Import cizích tabulatur do Guitar Pro
Pravidla fóra
Import cizích tabulatur do Guitar Pro
Ahojte, mám dotaz ohledně importů tabulatur vytvořených jiným softwarem do Guitar Pro 6. Do přílohy dávám příklad toho, co mám na mysli. Popřípadě jeden z těchto dvou odkazů (je to jedna a ta samá skladba) http://www.guitartabs.cc/tabs/a/accept/ ... s_tab.html nebo http://www.guitaretab.com/a/accept/110533.html . Děkuji.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Import cizích tabulatur do Guitar Pro
To, mám dojem, GP nezvládne.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Já to dělám takhle:
1. "Cizí" tabulaturu si zkopíruju do poznámkového bloku a uložím jako soubor .txt
2. V GP6 kliknu na File a volím Import ASCII.txt
3. Vyhledám ten svůj textový soubor a vložím ho do GP6.
4. Funguje to perfektně (ten tvůj song jsem před chvílí bez problémů vložil).
1. "Cizí" tabulaturu si zkopíruju do poznámkového bloku a uložím jako soubor .txt
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Ha, dík za info, tohle jsem neznal (no, doposud ani nepotřeboval
).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Děkuji za dobrou zprávu, snad pomůže i jiným.
maroslav
maroslav
MilanT píše:Já to dělám takhle:
Včera jsem se marně snažil do GP (verze 5.2) vložit tabulaturu přes: soubor -> import -> ASCII ... -> okno Importovat ASCII Tabulaturu.
Chtěl jsem naimportovat textový soubor, který obsahoval např. toto:
Místo toho, aby program tabulaturu naimportoval, zobrazí tuto chybu:
"Chyba: Počet strun je jiný než v současné stopě. Modifikujte nejprve počet strun současné stopy."
Ve vlastnostech stopy (klávesa F6) mám šest strun nastaveno (Guitar Standard Tuning EADGBE).
Co dělám špatně? Není chybou, že jsou před číslovkami mezery?
Díky!
Chtěl jsem naimportovat textový soubor, který obsahoval např. toto:
Kód: Vybrat vše
E|--------------------------------|--------------------------------|
B|------------ 2------------------|-------- 5-- 2------------------|
G| 4---- 4---- 2---------- 2-- 2 4|------------ 2---------- 2------|
D|-- 2------ 2-------- 2---- 2----|---- 2-------------- 2------ 2--|
A|---------------- 0--------------|---------------- 0--------------|
E| 4------------------------------| 4------------------------------|
E|--------------------------------|--------------------------------|
B|-------------- 2-------- 2------|---- 2---- 0---------- 0--------|
G| 4------ 4---------- 2---- 4-- 2|-------------------- 1----------|
D|---- 2---- 2-------- 2----------|-- 4 2------------ 2------ 2----|
A|---------------- 0------------ 2|------------------------------ 5|
E| 4------------------------------|------ 5-------- 0--------------|
"Chyba: Počet strun je jiný než v současné stopě. Modifikujte nejprve počet strun současné stopy."
Ve vlastnostech stopy (klávesa F6) mám šest strun nastaveno (Guitar Standard Tuning EADGBE).
Co dělám špatně? Není chybou, že jsou před číslovkami mezery?
Díky!
Ano, to je ta chyba.Brnkal píše: Není chybou, že jsou před číslovkami mezery?
GP6 to načte tak jak to máš a není žádný problém.
GP5 mi taky psal tu hlášku o počtu strun a tak jsem mezery nahradil pomlčkou a už to načítá v pohodě.
Jinak tě musím pochválit za hledání na fóru a vložení dotazu přesně tam, kam patří. Kdyby takhle všichni hledali, tak moderátoři přijdou o práci
Děkuji za radu (doplnění pomlček opravdu funguje) a za kompliment. 
Načtení takovéhle tabulatury do Guitar Pro má ale malý háček:
GP asi neumí správně zobrazit délku a pozici not v čase - ze čtyřech taktů (viz. ukázka výše) vytvoří takty dva. Každý takt obsahuje 19 osminových not za sebou
A aby toho nebylo málo, tak GP pro jistotu přehraje pouze první polovinu not v každém taktu.
Funguje někomu z vás správné převedení délky not z ASCII souboru? Je to z principu vůbec možné?
PS: Schválně si to taky zkuste. Kousek tabulatury, kterou jsem sem poslal by měla být transkripcí jedné známé písničky od Phila Collinse.
Načtení takovéhle tabulatury do Guitar Pro má ale malý háček:
GP asi neumí správně zobrazit délku a pozici not v čase - ze čtyřech taktů (viz. ukázka výše) vytvoří takty dva. Každý takt obsahuje 19 osminových not za sebou
Funguje někomu z vás správné převedení délky not z ASCII souboru? Je to z principu vůbec možné?
PS: Schválně si to taky zkuste. Kousek tabulatury, kterou jsem sem poslal by měla být transkripcí jedné známé písničky od Phila Collinse.
No ty mi dáváš
Zkouším to v GP5 + 6 a už z toho blbnu
, tak mě omluv za případné chyby.
Nejdřív to jednodušší a to, co tě asi nezajímá. GP6 bere v potaz a respektuje počet pomlček za číslem pražce a podle toho dopočítá délku not automaticky. Pak první takt tvého songu vypadá v GP6 takhle:
(všimni si délky mezer za čtvrťovými, osminovými a poslední šestnáctinovou notou)

GP5 tohle neumí (alespoň se to tak jeví) a před importem máš pouze možnost zvolit si jednotnou délku not v taktu. Tady jsem zvolil půlové noty (nahoře v rozklikávací nabídce):

A výsledek je hrůza, kterou ti GP5 nepřehraje. A to už neuvažuji pomlky, které v tabulatuře nejsou a ve skutečné skladbě třeba ano.
Vidím jedinou možnost ty noty ručně upravit (jejich délku).
Nemám ale s výše uvedeným tak velkou praxi a třeba někdo poradí něco jiného.

Nejdřív to jednodušší a to, co tě asi nezajímá. GP6 bere v potaz a respektuje počet pomlček za číslem pražce a podle toho dopočítá délku not automaticky. Pak první takt tvého songu vypadá v GP6 takhle:
(všimni si délky mezer za čtvrťovými, osminovými a poslední šestnáctinovou notou)

GP5 tohle neumí (alespoň se to tak jeví) a před importem máš pouze možnost zvolit si jednotnou délku not v taktu. Tady jsem zvolil půlové noty (nahoře v rozklikávací nabídce):

A výsledek je hrůza, kterou ti GP5 nepřehraje. A to už neuvažuji pomlky, které v tabulatuře nejsou a ve skutečné skladbě třeba ano.
Vidím jedinou možnost ty noty ručně upravit (jejich délku).
Nemám ale s výše uvedeným tak velkou praxi a třeba někdo poradí něco jiného.

ASCII import zkrátka není pro přenos cizí tabulatury příliš optimální.
GP má naštěstí i možnost importovat midi soubory a tabulatury ve formátu powertab, které fungují bez problémů ...
GP má naštěstí i možnost importovat midi soubory a tabulatury ve formátu powertab, které fungují bez problémů ...
- bazdesh
- last.fm: bazdesh
- Bandzone: bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
Relativně bez problémů - GP6 neumí z Powertabu získat změny tempa, midi soubory mají zase příšerný prstoklady (i když to není chyba, midi má pouze noty a GP není tak inteligentní..) a objevují se tam podivný tóny naprosto mimo zápis.
Mně se spíš zdá, při vší úctě, že je nejjednodušší to nakonec přepsat ručně. Stejně se to i v nejlepším případě musí upravovat, a často nejsou technicky a časově zas tak banální úpravy (pořád měnit délky not, dodávat pomlky, hlídat rozdělení na takty - a v případě, že takty nesedí, podstupovat to martyrium předělávání taktových hranice, které vždy navíc hýbne celým zbytkem skladby...).
S tím midi souborem to mohla být náhodná chyba, která mohla souviset s tím, že různé midi soubory mají různou kvalitu. Je rozdíl mezi profesionálně vytvořeným midisouborem např. firmy HITBIT a souborem od někoho, kdo si třeba jenom něco doma zkoušel.bazdesh píše:Relativně bez problémů - GP6 neumí z Powertabu získat změny tempa, midi soubory mají zase příšerný prstoklady (i když to není chyba, midi má pouze noty a GP není tak inteligentní..) a objevují se tam podivný tóny naprosto mimo zápis.
Stejné je to ale i s tabulaturami pro GP. Zrovna teď jsem hledal jednu tabulaturu a musel jsem jich vyzkoušet pět nebo šest, než jsem objevil tu, která se nejvíce podobala dané skladbě.
Absence informací o změně tempa z importované tabulatury Powertabu je jen malá chyba, která se dá relativně lehce opravit.
Ale berte to tak, že se podle GP jenom učím hrát a s vytvářením nových tabulatur v GP nemám zkušenost.