Nové domácí studio

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Triball

Nové domácí studio

Příspěvek od Triball »

Ahojte,

poradili jste hodně lidem a proto doufam, že se najde par dobrých ludí a poradí i mně.

Dělám svoji muziku už asi 15 let, začínal jsem ješte v programu Fasttracker II ! Mám take zakladní domací studio:
Zvuková karta Interní: Audigy 2 platinum (nevyužívam)
Zvuková karta IExtrerní: Steiberg CI1
Sluchadka: Sennheiser HD 650
Midi: M-audio Keystation 61
Monitora: M-audio
Soft: Cubase 5

Mám ted volné nejaké peníze a budu kupovat nove PC a zároven bych rád o prosbu k dobrému mikrofonu a hlavne Zvukové karte. Mám vyhlídnuté tyhle.
Mikrofon se mi líbí: SHURE SM 58
Zvukova karta: Presonus AudioBox 22VSL

Byl by tu nekdo tak hodnej a poradil jestli kupuji dobře ? V čem je lepší Presonus AudioBox 22VSL od Steiberg CI1 ? Ja se v tých skratkach technických neorientuji.

Moc krat všem děkuji.

Triball

P.s: ješte bych měl zájem o radu zda kupit nejaky hardwer na modulaciu hlasu, případne který ? Nebo stačí jenom Cubase a VST ? Neco jako TC Helicon Voicelive : http://www.youtube.com/watch?v=CS17HOIDlDc
Naposledy upravil(a) MilanT dne 31.05.2013 8:07, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Opraven název vlákna.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nové domací studio

Příspěvek od pavlii »

K mikrofonu: líbí se ti, jak vypadá? Nebo se ti líbí, jak nabírá zvuk?

Ke zvukovce: PreSonus není lepší než Steinberg v ničem nebo taky ve spoustě věcí; záleží na úhlu pohledu. Bude zcela jistě do určité míry jiný zvukově, ale obávám se, že to na svých monitorech nepoznáš. Z mého pohledu je lepší Steinberg, protože PreSonus nemá (dle specifikací) linkové vstupy, ale pouze mikrofonní/nástrojové. Zřejmě bude tedy linkový zdroj zvuku (klávesy například) kvalitativně degradován více než u CI2.

Za mě - pokud nejsou u PreSonus specifikace liché (a upřímně se mi to moc nezdá, ale budiž) - by sis modelem 22VSL od své CI2 nijak nepomohl, spíše naopak.

CO se mikrofonu týče, nejprve je třeba mít jasno specifikum, čili okruh věcí, co chci točit - pak je třeba popřemýšlet nad dynamickým/kondenzátorovým/páskovým typem a následně kouknout, co se v daném rozpočtu nabízí.

Nad externím HW bych momentálně vůbec nepřemýšlel - ten se pořizuje až ve fázi, kdy víš CO chceš a NA CO to chceš. DO té doby ti udělá minimálně srovnatelnou službu SW, pokud se s ním správně zachází.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Triball

Příspěvek od Triball »

Pavli Děkuji už jsi mi pomáhal na jinem fore a moc si toho vážim. Mikrofon se my líbí z popisu a recenzí asi lepší za tu cenu nedostanu (chci s ním nahravat vocal a spěv). A k zvukové kartě, přesne tohle jsem potřeboval. Jestli si pomohu !!! Moc krat děkuji !!! Kdyby si měl ješte chut - nedoporučil by si my externí zvukovku s kterou bych se posunul ku kvalitnejší nahravce z mikrovonu a hlavne kvalitního výstupu signalu do mojich milovaných HD 650 ? Moc by si my pomohl. Rozpočet na zvukovu kartu do 10.000,-.

Triball
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Dám pár tipů - vycházím z postačujících potřeb min. 2 vstupy (dle prvního příspěvku), ale u dražších modelů bude pak i víc vstupů, s tím se holt nic nenadělá:

- Focusrite Scarlett série, Saffire PRO série
- Steinberg UR28M vypadá taky docela cool - už teda k horní hranici rozpočtu, ale má on-board DSP a vypadá fajn
- no a pár stovek přes rozpočet, ale asi velice cool dvouvstupové cajky by mohly být Focusrite Forte resp. Apogee Duet2

U toho mikrofonu bych fakt pouvažoval o kondenzátoru - Oktáva, sE mikrofony a svým způsobem určitý "boom" nedávné doby - Golden Age Project (GAP) 8) Viz například Electrozone fórum, ale i tady jsme se o ně již několikrát otřeli.

P.

Triball

Příspěvek od Triball »

Děkuji...

tedy tyhle karty budu mít lepší kvalitu výstupu ? Včem jsou vlastne lepší ? Stačí to nejdůležitejší.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Asi takhle - nemám s nimi osobní zkušenost, ale vycházím prakticky z cenové kalkulace (což pochopitelně není vždycky to nejlepší vodítko),ale semtam něco člověk pochytí i na jiných diskusích (zmíněná EZ třebas) a pokud se jedná o nějakou řadu modelu zvukovky (Scarlett například), tak je dost možné předpokládat, že funkčně a komponentově budou pokud ne totožné, tak hodně podobné (lišit se budou například počtem vstupů/výstupů apod.).
Ale i jinak by se dalo IMHO docela vážně předpokládat, že jsou-li dva dvouvstupové modely zvukovky s cenovým rozdílem pomalu dvojnásobku té lacinější, tak rozdíl v kvalitě nejspíš bude ;-) odhadoval bych čistotu a "analytičnost" hlavně výstupu, pak parametry vstupních preampů (úroveň šumu například) a možná by se ještě něco našlo.

Ale pokud neplánuješ posunout se v dohledné době (řekněme rok/dva) do cenové kategorie poslechových monitorů tak 10-15kKč za kus, tak bych klidně volil cokoli z té ceny okolo 5kKč max. - k tomu, abys zaregistroval a hlavně byl schopen pracovat s tím kvalitativním posunem, potřebuješ i adekvátní zpětnou vazbu, kterou je poslech....

P.

Triball

Příspěvek od Triball »

Ahoj,

ja dělam hudbu vyhradne na sluchadkach Sennheiser HD 650 a věr mi, že tam posun počut jakýkoliv (su to proste dobré hi-endovky). Mně u ty nový zvukovky, šlo hlavne o kvalitný výstup. A pravě proto tu hledám radu, zda je v té kvalite výstupu rozdíl u CI1 za 2500,- a nejake karty za 10 000,- když obě maji 24 bit prevodníky a zorkovací frekvence: 44,1 – 96 kHz . Například u sluchádkach je rozdíl v cene obrovskej ! Zvukové karty co si mi tady dal se mi líbí ale ty jich technické skratky okrem odstupu šupu a frenkvenčního rozsahu mi nic neříkaj :) Proto si prostě neumím vybrat sám a otravuji dobrého človeka jak si ty 8)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pohoda - předpokládám, že budou i lepší komponenty v části sluchátkového zesilovače, takže i ten by měl být kvalitnější. Převodníky jsou parametrově shodné, ale nemusí být shodný výrobce A/D D/A čipu, takže i z toho důvodu může být posun; osobně bych ho očekával, ale neodhadnu jak moc markantní bude. Koneckonců jsme svého času řešili na EZ i kvalitu A/D/A převodu na základě kvality hodin a údajně kvalitní zdroj hodinového signálu kvalitativně silně nahoru posune i low-end zvukovky. Čili i návrh a kvalita hodinového obvodu má dost zásadní vliv na zvuk.

P.

Triball

Příspěvek od Triball »

Nebo to napišu takhle:

Měl jsem sluchadka Koss UR40 za nejake 3000 - hrali super ale no proste nebylo to ono, pak jsem koupil HD 650 za nejakých 9000,- a padla mi čelist ...proste ten posun byl obrovskej

Ted mám CI1 - hra to super ale no proste neni to ono, ....co mam koupit ????

Proste nechci koupit neco zbytečne a radeji koupim i drahší vec za 15.000 ,- když mi padne čelist.

Chapeme se ? :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Chápeme se od samého začátku, ale opakuji, že nemohu sloužit osobními zkušenostmi :-( ideální by bylo samozřejmě vyzkoušet a posoudit sám...

P.

Triball

Příspěvek od Triball »

i tak děkuji za navrhy, popozeram tie karty a případne napišu dotaz. Moc dekuji za tvůj čas a pomoc.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nemáš vůbec zač. Projel bych si ještě i Gearslutz fórum, tam je děsné kvantum informací.

P.

podhy13

Domácí studio

Příspěvek od podhy13 »

Dobrý den, potřeboval bych radu. Mám domácí studio na nahrávání hlasu a přebytečný peníze který bych do toho ještě rád vrazil. Mám mikrofon Audio-Technica AT2050, akustiku dobrou a zvukovku ( Focusrite Scarlett 2i2 ). Bylo mi doporučeno ať koupím třeba kompresor nebo studiový monitory ...ale nevím jak bych to přesně zapojil a jestli to tam pujde. Třeba tohle http://kytary.cz/samson-scom-plus/HN095052/ šlo by to propojit nějak s tou zvukovkou ? nebo tenhle monitor http://kytary.cz/krk-rokit-5g2/HN102883/ ? Děkuji za odpovědi a případné rady co by se mi mohlo hodit víc. Nevím přesně co to všechno umí. :/
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Sloučil jsem s podobným tématem. Za mě jednoznačně spíš monitory než outboard. Poslech je základ a outboard je do určitého kvalitativního levelu s výraznou rezervou nahraditelný SW plug-in moduly.

Když už tu padl konkrétní typ monitorů, tak bych spíš lovil ve vodách KRK VXT, ale otázkou je samozřejmě co znamená "mám přebytečný peníze" 8)

P.

podhy13

Příspěvek od podhy13 »

no chtěl jsem dát za monitory do 8mi tisíc, a nebo jsem koukal na ty monitory Yamaha který jsou za stejnou cenu jako ty KRK co jsem dával já ... jsou snad o stovku dražší ... nebyly by lepší ty ?
Triball

Příspěvek od Triball »

Ahoj Pavlii,

ješte bych tě poprosil, co si myslíš o tomhle ? Bude to posun ? :D

http://www.music-city.cz/tc-electronic- ... -5449.html

a

http://www.music-city.cz/focusrite-scar ... 16256.html#

a posledny kde už zminují i zázrační slovíčko Hi-End

http://www.music-city.cz/rme-fireface-uc-17577.html

Diky za tvůj názor
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

PoCo by posun byl, ale co vím od známých (úplně nejvíc Tom COidd), tak to dělalo celkem problémy, asi děsná háklivost na FW sběrnici a chipset. Když už uvažovat směrem DSP akcelerace, tak třeba totok UAD.

Scarlett bych určo bral jako dobrou volbu. RME FF je kapitola sama pro sebe - zvukovky od RME byly vždycky brány jako "držák", výborné a bezproblémové ovladače a kvalitní HW provedení.

P.

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

podhy13 píše:no chtěl jsem dát za monitory do 8mi tisíc, a nebo jsem koukal na ty monitory Yamaha který jsou za stejnou cenu jako ty KRK co jsem dával já ... jsou snad o stovku dražší ... nebyly by lepší ty ?
Yamaha které? Jo - HS50M (viděl jsem sousední vlákno). Obecně jsou monitory Yamaha brány jako výrazně středovější, čili obvykle se využívají jako spíše doplňkový pár spíše k analyzačním účelům ve středovém pásmu (legendární NS10 například). I když nemám osobní zkušenosti v nějakém širším záběru, tak s využitím dostupných informací bych řekl, že třeba ta zmíněná VXT série bude zvukově "plnější" nežli jakékoli Yamaha monitory. Rokit série je údajně ve srovnání s VXT zcela jinde - ve smyslu "k low-endu".

P.

Marylin

Příspěvek od Marylin »

podhy13 píše:no chtěl jsem dát za monitory do 8mi tisíc, a nebo jsem koukal na ty monitory Yamaha který jsou za stejnou cenu jako ty KRK co jsem dával já ... jsou snad o stovku dražší ... nebyly by lepší ty ?
Raději ještě počkej a pošetři a pak jdi rovnou do série VXT... Vím o čem mluvím. Porovnával jsem řadu Rockit a VXT a ty rozdíly jsou markantní. Jak v detailech, tak hlavně v podání stereoobrazu. Starší pár VXT 6 se dnes dá sehnat již kolem 12 tis... :)
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Triball

Příspěvek od Triball »

pavlii píše:PoCo by posun byl, ale co vím od známých (úplně nejvíc Tom COidd), tak to dělalo celkem problémy, asi děsná háklivost na FW sběrnici a chipset. Když už uvažovat směrem DSP akcelerace, tak třeba totok UAD.

Scarlett bych určo bral jako dobrou volbu. RME FF je kapitola sama pro sebe - zvukovky od RME byly vždycky brány jako "držák", výborné a bezproblémové ovladače a kvalitní HW provedení.

P.
Ahoj,

dekuji za info o zvukovkách. Právě tá PoCo se my nejvíc libila. Děkuji i za tvůj link ale ja chci kartu mimo PC. Mohl by si mi rozepsat co za problemy mala ta PoCo ? Ja to chci spojit s Cubase 5. Diky
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“