Kytara na stojanu a prach

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Brnkal

Kytara na stojanu a prach

Příspěvek od Brnkal »

Skoro každý den si cca. 30 min. brnknu a nechce se mi kytaru pokaždé na tu chvíli vyndavat a ukládat do kufru. Proto jsem si pořídil stojan Hercules, ale zjistil jsem, že se na nástroj práší (v okolí se staví).

Máte někdo podobný problém? :)

Pokud ano, jak to řešíte?

PS: Je mi jasné, že možná řeším blbost a že by stačilo kytaru na stojanu překrýt nějakým prostěradlem nebo nástroj ukládat pokaždé do futrálu, ale třeba ... :wink:
MilanT

Re: Kytara na stojanu a prach

Příspěvek od MilanT »

Nevěř, že se ti prach nedostane pod prostěradlo nebo do futrálu (obzvlášť prach ze stavby).
Je pravda, že tím futrálem eliminuješ prach na minimum a pokud hraješ "skoro každý den cca 30 minut" a zbývajících 1410 minut kytara leží ladem, tak snad není problém jí dát do obalu, ne? To kdyby to bylo opačně, tak chápu, že na 30 minut bys kytaru neukládal do obalu. :P
Myslím si, že prach nemá vliv na zvuk nástroje, ale snad není problém ten prach utřít. Někdo ti třeba napíše, jak prach škodí strunám a drahám potenciometrů a pak tu máme tohle vlákno - snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/u ... ilit=prach
Najdeš toho ale víc, stačí do vyhledávání zadat "prach".
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ano, představ si, že se práší i jinde než jen u tebe v pokoji :) I když se nestaví... Řešením je utěrka a případně nějaké čistidlo s antistatickým účinkem.

Na chalupě, kde nástroje stály přes týden netknuté, jsme to řešili "pláštěm" z prostěradla, který jsme na to vyrobili.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nejvíc prachu kytara nachytá stejně coby mikrohoblinky z trsátka a odřenou kůži z dlaně a prstů, zvlášť jsou-li konečky řádně zmozolnatělé. Takže doporučení pro estéty a milovníky nablýskaných kytar - hrát co nejmíň, nejlépe vůbec! Pak nebudete mít ani tolik ztvrdlé ty konečky, metalisti ani od P.M. ztvrdlou hranu dlaně, tudíž se vám nebudou tolik "drolit" a prášit ... :mrgreen:
Brnkal

Příspěvek od Brnkal »

Tak děkuji za podnětné postřehy! :)

Nebudu lenoch líná ani estét, co kytaru víc leští než na ní hraje ...

Proto budu svůj drahocenný instrument "skoro každý den" uklízet do futrálu a občas kytaru od prachu, otisků prstů a jiných nečistot (např. mikrohoblinek z trsátka a sedřené kůže) očistím velkým kapesníkem, který také vlastním. :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No nevím, kytary mi visí na zdi už kolik let a prach z nich pořádně utřu a naleštím je vždy při výměně strun, jinak ne. Žádné problémy zatím nepozoruji.
Kdybych měl jednu kytaru, klidně ji budu dávat do futrálu, ale s tou mou sbírkou bych na to musel mít speciální místnost.
Takže tak.
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

Zdravím. Když už se tu objevil tenhle dotaz, tak vznesu podobnou otázku. Existuje nějaký přípravek, který zabraňuje tvorbě otisků na lesklých kytarách? Ptám se protože před koncertem mam kytaru vyleštěnou, ale při hraní se samozřejmě chtě nechtě zaprasí a když na ní posvítí světlo a ještě mě nekdo vyfotí, tak to vypadá celkém prasecky :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Můžeš experimentovat s některým z těchto přípravků: http://kytary.cz/kytary/kytarova-kosmetika/
IMHO, něco, co by chránilo aktivně proti tvorbě otisků je asi nesmysl. Na prstu máš prostě vrstvu potu a když se dotkneš kytary, pot se přenese na ni a zůstane tam. Neznám nic, co by fungovalo tak, že se ti tam ten otisk neudělá. Musíš to vždy utřít.
chroustjazz

Příspěvek od chroustjazz »

bydlíme na chalupě a docela se tu práší - prach jsem se naučil neřešit, prostě jednou za čas celou basu otřu vlhkým hadříkem..prach nemá na kvalitu zvuku pražádný vliv 8¨-)
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Otiskům nezabráníš ničím... Ta kosmetika tě jich zbaví post-ex, ale preventivně fungovat nebude.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Je kozmetika aj pred, vygooglil som napr. http://www.nanofuture-produkty.cz/nano/newcar-122-27/ ale či to funguje, tak to netuším :D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ochrana kovu na bázi rozpouštěděl? To bych si na kytaru nedal :-D

Samozřejmě ti výrobci budou tvrdit, že to tak funguje, ale praktická zkušenost je taková, že jsem účinné řešení nenašel.

PetrPeter 1975 - 2008
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Nero píše:Otiskům nezabráníš ničím...
Použij rukavice. To už věděl rada Vacátko :D :D
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

Nero píše:Ochrana kovu na bázi rozpouštěděl?
aneb jak zamezit vzniku otisků tím, že se otisky nebudou mít na čem tvořit :D
Brnkal

Příspěvek od Brnkal »

Sice jsem založil tohle vlákno a možná si někdo bude myslet, že si trochu protiřečím, ale v neděli na grilovačce jsem pochopil, že mám pouze dvě možnosti jak k nástroji přistupovat:

1. Buďto budu sloužit já nástroji - budu tu kytaru přehnaně opečovávat a bát se jí např. půjčit jinému muzikantovi (a třeba trapně kontrolovat jestli má umyté ruce) :wink:

2. A nebo bude ten nástroj sloužit mě ...

Od neděle se přikláním spíše k druhému (pohodovému) přístupu a věřím, že i právě proto mi má kytara bude dlouho a dobře sloužit. :)
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

správná volba, ale i přesto je dobré kytaru občas vyčistit protože pokud ti bude ze snimače koukat kus grilovaného masa, tak budeš vypadat před ostatníma asi trochu divně :D sry za OT :D
Brnkal

Příspěvek od Brnkal »

Jasně, maso ve snímači není dobré a občasná očista vlhkým hadříkem + umytí krku (hmatníku, např. při výměně strun) je také potřeba. :)
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Já dělám se dřevem a sousední místnost mi slouží jako sklad polotovarů, hotových výrobků, i jako zkušebna, odskakuji si zahrát během práce, jako relax. Utěsnit se to nedá. Nakonec jsem resignoval, všechno je pokryté tím nejjemnějším prachem (pilinami). Důsledek - kdykoliv jedu na štaci, musím odprašovat nástroje a futrály, ztráta času, docela vopruz, když užuž máš bejt na srazíku. Jiný důsledek - mizí spolehlivost přepínačů, hlauně ty třípolohové u telat a pětipolohové u stratů (kupodivu LP style drží), a dále trpí mikrospínače v krabkách určitých výrobců.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Prach nejsou piliny. Bavme se o prachu běžně se vyskytujícím.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Běžný prach jsou - šupinky kůže obyvatelů domácnosti (lidi a zvířata), srst (lidi a zvířata), rozpadající se mrtvolky hmyzu, vlákna z textilu, vlasy a vousy obyvatel, části pavučin pavouků, pyl domácích i venkovních květů, polétavý prach, jemný písek (či části čehokoliv) zvenku, vápno a písek z omítek uvnitř. Uznávám, že piliny jsem tam dodal navíc. Nu, výsledek tentýž, ne?
Osobně doporučuji vždy dát nástroje do pouzder, já to tak, jsa rocker, již roky nedělám.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“