Trumpeta - jak se na to vubec hraje?
Pravidla fóra
Trumpeta - jak se na to vubec hraje?
zdravim
uvazuju ze bych si poridil trumpetu buhuzel o dechovych nastrojich nemam sajnu a tak sem googloval a kupodivu nic
chtel bych se zeptat za kolik se da poridit nejaka solidni trumpeta doufam ze max. do 5 000 myslim takou tu co mam 3 tlacitaka :
http://www.studiopohoda.cz/images/obcho ... chna33.jpg
a jaky je vlaste primcip tech tlacitek no proste jak se vytvari stupnice
hraju na klavesy a tam je to jasne
dik za odpovedi popr za nejaky odkaz
uvazuju ze bych si poridil trumpetu buhuzel o dechovych nastrojich nemam sajnu a tak sem googloval a kupodivu nic
chtel bych se zeptat za kolik se da poridit nejaka solidni trumpeta doufam ze max. do 5 000 myslim takou tu co mam 3 tlacitaka :
http://www.studiopohoda.cz/images/obcho ... chna33.jpg
a jaky je vlaste primcip tech tlacitek no proste jak se vytvari stupnice
hraju na klavesy a tam je to jasne
dik za odpovedi popr za nejaky odkaz
Zajdi si do hudebky. Na trumpetu se bez učitele naučit nedá. Navíc trubku by ti tam pujčili.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
-
trombonist
- Kontaktovat uživatele:
Navíc to je běh na velmi dlouhou trať, první dva roky tě to bude fakt štvát a nebavit, ale cvičit musíš, abys dostal nátisk, což fakt trvá. Navíc jsou na to určitý techniky, který ti vysvětlí jen učitel. Na druhou stranu, jestliže bys chtěl hrát jazz a máš hudební znalosti z klávesových nástrojů a pojem "harmonie" ti neni cizí, stačilo by ti pár úvodních hodin od nějakýho trumpetisty a pak už bys mohl pokračovat svou pílí sám. Musel byses však smířit s tím, že ten tón asi nikdy nebude úplně krásnej a čistej, ale koho to v jazzu zajímá
Odkud jsi? Znám na západě Čech (Plzeň, Chebsko) spoustu lidí z oboru.
SWING THAT MUSIC!
www.canadajam.webnode.cz
www.canadajam.webnode.cz
ja sice hraju na klavesy ale do hudebky sem chodil jen rok ne ze by me to nebavilo ale bylo mi lito tech penez
tak to ted resim ze kdych se mi nejaka pisnicka libi tak si ji najdu v programu guitar pro (urcite zante) a naucim se ji nazpamet tak to delal i s kytarou ne by by pro me noty byla spanelska vesnice ale pokud to neni nejaka fakt jednoducha melodie tak podle not ani ranu jen podle sluchu a z pameti a tak jsem si myslel ze to pujde i s tou trubkou( nejakej vyukovej program pro trubku asi neni co
rad hraju to co prave hraje (pop,dance, i ta klasika)
opravdu netouzim umet dobre hrat na trubku ale aspon umet hrat nejakou tu melodii k pisnice co si pustim z mp3jky
tod vse po cem touzim
tak co ? takhle to asi u dechovych nastroju nejde ze?
BTW: a muze mi nekdo pls rict jak pomoci tech 3 tlacitek se vytvareni tony? to jako kdyz chci vyssi ton tam musim rychleji foukat nebo jak to je? moc by me to zajimalo
dik vsem za odpovedi
V hraní na žestě a třeba na kytaru je obrovskej rozdíl. Kytara tvoří zvuk sama ty prostě jenom brnkáš a ono to hraje. U trubky tvoříš tón ty-pusou. Tvoření toho tónu je to nejdůležitější a nejzákladnější, zároveň ale i to nejtěžžší. A tvorbu tónu tě naučí jedině učitel, sámotnej to prostě nedáš, nevíš jak na to a teoreticky se to popsat nedá.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
Pusou na trumpetu zahraješ jen dva tóny C a G, těma třema tlačítkama snižuješ na potřebnej tón. provní tlačítko od pusy snižuje o tón, prostřední o půl tónu a nejvzdálenější o jeden a půl. Je to vlastně díky tomu že těma "tlačítkama" prodlužuješ trasu vzduchu který prochází trumpetou. Takže když chceš třeba zahrát D tak pusou hraješ G a zmáčneš první a nejvzdálenější, znížíš to vlastně o 2 a půl tónu.Max. píše: BTW: a muze mi nekdo pls rict jak pomoci tech 3 tlacitek se vytvareni tony? to jako kdyz chci vyssi ton tam musim rychleji foukat nebo jak to je? moc by me to zajimalo
dik vsem za odpovedi
Vyšší tony zahraješ tak že štěrbinu mezi rty zůžíš, ale ze zašátku trenuj jen ty dva nízký tony C1, G1, C2 abys mohl zarát tóny od G výš.
No snad jsem ti aspoň trochu pomoh
Re: Trumpeta - jak se na to vubec hraje?
Důležité taky je, mít při hře správně postavená jazyk, který ti vlastně zrychluje vzduch, který jde do nátrubku. To se třeba dobře naučíš na hraní legátových vazeb a taky jsou výborné na tvořeni kruhového svalstva (tkzv. nátisku) a na rozsah. To je ale dobré začít cvičit až budeš mít nějaký rozsah...aspoň oktávu
-
Vlastimil Jiráček
Hraní na trumpetu je sice těžší než na jinné nástroje, ale není to tak hrozné jak tě straší. Když se to umí tak je to paráda. Mohu tě ubezpečit, že když jsem hrál v kapele, málokdy pozvali do výčepu někoho jiného než trumpeťáka, nebo saxofonistu. Pro tvoji inspiraci doporučuji tento nástroj:
http://shop.jiracek.eu/studentske-model ... b-trumpeta
koncem prázdnin budeme mít i Carolbrass CTR -1000-L.
Samozřejmě učitel je potřeba. Přes to doporučuji vlastní nástroj, protože v hudebce ti půjčí nějakou Amatku a to jsou nevhodné nástroje pro začátečníka.
S pozdravem
Vla-sta
http://shop.jiracek.eu/studentske-model ... b-trumpeta
koncem prázdnin budeme mít i Carolbrass CTR -1000-L.
Samozřejmě učitel je potřeba. Přes to doporučuji vlastní nástroj, protože v hudebce ti půjčí nějakou Amatku a to jsou nevhodné nástroje pro začátečníka.
S pozdravem
Vla-sta
-
woro90-1
A to bych se hádal. Starý Senator, Consul nebo Excellent Super je určitě jistější volba na naučení než nějaká neznámá novinka za pár šlupek (v tomto případě za 4k), jsou to léty prověřené nástroje, kterým všechno bezvadně chodí doteď a chodit ještě dlouho bude, zatímco u nového levného nástroje se všechno musí zaběhat, a nikdo neví, jakou životnost mít bude. Pamatuji si, když přišly na Litoměřicko Staggy. Hrály slušně a vypadaly úžasně, ale než se zaběhly, některé hrozně často přidíraly i přes silné pružiny, po roce se z nich začal loupat lak a po dvou některé začaly profukovat. Ze začátku je všichni hrozně chválili, po čase přestali, ale mezitím si je spousta lidí stihla koupit. První vlna kupujících to holt schytá nejhůř. A opravdu nevím co by mělo být na starých amátkách nevhodného pro začátečníka - že jsou starší než on a pořád jim nic není? Jsou i horší kousky, ale rozumný trumpetista nedopustí, aby se učilo na úplném lowendu. V hudebkách jsou právě starší ale slušné nástroje, které sice nevypadají kdovíjak a kolikrát se zvukem moc nehodí na veřejnou sólovou hru, ale hraje se na ně dobře a nikdy nezradí, a v orchestrech svou barvou zvuku dobře sedí a příliš nevyčnívají, zatímco spousta těchto levných nástrojů z Asie láká začátečníka jasným průrazným zvukem, na který si spoluhráči velmi rychle vypěstují alergii (nevím jak tento, ale téměř všechny, které jsem měl v ruce, takové byly). A na veřejná vystoupení žákovi učitel často půjčí svůj vlastní nástroj.Vlastimil Jiráček píše:protože v hudebce ti půjčí nějakou Amatku a to jsou nevhodné nástroje pro začátečníka.
-
LukeVavrda
Jsem sice šťastným majitelem Bachovky, ale Amatka je základní nástroj, nejměkčí co existuje a tedy po vhodné volbě mešího a mělkého nátrubku je pro začátečníka, troufám si tvrdit, absolutně nejlepší.
mimochodem Vla-sto , dědic impéria M.Jiráček a synové ?
V tom případě by bylo záhodno se o trumpetách rozpovídat více ...
V tom případě by bylo záhodno se o trumpetách rozpovídat více ...
-
Pitrss
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý brzní ráno Chtěl bych se zeptat něco k trumpetě. Hraji už 4 roky 1rok a pul jsem hrál na zobcovou flétnu a pul roku na kytaru (první na kytaru pak zob. flétnu a pak tubka až doteď). Mám dotaz jak dlouho bych měl deně hrát na trubku. Potom bych velmi rád kdyby jste mi našli doprovod a noty k trubce na Let it be tady máte dyžtak okdaz : http://www.youtube.com/watch?v=_mANseU4 ... re=related Chtěl bych doprovod bez Trumpetky a druhý s trumpetkou.
Předem Děkuji s Pozdravem Petr
Předem Děkuji s Pozdravem Petr
-
Pitrss
- Kontaktovat uživatele:
protože v hudebce ti půjčí nějakou Amatku a to jsou nevhodné nástroje pro začátečníka.
Tak podle mého názoru to pravda není, Když jsem začal hrát na trubku pujčily mi nějakou po jednom klukovi kterého vykoply protože to neuměl atpd.. když mi ji pujčily tak trochu zlobila ale já jsem byl uplně začátečník tak jsem to ani nepoznal. Ale když jsem chodil na hodiny tak mám jinou přímo učitele a podle toho jsem poznal že je to velký rozdíl tak jsem to učitelovi řek a on se naní kouknul a byla uplně ucpaná
od toho kluka. Tak mi dal jinou a na ní harju až do ted uvažuji že si koupím vlastní ale ještě počkám abych si trocha vydělal. Když mám ted zdarma pujčený nástroj tak to využiju dokud si samy neřeknou že jí chtěji vrátit pak si teprv koupím svou. Dobré je že mi nedal stříbrnou trumpetku ale červenou. Červená trumpetka je vzácná a jednou tolik dražší než jen zlatá. No nic to je asi vše. Dík
Tak podle mého názoru to pravda není, Když jsem začal hrát na trubku pujčily mi nějakou po jednom klukovi kterého vykoply protože to neuměl atpd.. když mi ji pujčily tak trochu zlobila ale já jsem byl uplně začátečník tak jsem to ani nepoznal. Ale když jsem chodil na hodiny tak mám jinou přímo učitele a podle toho jsem poznal že je to velký rozdíl tak jsem to učitelovi řek a on se naní kouknul a byla uplně ucpaná
-
LukeVavrda
No, s tou červenou trumpetkou to podle mne není taková výhra, jestli je to nějaká dimaverka, což bych od školy čekal, tak má hodnotu 4kk nová.. Obecně platí, že čím obyčejněji vypadající nástroj, tím lepší hratelně. No a s cvičením... Kluci co v orchestru hrají první trubku, cvičí denně hodinu a půl. ti, kteří hrají třetí a čtvrtou, cvičí denně 45 minut. Tak je otázka, kam to chceš dotáhnout. Nicméně rozhodně začni míň a přidávej postupně, jinak si sedřeš hubu a nefoukneš ton další dva dny..
No ja myslim ze Pitrss nemysli lakovanou cervene trumpetu ale z cerveneho plechu tazv. Goldmessing - zlatá mosaz. Se zlatem to samozřejmně nemá nic společného materiál je pouze s vyšším procentem mědi. Označení pro zlatou mosaz se používá u mosazy s 80% a více mědi. Zlatomosazné nástroje bývají cca o pár procent dražší než mosazné, teplejší a temnější ve zvuku, samozřejmě má GMS také lepší korozní odolnost. 
Trubka
Ahoj.
V sobotu jsem získal od známého trubku s otočnými ventily. Je evidentně dost stará, ale až na několik velmi malých promáčklin a zašlého plechu se jeví v pořádku. Trubku jsem zcela rozebral a vyčistil - plech sidolem a mechaniku a vnitřek teplou vodou se saponátem. Od včerejška schne a vypadá hezky... Sborka bude dnes.
Je na ní vyryt výrobce (ne zcela čitelně) ESOIL BRNO? Je to možné? Nevíte co by mohla být zač? Může mít nějakou cenu?
No ale teď to důležité:
Na trubku jsem nikdy nehrál a chtěl bych to zkusit. Hudební teorii znám (LŠU piáno 8 let a hraju pořád), sluch by byl a protože co slyším to zahraju na piáno skoro hned všemi prsty (v rozumné míře - všechno přece takhle nejde), tak snad i dobrý.
Zkoušel jsem troubit a jsem schopen vytvořit a udržet tón, ale mám problém s jeho změnou (bez klapek). Kdysi jako dítě jsem na nějakém pionrskem táboře ale zatroubil melodii - jen tak z ničeho nic na nějakou malou polnici, ne pěkně, ale bylo jasně poznat co hraju.
Může to být způsobeno nátrubkem? Zdá se mi velmi malý a rty do něj nemohu nacpat. Může to být pravda, nebo to není možné a prostě to jen neumím?
Nečekám zázraky a ani to, že hned budu umět troubit. Třeba také vůbec. Vím, co znamená učit se hrát... Ale akordeon šel celkem rychle. No ale do něj se nefouká...
Děkuji za odpověď a ochotu
J
V sobotu jsem získal od známého trubku s otočnými ventily. Je evidentně dost stará, ale až na několik velmi malých promáčklin a zašlého plechu se jeví v pořádku. Trubku jsem zcela rozebral a vyčistil - plech sidolem a mechaniku a vnitřek teplou vodou se saponátem. Od včerejška schne a vypadá hezky... Sborka bude dnes.
Je na ní vyryt výrobce (ne zcela čitelně) ESOIL BRNO? Je to možné? Nevíte co by mohla být zač? Může mít nějakou cenu?
No ale teď to důležité:
Na trubku jsem nikdy nehrál a chtěl bych to zkusit. Hudební teorii znám (LŠU piáno 8 let a hraju pořád), sluch by byl a protože co slyším to zahraju na piáno skoro hned všemi prsty (v rozumné míře - všechno přece takhle nejde), tak snad i dobrý.
Zkoušel jsem troubit a jsem schopen vytvořit a udržet tón, ale mám problém s jeho změnou (bez klapek). Kdysi jako dítě jsem na nějakém pionrskem táboře ale zatroubil melodii - jen tak z ničeho nic na nějakou malou polnici, ne pěkně, ale bylo jasně poznat co hraju.
Může to být způsobeno nátrubkem? Zdá se mi velmi malý a rty do něj nemohu nacpat. Může to být pravda, nebo to není možné a prostě to jen neumím?
Nečekám zázraky a ani to, že hned budu umět troubit. Třeba také vůbec. Vím, co znamená učit se hrát... Ale akordeon šel celkem rychle. No ale do něj se nefouká...
Děkuji za odpověď a ochotu
J
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím. Sloučil jsem ti to s existujícím tématem.
K problému:
Naučit se sám na trubku je o hodně těžší, než na nástroje, které např. ovládáš jen prsty nebo do nich jen foukáš (strunné, klávesové, flétny...), protože u žesťů tvoříš základ zvuku přímo ty, pomocí rtů, nástroj jej jen zesiluje a modifikuje.
Takže nejdůležitější je mít správný nátisk. Ten je ale u každého trochu jiný, jelikož každý máme trochu jinou anatomii (předkus, zákus, a kdoví co ještě), proto je problém někomu radit, jak na správný nátisk. Pokud ti to nepůjde samo, rozhodně se alespoň do začátků vyplatí najít si učitele.
Prohlédni si tato videa, mi osobně po dvacetileté pauze v hraní na trubku hodně pomohla:
http://www.amromusic.com/trumpet-tips-tricks
K problému:
Naučit se sám na trubku je o hodně těžší, než na nástroje, které např. ovládáš jen prsty nebo do nich jen foukáš (strunné, klávesové, flétny...), protože u žesťů tvoříš základ zvuku přímo ty, pomocí rtů, nástroj jej jen zesiluje a modifikuje.
Takže nejdůležitější je mít správný nátisk. Ten je ale u každého trochu jiný, jelikož každý máme trochu jinou anatomii (předkus, zákus, a kdoví co ještě), proto je problém někomu radit, jak na správný nátisk. Pokud ti to nepůjde samo, rozhodně se alespoň do začátků vyplatí najít si učitele.
Prohlédni si tato videa, mi osobně po dvacetileté pauze v hraní na trubku hodně pomohla:
http://www.amromusic.com/trumpet-tips-tricks
ja na trubku nehram ale napr. moj ucitel na saxofon sa sam na trubku naucil hrat .
Děkuji za odpovědi.
To že tón se na rozdíl od jiných nástrojů tvoří výrazně složitěji vím. Jak s tím nátrubkem? Abych nezkoušel něco co fyzicky nejde.
Díky za odkaz na videa. Podívám se doma, přes mobil to týrat nebudu.
To že tón se na rozdíl od jiných nástrojů tvoří výrazně složitěji vím. Jak s tím nátrubkem? Abych nezkoušel něco co fyzicky nejde.
Díky za odkaz na videa. Podívám se doma, přes mobil to týrat nebudu.