 box s sebou momentalne skoro nikam neberu, protoze se nikam nevejde).
Většinou jsem zvučenej jedním mikrofonem, tak hlavně chci aby byl zvuk co nejčistší a vzhledem k mé Fender HSS H1 basovější s nižšími středy. To je pro mě na prvním místě. Jestli si mám dát do auta 212 na výšku nebo Thiele je už jedno...
Jaký máte názor na kopie Thielů? Vlastně si tak říkám, co kdybych si koupil kopii nějakého lepšího boxu. Nevím na co si pořádně dávat bacha. Krom reproduktorů samozřejmě. Jinak jsem nějak nezaznamenal nějakou střední třídu v boxech... Většina lidí říká Harley Benton a pak už rovnou bomby jako Orange, MB, Marshall... Ty jsou pro mě cenově nedosažitelný
Máte ještě nějaký tip? Samo hledám na bazaru, tak bych se rád vešel do 4500...
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
tak můžeš zkusit kopii že jo, ale asi bych to nebral na slepo..ale tak pokud budeš mít možnost to vyzkoušet a ještě lépe srovnat a sedne ti, proč ne:)
Troufám si tvrdit, že kdyby třeba i Hyenik slyšel Thiele v kombinaci s C90kovým Openbackem, tak možná změní názor. Ten zvuk se krásně otevře a posune to ten zvuk někam jinam. Ale proti (ne)gustu žádný atentátKinx píše:na higain to prave nesedne kazdemu, viz napr. HyenikThiele ale urcite do budoucna poridim, uz jen kvuli prakticke velikosti (4x12 box s sebou momentalne skoro nikam neberu, protoze se nikam nevejde).
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
clovece ja tuhle sestavu znam z halfbacku a o nekolik trid jinde mi to teda neprijde 
Já taky nepsal, že je to o několik tříd jindeKinx píše:clovece ja tuhle sestavu znam z halfbacku a o nekolik trid jinde mi to teda neprijde
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Ja mam kopii Mesa Thiele a budu do ni davat Celestion Vintage 30 16ohm 
Tak pak dam vedet a hodim foto
Tak pak dam vedet a hodim foto
Kytara: MMG Custom Guitars (MS Goldie model) w/DiMarzio Illuminators pickups, MMG Custom Guitars Stratosphere (Stratocaster model) w/Tůma pickups, Telecaster MMG Custom Guitars (vlastní výroba) w/Tůma pickups, ...
Amp: Synergy SYN-2 Preamp + moduly MTS Angel-M, MarkUs, Camerock, a Mash-All, 1x12 kopie Mesa/Boogie Thiele w/V30, K1 preamp, Kemper PowerRack Amp + kopie Mesa Thiele w/1x Kemper Kone speaker, ...
Efekty: Eventide H9 Max, Nux Cerberus
Amp: Synergy SYN-2 Preamp + moduly MTS Angel-M, MarkUs, Camerock, a Mash-All, 1x12 kopie Mesa/Boogie Thiele w/V30, K1 preamp, Kemper PowerRack Amp + kopie Mesa Thiele w/1x Kemper Kone speaker, ...
Efekty: Eventide H9 Max, Nux Cerberus
Nechápu, proč si někdo pořizuje Thiele, když tam nechce EVM. Jakej to pak má smysl?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
tak i Mesa přestala do Thiele dávat EVM a nyní osazuje C90. Mám doma jedno volné EVM , tak se musím po nějakém Thiele podívat.Bummer píše:Nechápu, proč si někdo pořizuje Thiele, když tam nechce EVM. Jakej to pak má smysl?
Na higain bych ale vzal 2x12 s V30.
No tak oni snad dobře ví, co dělají... Spíš mi jde o to, že výhoda toho Thiele je snad v tom, že je ten box pro ten konkrétní reprák spočítaný. Když tam frknu jiný, tak na to snad nemusím mít Thiele.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- sparta-kus
Zdar pánové, chtěl bych se Vás zeptat na trochu podobnou otázku, která zazněla na začátku. Chtěl bych se zeptat, jak je na tom v porovnání 1x12 V30 s Thiele s EVM. Laboruji nad stejným problémem - snímání 1 mikrofonem mi stejně 212 zabije. Případně jsem uvažoval nad stavbou objemnější 112 s V30 dovnitř. Plánuji to připojit na Engla Fireballa 60W. Zvuk na pódiu neřeším, chci mít jen pořádně masivní zvuk do lidí
. Když si pustím tohle, nezdá se mi ani tak V30 marná...
https://www.youtube.com/watch?v=8VsI5g7OqHY
Hlavní výbava: Laney GH50L, Headway 212B, Tesla 412 Anniversary series, Schecter Tommy Victor Sig., Fender H1 + SH4 u kobyly, Hardwire CM-2
Cvičítka: Epiphone Triggerman 60 DSP, Roland Cube 60 + další křápy...
Cvičítka: Epiphone Triggerman 60 DSP, Roland Cube 60 + další křápy...
Jen bych podotkl, že většina té nahrávky je s basou v pozadí.
Masivní zvuk do lidí chce asi každej a pak to podle toho vypadá. Kapela duní a hučí a kdo nemá naposloucháno, má z koncertu prd. Paradoxně často vídám kapely s laciným vybavením, co nakonec znějí lépe jak (polo)profíci prostě proto, že tyhle ptákoviny neřeší.
Masivní zvuk z 1x12" V30 (a pak ještě běžně sejmuté SM57) zní trochu jako oxymoron.
Masivní zvuk do lidí chce asi každej a pak to podle toho vypadá. Kapela duní a hučí a kdo nemá naposloucháno, má z koncertu prd. Paradoxně často vídám kapely s laciným vybavením, co nakonec znějí lépe jak (polo)profíci prostě proto, že tyhle ptákoviny neřeší.
Masivní zvuk z 1x12" V30 (a pak ještě běžně sejmuté SM57) zní trochu jako oxymoron.
Moje zkušenost - 412 je nenahraditelná, 212 je přijatelnej kompromis a 112 odmítám. Už to piští, bzučí. Nebo jsem neměl ještě doma správnej box. Ta nahrávka je samozřejmě pěkná, ale nechápu, že to z té 112 takhle super leze, navíc od pupíku V30 ! S tou přebasovaností kyt. apců souhlasim, ale má si to hlídat i zvukař a spodky oříznout. Používám 212 vertical, vypadá i hraje solidně, ale 1960A to prostě není. Ale znova - pak slyšim nahrávky od MB 212 a je to takový maso, že nechápu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
K tomu Fireballu bych byl s 1x V30 60W opatrný, pokud zároveň vyžaduješ, aby to "hrnulo", myslím, že jeden reprák by byl přetěžovaný. Účinnost lampáče je vysoká a pokud V30, doporučuju spíš box 2x12", případně dva boxy 1x12". Přičemž V30 je dobrá volba, dneska se bere skoro jako průmyslový standard na higain a s Engly funguje výborně.sparta-kus píše:Zdar pánové, chtěl bych se Vás zeptat na trochu podobnou otázku, která zazněla na začátku. Chtěl bych se zeptat, jak je na tom v porovnání 1x12 V30 s Thiele s EVM. Laboruji nad stejným problémem - snímání 1 mikrofonem mi stejně 212 zabije. Případně jsem uvažoval nad stavbou objemnější 112 s V30 dovnitř. Plánuji to připojit na Engla Fireballa 60W. Zvuk na pódiu neřeším, chci mít jen pořádně masivní zvuk do lidí. Když si pustím tohle, nezdá se mi ani tak V30 marná...
Co se týká EVM, samozřejmě díky 200W snese hodně, ale upozorňuju, že má výrazně jiný zvuk než V30. Je posazený mnohem víc středech, každému to nesedí, vlastně je to dost kontroverzní reprák. Já mám dva EVM v boxu na koncerty, protože se skvěle prosazují na podiu, ale na nahrávání zkreslených kytar radši použiju box s V30.
K tomuto: "snímání 1 mikrofonem mi stejně 212 zabije"
To je rozšířený omyl. Při snímání mikrákem i natěsno u repra se velikost/objem boxu velmi projeví. Pokud budeš nahrávat, na higain je jasně nejlepší 4x12". Rozumný univerzál je 2x12".
K nazvučení, co bude "maso do lidí":
Zde je v řetězci tolik faktorů, počínaje hráčem a zvukařem konče, že ti nikdo nemůže zaručit, že s tím či oním boxem či reprem budeš mít v P.A. zvuk, po kterém toužíš.
| Cruel YT | Cruel sptf
100% souhlas. Tenhle omyl je častej, že hraje jen reprák. Kdyby to tak bylo, proč by se laborovalo s 1, 2, 4x12 a jejich simulacema? Ten objem a vnitřní odrazy udělaj často víc než typ repra.cherreda píše: K tomuto: "snímání 1 mikrofonem mi stejně 212 zabije"
To je rozšířený omyl. Při snímání mikrákem i natěsno u repra se velikost/objem boxu velmi projeví. Pokud budeš nahrávat, na higain je jasně nejlepší 4x12". Rozumný univerzál je 2x12".
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)