Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od Bummer »

Můj názor je ten, že víc než lampy, tě bude v hraní doma omezovat reprák, který (pokud to bude klasicky Celestion) bude na nízkých hlasitostech hrát podstatně hůř než nahlas. Jestli nemáš u Recta v plánu kreslit koncem nebo invertorem (což jsem nikoho neviděl dělat, kromě Dana, který to nedělal schválně :)), tak bych si myslel, že než se zabývat novotami a pak se chytat za hlavu, radši nejdřív postavit něco ověřeného, co funguje.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Názor ostatních. Recto mám doma se dvěma 6V6 a nemá to chybu. S SE koncem nikdy nebude zvuk takový jako u dospělých aparátů. Potřebuješ mít odpojení zpětné vazby pro modern mod.
Výkon doma není problém, hraju i večer. Navíc když se s tím dostaneš někam do zkušebny a pod, tak to stačí v pohodě.
Napětí doporučuju dodržet co je ve schematu = přes 400 V na zdroji, ale při nižším to hrálo taky, nicméně cold biased trioda potřebuje mít spíš víc. Brzda tady nemá moc smysl, protože tady konec nekreslí, takže ti je poloha volume docela volná. Spíš je to o vybuzení repro, pak večer.

http://dan-rohansky.rajce.idnes.cz/Recto/

Bummer: příště dělám 50W a bude klid :D
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

podle mě u toho higainu na výkonu konce nezáleží, stačí mít funkční volume poťák, čet jsem tu někde na fóru že nejlepší aparát na doma je triple recto a při hraní metalu není proč nesouhlasit 8) taky jsem chtěl teď v bakalářce řešit nějakej slabej PP konec a víš co, vykašlal jsem se na to a šel nejjednodušším řešení - 6v6 v SE konci.

něco málo pravdy na tom že PP je na metal lepší asi bude, vim že jsme s Danem něco zkoušeli (muj engl preamp a tvuj SE konec s 6v6 tušim, pamatuješ?), ale tam je otázkou co by to udělalo se správným výstupákem a ne jen asfalťákem :mrgreen:

Napětí u preampu to chce nějak udržet s originálem (nevim, +- 5-10% ?), protože jinak se ti rozhází pracovní body těch lamp a bude to hrát prostě jinak

tu regulaci B+ jsem zkoušel, u aparátu co kreslí koncem dobrý, u metalovýho kde je zkreslení z preampu nic moc smysl
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
vojtechstoklasa

Příspěvek od vojtechstoklasa »

Dane, to recto je krásně čístá práce :-)

fakt to se dvěma 6v6 hraješ doma večer? To celkem koukám, poslal bys mě schéma jak to máš zapojený?

To napájení pro preamp stačí když mám jenom "C", ne?
myslím že ty první dvě co jsou pro Poweramp nepotřebuju

Jo, to máš asi pravdu, s tím že je to smysluplnější pro SE.
a ohledně pracovních bodů , to tam taky maj něják pořešený myslí, jak pro fixed bias tak pro katodový bias.

takže hoši co byste mi teda doporučili jako konec?

edit: http://img245.imageshack.us/img245/5530/psurw5.gif

myslím tohle napájení C, kdyby někomu nebylo jasno. :D
Dan Rohanský

Stanley: co si pamatuji, tak engl hrál s SE docela v pohodě doma, dokud se nedostal konec do limitace. Ale u englů nemám ten zvuk až tak najetý. S rectem to nebylo pořád ono, prostě odpojená zv chybí :)

vojtechstoklasa: mám to podle normálních schemat dual rectifieru, kterých je plný net. Klidně tě nechám si to zkusit, jenom jestli nejsi z daleka...
Zdroj vůbec neřeš a navrhni si svůj, pro malý výkon to jde i bez tlumivky.
vojtechstoklasa

Dane, to bych rád, jenže jsem bohužel z přesně opačnýho konce republiky (Ostrava) :D

takže máš stejný koncák a jen jsi tam píchnul jiný lampy?
Dan Rohanský

Přesně tak, akorát zdroje jiný. Možná že ještě někde i existují ukázky ze zkušebny. 8)
vojtechstoklasa

A jaký tam máš zdroje? hádám žes to jen prohodil např A za D atd, ne?

Ty ukázky bych byl moc rád, kdybys mě řek kde jsou :) jsem na to celkem zvědavej. :D
lunchie

Příspěvek od lunchie »

asi by stalo i lehce prekopat PI, aby nemel tak velke zesileni, prece jenom je navrhnuty pro velke lampy, ten PI ma rozkmit az 100V peak-to-peak a tim bys ty 6v6 asi docela pekne prebudil a co ti z toho poleze za zvuk ... radsi ani nechtej slyset.
Dan Rohanský

Nic jsem nepřehazoval, stáhl rovnou PSU Design, tam se nechá leccos navrhnout a odsimulovat.

Od 4. min, ale doporučuji zkouknout celé. 8)
vojtechstoklasa

Lunchie má asi pravdu, ten PI bude mít rozkmit jako prase, a zkreslení konce v rectu fakt není třeba :D

Dane, k čemu je PSU design? něco takového jsem si stáhl, vidím že to je PowerSUpply design, jen zkráceně, ale k čemu to je? Já si trafo spočítat umím, je to dobrý k něčemu kromě toho? Moh bys mě popsat na co je to dobrý? A vůbec jsem z těch tvých příspěvků zmatený, jednou říkáš žes pouze přehodil lampy, ale pak žes změnil napětí, což je pro mě celkem podstatný zásah do obvodu :D jsem v tomhle nováček, nejsem nijak zkušenej, tak mě to fakt dost mate. :D
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

PSU je program kde si sestavíš zdroj tak jak bys ho chtěl mít a odsimuluješ si tam kde máš jaký napětí při určitým odběru proudu. Myslim že Dan to myslel právě tak, že si navrhnul v PSU zdroj pro takový napětí jaký potřeboval na jednotlivých bodech a podle toho si nechal udělat trafo a nakoupil součástky do zdroje
St.Anley Tube Amps
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Nějak mi není jasné, proč se snažíš svůj první lampový projekt navrhnout úplně od nuly. Některým se tady ani nepodařilo rozchodit 100x ověřená zapojení a ty když si něco vymyslíš úplně sám tak ti na fóru nikdo neporadí, proč ti to tam nehraje. Sice nevypadáš úplně marně, ale i tak bych začal něčím ověřeným a potom vyvíjel preamp. Koncový stupeň má u metalových aparátů oproti preampu skoro zanedbatelný vliv na zvuk. Konec a zdroj někde zkopíruj a preamp můžeš postupně vyvíjet a přidávat lampy a kanály a měnit charakter zkreslení jednou součástkou a jinak si vyhrát. Preamp je alfa a omega metalového zkreslení.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím muzikanty a kytaristy - bastlíře zvlášť. Dovolím si nesouhlasit s tímto výrokem simiruze: "Koncový stupeň má u metalových aparátů oproti preampu skoro zanedbatelný vliv na zvuk." To je přehnané tvrzení. Koncový stupeň se nutně nemusí podílet na zkreslení aparátu, ale není-li navržen nebo "nabiasován" správně, je schopen zdegradovat zvuk i sebelepšího předzesilovače. Přece jen veškerý zvuk jde přes něj a má tím pádem zásadní vliv a "konečné slovo" na zvuk jakéhokoliv zesilovače. Toť můj názor. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
vojtechstoklasa

Simiruz : no to si taky myslím, jenže já nevím co z toho mám použít tak se snažím dát dokupy něco co by bylo přesně to co chci. Teď jsem našel jedno celkem zajímavý zapojení tady:
http://music-electronics-forum.com/atta ... e-wing.gif
i přes to že to je s 6aq5/6l31, možná by to mohlo bát ono, vzít z toho konec a jako preamp vzít to z recta. ale ta 6V6 bude asi lepší, celkem by mě zajímalo jak to má udělané Dan, protože bych se toho jako prvního projektu rád chytil. Budu to sice dávat dokupy sám, ale kdybych měl problémy tak mám pár známých co se vyznaj, myslím že bych to měl rozchodit, u takovejch věcí jsem hodně důslednej.

Edit: tak jsem našel ještě jedno celkem zajímavý zapojení s dvěma 6v6:
http://diyaudioprojects.com/Schematics/ ... ematic.png
Edit2: místo 6sn7 bych raději použil 12xx7
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Dan to má udělané jak ti napsal, vzal schéma dual recta, udělal všechno stejně, jen do konce místo 6l6 nebo el34 dal 2x6v6, ano, má invertor pro původní "velké" lampy, ale jediný problém je v tom že nemůže dát volume na max, protože pak mu to všechno kreslí, pokud se ale drží rozumně, je to v pohodě a vyšší hlasitosti stejně nedosáhne + si asi udělal zdroj částečně podle sebe, protože nemá úplně stejné trafo, nepoužil tlumivku a má jiné koncové lampy, toť vše, je to jednuduchý, udělal jsem to samé s MB Mark2c+ a hrál jak víno
St.Anley Tube Amps
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

vojtechstoklasa píše: Edit2: místo 6sn7 bych raději použil 12xx7
A co takhle tam strčit rovnou 12XXL, ta by mohla mít hodně velký metalový zvuk.
vojtechstoklasa

mmjuz: myslel jsem jednu z 12ax7, 12at7, 12au7, jde mi o to že se líp sháněj. Nejde mi o zvuk, PI na zvuk zas tak zásadní vliv nemá.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

S tímhle tvrzením bych byl opatrný.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
vojtechstoklasa

no samozřejmě tím nemyslím to, že tam můžu šupnout co se mi zachce, musím zase dodržet určité parametry, ale když se tam zamění správný komponenty, tak myslím že je pak jedno jestli tam je 12au7 nebo 6sn7.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“