palisandr vs. baked maple

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
krade

palisandr vs. baked maple

Příspěvek od krade »

zdravim všechny. chci se zeptat, jestli někdo z vás má doma kytary gibson s oběma typy hmatníků a jestli pozoruje nějakej extra zásadní rozdíl ve zvuku, komfortu hraní atd. nadnášim tohle téma, protože se mi zdá, že spousta lidí tohleto - podle mojeho názoru skoro zbytečně - řeší, nadává na nový dřeva, který gibson až do loňska používal (teď už asi zase ne, ale nevim to jistě), ale mně to podle těch videjí na netu příjde skoro to samý...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: palisandr vs. baked maple

Příspěvek od martina72 »

Ten upravený javor není nic mystického a vůbec nijak bych to neřešil. Pro pamětníky dodávám, že v Čechách se již desítky let vyrábí Lignamon, čpavkem plastifikované a následně lisované dřevo, které plně nahradí palisandr a podobné dřeviny. Na hmatníky či kobylky, na šperky, střenky nožů .... ale i na podlahy ... výborný materiál.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

martina72 píše: v Čechách se již desítky let vyrábí Lignamon,
Když už jsi OT, tak jsi zapomněl napsat, že jsi se v 60 letech minulého století podílel v Estonsku na jeho vývoji.
Zde řešíme vlastnosti jiných dřevin.

A když už jsme u toho, tak tohle vlákno přesouvám z el. kytar do hardware.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

OT mi to vůbec nepřijde. Obcuji se dřevem již dosti dlouho a v nadpisu vlákna je palisandr. A jeho nějaká náhražka. Zmínil jsem jinou náhražku, velmi kvalitní a osvědčený materiál. Na to konto vyjadřuji domněnku, že "pečený javor" nebude špatnou náhražkou, když ho používá Gibson. Já osobně jsem pro buk, ale javor třeba též nebude špatný. Je potřebí si uvědomit, že v továrně jde v prvé řadě o to, aby to odsejpalo. Nelze si hrát s prkýnkama "každej pes jiná ves". Hmatníky by se jistě daly dělat z jilmu, akátu, jeřabiny, habru, třešně, hrušky, ořechu ... marnost nad marnost. Potřebuješ průmyslové dříví, standardní, homogenní, v čase a místě furt stejný. Čistě ekonomická věc. Proto vítězila roky olše, mahagon, javor. A ten palisandr. Pokud nebude, je to fuk. Nahradí se něčím podobným. Jde o peníze, ne o konkrétní materiál.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

martina72 píše:...v nadpisu vlákna je palisandr. A jeho nějaká náhražka.
Tak to se omlouvám. Způsobila to moje neznalost angličtiny. Nevěděl jsem, že "baked maple" se překládá jako "nějaká náhražka".

Zeptám se tedy autora vlákna, zda mám změnit název vlákna na "Palisandr vs. nějaká náhražka" nebo chce opravdu jen srovnávat palisandr a pečený javor..
martina72 píše:Jde o peníze, ne o konkrétní materiál.
Tak to celé fórum Nero může zhasnout, zamknout, hodit klíče do kanálu a přesunem se třeba na finance.cz.
martina72 píše:OT mi to vůbec nepřijde.
Autor vlákna se ptá, kdo má obě kytary Gibson s oběma druhy hmatníků. Ty to zřejmě nejsi a hned tu rozdáváš rozumy o mystice. Pokud chceš debatovat o dřevu jako takovém, jistě víš, kde to vlákno najdeš.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Doporučuju shlédnout

Jinak se mi zdá, že Gibson teď spíš upouští od používání pečeného javoru a vrací se zpět k palisandru. Případně používá Richlite, jako řada dalších výrobců (např. Martin).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
grock

Příspěvek od grock »

Omlouvám se, osobní zkušenost nemám. Za lepší porovnání považuji test na Jamstage , kde aivn střídá sg s palisandrem a javorem a kde tedy nehraje roli chambered komory a různost řad. Také má pro mě větší výpověď čistý zvuk. Na základě tohoto videa jsem si udělal představu, že ten pečený javor je oproti palisandru jasnější a víc podobný ebenu. Asi to nakonec napadlo i lidi u Gibsona a udělali tedy Custom classic :wink: . Ještě jednou omluva-přímo jsem to bohužel neporovnával, ale jako Nero tedy odkazuji na YT (Jamstage) .
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Já teda za Grocka doplním link, ať to tu je kompletně :)
(Snad je to to, co má na mysli...)

Já bych ta srovnání nicméně bral s rezervou. I když se vezmou nástroje ze stejné řady, může se zvuk lišit - ať už to je dáno "zřejmými" rozdíly (výška snímačů, úhel strun za kobylkou, opotřebenost a typ strun), nebo skrytými odlišnostmi, které mohou vzniknout při výrobě. Zéjména pokud jde o vliv tak "drobné" věci jako je hmatník.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Nero píše: I když se vezmou nástroje ze stejné řady, může se zvuk lišit - ať už to je dáno "zřejmými" rozdíly
Přesně. Přebírají se stejné modely kytar s hláškama "tahle je totálně hluchá"... "vybíral jsem z dvaceti kusů, tahle hraje jako custom"... porovnávat jen dvě kytary je pro nějaký závěr asi málo.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
neneo
Bandzone: http://bandzone.cz/glamnsleazybastards
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neneo »

Zdravím,
Mám palisandr na V-čku a vy-pečený javor na les pavlovi a žádný výrazný rozdíl nepozoruji. Váhově pochopitelně žádný rozdíl, barevně jsou oba materiály téměř shodné (alespoň v mém případě). Gibson osazuje vyššími pražci, takže se ke hmatníku zas až tolik nedostanete. Hráčské pohodlí shodné na obou hmatnících. Sustain velmi podobný a velmi dlouhý (i když v tomto případě by bylo záhodno posuzovat dva shodné tvary kytar s rozdílným hmatníkem).

Osobně si myslím, že zvuk a hráčovo pohodlí ovlivňuje daleko víc tloušťka krku, charakter pražců a lakovaný/nelakovaný hmatník. To zda je nelakovaný hmatník z palisandru nebo pečeného javoru je fuck 8)
http://bandzone.cz/glamnsleazybastards
Gibson Flying V & PRS SE Custom 24
Samson wireless -> T.C.Electronic Polytune -> Morley Bad Horsie wah -> Majik Box Doug Aldrich´s Rocket Fuel -> MXR Custom Badass Modified Overdrive -> T.C.Electronic Corona Chorus -> MXR Kerry King 10 band EQ -> Mad Professor Deep Blue Delay
Marshall JCM 800 2203 & Marshall 1936 cab
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

S druhým odstavcem souhlas, nicméně v rámci toho prvního mi přijde, že jakékoli srovnání kromě barvy a hráčského pohodlí je vcelki irelevantní kvůli odlišnosti nástrojů.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“