Olej / vosk finish
Olej / vosk finish
Poraďte jaké oleje a vosky používáte když děláte přírodní olejovaný finish. Nejlíp i značku oleje, který používáte. A možná i postup a nějaké tipy a triky ohledně tohoto typu finishe.
Dík moc
Dík moc
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Re: Olej / vosk finish
Nazdar. Tak úplná klasika je asi lněný olej(lini oleum virginale). K zakoupení třeba v lékárně. K aplikaci doporučuji ohřát ve vodní lázni tak na nějakých 40-50*C. Pěkně zřídne a jde více do hloubky. Na tvrdé dřevo to chce tak tři aplikace. Natřít vrstvu a po chvíli rozetřít nesavou textilií(stačí nějaký silon). Po cca 15 minutách vytřít všechny přebytky a nechat den dva vyschnout a poté vybrousit jemným smirkem. To celé tedy opakovat třikrát nebo podle potřeby. Lehký pololesk lze docílit přeleštěním na hadrovém kotouči. Pokud bys chtěl více lesku tak se dá do poslední dávky oleje přidat trocha včelího vosku rozpuštěná v benzínu. Lněný olej využiješ i na konzervaci hmatníku. Druhá možnost je třeba olej Behandla z IKEA. Základem je tungový(tonkový) olej a zkušenost mám velmi pozitivní. Jediné mínus je,že po otevření plechovky je třeba olej poměrně rychle,narozdíl od lněného,spotřebovat. Začne se tak nějak srážet do divných chuchvalců a pokud ho chceš ještě použít musíš ho přecedit,ale už to není ono. Zkus mrknout na knife.cz. Tam najdeš o úpravě olejováním spoustu informací. Používal jsem i olej na zahradní nábytek Sct. Croix ale ten moc smrdí benzínem. Někdo používá fermež místo čistého lněného. Výhodou je rychlejší schnutí ale mi tedy nevoní. Lněný je pohádka. Jestli budeš chtít něco upřesnit,tak se klidně ptej. Tož tak...
Naposledy upravil(a) Tengli dne 27.05.2013 20:34, celkem upraveno 1 x.
Jop něco podobného jsem vygooglil, ale s tím, že chlápek nenechával ten olej schnout ne den, ale 2 - 3 hodiny. Potom to přebrorousil ocelovou vlnou 00, pak odstranil hadříkem bordel a dával další vrstvu. Takhle po sobě aplikoval i 5 vrstev. Měl na to jakýsi americký olej co u nás asi ani není. Spíše mě zajímá jak je na tom odolnost dřeva proti oděru a běžnému životu kytary. Píšou, že by ho měl olej dost "vytvrdit" + ještě jak je na tom životnost olejového finishe. Po jak dlouhé době se to musí dělat znova?
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Záleží na vysychavosti toho oleje. Lněný je fakt klasika. Co se toho broušení týče,tak třeba u toho Sct. Croix bylo v návodu,že pokud chceš mít dokonale hladký povrch,tak máš brousit jemným smirkem(tuším 400 grit a výše) ve vrstvě čerstvě nanešeného(ještě mokrého) oleje. Nezkoušel jsem protože jsem právě potřeboval zachovat strukturu dřeva. Až budu napouštět tak to pro zajímavost vyzkouším na nějakém odřezku. Mohlo by to fungovat jako plnidlo pro uzavření pórů ve dřevě. Při polituře šelakem se jako plnidlo používá jemně mletá pemza. Jde o to jestli chceš dokonale hladký povrch bez znatelných pórů nebo Ti jde o zachování struktury včetně otevřených(propadlých) porů...
Naposledy upravil(a) Tengli dne 27.05.2013 20:35, celkem upraveno 1 x.
Zdar, na tý mojí kopii MM JP jsem na finiš krku použil přímo tento tungový olej http://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/3 ... ngovy-olej . Aplikace proběhla zhruba tak, jak ji popsal Tengli jen jsem to stíral a přebrušoval po cca 5 hodinách. Nejdřív to vypadalo, že na tom krku nic nezůstává, ale je to jen zdání. Každopádně ten olej za pár dní dost vytvrdne, ta polna, kterou jsem to nanášel byla za pár dní jako kámen (s trochou nadsázky), ale mechanická odolnost se tvrdýmu PU laku nevyrovná. Nevýhoda je, že to chvíli asi měsíc, než to úplně vyschne, trochu smrdí a trochu to zůstává i na ruce. To by se dalo pořešit přidáním nějakýho poměrančovýho oleje nebo nějaký vůně, takže by to vonělo. Po tom cca měsíci byl od toho už klid a při ani po hraní to nenechává žádný pachový ani jiný stopy. Jo a ani to nějak extra hodně na tom krku nezežloutlo, barevně je to skoro jako čirý PU lak.
Amíci na to používaj nějakej Gunstock oil, ale jestli je to naprosto totéž jako náš olej na zbraně, to si nejsem jistej a neměl jsem v to důvěru, tak jsem zvolil Tung Oil.
Amíci na to používaj nějakej Gunstock oil, ale jestli je to naprosto totéž jako náš olej na zbraně, to si nejsem jistej a neměl jsem v to důvěru, tak jsem zvolil Tung Oil.
Naposledy upravil(a) J.J. dne 27.05.2013 18:56, celkem upraveno 1 x.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Co se životnosti oleje týče tak já jsem výše zmíněnou Behandlou dělal povrchovku na cajonu z ořechu,který jsem vyrobil v roce 2008. Takže pět let bez další úpravy a povrch je stále pěkně pololesklý. Na krku kytary to asi bude jinak(agresivita potu). Hmatník na kytaře přejedu lněným tak jednou do roka. Kuchyňský stůl z olše,který je přecejenom namáhaný běžnou údržbou(saponáty,vlhkost,rozlité nápoje...Mastr píše:Spíše mě zajímá jak je na tom odolnost dřeva proti oděru a běžnému životu kytary. Píšou, že by ho měl olej dost "vytvrdit" + ještě jak je na tom životnost olejového finishe. Po jak dlouhé době se to musí dělat znova?
Takže bych se nebál,že budu muset po čase dělat povrchovku znovu. Spíš půjde o to lehce přejet malým množstvím oleje a v ruce,třeba kouskem flanelu,přeleštit.
Mechanická odolnost nemůže,samozřejmě,soupeřit s milimetrovou vrstvou polyuretanu nebo polyesteru. Ale to nemůže ani nitro a podobné fajnovosti.
Tož ja su pro olej...
edit: Tož jsem ještě trochu geglal a tento olej je docela opěvovaný co se tvrdosti a odolnosti povrchu týče. Na mě už je to docela "pálka". Jestli s ním máte někdo nějakou zkušenost,tak se,prosím,podělte.
http://barvy-laky-drevo.heureka.cz/osmo ... e/#section
Naposledy upravil(a) Tengli dne 27.05.2013 19:21, celkem upraveno 1 x.
Ok každopádně úplně rovného hladkého povrchu jako když člověk lakuje (u mahagonového dřeva) asi dosáhnout nelze což? Vždycky to bude mít ten přírodní look a budou zřetelně čitelné pory? JInak ten tungový olej je i normálně v obi nebo v bauhausu?
JJ: čím jsi to přebrušoval?
JJ: čím jsi to přebrušoval?
Ten přírodní look je,podle mě,právě fajn. Kdybys to chtěl úplně hladké,musíš použít nějaký plnič(viz pemza u šelaku). A jestli jde o vysoký lesk,tak jedině šelak. Někteří nožíři používají na rukojeti lněný olej a jako finiš vrstvu šelaku kterou po zaschnutí vyleští jak jen to jde. Vypadá to dobře a je to určitě jednodušší než klasická šelaková politura. To už je jiný level.Mastr píše:Ok každopádně úplně rovného hladkého povrchu jako když člověk lakuje (u mahagonového dřeva) asi dosáhnout nelze což? Vždycky to bude mít ten přírodní look a budou zřetelně čitelné pory?
o vysoký lesk ani tak nejde spíš o rovnost a neporovost povrchu
- Dan Rohanský
Já svého strata tenkrát vzal včelím voskem za pomoci horkovzdušky. Na hmat to bylo pořád jako dřevo, odolnost proti špíně lepší než bez, ale jinak nevím, nikde jsem s tím nemlátil.
Zkusil bych na odřezku to broušení v mokrém oleji. Směs oleje a pilin by mohla ty póry zaplnit. Otázkou zůstává jestli se časem nepropadnou. Na tom ořechu jsou ty póry téměř neznatelné. Na olšovém stole znatelné nejsou a na bukové kuchyňské desce také ne. Jenže mahagon má póry poměrně fest.
A zaplnil ten vosk ty póry? Nebo se to časem propadlo?Dan Rohanský píše:Já svého strata tenkrát vzal včelím voskem za pomoci horkovzdušky. Na hmat to bylo pořád jako dřevo, odolnost proti špíně lepší než bez, ale jinak nevím, nikde jsem s tím nemlátil.
Naposledy upravil(a) Tengli dne 28.05.2013 19:19, celkem upraveno 1 x.
- Dan Rohanský
Já ho nahřál horkovzduškou, takže to teklo jako olej a rovnou se vsakoval.
Editnul jsem své příspěvky. Ten olej na zahradní nábytek je správně "Sct.Croix". Je to směs lněného a tungového oleje s nějakými pryskyřicemi. V návodu píšou: "Pro dosažení extrémně hladkého povrchu provedeme broušení smirkovým papírem bezprostředně po nanesení silné vrstvy olejového nátěru zrnitostí 240. Ihned po vybroušení olej odstraňte suchým hadříkem."
Asi bych si v tomto případě dával pozor na kvalitu a barvu smirku. Zatřít si do pórů,třeba,světle modrou kaši z nekvalitního papíru by moc nepotěšilo. Asi raději plátno a vyzkoušet...
Asi bych si v tomto případě dával pozor na kvalitu a barvu smirku. Zatřít si do pórů,třeba,světle modrou kaši z nekvalitního papíru by moc nepotěšilo. Asi raději plátno a vyzkoušet...
240 mi příjde ukrutně hrubé...
Souhlas! Začínal bych 320-400. Jestli zítra najdu chvilku tak to zkusím. Měl bych tu mít zbytek lněného oleje a schválně vezmu dub,ten má póry brutální. Dám pak vědět.
- Dan Rohanský
Vidíš broušení dřeva s olejem jsem chtěl taky zkusit, leskne se to pak dobře. 
Nazdar, čili Hellou! Jak jsi na tom s angličtinou? Jestli dobrý, tak tady je na olejování nástrojů návod: http://www.lmii.com/oil-finishes
JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Tak jsem to pomocí strýčka Gůgla jakž takž přelouskal... Takže na plnění pórů jakýsi tmel který u nás stejně nekoupím. Ten True Oil,jestli jsem dobře pochopil,je polymerizovaný lněný olej. Ač to tam vehementně popírají,tak polym.lněný olej je fermež. Napadá vás někoho,čím plnit póry,tak aby to nebyl ten nejjednodušší tmel na dřevo,který by asi vypadal hodně blbě? Už jsem zmínil pemzu při šelakové polituře. Zkusím to mokré broušení,jenomže výsledek asi půjde posoudit až po delší době... Až s vysycháním oleje s pilinami se ukáže jestli to zůstane rovné nebo se budou póry propadat.
Článek rozhodně poučný... Díky lathur
Článek rozhodně poučný... Díky lathur
JJ: Používal jsi tenhle tungový olej - http://www.sandragon.cz/olej-tungovy/ vypadalo to tak? Na kolik kytar myslíš že vystačí 100ml?
Proč tak draze??? Na manahuna máš za 190,- litr oleje...