Honzo, Honzo, Honzo, (Martino)... Co víc ti můžu napsat, než že se skvěle držíš svého titulu a těžko si umím představit, že ti ho jednou odpářu... A začíná mi být chvilkama i líto, že jsem v moderátorských debatách týkajících se tebe nebyl razantnější, protože dobrá vůle evidentně nenese ovoce.
Že si na tebe moderátoři (a teď se z té skupiny jako admin nevyčleňuju) svým způsobem asi zasedli, respektive na tebe dávají větší pozor, je dáno pouze a jen tvým entrée na fórum a následným chováním. Nejsí první a ani poslední komu se dostalo této pocty. A tímhle příspěvkem si rozhodně nepomůžeš.
Slovy klasika - neplačte, sami jste si to zavinili... Pokud se ti něo nelíbí, nikdo tě nenutí tu být.
Pokud jde o jastuda, Milana, Hendreka a spol., tak s dovolením tuto debatu bych ponechal bez mé účasti - jste všichni rozumní a dospělí lidé (ostatně dospělejší než já ), takže věřím, že si to dokážete vyříkat a vyjasnit sami. Pokud byste však ale chtěli ode mne něco slyšet, jsem k dispozici.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
martina72 píše:Chová se jako malý Napoleonek, jako diktátorek, který ironizuje, ponižuje, chytá za slovo, vyvšuje se, cpe se do všeho, vyvolává flamy, pase se dětinsky na maličkostech.
Martino Honzo, to je závažné prohlášení a budu rád, když doložíš svá obvinění odkazy na konkrétní posty, ať tu jen tak nevaříme z mlhy.
V opačném případě půjde jen o kopnutí do bezbranného (když tu teď Milan nechce odpovídat) a to budu považovat za zavrženíhodné.
Volne navazu na Jastuda - mam velice podobny pocit. Nova moderatorska krev to podle me obcas trochu prehani v horlivosti. Samozrejme ze poradek je potreba udrzovat, ale kdyz se to napominani prilis caste, tak hrozi nebezpeci, ze to uzivatelum uz zacne lezt na nervy. A pak sem mozna prestanou prispivat lidi kteri maji co rict a kteri do problematiky vidi (a zustanou hlavne trollici s hrosi kuzi).
Delam moderatora na jinem foru, ktere ma asi 13tis registrovanych uzivatelu, z toho asi 8000 aktivnich, takze nepatrne tusim o co jde (vcetne toho, ze moderovani je prace nevdecna a kazdou chvili se o moderatora nekdo otre).
Dělat admina a moderátora na jakémkoliv foru je práce velmi nevděčná. Sám jsem spoluzakladatelem nějakého fora, v podstatě novin, pisatelem úvodníčků a též blábolů v diskusi pod nimi. Moderátorské posty si tam předáváme, v podstatě má právo administrace pisatel úvodníku. Přesto jsou někteří lidé aktivnější než jiní, prostě je to baví, něco dělat pro druhé a tedy mají redaktorská práva natrvalo. Je zajímavé zjišťovat, jak tyto svěřené pravomoce využívají. Jde o temperament. Často se stane, že ten, co to myslí dobře a dělá spoustu mravenčí práce, je silně neoblíben a ostouzen, ovšem vlastně za nic. Pokud je to žena, stane se, že skončí v slzách, doslova. Znám to z emailů, lidé se vám svěří. Jiný je zas trpěn, či dokonce oblíben, přestože se chová jak magor.
Chci říci toto: jsme jen lidé a je to tak správně. Byl bych rád, aby toto forum bylo velmi otevřené, aby to bylo společenství lidí, kteří se mají rádi a jsou k sobě tolerantní. Aby se neargumentovalo ad hominem. Aby nikdo nebyl víc než jiný. Aby bylo fuk, kolik je ti let nebo jakého jsi pohlaví, jaké máš tituly, jakou mikinu nosíš a jak jsi učesán. Za sebe mohu říct třeba to, že tady NIKDO nemá tak dlouhé a prošedivělé vousy jako já. Ale to neznamená, že musím být nějak vážený člověk. A také to neznamená, že jsem spokl všechnu moudrost světa a že nesmím plácat blbosti. Právo plácat a být za to kritizován sobě a vám nedám vzít. Ale osobuji si právo tvrdě vyžadovat toleranci a otevřenost. Práce admina a moda je velmi těžká. Zaslouží neutuchající obdiv. Ale ochota to dělat není plnou kvalifikací pro tu práci. Hlavní kvalifikace jsou lidské vlastnosti, srdce.
Miluji admina nejmenovanovaného fora. Přes neustálé požadavky zastydlých komoušů a nacistů a fašounů (je to v nás jak v koze) vyloučit, nálepkovat či nějak jinak stírat některé přispěvatele fora, odolává, trpělivě zavádí nové rubriky, trpělivě lidem mailuje, snaží se i o osobní setkání nyknejmů, vyrábí i upomínkové předměty se jmény u příležitosti setkání.
Lidi, nezapomeňte, že jsme lidi. Ne nyknejmy.
Nechci tady vyvolávat války. Na to jsem opravdu ty sítě neprogramoval.
Když vypíchnu maličkosti a jednotlivosti (což je z principu funkční debaty nutno), tak stačí zmínit dvě věci a dát je vedle sebe. Někdo plácne blbost (a nikomu tím neškodí), nejmenovaný mod nastartuje a je HRUBÝ a velmi osobní.
Já myslím, že se takto lidé chovat nemají. resp. mohou, ale k ničemu fajnovému to nevede.
A ještě jednu zkušenost.
Když se trošínku rozmohl internet díky vybavení domácností kompy a úpravou cen připojení k síti, nastal ráj volných diskusí a blábolení, spojení lidí. Přirozeně vznikla velmi hezká společenství lidí napříč kontinenty, oceány, i městečky. Lidé si to moderovali sami, jako v každé jiné partě. Vznikly i pouliční gangy, které se mlely mezi sebou. Ale vše se přirozeně vyřešilo, živé žilo, hnijící vyhnilo. Postupně ale fašouni a komouši začali moderovat a administrovat. Většina diskusí pod blogy nebo novinami začala být monitorována, přístup se změnil na registrovaný, placený, neanonymní. Databáze uživatelů byly dokonce leckde prodány!!!
Výsledek je ten, že diskutuje často jen 4% menšina společnosti - debilové, psychopati, analfabeti, zastydlé puberty, věční panicové, staré panny. Nic proti nim, ale holt v jednom houfu, kde již nikomu jinému admini a modi nevytvoří prostor, působí strašlivě.
Vím, je to tvrdě řečeno, a je toho mnoho najednou.
Ale tak vypadá internet po, dejme tomu, 15 letech.
A špatná zpráva na závěr - týká se to hlavně Čech. Českého internetu. Čechů. Vás. Nás. Mne.
Lidi, zkusme to udělat lépe.
Ty jsi dělal všechno, rozumíš všemu, znáš všechny, byl jsi všude... Dokud se tě teda náhodou někdo na něco nezeptá a nečeká přímou odpověď, pak najednou jako bys neexistoval. Nebo ze začneš ohánět nesmysly v podobě narcisů, socanů, komoušů, fašounů, nacistů a já nevím jaký všechny možný verbeže. Hlavně se vymezovat vůči těm, co se podle tebe vymezují, co?
Byla to chvilku sranda, ale už to je otravné. Nebaví mě to a nejsem jistě sám.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
O fašounech a komouších na pozicích moderátorů a adminů už jsi se jednou zmínil. Děkuji za tvůj názor.
A já opět opakuji, že pokud by byly diskuze bez kontroly, nevyhnutelně by to vedlo k porušování zákona a lidských práv a svobod. Svoboda není dělat si, co se mi chce. Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. A tato hranice někdy není zcela jasná a patrná. Proto to někdy zajiskří, ale inteligentní lidé se vždy pak dokáží domluvit a vyříkat si to.
Nicméně pokud jako příklad vezmu např. diskuzi pod články na idnesu (které už dávno nečtu), tak před zavedením povinné registrace uživatelů pod svými jmény to byl hnus a hnůj, samá nenávist a špína, zkrátka na zvracení. Jak to je teď nevím, podobné diskuze už nevyhledávám.
Kdybychom se nemohli schovávat za své nicky, určitě bychom se chovali jinak (myslím všichni lidi). Právě kvůli psychopatům a magorům musí slušní uživatelé trpět různé regulace a omezení. Dokud budou mezi lidmi takoví ***, musí se ti slušní chránit těmito mechanismy.
Opakuji znovu, svobodný internet nerovná se, že si mohu dělat a říkat co se mi chce. Ano, mohu, ale musím nést následky. Takový internet, o jakém sníš a jak jsi ho pomáhal založit, je stejně jako osvícené lidstvo utopie.
Hendrek píše:Opakuji znovu, svobodný internet nerovná se, že si mohu dělat a říkat co se mi chce.
Ale ano, znamena. Muzes si delat co chces, muzes si psat co chces. Ovsem jenom za predpokladu, ze to mas na vlastnim serveru s vlastni konektivitou, vlastni domene a na vlastnim pozemku, nejlepe i ve vlastnim state.
Ano, ale bavíme se o internetu jak ho známe a používáme v běžném životě.
A je tam dovětek, že mohu dělat co chci, ale nesu za to zodpovědnost a za následky si pak mohu sám.
Hendrek píše:Opakuji znovu, svobodný internet nerovná se, že si mohu dělat a říkat co se mi chce.
Ale ano, znamena. Muzes si delat co chces, muzes si psat co chces. Ovsem jenom za predpokladu, ze to mas na vlastnim serveru s vlastni konektivitou, vlastni domene a na vlastnim pozemku, nejlepe i ve vlastnim state.
Suku, kolik jsi obětoval z vlastního výdělku, času, a kolik jsi přímo poslal peněz na to. aby se lidé nějak na nějakém foru mohli bavit?
Okamzite ma v patach kohortu moderatoru kteri ho usmernuji a opravuji (abych byl konkretni - MilanT, Bejk, obcas Hendrek - je mi lito hosi, ale takhle to citim).
Jastude už jednou jsi to říkal a já to od tebe vzal a snažil se to nějak usměrnit, aby moje práce byla efektivní, ale ne "buzerující", takže rozlišuji moderování v UG a normální části fóra, občas někoho napomenu za duplicitní vlákno nebo už delší OT v kytarové části fóra (viz teď zrovna OT o B-stock ve Vaše sny) a celkově docela dost jsem zmírnil svoji aktivitu jako moderátor. Všiml sis toho a nebo mě tam píšeš jen proto, že už jsi mě tam psal dříve a toto jsi nezaregistroval? Nicméně to od tebe beru v pohodě i podruhé, vidíš to tak, v pořádku, jsem rád, že jsi se ozval. V prvních týdnech bych s tebou o přehnaném moderátorství souhlasil, ale teď už ne. Myslím, že tu nikoho zbytečně nebuzeruju za prkotiny pokud si o to sám neřekne (momentálně jsou tu dva adepti a jeden už je ocejchován). Pro srandu králíkům tu taky nejsem .
Bejk: pro jednou jsem byl konkretni ve jmenech. Ono porad jen mlzit je blby. Uvedomuju si ze se za poslednich par tydnu veci trochu zmenily. Uvidime co dal
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Žádám trvalý ban pro uživatele martina72. Udělat s ním krátký proces jako s jazzymem. Přestává mě bavit to, že ať kliknu na téměř kterékoli téma, které mám v "zobrazit vaše příspěvky", tak tam najdu sáhodlouhou OT diskusi s tím velkohubým trollem.
Naposledy upravil(a) Rocky_MK dne 4.06.2013 15:26, celkem upraveno 1 x.
martina72 píše:Suku, kolik jsi obětoval z vlastního výdělku, času, a kolik jsi přímo poslal peněz na to. aby se lidé nějak na nějakém foru mohli bavit?
Vlastniho vydelku pomerne malo, tak 500czk. Casu odhadem nekolik dni, 2x migrace vseho, utilitky... dela to ze me spatnyho cloveka, nebo se tu budem pretahovat nebo co[otaznik]
Rocky_MK píše:Žádám trvalý ban pro uživatele martina72. Udělat s ním krátký proces jako s jazzymem. Přestává mě bavit to, že ať kliknu na téměř kterékoli téma, které mám v "zobrazit vaše příspěvky", tak tam najdu sáhodlouhou OT diskusi s tím velkohubým trollem.