Cenová politika u kytar (nejen Taylor či Martin)

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
...EDGE...

Re: Martin D28

Příspěvek od ...EDGE... »

Brnkal píše:Jako každý umělec, který chce být jedinečný a mít nástroj, který nemá každý druhý (bez urážky), bych si ten nástroj nechal vyrobit na míru u nějakého třeba i zahraničního renomovaného kytaráře.
Rekl bych, ze D45 asi kazdy druhy uplne nema :)
del

Příspěvek od del »

Sakra. Tak to je teda slušná pálka. Za takovou cenu bych čekal, že ta kytara bude ručně zdobená od nějakého mistra japončíka, co u toho seděl desítky nebo možná stovky hodin, ale ono to vypadá jen jako běžná akustika. Má to někde logo "hand made" k alespoň částečnému ospravedlnění té ceny? Zajímalo by mě i to dřevo. To musí mít historickou hodnotu, nejen materiální/zvukovou. To logo na headstocku asi taky něco koštuje. :D
shoooter píše:Presneji receno, penezi plytvame vsichni, ale my samy vnimame jako plytvani jen to, kdyz nekdo plytva vic nez my, protoze si to samy nemuzeme dovolit.
Zajímavá teorie, bohužel znám pár lidí, kteří jsou milionáři a rozhodně neplýtvají. Chovají se, jakoby ty peníze ani neměli a předražené věci by si nikdy nekoupili. Je to o prioritách, racionálním uvažování, o snobství a ne jen o tom, jestli na to mám nebo ne.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Brnkal píše:Jako každý umělec, který chce být jedinečný
Skoro bych naopak řekl, že většina kytaristů, se chce přiblížit svým vzorům. A za vrchol považují hrát a znít stejně jako oni.

Martin D-45 se standardně za cca 6.000€ prodává všude. Kde je na webu cena ceníková, je to kvůli direktivě z Nazarethu. Zkus zvednout telefon a uvidíš. Meditace o neprodejnosti jsou úplně mimo.
http://www.thomann.de/cz/martin_guitars ... itarre.htm

A třeba tady kytary.cz nabízejí 16 modelů Taylorů s cenou přes 100.000,-, 5 z nich stojí víc než 6000€.
http://kytary.cz/taylor-ps14ce/HN117365/
http://kytary.cz/taylor-ps16ce/HN117367/
http://kytary.cz/taylor-ps56ce/HN117370/
http://kytary.cz/taylor-ps12ce/HN117364/
http://kytary.cz/taylor-ps10ce/HN117363/

Top modely od removaných firem prostě něco stojí. A ta cena není nijak mimo, to jen pro tebe mají peníze jinou hodnotu.

PS: já sám bych teda za kytaru víc než 80.000,- nedal.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
del

Příspěvek od del »

Ta cena je ospravedlnitelná jen v případě, že za ten samý peníz nelze pořídit něco lepšího.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

del píše:Sakra. Tak to je teda slušná pálka. Za takovou cenu bych čekal, že ta kytara bude ručně zdobená od nějakého mistra japončíka, co u toho seděl desítky nebo možná stovky hodin, ale ono to vypadá jen jako běžná akustika. Má to někde logo "hand made" k alespoň částečnému ospravedlnění té ceny? Zajímalo by mě i to dřevo. To musí mít historickou hodnotu, nejen materiální/zvukovou. To logo na headstocku asi taky něco koštuje. :D
shoooter píše:Presneji receno, penezi plytvame vsichni, ale my samy vnimame jako plytvani jen to, kdyz nekdo plytva vic nez my, protoze si to samy nemuzeme dovolit.
Zajímavá teorie, bohužel znám pár lidí, kteří jsou milionáři a rozhodně neplýtvají. Chovají se, jakoby ty peníze ani neměli a předražené věci by si nikdy nekoupili. Je to o prioritách, racionálním uvažování, o snobství a ne jen o tom, jestli na to mám nebo ne.
Koupit drahý nástroj kvůli zdobení ? Tak to si myslím, že je blbost. Leda bys to chtěl na zeď :lol:

Co je podle tebe plýtvání? K přežití toho člověk moc nepotřebuje - cokoliv je nad, můžeš považovat za plýtvání. Mrkni s čím přežívají lidé v nejchudších částech světa!

Plýtváme všichni. Utrácíme za věci které nepotřebujem. Každý by mohl nemít mobil (nemyslím kdo s ním vydělává) nebo méně provolat, alkohol, cigarety, topit o stupeň méně, chodit 10km do práce pěšky, nemít televizi, PC, auto, pračku, myčku, klimatizaci, jednorázové pleny, boty za 3tis. lyže, hudební nástroje ... seznam by byl nekonečný.
Prakticky vždycky můžeš mít levnější oblečení, horší auto, ušetřit na jídle ...

To jen ty máš svůj standard, tak ti to všechno přijde "normální". Kdo nemůže dát večer dětem najíst to ale vidí úplně jinak.

A při dnešní hodnotě koruny je "milionář" skoro každý vesničan, protože bydlí většinou ve vlastním domě, a milion s pozemkem dnes stojí kdejaká chatrč.
del píše:Ta cena je ospravedlnitelná jen v případě, že za ten samý peníz nelze pořídit něco lepšího.
Cena se nemusí nijak ospravedlňovat. Je to nabídka, a ty to nemusíš koupit. Kdyby to bylo povinné, měl bys asi pravdu.
Naposledy upravil(a) Nero dne 12.05.2013 22:16, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny 2 posty - nauč se používat Upravit
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

shoooter píše:
ze to je plytvani penezi je take jasne,
Presneji receno, penezi plytvame vsichni, ale my samy vnimame jako plytvani jen to, kdyz nekdo plytva vic nez my, protoze si to samy nemuzeme dovolit.
to muze byt samozrejme pravda, ale imho ne úplná.
nekomu ke spokojenosti staci zahnat hlad, nekdo potrebuje ukojit i chuť no a pak je tu i obžerství.
spousta lidi na to ma ale nepotřebují (ani nechteji) se přežírat (viz treba ti zmínění milionáři).
Jako obvykle to ale nejde moc zevseobecnovat, a konkretni lide maji konkretni pohnutky. Jenomze jejich rozklicovavani nebyva pro dotycneho prijemne a pro ostatni naopak nezajimave.
Z meho pohledu se za poslednich 30let zvysila kvalita levnejsich veci naprosto fantasticky a moje potreby (vcetne mnoha mlsnych a netradicnich chuti) uspokojuji dokonale.

PS: na ty chude africany, ....me prekvapilo, ze spoustu penez utrati prave za ty mobily :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
del

Příspěvek od del »

shooter: Zdobení beru jen jako bonus navíc (v tomhle případě i ospravedlnění ceny, když je to tak drahé) a ne jako důvod výběru nástroje. Taky sem nemyslel lidi, co mají chatrč za milion, ale v obou případech dobrý pokus o překroucení. :D Jinak máš pravdu, že to nemusím kupovat. Cenu určuje nabídka a konkureční prostředí. Nicméně jak sem napsal, pokud si můžu za ty samý (nebo i menší) peníze koupit něco lepšího, tak si to nekoupím velmi rád. :D A že cena nemusí být ospravedlňená? A já si naivně myslel, že většina racionálně uvažujících lidí se zajímá o to, co kupuje a za kolik. Tohle mi připomíná lidi, kteří se rozhodují hlavně podle ceny a ne podle toho, co se pod tou cenou skutečně skrývá. S takovým přístupem by si ale třeba jako podnikatel hodně rychle narazil.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

hyenik píše: PS: na ty chude africany, ....me prekvapilo, ze spoustu penez utrati prave za ty mobily :)
Neplatí zdaleka jenom pro afričany. Všiml jsem si toho i tady. Čím má člověk míň peněz, tím musí mít dokonalejší mobil. Aspoň tak mi to připadá. :D
Asi nejenom kytaristi si občas potřebují něco vykompenzovat.

Abych nebyl úplně OT, je to debata o hovně. Cena je daná - buď to za ni někdo koupí (pak je asi nastavena správně, jestliže se prodá dost kusů a výrobce (a celý řetězec) je spokojený nebo ne. Pak to holt nikdo nekoupí a výrobce se musí zamyslet. Když to vezmu kolem a kolem, rád bych měl tolik peněz, abych si mohl bez výčitek svědomí takový kousek koupit. A kdo říká že ne, tak je buď pokrytec nebo značně uvědomělý jedinec. :wink:
Brnkal

Příspěvek od Brnkal »

Není luxus jako LUXUS (např. předražená kytara z továrny Martin versus Mistrovská kytara (ruční výroba - jediný kus na celém světě) za stejnou cenu).

Luxusem se většinou ohání a dávají ho na odiv chudí, kteří ž nějakého důvodu chtějí vypadat jako bohatí. Opravdu bohatí tohle naopak nedělají, protože znají závist těch chudých. :)

Lidé se rozhodují buď racionálně (zkoumají, porovnávají) nebo emotivně (opak racionálního - většinou ženy a děti). Proto je většina reklam zaměřena právě na ovliňování žen nebo děti.

Jako "muzikant bez komplexu" se budu raději snažit alespoň trochu přiblízit hře Erika Claptona než se snažit mít kytaru jako on (nebo alespoň kytaru s jeho podpisem). Největší trapárna čo znám je špatný hudebník s drahým nástrojem.

Pokud se podíváte na jakoukoli inzerci (dražší kytary) uvidíte tam kytary častokrát za polovinu původní ceny. Možná, že se občas vyskytne unikátní nástroj na kterém jeho majitel vydělá, v drtivé většině však majitel na nástroji prodělá. Pokud by chtěl někdo invetovat, tak rozhodně ne do kytary, ale třeba do obrazů :)
shoooter

Příspěvek od shoooter »

del píše:Nicméně jak sem napsal, pokud si můžu za ty samý (nebo i menší) peníze koupit něco lepšího, tak si to nekoupím velmi rád.
Samozřejmě nekoupíš. Ty si ale ani jinou kytaru za 150.000,- nekoupíš! Nejseš cílovka, tak to ani (jak vidno) nepochopíš.
A ten kdo za nástroje takový prachy utrácí si koupí toho Martina kvůli tomu co už jsem tu napsal.

Celý mi to už přijde jak "příspěvky" škodobijců o tom, že si předraženou Octavii může koupit jen trouba, a jak se ten nový face "zase" nebude prodávat, a že to může koupit jen "hlopupý Čecháček". A přitom vyrobené Octávky se už počítají v milionech, a většina se prodala mimo ČR. A Octavii Škodě závidí nejedna renomovaná značka.
Chápu, že nemít na nový auto, notabene ani na Škodovku, je frustrující, ale to není problém toho vozu.
Člověk by si měl zachvávat soudnost.
Cena je daná - buď to za ni někdo koupí (pak je asi nastavena správně, jestliže se prodá dost kusů ...
Proč by se sakra mělo prodávat dost kusů?
Když si chceš zachovat punc exluzivity a udržet tak cenu, tak NESMÍŠ prodávat hodně kusů.
Podívej se co dělá Ferrari. Když nebude škrtit výrobu, bude z něho za pár let Volkswagen. A ceny půjdou do háje.
Naposledy upravil(a) MilanT dne 13.05.2013 7:55, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky. Příště prosím edituj. Díky.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

shoooter píše: Proč by se sakra mělo prodávat dost kusů?
Když si chceš zachovat punc exluzivity a udržet tak cenu, tak NESMÍŠ prodávat hodně kusů.
Podívej se co dělá Ferrari. Když nebude škrtit výrobu, bude z něho za pár let Volkswagen. A ceny půjdou do háje.
Myšleno tak, že třeba při výrobě jednoho dvou kusů se to nemusí výrobci vyplatit, tj. vrátit náklady. Se zbytkem souhlas.

EDIT: Pro moderátory: Netuším, jestli sem celá tahle debata vůbec patří. Prosím o zvážení, jestli by se neměla oddělit.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Brnkal píše: Opravdu bohatí tohle naopak nedělají, protože znají závist těch chudých. :)
Takže bydlí v paneláku, jezdí 10 let starou Fabií, dovolenou tráví na Mácháči, boty kupují u vietnamců ... ?
Tak to asi teda ne!
Brnkal

Re: Cenová politika u kytar (nejen Taylor či Martin)

Příspěvek od Brnkal »

shoooter: Netrefils ... :D
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Mám kamaráda který je opravdu bohatý. Nedává to nijak extra najevo, při pohledu na něj to nepoznáte, samozřejmě má krásné, drahé auto, Harley, hezkou ženu, zaměstnává spoustu lidí, jezdí pracovně po celém světě. Snobárna je u něj poznat tak že při cestách do Ameriky si koupil Gibsona Songwruiter, Gibson B.B.King Lucile. Po těch letech ani na jedné nevyměnil struny, u Lucile nejdou naladit oktávy (kytara za cca 80 000 kč) možná by pomohl kompenzovaný nulák, u Songwritera asi díky špatnému skladování v suchu praskl picguard a kytara je zanedbaná až hrůza. A tady se chce člověku napůl brečet a napůl vraždit. :D To jenom na okraj do jakých rukou se taková kytara může dostat. :(
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
del

Příspěvek od del »

Nevadí, že nejdou naladit oktávy. Hlavně, že je to Gibson za 80K... :mrgreen:
shoooter píše:Samozřejmě nekoupíš. Ty si ale ani jinou kytaru za 150.000,- nekoupíš! Nejseš cílovka, tak to ani (jak vidno) nepochopíš. A ten kdo za nástroje takový prachy utrácí si koupí toho Martina kvůli tomu co už jsem tu napsal.
Nemusím být cílovka ani na to mít, abych dokázat uvažovat nad tím, co za peníze dostávám a co za ně můžu dostat třeba u konkurence. Hlavně tu nikdo nezpochybňuje kvalitu toho nástroje, akorát tu cenu. A pokud se chceš ohánět soudností, tak začni u sebe. Přiznej, že ten nástroj je předraženej a nemusíme se tady dál dohadovat. :D Mě by jen zajímalo, co bys řekl někomu, kdo za kytaru dal polovinu a hrála by stejně dobře. Asi že na Martina nemá, není cílovka a nechápe to. :lol:

Ještě bych se vrátil k tomu, jak si psal o přiblížení se idolům (při výběru kytary/značky). Víš, ony určitě některé ty hvězdy (narozdíl od běžného smrtelníka, který si občas zabrnká) hrající na Martiny to mají za trochu jiné peníze, pokud to teda vůbec musí kupovat. Oni pak nemusí řešit poměr kvalita/cena, nebo že támhle někde v horní dolní je kytarář, co to udělá za polovinu. Důležitější je, že se spojí jejich jméno se jménem Martin. :D
...EDGE...

del píše:Nevadí, že nejdou naladit oktávy. Hlavně, že je to Gibson za 80K... :mrgreen:
Vymena strun by tomu po letech asi napomohla.
Trog

Příspěvek od Trog »

smazano
Naposledy upravil(a) Trog dne 14.05.2013 17:33, celkem upraveno 1 x.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

K cenové politice. Nepůjde sice o kytaru, ale o housle, resp. smyčec, ale je to stejné téma. Kdysi mi jeden učitel hry na housle pochválil nástroj (že je hratelný) a že mi doporučí jednoho dobrého smyčcaře. Prej je výbornej, ale od loňska podražil. Vloni stál smyčec devatenáct, letos již dvacet jedna. Hmmmm ....

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

...EDGE... píše:
del píše:Nevadí, že nejdou naladit oktávy. Hlavně, že je to Gibson za 80K... :mrgreen:
Vymena strun by tomu po letech asi napomohla.
Bohužel ne, když jsem mu to zkoušel naladit, byly struny nové. :(
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
...EDGE...

Tak to kdo vi. To kdovijake skladovani a zachazeni urcite taky nepomohly.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“