Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
výstupák pro PP konec na SE určitě nepoužívej, moc dlouho by ti asi nevydržel, na to bacha
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
-
vojtechstoklasa
jo, teď na to koukám, šlo mě o ty impendance.
-
vojtechstoklasa
tak už jsem to všecko prolezl tak nějak ty trafa a našel sem na tubeTown tohle:
https://www.tube-town.net/ttstore/index ... rting_id=3
má to být kopie z orginálního champa se sekundárníma imepndancema na 3.2 , 8 a 16 ohm. to by mohlo jít, ne?
https://www.tube-town.net/ttstore/index ... rting_id=3
má to být kopie z orginálního champa se sekundárníma imepndancema na 3.2 , 8 a 16 ohm. to by mohlo jít, ne?
Kvalitní trafa jsou v německých rádiích. Udělal jsem si dva zesíky s německýma trafama (engl preamp + 6v6 se a jcm800 preamp + el84 se). Jsem nadmíru spokojen s oběma. Kdoví jestli jsou ty Hammond lepší
Ještě tady mám rádio stradivari 3 (el84 PP), trafa z něho plánuju použít na dual rectifier preamp + 6v6 PP. Jsem zvědavý co z toho poleze za zvuk.
no jestli sou kavalitnější trafa od hammonda nebo starý německý těžko říct záleží natom co se ti líbí za zvuk nebo kdo tě zpracoval před tím
já sem stavěl zesíky jen z trafama hammond a naprostá spokojenost takže můžu říct jen to že trafa od fammonda sou sypaný z továrny , takže sou transformační poměry (impedance) +- stejný , takže tam neni co řešit ale jestli se chceš pustit do alchymie s hledáním traf tak přeju hodně štěstí 
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

-
vojtechstoklasa
tak tomu bych se vážně rád vyhnul, nemám se k tomu navíc ani jak dostat, a radši si je buď nechám namotat a nebo koupím hammondy, přece jen to je jakási jistota, že by to mělo aspoň trošku hrát.core88 píše:jestli se chceš pustit do alchymie s hledáním traf tak přeju hodně štěstí
vercajg: díky za postřehy, jenže fakt k tomu bohužel nemám přístup, ale kde se daj sehnat takový starý německý rádia? Jediný co mě napadá jsou sběrný dvory. Kdes to sehnal ty?
A ještě jednou bych se rád zeptal, jak je to s cenama u silveratech, popřípadě jiných českých navijáren?
Můžeš zkusit kouknout po sběrných dvorech, já jsem to sehnal na aukru za pár stovek všechny (2x Bernau/Nauen a Stradivari3. Použil jsem jak síťaky tak výstupáky k plné spokojenosti. Změřil jsem je megmetem - všechny ok.
-
vojtechstoklasa
mmjuzi, jaká má prosimtě bejt v tom champu hodnota vyhlazovacích kondíků? Je tam nějákejch 8, ale nejsem si jistý co to má znamenat. Mám tady nepoužitý kondíky na 47uf 450V. můžu je použít?
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
jde o hodnoty v uF, ty nízké kapacity jsou tam hlavně kvůli tomu že je to usměrňované lampou a taky to dělá zdroj měkčí, každopádně 47 uF můžeš klidně použít
St.Anley Tube Amps
-
vojtechstoklasa
moh bych je použít i kdybych usměrňoval polovodičema? nebo je vážně o tolik lepší usměrňovat lampou?
usměrňovat můžeš jak lampou tak diodama, v obou případech ty kondíky můžeš použít. já mám hned za EZ80 50uF a pohodička, žádnej problém.
-
vojtechstoklasa
dobrý, tak to je bezva, když už je mám doma
ještě tady mám pár patic, takže vlastně stačí sehnat trafa, skočit do gesu pro lampy, a domluvit se s někým aby mi udělal šasi.
Ptám se už potřetí, jak je to s cenama u silveratech?
Ptám se už potřetí, jak je to s cenama u silveratech?
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nemůžu celé dny sedět u obrazovky a čekat, až se zase na něco zeptáš. V Silveratech jsou ceny traf výhodnější, než ceny hotových škvárů v GESu. Navíc technik, který přijímá zakázky ( pan Hakl ) je velice příjemný a chytrý člověk, v lecčem Ti poradí ). Elektronku ve zdroji lampového zesilovače prostě poznáš vždycky, v případě, že ten zesík je dobře udělaný z kvalitních komponentů. Pokud chceš hrát metal, prakticky k tomu lampy nepotřebuješ ani ve zdroji, ani jinde. Takže je to na Tobě, co si vybereš.
Kapacity elytů ve zdroji musíš právě uzpůsobit celkové konstrukci zdroje. Např. 5Y3 ( koupíš i třeba tu http://www.audiotek.cz/product-36057-sovtek-5y3gt) má povolené pouze 22uF, více za ní dát nesmíš, trpěla by díky proudovým špičkám způsobeným nabíjením kondíků. EZ80 i EZ81 snesou více - 50uF. Ale i to je pro celý zdroj málo. Proto se to řeší tak, že do prvního stupně vrazíš kolik můžeš, nebo i méně, potom tam dáš pořádnou tlumivku, která Ti elku ochrání a pak tam můžeš sázet kapacity dle potřeby. Použiješ-li polovodič, můžeš se na celou tlumajznu vykašlat, naprat tam kapacity jak Tě napadne, klidně podle pravidla čím více, tím lépe ( pokud nebudeš vyhazovat pojistky v celém paneláku ) a máš po starostech. Zdroj bude tak jako tak tvrdý a Ty místo tzv. "celolampy" budeš mít 1/3 hybrid. Ale jak jsem psal výše, u hraní metalu je to fuk.
Za sebe mám v těchto slaboučkých zesilovačích nejraději EZ80, nebo tu 5Y3. Naopak v kombech kolem 15W se mi 5Y3 nějak moc nelíbí, tam nejraději dávám EZ81.
Pokud Tvé elyty jsou nějací stařešinové, buď je vyhoď do nebezpečného odpadu, nebo jim nech před použitím aspoň změřit svody a bude-li to v normě, tak kondy řádně naformuj! V opačném případě hodně riskuješ své zdraví. O nové výmalbě Tvého pokoje ani nemluvě, stejně jako o zničeném bastlu.
Odkaz opraven.
Kapacity elytů ve zdroji musíš právě uzpůsobit celkové konstrukci zdroje. Např. 5Y3 ( koupíš i třeba tu http://www.audiotek.cz/product-36057-sovtek-5y3gt) má povolené pouze 22uF, více za ní dát nesmíš, trpěla by díky proudovým špičkám způsobeným nabíjením kondíků. EZ80 i EZ81 snesou více - 50uF. Ale i to je pro celý zdroj málo. Proto se to řeší tak, že do prvního stupně vrazíš kolik můžeš, nebo i méně, potom tam dáš pořádnou tlumivku, která Ti elku ochrání a pak tam můžeš sázet kapacity dle potřeby. Použiješ-li polovodič, můžeš se na celou tlumajznu vykašlat, naprat tam kapacity jak Tě napadne, klidně podle pravidla čím více, tím lépe ( pokud nebudeš vyhazovat pojistky v celém paneláku ) a máš po starostech. Zdroj bude tak jako tak tvrdý a Ty místo tzv. "celolampy" budeš mít 1/3 hybrid. Ale jak jsem psal výše, u hraní metalu je to fuk.
Za sebe mám v těchto slaboučkých zesilovačích nejraději EZ80, nebo tu 5Y3. Naopak v kombech kolem 15W se mi 5Y3 nějak moc nelíbí, tam nejraději dávám EZ81.
Pokud Tvé elyty jsou nějací stařešinové, buď je vyhoď do nebezpečného odpadu, nebo jim nech před použitím aspoň změřit svody a bude-li to v normě, tak kondy řádně naformuj! V opačném případě hodně riskuješ své zdraví. O nové výmalbě Tvého pokoje ani nemluvě, stejně jako o zničeném bastlu.
Odkaz opraven.
Naposledy upravil(a) mmjuz dne 26.05.2013 13:15, celkem upraveno 1 x.
-
vojtechstoklasa
Nechci po tobě abys celý dny seděl u obrazovky, to rozhodně ne.
takže od silveratech to bude asi lepší, nechám si navinout síťák na 250V + 6,3 na žhavení.
ten odkaz který si tam dal je na 6L31, ne na 5Y3, ale já bych to stejně raději usměrňil polovedičema, přece jen je to moje první stavba a další elku tam (pro mě celkem zbytčenou) nepotřebuju.
Ty elyty jsou nové, táta chtěl něco dávat do kupy, ale nakonec k tomu nedošlo, takže tady pár součástek mám.
Tak díky moc za rady a já se pomalu dám do shánění komponent, když už teďka vím jakejch!
takže od silveratech to bude asi lepší, nechám si navinout síťák na 250V + 6,3 na žhavení.
ten odkaz který si tam dal je na 6L31, ne na 5Y3, ale já bych to stejně raději usměrňil polovedičema, přece jen je to moje první stavba a další elku tam (pro mě celkem zbytčenou) nepotřebuju.
Ty elyty jsou nové, táta chtěl něco dávat do kupy, ale nakonec k tomu nedošlo, takže tady pár součástek mám.
Tak díky moc za rady a já se pomalu dám do shánění komponent, když už teďka vím jakejch!
Pozdrav všem, nechci malovat čertíky na zeď, ale považuji za nutné upozornit, že nové (resp. nepoužité) elektrolytické kondenzátory na tom mohou být co se týká svodového proudu mnohem hůř, než jiné, které mají už nějakou dobu provozu za sebou. Je to následek "odformování", ke kterému dochází, pokud není kondenzátor polarizován vnějším napětím. V nouzi stačí takový odformovaný elektrolytický kond zapojit přes správně dimenzovaný rezistor takové hodnoty, aby nedovolil ohřátí kondu a následně třeba i jeho explozi a takto jej doformovat.
Více o formování elektrolytických kondenzátorů tady: http://www.electronicservis.cz/files/me ... zatoru.pdf
taky zde: http://www.volny.cz/pjenicek/radio/navo ... rmelt1.htm
to jsou jen první dva "výsledky gůglovy práce" po zadání hesla formování elektrolytických kondenzátorů. Dá se toho najít mnohem více k tomuto tématu, které se po x letech stalo z důvodu úspor (používáním menšího množství méně kvalitních materiálů) zase aktuální.
Více o formování elektrolytických kondenzátorů tady: http://www.electronicservis.cz/files/me ... zatoru.pdf
taky zde: http://www.volny.cz/pjenicek/radio/navo ... rmelt1.htm
to jsou jen první dva "výsledky gůglovy práce" po zadání hesla formování elektrolytických kondenzátorů. Dá se toho najít mnohem více k tomuto tématu, které se po x letech stalo z důvodu úspor (používáním menšího množství méně kvalitních materiálů) zase aktuální.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
-
Lukáš Kostka
Ahoj,
chtěl bych se vás zeptat, jak se liší zapojení z AX84 P1 Radial Caps a Axial Caps je mi jasné že se to týká těch svitkových kondíků, ale jak se to v tom zapojení liší? Já si totiž ničeho nevšiml...
Díky
chtěl bych se vás zeptat, jak se liší zapojení z AX84 P1 Radial Caps a Axial Caps je mi jasné že se to týká těch svitkových kondíků, ale jak se to v tom zapojení liší? Já si totiž ničeho nevšiml...
Díky
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
schéma se nijak neliší, liší se pouze to zapojení lišty, podle toho jaký máš kondíky - jestli s vývody na jedné straně nebo s jedním vývodem na každé straně 
St.Anley Tube Amps
no neliší se to nijak
jen ten layout je přzpůsobenej pro kondíky s axiálníma nebo radiálníma vývodama . a ty kondíky sou elektrolity 
hyml zase pozdě
hyml zase pozdě
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

-
Lukáš Kostka
Díky kluci ! 
Ahoj po pár měsících hraní jsem se rozhodl, že konečně dodělám aparát komplet na P1/Hi-Octane přepínané přes relé buď přepínačem na šasí nebo přes FS. Včera jsem to dodělal a výsledek je takový: P1 hraje pořád stejně
, ale po přepnutí na HO je zvuk trochu tižší a takový plechový a všiml jsem si že mi to moc nereaguje na to když otáčím potenciometrem ovládajícím GAIN2, jako trochu jo, ale myslel jsem že když ho dám na 0 tak z toho nepoleze nic. Je to normální, nebo tam mám někde chybu? A ten zvuk, může to být tím že tam místo ECC83 mám 6N2P(samozřejmě jinak žhavení)? Nebo zase chyba?