bzučení Á struny
Pravidla fóra
bzučení Á struny
Ahoj, mám elektroakustickou kytaru Ibanez V72ECE NT (http://www.audiotek.cz/product-17054-ibanez-v72ece-nt) už asi rok a od třetího pražce mi bzučí struna A... Bzučí to i když struny vyměním
nevíte co s tím ?
Re: bzučení Á struny
Zářez v nulťáku.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: bzučení Á struny
Bzučí naprázdno o třetí pražec nebo bzučí při zmáčknutí struny ke třetímu pražci?
Martino, Honzo nebo kdo vlastně jsi... Važ slova. Jak si můžeš být tak jistý tím, že to je prořízlý ořech a zvlášť u omotané 2. nejtlustší struny
?
Já bych to viděl na opotřebené pražce nebo jen špatné seřízení prohnutí krku a dohmatu. Ten ořech mi tam vážně nesedí.
Už jsi byl varován a plácat takovéhle výkřiky do tmy- no není to moc užitečné.
Milan: Já to pochopil jako od třetího dál při prázdné struně. Slabé struny a hodně prohnutý krk+ nízký dohmat?
Já bych to viděl na opotřebené pražce nebo jen špatné seřízení prohnutí krku a dohmatu. Ten ořech mi tam vážně nesedí.
Už jsi byl varován a plácat takovéhle výkřiky do tmy- no není to moc užitečné.
Milan: Já to pochopil jako od třetího dál při prázdné struně. Slabé struny a hodně prohnutý krk+ nízký dohmat?
Ano, jsem Honza. Mi ten problém zaujal, v životě jsem hrál minimálně na dvacet kytar. Pokud je krk zkroucený do vrtule nebo je špatně prohnutý, měla by být potíž s více strunami, nikoliv jen s jednou a ještě v omezeném rozsahu. Samozřejmě je možnost poškození (opotřebování, vymačkání) pražců. Proč ale áčko? To jsem nikdy nezažil. Jediná možnost je, že to je zuřivý bluegrassista a hraje prostě hodně na éčko a áčko a ještě v těch nízkých polohách. Což je pro mne nezvyklé, tedy jsem to neočekával. Většina lidí má opotřebované pražce na g a h od páté polohy výš. Prostě jsem to spíš tipnul na vadu uložení struny, tedy ořech či kobylka.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: bzučení Á struny
Ok, vadný ořech by byl přijatelnější, ale vyděsilo mě spojení "zářez v nulťáku." u A struny. Uvidíme jak se k tomu vyjádří. Je to ale fakt zvláštní "náhoda".
Nepřipadá mi, že by mluvil o hraní prázdný struny A. Pokud ta struna na prázdno nedrnčí a na nějakým pražci ano, tak to rozhodně nebude drážkou ani čímkoliv jiným na nuláku. Možná tím kobylkovým sedlem nebo špatným seřízením kytary. Otázka je, co a kde tam vlastně skutečně drnčí.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Mi na akustice drnčí 10. pražec na tlustém Ečku, téměř nehraje..
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jak najít místo, kde to drnčení vzniká?J.J. píše:Nepřipadá mi, že by mluvil o hraní prázdný struny A. Pokud ta struna na prázdno nedrnčí a na nějakým pražci ano, tak to rozhodně nebude drážkou ani čímkoliv jiným na nuláku. Možná tím kobylkovým sedlem nebo špatným seřízením kytary. Otázka je, co a kde tam vlastně skutečně drnčí.
Protože napnutá kovová struna je vlastně pravítko, elektricky vodivé, používám zkoušečku z LED-baterky, kde jsem vyvedl dva kablíky tak, aby se při jejich spojení LEDky rozsvítily. LEDky mají rychlou reakci, klasické žárovičky jsou nevhodné.
Jeden kablík má kroko-svorku, ta se připne na strunu, v místě, kde neruší kmitání. Druhý kablík má na konci banánek.
Nejdřív zkouším jen "pravítko", bez rozkmitání struny. Kapodaster před 1. pražec, pravou rukou stlačím strunu za posledním pražcem a jedu banánkem po pražcích tak abych se současně nedotýkal strun. Kde se rozsvítí, tam je nejvyšší pražec. Stejným způsobem to opakuji, při stisknutí struny za 15., 12. a 8. pražcem.
Pak ale nastoupí "provozní kontrola": kapodaster odložit, na kablík s banánkem se nastrčí kontaktní "hříbek", který má půlkulatou část vodivou a plochu izolovanou, ten se zastrčí mezi dvojici strun a zkoušený pražec. Brnkne se na podezřelou strunu a postupně jede hříbkem, až se rozbliká LEDka. Někdy blikne až okamžik později, to je to ošemetné vlnění strun.
Chce to trochu cviku, ale je to přesnější diagnoza než Fret-Rocker.
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
A asi by i stačil obyčejný multimetr (použít "bzučák" nebo "prozváněčku" říká se tomu různě). Jeden konec na kobylku a druhým zkoušet pražce při brnkání. Taky reaguje celkem rychle. Tvůj postup je sice velmi zajímavý, ale to je opravdu rpo takové "náročné" nadšence jako jsi Ty
.
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Bzučák-prozváněčku jsem vyzkoušel, je pro metodu "pravítko" použitelná. Pro "provozní kontrolu" kmitající struny je její reakce pomalá. Zkoušečka s LED naproti tomu věrně "jiskří" v rytmu slyšeného drnčení: LED-zkoušečku (prototyp) jsem ubastlil za půl hodinky, mimo kablíky, je hlavní úloha připájet mosazné nebo měděné plíšky, slepit (=izolovat) oboustrannou lepící páskou a umístit do serie s bateriemi.Bejk píše:A asi by i stačil obyčejný multimetr (použít "bzučák" nebo "prozváněčku" říká se tomu různě). Jeden konec na kobylku a druhým zkoušet pražce při brnkání. Taky reaguje celkem rychle. Tvůj postup je sice velmi zajímavý, ale to je opravdu rpo takové "náročné" nadšence jako jsi Ty.
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de