Dřevo...

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Dřevo...

Příspěvek od martina72 »

Slovo lamela označuje v truhlařině spoustu různých věcí. V této souvislosti se tím pravděpodobně myslí struktura oné spárovky, kterou ti dodavatel olše prodává. Ta první deska je (jak psáno) dvoudílná, přesně taková, jaká má na tělo kytary být. Označují ji tedy jako masiv - dřevo. Ta druhá (levnější) deska je spárovkou z více kusů, není specifikováno z kolika. Třeba ti dodají trojdílnou, třeba pětidílnou. Tomu se často říká lamela. Nejvíc se to používá u podlah a nábytkových desek - je to prostě sklíženo z hranolků, prkének, přířezů, do žádané délky i šířky.
A přidávám ještě informaci o ceně. Prvotřídní nábytková olše stojí v oné šíři (cca 40 cm) a tloušťce (50 mm) asi 1000,- (4 m). Nabízen je za stejnou cenu (40 EUR) asi půlmetr (na to tělo). To je 8 x tolik. Rozdíl v ceně nechť si každý přebere dle svého. Dobře vybraná americká olše je jistě lepší materiál. Ale 8 x?
Naposledy upravil(a) martina72 dne 28.05.2013 8:58, celkem upraveno 1 x.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Taky v tom nevidím rozdíl. Snad jen,že ta "lamela" je ze tří kusů. Ale jestli to je důvod nazývat to lamelou... :?

Martina:"Ta druhá (levnější) deska je spárovkou z více kusů, není specifikováno z kolika. Třeba ti dodají trojdílnou, třeba pětidílnou."

Tak to asi ne,když píšou,že kupuješ vyfocený kus....
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

martina72 píše: Ta první deska je (jak psáno) dvoudílná, přesně taková, jaká má na tělo kytary být.
:?: :?: :?: Co to zase meleš? Kdepak jsi vyčetl, že tělo kytary má být ze dvou kusů. :roll: Tělo z jednoho kusu je snad o něco horší? Trojdílná deska je podle mě vhodnější než tělo ze dvou kusů, protože ty lepený spoje jsou mimo středovou část kytary.
V tý ceně bude započítaná taky práce - řezání, hoblování, lepení, ale i tak má Soller ty ceny za dříví docela přestřelený.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Jak jsem to začal číst, tak jsem věděl kdo to píše...

No já si někdy v lednu sehnal jasanovou fošnu. Nechal nějakou chvíli ještě uležet, poprosil známého o lepení, protože měl možnost to lepit pod lisem, tak mi z toho vzešlo to co je na obrázku. Rozměry 650 x 550 x 45 mm. Co na to říkáte?
Už jsem započal stavbu, ale to až později :)
Přílohy
IMG_4010.JPG
IMG_4006.JPG
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Takže jsi si "sehnal" fošnu. Blahopřeji, ten kus dřeva je docela fajn. Mi takových fošen prošlo rukama asi deset kubíků. Nadělal jsem z nich (mimo jiné) několik set jasanových luků a několik tisíc šípů. Dřevo na luky musí být rovnoleté, husté, nesvalovaté, kompaktní, dobře uzrálé. Pokud to tvoje je také takové, bude to fajn kytara. Na co to máš, na ten Explorer?

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

martina72 píše:Dřevo na luky musí být rovnoleté, husté, nesvalovaté, kompaktní, dobře uzrálé
Lučištnické fórum je jinde...
Tengli

Příspěvek od Tengli »

martina72 píše:Takže jsi si "sehnal" fošnu. Blahopřeji, ten kus dřeva je docela fajn. Mi takových fošen prošlo rukama asi deset kubíků. Nadělal jsem z nich (mimo jiné) několik set jasanových luků a několik tisíc šípů. Dřevo na luky musí být rovnoleté, husté, nesvalovaté, kompaktní, dobře uzrálé. Pokud to tvoje je také takové, bude to fajn kytara. Na co to máš, na ten Explorer?
Vy*er si oko :!: chvalidupo...
Ostatním sorry...

Děkuji módům za tu hvězdu místo "s". Ráno čtouce po sobě,jsem věděl,že editovat nebudu,ač jsem nebyl kosher... Jen si nejsem jist,zda je v celé zemi srozumitelný pojem chvalidupa...? :wink:
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Znáte nějaký český eshop ve stylu sollera, kde se prodávají sety (deska + boční strany) na akustickou kytaru. Nějlíp i exotičtější dřeva?
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Snad jedině manahuna. Javor,mahagon,ořech,padouk,ind.palisandr,zebrano a ovangkol. http://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/1 ... y-hmatniky
Ale finančně zajímavější by bylo určitě sehnat exotickou fošnu!
Mastr

Příspěvek od Mastr »

chtěl bych spíš sehnat takové prasárny jako cocobolo nebo makassarový eben
http://www.ebay.de/itm/COCOBOLO-ROSEWOO ... 5587173%26
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Macasar ve fošnách bys koupil třeba tady Jen si zajet vybrat.
edit: Nebo tady
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Kde kupujete MDF na šablony a kolik to tak stojí? Potřeboval bych pláto 5x500x600 mm.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Stav se v OV do Hornbachu. Zadara Ti říznou rozměr jaký chceš. Mdf jsem nekupoval ale borovou překližku mají v různých tloušťkách a stojí to pár korun.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

A je to dost pevné? když pak podle toho jedeš kopírovací frézou aby se neotlačovalo ložisko?
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Kdyby se Ti to nezdálo tak mají i vodovzdornou,ta je pevnější. Třeba mají i tu mdf... Fakt jsem se po ní nedíval. Pokud tu šablonu chceš použít 2x-3x tak si myslím,že bez problému. Stejně není dobré na tu šablonu frézou tlačit,stačí lehký dotyk,ale to určitě víš. A co to vlastně bude? "Véčko"? Ten macassar na akustiku chceš použít na top? Čus
nachosek

Příspěvek od nachosek »

Mastr píše:Kde kupujete MDF na šablony a kolik to tak stojí? Potřeboval bych pláto 5x500x600 mm.
Taky jsem používal na šablony truhlářskou překližku. Dokonce se nějak stalo, že byla i dost tenká (5 nebo 6 mm, akorát na tloušťku kopírovacího ložiska). Vyřízl jsem tvar přímočarkou a poté ještě zbrousil na spodní fréze (nástavec se smirkovým papírem), která to těma otáčkama celkem zapekla, a pak to fungovalo velice obstojně. 2500x1250x5 mm týhle překližky stál asi 650,- KČ a kupoval sem to tenkrát v Dřevotrustu tuším, nebo nějaký takový truhlářský prodejně. :wink:
Tengli

Příspěvek od Tengli »

nachosek píše:2500x1250x5 mm týhle překližky stál asi 650,- KČ a kupoval sem to tenkrát v Dřevotrustu tuším
Mastr píše:Potřeboval bych pláto 5x500x600 mm.
V Dřevotrustu koupíš i tu MDF,ale musíš koupit celý formát. To samé u překližky. Z tohoto hlediska vyjde lépe ten Hornbach. Ale třeba ukrajinské březové překližky tam mají parádní. Kdyby někdo chtěl stavět ekonomicky výhodný cajon,case nebo bednu/combo(tedy spíše několik,vzhledem k těm formátům)-tak tento zdroj lze jen doporučit... I když zpravidla jen na objednávku. V OV jsem nebyl-soudím podle NJ a Valmezu...
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Mám kapku blíž obi. Myslíte, že tam taky bude něco v tomhle smyslu?
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Mastr píše:Mám kapku blíž obi. Myslíte, že tam taky bude něco v tomhle smyslu?
Zdejší OBI, hned za rohem mi gratis nařeže, MDF, HDF, překližky a pod. v pravém úhlu do minimální šířky 10 cm.
Zdejší Hornbach 1,5 km blízko, totéž.
I když to je SRN, myslím, že v CZ musí OBI držet krok s konkurencí Hornbachu.
:wink:
Mastr píše:A je to dost pevné? když pak podle toho jedeš kopírovací frézou aby se neotlačovalo ložisko?
Šablona z MDF vydrží víc, když se kontury naimpregnují epoxidem (a po vytvrzení obrousí na přesný rozměr)
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Tak nakonec jsem skočil do Hornbachu pro tu bukovou překližku 8mm. Dříví už mám konečně naformátované a po celoodpolední práci jsem vyplodil i šablonu ESP exploreru.
Obrázek
Obrázek
Nastává ale problémek, tušíte jak mám teď odměřit na té šabloně exploreru osu těla? Dělal jsem jí podle obkresu na papír a netuším jak to mám na tak nesouměrném tvaru udělat.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“