lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
Re: lampy, flašky, elektronky
no nechalo by se to udělat tak že na žhavicí vlákno pustíš takový napětí až začne svítit. většina lamp má žhavení 6,3V tak když tam pustíš 15-20V tak by to mělo svítit ale bude se to hřát a taky buhví jak to dlouho vydrží to vlákno na to neni dělaný . nebo snažší varianta je přilepit pod to LED a máš to skoro to samí .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Jenom nažhavený to nesvítí tak pěkně... Chtělo by to i anodový napětí
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
- Alternátor
Marshall DSL15c
Zdravím pánové, vlastním aparát Marshall DSL15c a zvukově se mi moc líbí. Je tu jen jedna drobná vada na kráse a to je dost nízká variabilita knobu gain u zkresleného kanálu. Prakticky cokoliv nad 2 už má moc zkreslení, nad trojku se začne hltit a zvuk stojí za prd. Jde mi o snížení úrovně zkreslení, aby se s gainem dalo víc pracovat. Napadlo mě vyměnit preampovky (ještě jsem nekoukal, jaká značka je uvnitř, viděl jsem akorát koncový 6v6 od TAD) z ECC83 za ECC81, ale zase mám strach, aby tím neutrpěl čistý kanál jak zvukově, tak hlasitostí. Už jsem koukal na GES a z ECC81 tam maj jen EH a JJ. Konec bych asi rovnou vyměnil taky za EH, když už v tom budu. Spousta lidí na tovární lampy z asijskejch Marshallů nadává, tak snad tam taky nastane posun k lepšímu. Rád bych se tedy zeptal, jestli tohle řešení k něčemu bude, případně bych poprosil o doporučení vhodných typů lamp/značek.
Edit: ještě pro info, aparát má 3 x ECC83 v preampu a ještě 1 x ECC83 v konci (asi PI), schéma jsem bohužel nenašel
Edit: ještě pro info, aparát má 3 x ECC83 v preampu a ještě 1 x ECC83 v konci (asi PI), schéma jsem bohužel nenašel
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Dobrý večer, omluvte, že odpovídám zde na SZ, nějak se mi nedařilo odpovědět SZ. Na značku se vykašlete, vemte to nejdostupnější. Vůbec není pravidlem, že čím je lampa dražší, tím je lepší. Jak jsem už mnohokrát napsal tady i jinde, v dnešní krizové době se "odrbává" všechno. Proč by na tom měly být zrovna elektronky jinak? Při výběru záleží na momentálním štěstí. Ale k Vaší otázce: Máte možnost použít místo ECC83, která má zesilovací činitel μ=100 buď zmíněnou ECC81 s μ=60, nebo kdyby bylo zesílení a tím pádem i zkreslení stále vysoké, lze použít ECC82, ta má zesilovací činitel μ=17. Obě lampy připadající v úvahu (ECC81 - její americký ekvivalent 12AT7 nebo ECC82, které odpovídá americká 12AU7) jsou pinově zcela shodné. A když se jedná o náhradu ECC83, nedojde ani k překročení ostatních dovolených parametrů, protože jak ECC81, tak ECC82 mají elektrodové systémy "masivnější" než ECC83 (12AX7). Budete-li mít ještě nějaký dotaz, prosím raději e-mail. SZ mi připadají zdlouhavé (přihlašování) a hlavně nemám s nimi potřebnou praxi
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
mozna udelali dobre ti, kdo vybirali uz z vybranych vojenskych lamp, tam uz je vetsi pravdepodobnost ze najdou rychleji i pro sparovani...
Suhr S3 Pro
Framus Diablo Custom
Encore Strato
RIVERA TBR 1-SL
SOLDANO SLS105 Series II
TC Electronic G-Force
Rocktron Prophesy II
BBE Sonic Maximizer
Carvin stereo 4x12" B 400W
+kabely, pedaly, controlery...a další haraburdí
Framus Diablo Custom
Encore Strato
RIVERA TBR 1-SL
SOLDANO SLS105 Series II
TC Electronic G-Force
Rocktron Prophesy II
BBE Sonic Maximizer
Carvin stereo 4x12" B 400W
+kabely, pedaly, controlery...a další haraburdí
- Alternátor
Děkuji za odpověď. Snad to pomůže.Tube Guru píše:Dobrý večer, omluvte, že odpovídám zde na SZ, nějak se mi nedařilo odpovědět SZ. Na značku se vykašlete, vemte to nejdostupnější. Vůbec není pravidlem, že čím je lampa dražší, tím je lepší. Jak jsem už mnohokrát napsal tady i jinde, v dnešní krizové době se "odrbává" všechno. Proč by na tom měly být zrovna elektronky jinak? Při výběru záleží na momentálním štěstí. Ale k Vaší otázce: Máte možnost použít místo ECC83, která má zesilovací činitel μ=100 buď zmíněnou ECC81 s μ=60, nebo kdyby bylo zesílení a tím pádem i zkreslení stále vysoké, lze použít ECC82, ta má zesilovací činitel μ=17. Obě lampy připadající v úvahu (ECC81 - její americký ekvivalent 12AT7 nebo ECC82, které odpovídá americká 12AU7) jsou pinově zcela shodné. A když se jedná o náhradu ECC83, nedojde ani k překročení ostatních dovolených parametrů, protože jak ECC81, tak ECC82 mají elektrodové systémy "masivnější" než ECC83 (12AX7). Budete-li mít ještě nějaký dotaz, prosím raději e-mail. SZ mi připadají zdlouhavé (přihlašování) a hlavně nemám s nimi potřebnou praxi.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
- Alternátor
Takže jen pro info, objednal jsem dvě ECC81 od JJ. Jednu jsem dal do pozice V1, druhou místo PI. Potom jsem ještě vyměil pozici V2 a to za 12AX7WC od Sovteku. V3 jsem nechal původní Marshall ECC83, ale netuším, co to vlastně je. Výsledkem je snížení zkreslení ale i snížení hlasitosti čistého kanálu. Zvuk mi teď připadá podstatně navýškovanější, což je jediná další změna. Svůj účel to v podstatě splnilo. Možná ještě zkusím tu ECC81 z invertoru nacpat do V2, i když další redukce zkreslení snad ani nebude potřeba.
Zdravím pánové, mám mesinu F-100 a potřebuju měnit flaštičky. Mám tam mesiny 6l6, ale zvuk se mi zdá dost ostrý. máte nějaký nápad jak pomocí lamp zvuk lehce uhladit a přitom nepřijít o zkreslení?
Apec: Jet city JCA 50+ 1*12 Engl homemade box (1* cellestion vintage 30),
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Hlavně bych to nedával do souvislosti s koncákem, ale spíš řešil preamp.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No vidíš a tohle zrovna řešil p. Fremr u mého Lanýže a velkou roli v tom prý sehrálo to, že byly v konci špatně nabiasované Sovteky 6L6, které se tam navíc vůbec nehodily. Nahradil je za JJ 6L6GC.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To by se ale u Mesy s Mesa lampama nemělo stát.Bummer píše: velkou roli v tom prý sehrálo to, že byly v konci špatně nabiasované Sovteky 6L6, které se tam navíc vůbec nehodily.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jestli tam je správný grade a nestalo se, že se stářím charakteristiky silně rozhodily, tak ne.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
ahoj lidi
prosim o radu,nebo nejake poznatky...hledal jsem tady ale nic ohledne meho dotazu...
syn ma na hrani Peavey valveking 212..lampu..a presne loni v tuhle dobu jsem nechali menit lampy .a letos odelsy opet...neni to divne?jak poznam ja amataer ze jsou lampy vazne vadne???
pri zapnuti komba se lampy nazhavi...vsechny 4 ty velke...po chvilce hrani jedna zhasne a z komba nejde zadny zvuk,ale ostatni 3 lampy dal sviti...takze dle opravare opet lampy kaput..kouopit nove cca 2500,-...
chapu to tak ze ikdyz lampa sviti(žhne)..je vadna???
jinak kombo je hraner tak cca 10-15 koncertu +zkousky 1xza tyden...(nekdy za 2 tydny)...
prosim o radu,nebo nejake poznatky...hledal jsem tady ale nic ohledne meho dotazu...
syn ma na hrani Peavey valveking 212..lampu..a presne loni v tuhle dobu jsem nechali menit lampy .a letos odelsy opet...neni to divne?jak poznam ja amataer ze jsou lampy vazne vadne???
pri zapnuti komba se lampy nazhavi...vsechny 4 ty velke...po chvilce hrani jedna zhasne a z komba nejde zadny zvuk,ale ostatni 3 lampy dal sviti...takze dle opravare opet lampy kaput..kouopit nove cca 2500,-...
chapu to tak ze ikdyz lampa sviti(žhne)..je vadna???
jinak kombo je hraner tak cca 10-15 koncertu +zkousky 1xza tyden...(nekdy za 2 tydny)...
Stává se to. V kombu jsou lampy více namáhané otřesy. Že svítí znamená, že funguje žhavení, ale neznamená to, že lampa jako taková pracuje, jak má. Že skrz ní alespoň nějaký proud jde, se dá u některých druhů poznat tak, že trochu modře světélkují.
Na druhou stranu pokud přestala fungovat jen jedna z těch velkých, pořád by to mělo hrát, i když blbě.
Na druhou stranu pokud přestala fungovat jen jedna z těch velkých, pořád by to mělo hrát, i když blbě.
Dekuji za poznatek.Bummer píše:Stává se to. V kombu jsou lampy více namáhané otřesy. Že svítí znamená, že funguje žhavení, ale neznamená to, že lampa jako taková pracuje, jak má. Že skrz ní alespoň nějaký proud jde, se dá u některých druhů poznat tak, že trochu modře světélkují.
priznam ze se vubec nevyznam v elektronice a vecem okolo. Proto jsem se tady zeptal a myslim si ze by take kombo meli vydavat alespin nejaky zvuk nebo chrceni kdyz jedna lampa nesviti(nezhne).ale nam vubec nic...kde je teda zakopany pes?opravar p.Fremr opet rekl ze jsou lapmy v tahu.je teda mozne ze ikdyz lampy zhnou jsou stejne kaput?
A už to kombo viděl nebo jste se bavili jen na dálku? Ono tak jako tak -- i kdyby odešla jen jedna z těch čtyřech, stejně je potřeba vyměnit je všechny. Ale když to nehraje vůbec, tak bude špatně ještě něco jiného.
ted tam od nej syn veze opet prelampovane kombo.mel ho tam tyden na opravu...vymenil vsechny lampy za nove.ale me je to stale divne proc odchazeji a proc kdyz jedna nesvitu musi byt vadne vsechnyBummer píše:A už to kombo viděl nebo jste se bavili jen na dálku? Ono tak jako tak -- i kdyby odešla jen jedna z těch čtyřech, stejně je potřeba vyměnit je všechny. Ale když to nehraje vůbec, tak bude špatně ještě něco jiného.
Nemusí být vadné všechny, ale po výměně jen té jediné spolu nemusí dobře fungovat.
Nechte si to od něj dobře vysvětlit a zdůvodnit, proč to nehrálo.
No neco mi rekl...ale spis ze se mame komba zbavit a koupit nejakou "ameriku"..takze asi mladej zkusi valvekinga prodat a uvidime co dal.nove vydrzelo 3roky bez problemu..a ted kazdy rok nove lampy...to nejde financne utahnout...Bummer píše:Nemusí být vadné všechny, ale po výměně jen té jediné spolu nemusí dobře fungovat.
zrovna pan Fremr je myslím dost rozumný člověk.
jinak rok je sice dost málo ale může se to stát - co sem se bavil se Stanleym tak říkal něco o tom že ten valveking má nějak nestandardně řešený žhavení nebo co takže když umře jedna vezme sebou všechny - jestli si to dobře pamatuju (už je to nějakej pátek co jsme to řešili. kdyby mě někdo kdyžtak opravil - ideálně přímo standa tak budu rád)
jinak rok je sice dost málo ale může se to stát - co sem se bavil se Stanleym tak říkal něco o tom že ten valveking má nějak nestandardně řešený žhavení nebo co takže když umře jedna vezme sebou všechny - jestli si to dobře pamatuju (už je to nějakej pátek co jsme to řešili. kdyby mě někdo kdyžtak opravil - ideálně přímo standa tak budu rád)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net