Jinými slovy a stručně, rád bych dostal z mojí kytary co nejbližší zvuk single snímačů, místo HB zvuku. Díky za rady
Single alternativa za Humbucker?
Pravidla fóra
- DaveFarmer
Single alternativa za Humbucker?
Tak jo, v rychlosti nastínim svojí situaci. Mám kytaru Cort M600, kde jsem vyměnil před rokem a půl snímače za SH-2, SH-4 set od S.Duncana. Nedávno jsem si ale pořídil Orange Rocker 30 kombíčko a hambáče na něm nezní zdaleka tak dobře jako singly. Kytara má coil-tap rozpínač, ale i při rozepnutí hambáčů to zkrátka není ono...nevim jestli to nemůže být stářím snímačů nebo prostě tim, že coil-tap je takový šidítko - zvuk mi přijde lehce nekonkrétní, něco tomu chybí :-/
, nicméně nechtěj se mi vrážet tisíce do nový kytary, na svojí PRS kopii Cortky jsem zvyklej, ale zajímalo by mě jestli by pomohla výměna snímače (stačil by ke kobylce) případně nějaký doporučení co tam vrazit.
Jinými slovy a stručně, rád bych dostal z mojí kytary co nejbližší zvuk single snímačů, místo HB zvuku. Díky za rady
Jazzmasters & Post-rock & Shoegazing
Re: Single alternativa za Humbucker?
Co něco takového? All in. A nemá společný jádro, takže je to singl vedle P90 a né ,,opravdovej'' humbucker... A občas se objeví i na bazaru..
- DaveFarmer
To jajímavý řešení, úplně laciná záležitost to sice není, ale mohlo by to pomoctJosé píše:Co něco takového? All in. A nemá společný jádro, takže je to singl vedle P90 a né ,,opravdovej'' humbucker... A občas se objeví i na bazaru..
Objevoval se na bazáru za dvojku. Mám kytaru s P-90. Je to tlustej singl jak velikostí tak zvukem. Není tolik uječenej jak fendrácký singláče, ale hum to taky úplně nejni. Je to takové specifické.
- DaveFarmer
http://www.audiotek.cz/product-37716-se ... ails-creme
Tady ho maj za 2,5 K což už je rozumná cena. Akorát teda mi není jasný, jak se to zapojuje, resp. když se to rozpojí jestli je to teda P90 nebo singl a bez rozpojení oba dohromady?
Tady ho maj za 2,5 K což už je rozumná cena. Akorát teda mi není jasný, jak se to zapojuje, resp. když se to rozpojí jestli je to teda P90 nebo singl a bez rozpojení oba dohromady?
Má oba vývody z každé cívky tzn můžeš si ho zapojit jak chceš.. Nejlépe druhý pushpull na výběr.. Jukni sem. Budeš pak moci vybírat i cívku SH 2, či jí zparalelnit (taky zesinglovatí)
Edit: myslím jako zapojit SH2 místo krkového P-railsu
A na thomannovi je mají z 2 a půl i rálně skladem.
Edit: myslím jako zapojit SH2 místo krkového P-railsu
A na thomannovi je mají z 2 a půl i rálně skladem.
- DaveFarmer
Díky za diagram, s timhle bych se i popral, ale ještě jeden logický test
řekněme, že switch budu mít v poloze "dole" tzn. že bude aktivní pouze spodní snímač a zvuk HB vůbec nepotřebuju, nebudu tam cpát druhej coil-tap na tónovou clonu a chtěl bych aby v základní poloze hrál P-90 a rozepnutej byl singl, je to realizovatelný? 
Tedy switch v poloze pouze kobylkový snímač, zapnutý P-90 a rozepnutý singl cívka
Tedy switch v poloze pouze kobylkový snímač, zapnutý P-90 a rozepnutý singl cívka
Myslím, že by stálo za to zkusit to paralelní spojení cívek, než budeš něco měnit. Čato to zní líp než jedna cívka, která sama o sobě nenahradí singl, je slabší než běžné singly.
- DaveFarmer
Myslíš nechat původní SH4-SH2 snímače a jen přepájet na paralelní? Nemám s tim moc zkušenosti, jen co sem slyšel na youtube nebo čet, ale moc objektivní obrázek sem si z toho neudělalFořt píše:Myslím, že by stálo za to zkusit to paralelní spojení cívek, než budeš něco měnit. Čato to zní líp než jedna cívka, která sama o sobě nenahradí singl, je slabší než běžné singly.
Pravda, pravdoucí jukni se na http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/ či na http://www.rmpickups.cz/schemata-zapojeni/ a prokombinuj, co ses dozvěděl. A vymysli si jak to chceš zapojit ty.
Za sebe můžu říct, že mám na kytaře dohromady 11 možností zapojení humbuckerů (jednoho jasnýho, slabýho s málo středy, jednoho silnýho střeďáku) včetně několika kombinací paralelních a nic z toho se singlu moc nepodobá. Na druhou stranu jsem toho názoru, že ačkoliv si asi pouhou výměnou snímače pomůžeš dost, strata z toho stejně neuděláš, protože dřevo, menzura atd...
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
já osobně ze svých zkušeností můžu říct, že hlavně ta menzura. A to, že to rozpojené zní jako single jenom trochu je taky pravda. Ale třeba PRS má trochu delší menzuru než Gibson ale kratší než Fender a s těmi jejich narrow field snímači to zní daleko víc "singlověji". 
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
- DaveFarmer
Tak je jasný, že rozpojenej hambáč bude vždycky takový šidítko a nikdy to nebude 100%, na druhou stranu proč z kytary nedostat trochu netradiční zvuk žejo
Mám jí už nějakej ten pátek a tak bych se nějakýmu experimentování nebránil (než se hrabat v tejden nový kytaře
)
Ještě dotaz k paralelnímu zapojení, když bych ty svoje HB přepájel na paralel, tak ten rozpojenej HB na singl, kterej už tak má slabší výstup než klasický singl bude mít ten výstup tim pádem ještě slabší ne?
Ještě dotaz k paralelnímu zapojení, když bych ty svoje HB přepájel na paralel, tak ten rozpojenej HB na singl, kterej už tak má slabší výstup než klasický singl bude mít ten výstup tim pádem ještě slabší ne?
Je to tak. Ale ten rozdíl oproti singlu není tak výrazný.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Měl jsem Rocker, PRS s HB, PRS s NF snímači a strata. Nikdy to s HB (ani s NF) neznělo stejně jako strat. Pořád to nebude ono. Raději bych koupil nějakého levnějšího strata. Ono zase ten zkreslenej kanál zní lépe s HB. Takže bys to takhle měl víc univerzálnější.
- DaveFarmer
No zkusím přepájet stávající snímače na paralelní, uvidím jestli to něčemu pomůže nebo ne a případně bych se rozhodnul co provést dál 
Taky bych to viděl na novou kytaru, pokud chceš hrát na Rocker a používat jej jako klasický dvoukanál čistý/zkreslený zvuk. Natural kanál je s humbáčema taková malá katastrofa pokud to chceš používat jako čistý kanál do kapely. S humbáčema to zní dobře akorát doma při pidihlasitosti, popř. pak úplně ohulené nadoraz s kobylkovým humbáčem, kdy se to chová pomalu jak nějaká temnější plexina 
Natural si ale skvěle rozumí se singlama, kdy mi nulové možnosti ekvalizace nevadí
S Volume někde na 70-80% je zvuk nádherně tlustý a na hraně zkreslení,do tišší kapely je to tak akorát - někdy mi i trošku víc presence chybí, hrát na kytaru s humbáčem je pro mě nemyslitelné. Kombo měl půjčené na koncert člověk s kopií PRS osazenou humbáčema a na čistém kanálu to byla vyloženě mizerie!
Zkreslený kanál je dobrý jak s humbáčema, tak i se singlama. Spíš bych řekl, že je to opravdu jeden z mála zkreslených kanálů, který si se singlama rozumí naprosto famozně
Pokud se ti i zkreslený kanál líbí více se singlama (s rozepnutým HB), tak bych volil určitě novou kytaru. Rozepnutý HB je spíš taková nouzovka...
Taky by možná mohlo pomoct "ostřejší" repro - třeba G12H. Vintage 30 je sice taky ostrá, ale spíš ve vyšších středech, výšky má hodně useknuté.
Natural si ale skvěle rozumí se singlama, kdy mi nulové možnosti ekvalizace nevadí
Zkreslený kanál je dobrý jak s humbáčema, tak i se singlama. Spíš bych řekl, že je to opravdu jeden z mála zkreslených kanálů, který si se singlama rozumí naprosto famozně
Pokud se ti i zkreslený kanál líbí více se singlama (s rozepnutým HB), tak bych volil určitě novou kytaru. Rozepnutý HB je spíš taková nouzovka...
Taky by možná mohlo pomoct "ostřejší" repro - třeba G12H. Vintage 30 je sice taky ostrá, ale spíš ve vyšších středech, výšky má hodně useknuté.
- DaveFarmer
Čistej kanál je ok, mám ještě overdrive od Smrčky, tak těch variant je hafo, ale právě co teď hrajeme s kapelou je hodně energickej rock/rock'n'roll, rychlý střídání akordů/power akordů a občas přitrdíme, ale zatímco HB zní s Rockerem skvěle při sólech nebo drnkání, akordy zněj podstatně živějc na singlu a celkově na lehčí crunch zkreslení.
Jasně že nejlepší možnost je koupit rovnou novou kytaru, ale hledám spíš nějakej kompromis jak ten zvuk celkově zlepšit. Když sem měnil původní Duncan Designed snímače za origo Seymoury, tak zvuk šel o takových 20% nahoru a zajímalo by mě co by s tim udělal třeba ten P90/singl snímač od SD, jestli by to zase třeba o chlup posunulo vejš a já bych investoval 2-3K než abych vrazil víc jak dvakrát tolik do nový kytary
Jasně že nejlepší možnost je koupit rovnou novou kytaru, ale hledám spíš nějakej kompromis jak ten zvuk celkově zlepšit. Když sem měnil původní Duncan Designed snímače za origo Seymoury, tak zvuk šel o takových 20% nahoru a zajímalo by mě co by s tim udělal třeba ten P90/singl snímač od SD, jestli by to zase třeba o chlup posunulo vejš a já bych investoval 2-3K než abych vrazil víc jak dvakrát tolik do nový kytary
Mě se často líbí rozepnutý HB víc než opravdový singly, jak kdy... Nejdůležitější je, která půlka HB je aktivní. U obou mám raději tu půlku blíž krku, hlavně u kobylkáče je ta blíž kobylky moc suchá jedovatá. Tak si to proťukej, ať víš, která půlka ti hraje, případně přeletuj. Pak je taky dobré, když je mezipoloha (B singl + N singl) taky hum-cancelling.
P-rails jsou dobré, ale za ty peníze koupíš slušného strata... Oproti SH-4+2 to nebude o moc lepší, spíš trochu jiné.
P-rails jsou dobré, ale za ty peníze koupíš slušného strata... Oproti SH-4+2 to nebude o moc lepší, spíš trochu jiné.