MAT D1 Distortion

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
ric112

MAT D1 Distortion

Příspěvek od ric112 »

Zdravím Vás, podařilo se mi získat starší zkreslení MAT D1 Distortion. Bohužel efekt nefunguje. Při vypnutém stavu normálně propouští signál, když ho ale zapnu, tak začne bzučet a signál vůbec nepropouští. Nevíte, čím by to mohlo být? Všechny součástky jsem změřil voltmetrem a všechny propouští napětí, tudíž chyba bude asi někde jinde. Za případnou pomoc děkuju :)

Obrázek

Obrázek
Tube Guru
Odborník

Re: MAT D1 Distortion

Příspěvek od Tube Guru »

Pozdrav všem, nechci Ti brát naději, jseš ale přesvědčen, že tento výrobek tipuji z 80. let opravíš když napíšeš "Všechny součástky jsem změřil voltmetrem a všechny propouští napětí, tudíž chyba bude asi někde jinde."? Ty dovedeš měřit všechny součástky voltmetrem? A myslíš, že když součástka propouští napětí, je to známka, že je v pořádku? Pročpak tam ty součástky vlastně jsou, když jakýkoliv drát propouští napětí určitě lépe? :roll: Vím, že tohle jsi slyšet nechtěl, ale je to jen dojem po přečtení Tvého příspěvku a nemohl jsem si jej odpustit i když Ti to asi moc nepomůže. :wink:
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
ric112

Příspěvek od ric112 »

No tak nějak jsem předpokládal, že když budou propouštět napětí, tak že budou v pořádku :) Myslel jsem, že kdyby byly třeba spálené, tak by jimi napětí nešlo. Ale jako pokud to nepůjde opravit, tak to asi ani moc nevadí, ten efekt jsem dostal zadarmo, takže holt budu tam, kde jsem byl předtím :) Děkuju, že jsi mě vyvedl z omylu ohledně těch součástek- přece jen člověk se učí celý život.

EDIT 7.6.2013:

Já jsem totální blb, už jsem přišel na to, proč to nefungovalo :) Ono stačilo připojit obyčejnou devítivoltovku a heuréká, ono to hraje :) A fakt nádherně. Akorát nechápu, proč mi to nefungovalo s mým síťovým adaptérem, který používám na svůj Digitech DF-7. Nemáte někdo nějaký tip, proč to nefunguje? Napadlo mě, že by mohl být obrácený přívod + a -, ale asi to je blbost :D
zaza_3121

Příspěvek od zaza_3121 »

Je možné, že ten efekt je dělaný na adaptér s odlišnými parametry (12V? - nejsem elektrikář, nechci kecat).
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Fungoval by i s podpětím, jen by to asi hrálo spíš jako fuzz. Ta polarita je docela možná, pokud je to český výrobek, bylo zvykem mít mínus na kostře přístroje.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Pozdrav všem, doporučuji zkontrolovat (změřit ohmmetrem) jestli správně funguje rozpínací kontakt v napájecím konektoru (pokud tam je použit), který při použití adaptéru odpojuje vnitřní devítivoltovku. Závada u továrních efektů tam bývá poměrně často. Polaritu (jak píše Fořt) zkontroluj samozřejmě taky i to je možná příčina. Napětí od cca 8V do 15V by mohlo vyhovovat alespoň tak, že neodpálí žádnou součástku o zvuku nemluvím. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
ric112

Příspěvek od ric112 »

Fořt píše:Fungoval by i s podpětím, jen by to asi hrálo spíš jako fuzz. Ta polarita je docela možná, pokud je to český výrobek, bylo zvykem mít mínus na kostře přístroje.
Jo, je to český efekt. A je to fakt přehozené :) Děkuji moc za radu :)
Tube Guru píše:Pozdrav všem, doporučuji zkontrolovat (změřit ohmmetrem) jestli správně funguje rozpínací kontakt v napájecím konektoru (pokud tam je použit), který při použití adaptéru odpojuje vnitřní devítivoltovku. Závada u továrních efektů tam bývá poměrně často. Polaritu (jak píše Fořt) zkontroluj samozřejmě taky i to je možná příčina. Napětí od cca 8V do 15V by mohlo vyhovovat alespoň tak, že neodpálí žádnou součástku o zvuku nemluvím. :)
Drát od baterky je přímo připájený na napájecí konektor, takže tam asi žádný rozpínací konektor není.

Ale s tou baterkou to funguje skvěle, děkuju vám všem za rady :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dodatek: není-li tam rozpínací kontakt, pak při napájení z adaptéru raději vyjmi devítivoltovku; pro jistotu. Možná, že je to tam "vyřešeno" diodami aby adaptér "netlačil" napětí do baterky, to si snadno ověříš. Blahopřeji k úspěšnému zprovoznění "vintage home made" :) , udělá stejnou službu jako krabky Boss, Ibanez a určitě lepší než supermoderní čínské výrobky. Přeji hodně radosti s MAT D1. :D
ric112

Příspěvek od ric112 »

Děkuju, teď sice adaptér nemám, ale až jej mít budu, tak stejně tu baterku vyndám :D

A ještě bych měl menší dotaz. Na první fotce je vidět, že chybí nožní spínač. Vždy jsem to zatím zapínal šroubovákem :D . Nemáte někdo nějaký tip, co bych na to spínání mohl přidělat, abych mohl zapínat efekt nohou? :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý večer, z toho torza co tam zbylo je zřetelné, že se jedná o tehdy rozšířený a hojně používaný tlačítkový spínač Isostat, který vyráběla myslím ve francouzské licenci i některá z našich Tesel (Jihlava ?). Použití Isostatu bylo jistě nouzové řešení jelikož tady žádný vhodnější spínač nebyl k mání. Isostat lze získat např. z nějakého vysloužilého radia, jistě je měl na přepínání vlnových rozsahů např. Eminent. Pro použití jako nožní spínač však opravdu není vhodný, neboť není dostatečně mechanicky pevný - proto dopadl tak jak dopadl.
Myslíš-li to s MAT D1 vážně, vyplatí se Ti krabičku mechanicky upravit (vyvrtat díru patřičného průměru) a použít standardní nožní přepínač stejný jako je v továrních efektech.
ric112

Příspěvek od ric112 »

Dobře, mockrát děkuju. Hraje moc pěkně tak si s tím určitě pohraju :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Možná ten isostat kaput není. Vypadá to, že uvnitř je schovaná ta jeho spínací osička. Na ní by měly být zářezy, které fungují jako závit. Na něj se dá našroubovat kovový knoflík, pokud je v něm vysoustružen vhodný závit. A dá se to udělat tak, že ten knoflík má nahoře rantl, který při sešlápnutí brání prošlápnutí isostatu, protože se zastaví o kroužek nebo "komínek" - tedy ten zbytek, v němž je teď utopená osička isostatu. Takhle to měly vymyšlené teslácké krabičky, a taky samodělky, které se v 80. letech hojně vyskytovaly. A musím říct, že nehrály špatně. O to větší bylo pak zklamání, když si člověk pracně a draze sehnal na inzerát nebo z Tuzexu originál Boss, a žádná zvuková nirvána se nedostavila, hrálo to podobně nebo snad i hůř ...
Isostat má spíš problém, že se časem ty kontakty v něm prošoupou. Taky možná víc lupe. A některé verze byly nepájitelné, plastové tělo bylo z termoplastu, který i při seberychlejším pájení měknul, ba přímo tekl, takže se kontakt protavil tím plastem.
Aneta

Příspěvek od Aneta »

zaza_3121 píše:Je možné, že ten efekt je dělaný na adaptér s odlišnými parametry (12V? - nejsem elektrikář, nechci kecat).
Pokud budeš chtít nějakou odbornou radu, doporučuji ti obrátit se na pana XYZ, ten bude vědět moc dobře :)
Naposledy upravil(a) MilanT dne 26.06.2013 18:28, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Autorka vlákna nereagovala (viz můj následující příspěvek) a tak jsem smazal odkaz na stránky, které nesouvisí s tímto vláknem a ani s hudebním fórem. Jednalo se o komerční reklamu, která porušila pravidla fóra.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Aneto vítej na fóru.
Mám takový dojem, že pan Kokeš bude jistě dobře provádět elektroinstalační práce, ale o napájení kytarových efektů toho moc neví. Nechci mu a tobě křivdit, ale zavání to skrytou reklamou, která navíc nesouvisí s obsahem tohoto fóra. Navíc je to tvůj první příspěvek napsaný pár minut po tvé registraci.
Prosím o rychlé vysvětlení nebo ten odkaz smažu.
Děkuji za pochopení.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“