Ozvučení dechové kapely
Pravidla fóra
Ozvučení dechové kapely
Dobrý den všem, hledal jsem tady na fóru něco podobného, ale nepodařilo se mi podobné, popřípadě stejné téma najít. Jedná se mi o váš názor jak a kterými prostředky nazvučit dechovou kapelu hrající v sálech od 100 lidí až po 400 lidí. Občas i nějaké venkovní akce, ale zatím žádné obrovské plochy. Kapela se skládá ze 2 zpěváků (muž + žena), 1xtuba, 1xbicí, 3xtrubka, 2x tenor (resp. 2xpozoun). Zpěváky bych zvučil určitě, ale je potřeba zvučit v takovýchto prostorách instrumentální ansámbl. Pokud bych hrál na větších venkovních prostorách dejme tomu, ale je to zapotřebí i v takovýchto sálech?
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ozvučení dechové kapely
Máte vlastního zvukaře, nebo se zvučíte sami z podia? Pokud jezdíte akce, kde už je ozvučení zajištěné tak to, dá rozum, nemá smysl řešit. Na festech taky tak.
Obecně bych asi zajistil ozvučení celé kapely jednotlivě po nástrojích a hlasech, investujte do budoucna, třeba budete dělat i větší akce.
Zpěv bych vyřešil Sennheisery E845 nebo něčím podobným (Audix OM6) . Bicí nějakou sadou, pravděpodobně taky od Sennheiserů, rozhodně ne D-sérií od Audixu, to je sada na tvrdou muziku.
Trubky velkomembránovými kondíky nebo dynamikami, případně nějakými klipsnami od DPA.
Tubu a pozoun jsem v životě nedělal, ale pozoun bude blízko k trubkám,
tubu bych udělal AKG D112 (ten můžete prohodit s kopákovým, kdyby nesedl).
Co se mixu týče, nejlíp digitál, aby nebylo potřeba tahat outboard zařízení a těžký párák (takže digimix, který umožňuje přenos pod digi drátu), navíc většina podporuje ovládání přes iPady, což je taky výhoda.
PA a monitory doporučím až zdělíš rozpočet, střílet od boku nebudu.
Už nějaký aparát máte?
LTH
Obecně bych asi zajistil ozvučení celé kapely jednotlivě po nástrojích a hlasech, investujte do budoucna, třeba budete dělat i větší akce.
Zpěv bych vyřešil Sennheisery E845 nebo něčím podobným (Audix OM6) . Bicí nějakou sadou, pravděpodobně taky od Sennheiserů, rozhodně ne D-sérií od Audixu, to je sada na tvrdou muziku.
Trubky velkomembránovými kondíky nebo dynamikami, případně nějakými klipsnami od DPA.
Tubu a pozoun jsem v životě nedělal, ale pozoun bude blízko k trubkám,
tubu bych udělal AKG D112 (ten můžete prohodit s kopákovým, kdyby nesedl).
Co se mixu týče, nejlíp digitál, aby nebylo potřeba tahat outboard zařízení a těžký párák (takže digimix, který umožňuje přenos pod digi drátu), navíc většina podporuje ovládání přes iPady, což je taky výhoda.
PA a monitory doporučím až zdělíš rozpočet, střílet od boku nebudu.
Už nějaký aparát máte?
LTH
Tak dobrá, jediné co zatím máme jsou 2ks AKG WMS 40 MINI2 mikrofony + mix behringer eurorack ub2442fx - pro a rozpočet je na bedny asi tak 20000,- přičemž si myslím, že by neměl být problém dát dohromady cca 30000,- - to jsou výdaje zatím na bedny mikrofony dořešíme až potom nejdřív se řeší zpěv. Přičemž jsme dostaly nabídky na A-AMP Pro Fifteen (což nevím jestli je ideální volba) a potom na tyto bedny: PROEL EX15A, LANEY CX15A, MACKIE Thump TH-15A, BEHRINGER B215D. Co těmto volbám říkáte? Nebo neznáte nějakou z těchto beden blíže?
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Rozpočet překročíte, jinak to nebude hrát adekvátně.
Zmíněné bedny znám (nebo jejich menší/větší varianty) všechny krom Laney a ta značka je obecně hodně velký low-end.
K ani jedné se neuchylujte, protože buď hraje málo nebo špatně.
A-AMP Pro Fifteen nemůžu najít u žádného českého distributora, takže by mohl být docela problém se servisem.
Já opět doporučím RCF, konkrétně řadu ART, protože s ní dost akcí jezdím.
http://eshop.prodance.cz/art-312a-mkiii/d-97021/ 312A MK3 má o dva decibely větší SPL než ten A-AMP, navíc s ní jezdí opravdu hodně lidí, to samo o sobě dost říká. Servis bude lehčí a bedna zaručeně hraje hodně dobře.
Na zpěv nechť jsou dočasně užívány ty handky, byť nejsou nic moc. Až našetříte, což snad nebude za dlouho, zkoušejte mikrofony (určitě nějaký známý vypůjčí na jeden koncet pár zpěvových mikráků, ať zjistíte, vám sedne)
Kupte lepší míchačku, na nějaký lepší digitál to asi nebude, ale zkuste zkouknout bazary, analogové Soundcrafty, Allen/Heath, Mackie to jistí.
Nejlíp taky poři'dte externí efektový procesor, na zpěv to je velmi důležitá věc.
Edit: teď se to nezdá, ale zbytek kapely, snad krom části bicích bude taky třeba kvalitně ozvučit
Obecně je to ale pro prostory, jaké hrajete takové minimum.
LTH
Zmíněné bedny znám (nebo jejich menší/větší varianty) všechny krom Laney a ta značka je obecně hodně velký low-end.
K ani jedné se neuchylujte, protože buď hraje málo nebo špatně.
A-AMP Pro Fifteen nemůžu najít u žádného českého distributora, takže by mohl být docela problém se servisem.
Já opět doporučím RCF, konkrétně řadu ART, protože s ní dost akcí jezdím.
http://eshop.prodance.cz/art-312a-mkiii/d-97021/ 312A MK3 má o dva decibely větší SPL než ten A-AMP, navíc s ní jezdí opravdu hodně lidí, to samo o sobě dost říká. Servis bude lehčí a bedna zaručeně hraje hodně dobře.
Na zpěv nechť jsou dočasně užívány ty handky, byť nejsou nic moc. Až našetříte, což snad nebude za dlouho, zkoušejte mikrofony (určitě nějaký známý vypůjčí na jeden koncet pár zpěvových mikráků, ať zjistíte, vám sedne)
Kupte lepší míchačku, na nějaký lepší digitál to asi nebude, ale zkuste zkouknout bazary, analogové Soundcrafty, Allen/Heath, Mackie to jistí.
Nejlíp taky poři'dte externí efektový procesor, na zpěv to je velmi důležitá věc.
Edit: teď se to nezdá, ale zbytek kapely, snad krom části bicích bude taky třeba kvalitně ozvučit
Obecně je to ale pro prostory, jaké hrajete takové minimum.
LTH
Díky za informace. Jestli se jenom mohu zeptat - vy jste zvukař a zvučíte konkrétně dechovky, nebo se mýlím?:D A ještě jaký máte názor na tento reproduktor: JBL PRX 612M. Nebo obecně jak si stojí JBL v porovnání s ostatími?
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Není zač
Ano, zabývám se ozvučováním a je to podstatná část mého živobytí
Nejsem na pevno "přilepenej" k nějaké kapele nebo žánru, ale nejvíc dělám rockové koncerty. Stejnou měrou dělám větší koncerty pro ZUŠky, kde se často výše zmíněné nástroje a dechová aranž objevují. Taky mám zkušenosti s folkovou muzikou a mnou zmíněné mikrofony vlastním a používám, takže opravdu doporučuju podle svého vkusu a zkušeností z praxe.
Co se JBL týče, tak ty moc neznám. Zmíněný box vyjde pro vás líp než ARTy (taky stojí jednou tolik) jelikož má větší SPL, má DSP, pro někoho je výhodou i dřevo. Za zvážení ale stojí pořízení subbasu(ů).
LTH
Ano, zabývám se ozvučováním a je to podstatná část mého živobytí
Nejsem na pevno "přilepenej" k nějaké kapele nebo žánru, ale nejvíc dělám rockové koncerty. Stejnou měrou dělám větší koncerty pro ZUŠky, kde se často výše zmíněné nástroje a dechová aranž objevují. Taky mám zkušenosti s folkovou muzikou a mnou zmíněné mikrofony vlastním a používám, takže opravdu doporučuju podle svého vkusu a zkušeností z praxe.
Co se JBL týče, tak ty moc neznám. Zmíněný box vyjde pro vás líp než ARTy (taky stojí jednou tolik) jelikož má větší SPL, má DSP, pro někoho je výhodou i dřevo. Za zvážení ale stojí pořízení subbasu(ů).
LTH
Díky díky, já ještě budu vymýšlet různé varianty a kdyžtak pokud to nebude vadit, tak se vám ještě ozvu a nechám si od vás poradit.
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Jasná věc, můžete i do soukromých zpráv.
LTH
LTH
Je nezbytné brát v úvahu cenu/výkon/kvalitu/podporu.
V tomhle směru je JBL čím dál víc problémový...
S rozpočtem, kterým disponujete, bych sáhnul po RCF řady ART s 1,4" driverem.
V tomhle směru je JBL čím dál víc problémový...
S rozpočtem, kterým disponujete, bych sáhnul po RCF řady ART s 1,4" driverem.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Pokud ne RCF ,ty 312A jsou výborné,tak aspoń DB Technologies,celkem dobrá nabídka,zde:
http://www.music-city.cz/db-db-cromo-15-13955.html.
http://www.music-city.cz/db-db-cromo-15-13955.html.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,