Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
Určitě ne.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- blaruskrudiask
děkuju:)
Zdravím, potřeboval bych poradit, koupil jsem na Aukru starý box 2x12, ale funguje a za 299 - no nekup to. Uvnitř je repro 1x Tesla ARN 8604 (4ohm) a pak je vidět, že tam byla nejspíše i druhá, ale je vyměněná za reproduktor bez popisku. Reproduktory byly zapojeny paralelně s impedancí 3ohm (kdo to vymyslel) a ještě vtipnější je, že ten nepopsaný reprák má impedanci 10ohm. Navíc ani jeden nemá popsané + a -. Takže můj dotaz zní, jak doporučujete zapojit? (můj názor je, že sérieově na 14ohm a zapojovat do 8ohm zdířky a co nejdřív - pokud se bedna osvědčí, vyměnit repro) - aparát Engl Screamer combo. A dále celkem podstatné, jak u nich zjstím polaritu a jak je polarita u kyt. kabelů, + na střed? (spičku), aby to nebylo náhodou obráceně jak s adaptérama.
Takže tedy celkem ty 3 otázky...
Děkuji moc za všechny rady
Takže tedy celkem ty 3 otázky...
Děkuji moc za všechny rady
U kabelů v tomhle případě na polaritě nesejde, prochází ti tam střídavý proud. U repráků na tom sejde, pokud spolu sdílejí prostor, což tady je, takže pokud tam polaritu neznáš, vezmi devítivoltovou baterii, přilož jí na kontakty každého z repráků (neotáčej jí během toho) a sleduj, kam se membrána pohne. Pokud se pohne u obou repráků stejně (o obou ven nebo u obou dovnitř), můžeš si k oběma na jednu stranu (třeba vlevo) nakreslit plus, na druhou mínus. Pokud se pohne u jednoho tak a u druhého jinak, budou mít plus a mínus vzájemně opačně.
Zajímalo by mě, jak jsi měřil tu impedanci. Mělo by jít o odpor repra ve chvíli, kdy do něj pouštíš signál o frekvenci 1 kHz. Pokud jsi do něj pouštěl stejnosměrný proud (typicky měřením obyčejným multimetrem), nejde o impedanci.
Zajímalo by mě, jak jsi měřil tu impedanci. Mělo by jít o odpor repra ve chvíli, kdy do něj pouštíš signál o frekvenci 1 kHz. Pokud jsi do něj pouštěl stejnosměrný proud (typicky měřením obyčejným multimetrem), nejde o impedanci.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Tu polaritu vyzkouším, pochopitelně s tou impedancí jsem to napsal špatně - myslel jsem odpor měřený multimetrem, ale to koresponduje s hodnotami udávanými na repro. U ty Tesly to ty 4ohmy byly, jak je na ní napsáno.
Edit: Tak polaritu jsem snad určil dobře. Jak jsem předpokládal, sériové zapojení - výsledný odpor 14,1ohm. Takže kam zapojovat? Nebo ještě nějaké jiné návrhy?
Edit: Tak polaritu jsem snad určil dobře. Jak jsem předpokládal, sériové zapojení - výsledný odpor 14,1ohm. Takže kam zapojovat? Nebo ještě nějaké jiné návrhy?
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Jak se nejčastěji zapojují boxy s dvěma páry různých repro /16ohm Vintage30 a Creamback/ ? Zapojil jsem každý pár sériově /8ohm/ a ty páry potom do série na 16ohm. Ale jde to i třeba paralelně namixovaný pár a to celé do série. A nebo celé do 4 ohm. Aby se v tom čert vyznal...
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
Myslíš paralelně, že ano?bubucci píše:Zapojil jsem každý pár sériově /8ohm/
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
mae culpa , samozřejmě paralelně.DJ Murano píše:Myslíš paralelně, že ano?bubucci píše:Zapojil jsem každý pár sériově /8ohm/
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
Ok, máme jasno, teď k dotazu
Já si myslim že to je asi čistě jen na tobě, jak si to chceš udělat. Paralelní pár sériově, nebo sériový pár paralelně...výsledná impedance je stejná. Ale 16Ohmový bedny se asi moc nevyskytujou, takže bych to udělal všechno paralelně na 4Ohm
Záleží jak máš výstupy na zesilovači
Záleží jak máš výstupy na zesilovači
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
A nebo... zapoj to tak, jak se ti to zvukově nejvíc líbí. 
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
díkBummer píše:A nebo... zapoj to tak, jak se ti to zvukově nejvíc líbí.
výstupy mám 2x4, 2x8 a 16 ohm, tam není problém...
Tam bych vzal jen v potaz, jak jsme tu někde řešili vliv na zvuk různých odboček u toho trafa. Pak jsem dělal různé pokusy a nejlepší (pro mne) - nejpevnější zvuk byl na 16 ohmech.(Testováno na hlavě blackheart BH5H) Třeba ozkoušet, ono to pár přepájení vydrží. Tedy souhlas s Bummerem. Myslím, že mmjuz psal, že para/série je u kyt. boxů jedno, takže klidně asi freestyle.
Měl bych jeden dotaz na zapojení repráků do 4x12 boxu - mám 2 x Eminence Swamp Thang po 150W (16Ohm) a uvažuju, že bych k nim přidal 2 x Celestion Greenback (25W). Ohmy jsou mi jasný, ale jde mi o to, jestli nevadí, že ty 2 Eminence budou výkonově o hodně silnější než Greenbacky, tady jestli se vzhledem k těm rozdílnejm výkonům navzájem snesou, resp. zda to nějak nemůže negativně ovlivnit výslednej zvuk (jako ubrat či přidat basy apod.). Díky moc za odpovědi!
spíš bych skoro řekl, že rozdíl na zvuku ti udělá spíš cistlivost, protože ti jedny repráky budou chvět dřív, než druhý (při nižší hlasitosti), ale to by se při vyšší mělo srovnat... a bacha na celkovej výkon, musí se nějak přepočítat podle slabších repro...
Já měl za to, že citlivost je jen o hlasitosti..., v každym případě rozdíl tam je značnej - ty Swamp Thang mají citlivost 102,3dB, Greenback 98dB. Důležitý je, že ty rozdílný výkony by pro vzájemný zapojení vadit neměly... Každopádně díky!haas12345 píše:spíš bych skoro řekl, že rozdíl na zvuku ti udělá spíš cistlivost, protože ti jedny repráky budou chvět dřív, než druhý (při nižší hlasitosti), ale to by se při vyšší mělo srovnat... a bacha na celkovej výkon, musí se nějak přepočítat podle slabších repro...
No však je, proto píšu, že když to budeš mít potichu (teda i nahlas, ale tam se to víc smaže podle mě), tak bude jeden reprák hrát víc než druhej...
Jasný, už rozumim, díky!haas12345 píše:No však je, proto píšu, že když to budeš mít potichu (teda i nahlas, ale tam se to víc smaže podle mě), tak bude jeden reprák hrát víc než druhej...
Ahoj, ve fyzice se vubec nevyznam, tak bych vas chtel pozadat o radu. Mam box 2x8 Ohmu a dva vystupy. Na hlavne mam vstupy 1x16,2x8,1x8,2x4 a 1x4. Jak to mam propojit?
Stručně -- využij dva osmi-ohmové výstupy. Z tvého popisu bohužel není zřejmé, které konkrétně by to mohly být. Napiš typ zesilovače.
EDIT: Není to Laney? Jestli jo, tak prostě použij ty dva výstupy v 2x8 rámečku.
EDIT: Není to Laney? Jestli jo, tak prostě použij ty dva výstupy v 2x8 rámečku.
Jj Laney, diky! Kdybych to propojil jednim kabelem tak to dam do vstupu 1x16? Jo a prosim te jak bys to pripojil v pripade 4x8 Ohm boxu?