Naše lampové projekty (tipy, rady,...
Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...
To je super malá věcička!
Nemáš někde zvukové ukázky?
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Je skoda ze sis vic nepohral s detaily. Mohlo to byt krasny retro.Takhle to vypada trochu odflakle. Ale hlavni je zvuk. Nedas nejakou ukazku?Kohout77 píše:
Tak kdyby se chtěl někdo podívat, nebo snad dokonce i maličko inspirovat, tak tady je pár fotek: http://kohout77.rajce.idnes.cz/Guitar_Amplifier_3W/
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Zvukové ukázky bohužel nemám, nemám to jak nahrát. Každopádně kdyby se mi někde, u někoho třeba, naskytla možnost, tak bych určitě něco nahrál. Takže možná v budoucnu, když bude příležitost.
Hraje to docela hezky a příjemně, já jsem s výsledkem spokojený
. Není to žádná zkreslovací mašina. Když mám Volume na max. tak se mi zvuk nakreslí jen lehce. Kdybych tam šoupnul ECC83, tak to hraje taky určitě jinak.
. S nějakými kovovými růžky jsem se vůbec netrápil. Jako nožičky jsem použil dřevěné "špalíčky" nařezané ze staré násady. Ta žlutá kůže, kterou jsem to potahoval, je ze starých kožených kahot. Byla to docela sranda
.
Hraje to docela hezky a příjemně, já jsem s výsledkem spokojený
Já jsem opravdu použil co jsem měl zrovna po rucejastud píše:Je skoda ze sis vic nepohral s detaily. Mohlo to byt krasny retro.Takhle to vypada trochu odflakle. Ale hlavni je zvuk. Nedas nejakou ukazku?
- Dan Rohanský
Na tom z čeho je materiál původně moc nezáleží. Přijde mi design odfláknutý. Ale jestli ti to takhle stačí.
Já zase třeba nemám popsané panely.
Já zase třeba nemám popsané panely.
Nejde o to co jsi pouzil jako spis o odflaknuty provedeni. Treba ta podlozka na volume potaku je vylozene hnusna. To potazeni slo taky udelat lip a tak dal. Vymysleny je to dobre akorat tomu chybi troska peclivosti. Ale jak uz jsme psal hlavni je jak to hraje a gratuluju k prvnimu? vlastnorucne udelanymu zesilovaci.Kohout77 píše: Já jsem opravdu použil co jsem měl zrovna po ruce. S nějakými kovovými růžky jsem se vůbec netrápil. Jako nožičky jsem použil dřevěné "špalíčky" nařezané ze staré násady. Ta žlutá kůže, kterou jsem to potahoval, je ze starých kožených kahot. Byla to docela sranda
![]()
.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
Je fakt, že jsem si s tím mohl vyhrát víc.
Ale nemám na to zase tolik času, abych se s tím tak mazlil. Ono jsem si spíš narychlo chtěl dát dohromady něco na co by hezky hrálo a taky alespoň trošku vypadalo. A vidíš, mě by ta podložka jako nějaká "hnusná" věc ani nepřišla. Já to vidím zkrátka jako konstrukční prvek a nijak mě to tam neotravuje
. každopádně je to věc názoru. Samozřejmě, že to není žádný precizní aparátek. Spíš jsem to bral jako takovou srandu.
Jinak můj první zesilovač to v podstatě je, pár věcí jsem před tím už opravil, zprovoznil, nebo jen zkoušel, ale nic co bych sám postavil. Takže na takový "první pokus" jsme byl docela spokojený
.
Do budoucna bych si rád postavil nějaký PP 15W, nebo tak nějak... Mám tu RFT rádia Fidelio a Teslu Filharmonii tak snad z nich? Případně bych ty trafa koupil i nový, nevím jak to v těch rádiích vypadá... Ještě jsem se tím moc nezabýval. Tomu už bych chtěl obětovat času víc.
Jinak můj první zesilovač to v podstatě je, pár věcí jsem před tím už opravil, zprovoznil, nebo jen zkoušel, ale nic co bych sám postavil. Takže na takový "první pokus" jsme byl docela spokojený
Do budoucna bych si rád postavil nějaký PP 15W, nebo tak nějak... Mám tu RFT rádia Fidelio a Teslu Filharmonii tak snad z nich? Případně bych ty trafa koupil i nový, nevím jak to v těch rádiích vypadá... Ještě jsem se tím moc nezabýval. Tomu už bych chtěl obětovat času víc.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Obě Tebou jmenovaná rádia mají koncové stupně pouze 6W. Ovšem PL82 bude EL84 o něco bližší, než EL95. Oba trafáci budou bez vakuové impregnace, proto buď opatrný s úrovní Ua. Odhaduji, že Tesla bude mít "línější" plechy a proto bude více kreslit, ale zkušenosti s ním nemám. Na nějaký PP kolem 10W bych se to nebál použít.
Zdravím místní experty
Potřeboval bych poradit v trochu blbý situaci. Před 2 rokama jsem koupil upravenou, dvoukanálovou kopii JCM 800. Za ty prachy hrála skvěle a celou dobu jsem neměl problém. Nedávno jsem na konci zkoušky dal hlavu na plno, dokopnul jsem to distortionem a cca. 5 min jsem hrál, pak najednou ticho a z hlavy začli jít divný zvuky. Okamžitě jsem jí vypnul, ale bohužel jedna elektronka shořela..
A teď k mýmu dotazu, je tam PP konec s 6L6 . Výstupní trafo je očividně dělaný doma. Když jsem ho přeměřil, tak na primáru bylo vůči středu 22.5 a 25 ohmů. což je podle mě blbě. Na sekundáru jsem navíc nenaměřil skoro nic, asi je uplně spálenej. Problém je, že ten konstruktér od toho už nemá žádný schemata, takže nevim, jestli tam můžu vrazit třeba výstupák od hammonda pro JCM 800 v 50 W verzi. Navíc vnitřek je plnej starejch tesla součástek, včetně slavných hovňáků, tak nevim, jestli by nebylo lepší to rovnou postavit nový.
Co si o tom myslíte??
Dík smoky 03
Potřeboval bych poradit v trochu blbý situaci. Před 2 rokama jsem koupil upravenou, dvoukanálovou kopii JCM 800. Za ty prachy hrála skvěle a celou dobu jsem neměl problém. Nedávno jsem na konci zkoušky dal hlavu na plno, dokopnul jsem to distortionem a cca. 5 min jsem hrál, pak najednou ticho a z hlavy začli jít divný zvuky. Okamžitě jsem jí vypnul, ale bohužel jedna elektronka shořela..
A teď k mýmu dotazu, je tam PP konec s 6L6 . Výstupní trafo je očividně dělaný doma. Když jsem ho přeměřil, tak na primáru bylo vůči středu 22.5 a 25 ohmů. což je podle mě blbě. Na sekundáru jsem navíc nenaměřil skoro nic, asi je uplně spálenej. Problém je, že ten konstruktér od toho už nemá žádný schemata, takže nevim, jestli tam můžu vrazit třeba výstupák od hammonda pro JCM 800 v 50 W verzi. Navíc vnitřek je plnej starejch tesla součástek, včetně slavných hovňáků, tak nevim, jestli by nebylo lepší to rovnou postavit nový.
Co si o tom myslíte??
Dík smoky 03
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
těch 22,5 (25) ohmů na primáru je sice docela málo, ale mohlo by bejt, na sekundáru bys naměřil tak zlomky ohmů a to ještě s kvalitním měřákem, to je běžný, takže toho bych se nelekal, elektronka shořela? která? shořelo ještě něco? možná jen odešla lampa stářím a po výměně a nastavení biasu vše pojede
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Schořela jedna ta 6L6, baňka napraskla a getr zbělal, takže se tam dostal vzduch.. Vizuálně nic jinýho neshořelo, můžu to zkusit proměřit. Nový lampy mi přídou příští tejden, ale právě jsem se bál abych je znova neodpálil, kdyby byl ten výstupák v háji..
Zdravím, výstupní transformátor jen tak "neodejde" a dost vydrží, ovšem i chvilkový provoz bez zátěže (připojené reprobedny) je pro něj téměř vždy 100% vražda. Vinutí to většinou "přežije", ale izolace vinutí (drátu a proklady mezi vrstvami) téměř nikdy. Slůvko "téměř" tam ani nemusí být
. Takže pokud nedošlo k odpojení reprobedny za provozu, bude výstupák OK. Když trvá ten provoz "naprázdno" delší dobu může dojít i k přerušení primárního vinutí, nikoliv však nadproudem, ale přepálí jej oblouk, který tam v tu chvíli zahoří. Takže bez reprobedny lampáč nikdy neprovozovat ani chvilku. Proto je nutný spolehlivý kabel od zesilovače k bedně samozřejmě se spolehlivými konektory.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
A jakpak poznám tu přepálenou izolaci?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
Většinou je to cítit, později když už dojde ke zkratu mezi vrstvami to lze už změřit i ohmmetrem.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Já si právě nejsem tak jistej, jestli k odpojení reproboxu nedošlo. Když jsem tu hlavu vypnul, tak jsem hledal co se mohlo stát. Byla docela cejtit spálenina a všiml jsem si, že jack z bedny byl povysunutej tak o 5 mm ven ze zdířky. To by se teoreticky mohlo stát vlivem akustickýho tlaku uvnitř bedny, protože ta zdířka neni vzduchotěsná a je to jediný místo kudy může vzduch z tý bedny ven (navíc aparát jel hodně nahlas). Kámoš basák má 500w apec a když ho dal naplno tak mu kabel z bedny vyskočil okamžitě.
Takže ono to trafo asi fakt bude v háji, 50 ohmů na primáru se mi totiž moc nezdá. Co jsem koukal tak by tam měli bejt hodnoty v Kilo ohmech...
Teď je otázka, co tam teda koupit za trafo.
Takže ono to trafo asi fakt bude v háji, 50 ohmů na primáru se mi totiž moc nezdá. Co jsem koukal tak by tam měli bejt hodnoty v Kilo ohmech...
Teď je otázka, co tam teda koupit za trafo.
Zdravím, smoky nezoufej, hodnota odporu půlky primáru výstupního trafa 50W bývá opravdu kolem 50Ω. Odpory obou půlek vinutí se liší cca o 1Ω. Máš-li možnost, změř ještě indukčnost, obě poloviny by měly mít stejnou (něco kolem 1,9H). Jestli se kouřilo opravdu z výstupáku i kdyby byl v pořádku, už bych mu "nevěřil" a vyměnil jej
. Výběrem výstupního trafa si hlavu moc nelámej a kup to nejlevnější co seženeš pro dvě EL34. Vždyť je to přece "neznačkový" zesilovač a kupovat nějaká "originální" drahá trafa není rozumné. Pro zajímavost si můžete na netu přečíst jak "objevil" Jim Marshall zvuk svých tolik proslavených aparátů.
Tady je právě celý primární vinutí přibližně 50 ohmu, půlky maj jedna 22.5 a druhá 25. Indukčnost doma změřit nedokážu, leda ve škole..
Hodnoty odporu a indukčnosti, které jsem uvedl jsou naměřeny na výstupním trafu z JVM 205C. Jestli-že je tvůj výstupák domácí výroby, mohou se hodnoty výrazně lišit.
Chápu, počkám až přijdou nový lampy a a potom je tam zkusim dát a celý to proměřim. Snad to bude ok. Moc díky za odpovědi 
Elektronky dorazí co nevidět a tak jsem se dal do měření. Trochu mě zarazila jedna věc. Vyndal jsem všechny lampy ven, zapnul síťák i anodový a na anodách preampu jsem naměřil 400 V. To je na ECC83 docela hodně. Myslíte, že je to tim, že je to puštění naprázdno bez zátěže, nebo je to vada?
Zdravím, samozřejmě, že je to tím, že máš vytáhnuté lampy. Když anodovým odporem neprotéká žádný proud, nemůže na něm vzniknout ani žádný úbytek napětí. Ohmův zákon platí všude a vždy
.