Plata od vajíček - kde sehnat?

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Jens Ludwig
Odborník

Re: Plata od vajíček - kde sehnat?

Příspěvek od Jens Ludwig »

nepohlcujou - to je pravda, ale plní difúzní funkci - čili když už nic, tak se humbuk po zkušebně nehoní jak vítr v bedně...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

plata na vejce stojí nová asi 3,50,-/ks, jsou běžně k mání, na inzerát starší tak kačku až dvě ... a zcela jistě je to velmi dobré uzpůsobení akustiky zkušebny ... bicí se stanou konkrétní, nebudou ohlušovat, ztratí dozvuk, kytary budou jen středové, basa je slyšet vždy, jen zpěvák si možná pořídí ekvaliser, přecjen je potřebí vychytat ty frekvence, některé prostě zmizí ... mohu jen doporučit ...

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

Jens Ludwig píše:nepohlcujou - to je pravda, ale plní difúzní funkci - čili když už nic, tak se humbuk po zkušebně nehoní jak vítr v bedně...
Momentálne nacvičujeme v skúšobni, kde sú vajčáky na stenách a som si istý, že bez nich by to bolo lepšie:-)))
Aspoň by sme sa pozerali na pekné steny a nie na krivo nalepené štvorce. Ale zvuk je tam otrasný.

Priatelia:-) Dávať peniaze za vajčáky na steny skúšobne je šialenstvo. Ale keď sa to niekomu páči, nech kupuje. Je to dobrý boj proti kríze.
martina72 píše:plata na vejce stojí nová asi 3,50,-/ks, jsou běžně k mání, na inzerát starší tak kačku až dvě ... a zcela jistě je to velmi dobré uzpůsobení akustiky zkušebny ... bicí se stanou konkrétní, nebudou ohlušovat, ztratí dozvuk, kytary budou jen středové, basa je slyšet vždy, jen zpěvák si možná pořídí ekvaliser, přecjen je potřebí vychytat ty frekvence, některé prostě zmizí ... mohu jen doporučit ...
Martinka...:-) Úpravami akustických vlastností miestností sa zaoberajú vážni odborníci. A nie je to žiadna sranda.
Treba si radšej niečo prečítať o tejto problematike na nete. Je tu toho dosť. Jedna vec je však zásadná. Miestnosti sa vždy riešia KOMPLEXNE a po zmeraní ich parametrov. Žiadny univerzálny recept neexistuje a neexistuje riešenie akustiky s využitím len jedného akustického prvku.
A keď je miestnosť zlá, tak nepomôže ani equalizér zo zlata:-)))
Naposledy upravil(a) MilanT dne 26.04.2013 17:59, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky. Příště prosím edituj. Díky.
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

Sanchez píše: Martinka...:-) Úpravami akustických vlastností miestností sa zaoberajú vážni odborníci. A nie je to žiadna sranda.
Treba si radšej niečo prečítať o tejto problematike na nete. Je tu toho dosť. Jedna vec je však zásadná. Miestnosti sa vždy riešia KOMPLEXNE a po zmeraní ich parametrov. Žiadny univerzálny recept neexistuje a neexistuje riešenie akustiky s využitím len jedného akustického prvku.
A keď je miestnosť zlá, tak nepomôže ani equalizér zo zlata:-)))
Chválím za šíření písma svatého ;-)

Co se týše plat od vajec, v minimálně dvou zkušebnách mám potvrzeno, že chytají plíseň. V takových prostorech je o zdraví byť jen dýchat, už vůbec ne pravidelně zkoušet, navíc ještě když je to nějaká uzavřená malinká místnůstka.
LTH
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

bavili jsme se o zkušebně, ne o nahrávacím studiu ... nám plata od vajec fungují excellentně ...

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

Nevšimol som si, že by som niekde spomenul nahrávacie štúdio:-) Ja som písal o skúšobni a o akustických úpravách miestností. Ale keď chceš...

Je to v podstate jedno, okrem miestností, ktoré sa používajú na meranie.
Miestnosť by mala byť akusticky vyvážená v celom zvukovom spektre.

K skúšobnej miestnosti, alebo správaniu sa v nej len toľko, že sluch človeka je veľmi citlivý a veľmi zraniteľný.

Keď skúšate s kapelou, radšej si zatlmte bicie, alebo dotlačte bubeníka k padom a nech hrá cez mix a reproduktory. A všetko stíšiť.

Má to minimálne dva významy:
Nepoškodíte si sluch
Naučíte sa počúvať sa a hlavne počuť hráčske a rytmické chyby

Poznám veľa kapiel a hudobníkov, ktorí si mysleli ako im to super hrá, lebo v skúšobni v tom zvukovom guláši nepočuli vôbec nič. Potom prišli do štúdia, alebo na veľké javisko a zistilo sa, že skladby neznejú, nemajú dotiahnutý aranž, nedokážu hrať rytmicky presne atd...

Ja nemám pocit, že by v týchto zásadách pomohli vajčáky...

A pokiaľ si naozaj chceš naštudovať túto problematiku, tak si pozri fórum audiozone.cz . Daj si do vyhľadávača akustika miestností a nájdeš tam veľa dobrých, lacných a hlavne FUNGUJÚCICH rád ako si miestnosť upraviť.

Ver mi, že miestnosť na počúvanie hudby, štúdio a skúšobňa je z pohľadu akustických úprav celkom totožná.
Durin

Příspěvek od Durin »

My plata od vajíček na stěnách máme. Ke tlumení díky tomu došlo, plíseň žádnou nezaznamenáváme. Zároveň pro lepší poslech a bezpečí sluchového aparátu máme všichni http://kytary.cz/vater-percussion-vat-vsas/HN108760/ , které tlumí nebezpečné vysoké a nízké frekvence a celkově snižují hlasitost zvuku přicházejícího na ušní bubínek. Co se týče výsledné vstupní kvality zvuku do ucha, ta je výtečná a je slyšet opravdu vše skvěle. Toto zároveň doporučuji i na koncerty, zejména metalových kapel. Bez špuntů se v tom hluku vyznat nedá, ale s nimi máte zvuk jak z mixu. :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Durin píše:My plata od vajíček na stěnách máme. Ke tlumení díky tomu došlo,
Plata netlumí, plata rozptylují...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Durin

Příspěvek od Durin »

Prostě je v tý místnosti lepší zvuk.
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Aj tak je to zväčša iba placebo efekt. Viac by som odporučil vymyslieť nejaké basové pasce a na vyššie frekvencie skyline difúzory.
Durin

Příspěvek od Durin »

Tady není třeba co vymýšlet. Když máš prachy, tak si koupíš pyramidové nebo sinusové molitany a obložíš s tím zdi a akustiku máš pak perfektní. My, jakožto chudí studenti, kteří nemáme na obložení za 400 Kč na metr čtvereční, si radši zadarmo navezeme plata.
To s tím placebo efektem myslíš vážně? :D Nejsem hluchej a fakt jsem si jistej, že si nic nevsugerovávám.
Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

Je to placebo efekt. Určite. Plata od vajec neriešia vôbec nič, čo by malo akýkoľvek pozitívny resp. zmysluplný efekt. Len to, že vzdialene pripomínajú originálne pyramídky z profi štúdií.

Radšej si zaveste na steny staré ťažké koberce.
Durin

Příspěvek od Durin »

4 ploché holé stěny vs. 4 stěny nerovného povrchu?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Sanchez píše:Je to placebo efekt. Určite. Plata od vajec neriešia vôbec nič, čo by malo akýkoľvek pozitívny resp. zmysluplný efekt.
To není pravda. Nějaký difúzní efekt mají.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Durin

Příspěvek od Durin »

S tím "tlumením" jsem se vyjádřil špatně. Samozřejmě, že tenké papírové plochy asi nebudou tlumit. Měl jsem na mysli to, že o nerovný povrch se ten zvuk "rozbije" a neodráží se tak, jako od holých stěn. Zkrátka to, co popisuje Nero.
Věř mi, že na 40 metrech čtverečních to vážně znát je.
blaruskrudiask

Příspěvek od blaruskrudiask »

ahoj, chci se zeptat - co si myslíte třeba o týto plsti? http://stavebniny.baushop.cz/podkrovi-p ... trni-steny
mám takovej trochu atypickej prostor, kde chci zkoušet (bicí+kytara+basa+zpěv), je tam docela ozvěna, hlavnim problémem mi přijde jakoby klenbovej strop, do oblouku, ale nevim. Je mi jasný, že nejlepší bude odzkoušet v reálu, ale čistě teoreticky, je blbost něco ve smyslu, jak jsem načrtnul?
Obrázek
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

blaruskrudiask píše:ahoj, chci se zeptat - co si myslíte třeba o týto plsti? http://stavebniny.baushop.cz/podkrovi-p ... trni-steny
mám takovej trochu atypickej prostor, kde chci zkoušet (bicí+kytara+basa+zpěv), je tam docela ozvěna, hlavnim problémem mi přijde jakoby klenbovej strop, do oblouku, ale nevim. Je mi jasný, že nejlepší bude odzkoušet v reálu, ale čistě teoreticky, je blbost něco ve smyslu, jak jsem načrtnul?
Obrázek
Kup to za tu cenu okamžitě. Plsť to tedy není (ta je z ovčí vlny), ale jako matroš je to za hubičku a poslouží to.
Až zrušíte zkušebnu, dáš si to domů do podlahh, pod dřevěnou podlahu.

Marylin

Příspěvek od Marylin »

Ty paravany by ti pořešily maximálně tak částečně odrazy v místnosti. Zároveň by to mohlo fungovat na pohlcení výšek, vyšších středů s ohledem na tloušťku 4 cm. S problémovými basovými frekvencemi ti to moc nepomůže... Na to by bylo potřeba jiného tlustšího matrušu, třeba Rockwool Airrock ND. Ale to už jsou jiné cenové kategorie :-)

U postovaného materiálu není uvedena na postovaných stránkách nějaká hodnota pohltivosti.

Je to podle mě skelná vata a je tedy potřeba počítat, že práce s tím bude opruz... Ta vata by měla být na paravanech minimálně zabalena do igelitu, abyste to pak neinhalovali...
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

blaruskrudiask píše:ahoj, chci se zeptat - co si myslíte třeba o týto plsti? http://stavebniny.baushop.cz/podkrovi-p ... trni-steny
Nejpve důležité zásady:
Tvůj odkaz je skelná vata. Práce s ní je o dost horší než s minerální vatou.
V obou případech je potřeba mít na ksichtu RESPIRÁTOR!
http://www.totalprotect.cz/ochrana-dychacich-cest
Na rukou prac. rukavice, může vyvolat podráždění pokožky.
Doporučuju být celý oblečený, ne v kraťasech a tílku.

Ta vata musí být neprodyšně zavřená, doporučuju klasickou parotěsnou folii do sádrokart. vestaveb http://stavebniny.baushop.cz/folie-paro ... us-75m2bal
Když nemá už na sobě lepenku (je levnější), pásy se 20-30 cm přetahují přes sebe a slepují se pečlivě normální 5-6 cm lepící páskou.

A teď už k té tvé místnosti:
Paravany blbost nejsou, částečně budou pohlcovat odrazy středovýškových frekvencí, což je do zkušebny jistě fajn, ale jestli potřebuješ i utlumit hluk skrz okna ven, tak paravany nepomůžou. Jestli okna potřebuješ tlumit, tak je musíš tou vatou nějak "ucpat", prostě neprodyšně zakrýt, jistě si poradíš.

Nicméně si paravany zbytečně zabíráš místo. Doporučuju spíš vyrobit dřevěné rámy o hloubce 8 cm a tu 4 cm vatu do nich navrstvit 2x, zadní deska třeba ze sololitu. Přední stěna se zpravidla překrývá nějakou látkou, sice je to jen estetický prvek, ale kdo by chtěl koukat na vatu ve folii. :) Ty pak navěsíš na stěny jako obrazy. Nemusíš pokrýt celé stěny, spočítej si to tak, aby cca 1/4 -1/3 ploch byla tlumená a pak uvidíš, až si tam s kapelou zahrajete. Třeba naděláš další, třeba vám to bude stačit. Nějaké přirozené odrazy by se totiž měly zachovat.

Klenutý strop je naopak SUPER! Klenba ti totiž zamezí obligátním problémům se stojatým vlněním. Nicméně na strop bys měl také zavěsit nějaké ty rámy, myslím, že by stačily tenčí 4 cm. Samozřejmě se vata musí zajistit proti vypadnutí :) , takhle tenkou bych v rozestupech prostřílel sponkama. Každopádně přes to napnout folii!

Dále bys teoreticky měl pořešit basové frekvence. Na to jsou basové pasti. Prakticky se jedná o výplň rohů místnosti masou materiálu. Nejjednodušší by bylo vzít ty smotané balíky vaty a v každém rohu na sebe 2-3 postavit. :) Což je taková volovina, dělá se to tak, že na stěny přiděláš svisle 2 latě od stropu až k podlaze cca 30-50 cm od rohu, nahoře a dole latí spojíš a vzniklý trojúhelníkový prostor vyplníš vatou. Jestli je křivá zeď a netěsní to, mázni do škvír z tuby trochu silikonu http://stavebniny.baushop.cz/hledej/?se ... on&x=0&y=0. Na latě nastřílíš sponkovačkou folii, přes to látku, nejlépe ještě na krajích přelištovat na vruty a hotovo.
blaruskrudiask

Příspěvek od blaruskrudiask »

tyjo kluci a holky, děkuju moc, nějak to ještě prozkoumám, pořešim.. jak budu hotov, dodám foto, nebo výsledný info. paráda:)
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“