Vše o 7strunné kytaře...

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Vše o 7strunné kytaře...

Příspěvek od Kinx »

z fotek vypada uplne v klidu :)
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

V tom racku má Engl E530?
Menzurou jsem myslel to, že kdybys to chtěl ladit jako Schectera, kterého máš tuším v drop Gis, zvážil bych to. Taky záleží na stabilitě hardwaru.
Já bych do toho šel, taky proto, že je na bazaru Crunchlab/Liquifire set za trojku. Taky jsi už nejspíš dlouho neměl nic nového v ruce.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

no je fakt, ze na tyhle kytarej e pro me limit drop A s .70 strunou. uz to je docela na hrane, ja ji teda vzdy mel v std ladeni a nizke polohy zvladala v pohode :)
cherreda
Rádce

Re: K7

Příspěvek od cherreda »

"...a další zajímavostí jsou snímače DiMazzio PAF, které jsou slaboučké (pouze 220mV= 7.23Kohm) a oba naprosto stejné což se většinou na jiných kytarách také nepoužívá. Snímače jsou předmětem mnoha diskusí, někomu vyhovují někomu né."

Opatrné vyjádření, ale dá se s ním souhlasit. :) Výhodou PAF7 má být čitelnost v higainech, obzvlášť když Korn mají shozeno na A (mají :?: měli :?: ).
Já jsem měl na stavěné sedmě PAF7 asi 1,5 roku a nakonec mě přestaly bavit (popravdě jsem při objednání naslepo vsadil na recenze, diskuse a jméno Munky, což jinak skoro nedělám a tady to zrovna sakra opravdu nevyšlo :) ) . Jsou vážně specifické jako prase, šly pryč (osadil jsem kytaru SD SH6-7). Jak píše Kinx - na čisté a crunche ok, na higainy mi strašně chyběly středy a popravdě i "síla/masitost" silnějších hb, těch 220 mV na výstupu je velmi málo.
klobasnik píše:Bál bych se menzury a toho, že by mohla být hodně zabasovaná. Na druhou stranu by ses zbavil soapbar problému.
Mám podobné dilema-sedmistrunná baritonová za osmistrunnou standartní. Bojím se toho jak čert kříže, abych to nakonec neladil jako sedmistrunku.
Co se týká menzury na sedmě, vůbec bych se jí nebál, u dobrých kytar to hraje roli spadající do kolonky "Mýty/Nesmysly". Na stavěné sedmě mám standardní menzuru, druhou mám Schectera s tou jejich prodlouženou menzurou 26,5" /673 mm (není to barytonová, jak se omylem často uvádí) a je mi jedno, na kterou kytaru hraju, běžně přeskakuju při nahrávání z jedné na druhou. Jen u Schectera nejsou tak pohodlné široké hmaty/akordy na pár prvních polohách u nuláku.

Vliv menzury u osmistrunky si netroufám odhadovat a zkušenost s osmou mám mizivou. Když chci něco nahrát hluboko, tak sedmu vcelku zdárně podlaďuju i o 3 tóny a nějak mi na menzuře nikdy nesešlo. Jenže to není moc vypovídající, při nahr. si dám snadno majzla, abych něco třeba nepromáčknul do "falešna" a pod., pro standardní hraní už by to určitě chtělo tlustší drát než 0.60 nebo 0.64", chocho. :)
Ibaneza ó božského Tosina Abasiho má dokonce 27", tak bych předpokládal, že u X-té signatury už tak nějak ví proč to tak chce. :wink:
http://www.ibanez.co.jp/products/u_eg_p ... ies_id=176
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Rád bych s vámi pořešil v off topicu téma druhé cherredovy citace. Zajímá mě to, jak vybrat snímač, který není ani moc silný, ani moc slabý. Taky to, co se děje v aparátu, když do něj pustím moc slabý či moc silný signál, ve spojení se zkresleným kanálem.

Tosin Abasi v jednom videu říkal, proč je pro něj 27" menzura nejlepší. Říkal, že je to pro něj bod přesně mezi kytarou a basou.

Tady jde vidět, že když zabere za nejtlustší strunu (jojo, nehtem), rozplandá ji. Ve spojení s hardwarem, který drží to nejspíš bude vyhovovat.
Já osobně jsem si oblíbil 30" menzuru. Pravdou je, že jsem na 27" neměl super značkový hardware a kdo ví jak dobré seřízení, možná proto jsem přesedlal.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

zalezi na stylu hry.
kdo je zvykly za to brat vic, potrebuje delsi menzury. Kdo je hladic ten uhraje i standardni menzuru podladenou.
A pozor to neni nijak pejorativne mysleno, znamy "fakt" ze ten NEJ zvuk je z minima gainu a tlustych strun a silneho mlaceni, uz byla davno zarazena do kategorie urban legends. Pro zkresleny zvuk jsou naopak tenke struny obvykle vhodnejsi.
Pak taky zalezi jestli delas jenom dzdzdzd, nebo i solujes, tak samozrejme dlouha menzura na hornich strunach tak nebyva zadna vyhra (proto se casto objevuji fanned frets)

K povere(?) ohledne slabych snimacu na podladeni... to ma podle me vic rovin. Jednak samozrejme je nutne gain stahovat, aby to nebyl necitelny humus na spodnich strunach (u hypersilnych snimacu to kolikrat ani stahnout neslo) a pak taky obrovsky nastup "zasnenych pasazi" kde clean ze silnych snimacu skutecne neni nic radostneho. Taky obrovsky boom zesilovacu, ktere dnes pokryvaji opravdu mnohem sirsi zvukove pasmo nez obligatni osmikilo (nehlede na simulační vlnu, protoze "stare" lampace opravdu nejsou to nejvhodnejsi na nejake podladene pekla).

Takze jako vzdycky, zalezi nejvic CO a KDO hraje a jde sdelit jenom nejake obecnejsi smery
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Myslím, že jsem hladič a zároveň potřebuji delší menzuru, protože, jak zmiňuješ, potřebuji "tenké" struny. V uvozovkách proto, že by mohl přijít Bummer.
Dzdzdzd dělám taky, jen mi přijde smutné, když se to dělá pořád. Kapela potom přijde o moment překvapení a gradaci.
Fanned frets jsem nechtěl kvůli tomu, že na svůj nástroj potřebuji být hrdý. Zrovna mám ve výrobě 30" les paula, samozřejmě ten rozdíl v krku bude obrovský, spíš mi jde o částečné zachování tradičního vzhledu a vybavení (LP je pro mě chytrá kytara, neříkám že ostatní jsou hloupé). Kdybych na něm měl vějíř, musel bych se před hraním vyzvracet.
Pokud bych do FF šel, volil bych něco jako 27" - 30".
Na tu zakázkovou jsem zvolil RM Pickups. Musím říct, že mě ovlivnil jeden z tvých příspěvků o světovosti a o tom, jaký vliv to má na uživatele. Dva lidi, kteří mě k těmto vícestrunkám dokopli (Tosin Abasi a Misha Mansoor) mě přesvědčili v názoru na snímače, který je třeba naprosto hloupý. Vícekrát zmínili, že mají raději trochu slabší snímače (samozřejmě v rámci dané kategorie, BKP Aftermath-14.7kOhm, DiMarzio Ionizer-12.69kOhm), protože to prý způsobí větší čitelnost, což je pro mě priorita. Co je na tom pravdy?
Já jsem totiž vybral RM F4 Hot Bridge, který by mohl vyhovovat jak silou, tak ekvalizací. Moudřejší budu až ho vyzkouším.
Z komunikace s Rajčetem od Colpu vyplynulo, že když si nechávali stavět své osmy u někoho v Budějovicích, Radek Macho jim udělal prototyp snímače inspirovaný snímačem F1 (22kOhm), což je nejsilnější RM snímač. Rajče psal, že to byla hrůza, a že jej vyměnili za (Dolph) Lundgren M8, na které zrovna hrají Meshuggah. V některých je používá i Tosin Abasi. Když jsem si o tom psal s panem Machem, bez okolků přiznal, že to byl opravdu jen prototyp.
Je možné, že kdybych místo F4 objednal F1, nebyl by zvuk tolik čitelný?
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Tyjo, ja jsem teda strasne zvedavz na tu 30'' menzuru. Urcite az tu kytaru budes mit, tak postni fotky :) To bude LP s 30 menzurou? Maj god, uau :) A normalni sestistrune?
Mi teda Schecterovska menzura na sedmach, ta o trochu zvetsena (nevim presne to cislo), vyhovuje. Mel jsem myslim v ruce jednou nejakou delsi a uz to bylo na me pohodli moc. Ale bylo to jen v obchode...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Normální osmistrunné. Počítám s tím, že než na tu kytaru šáhnu, věnuji týden postování fotek.
Původně jsem byl rozhodnut pro Agile, tuším Interceptor, slušně vybavený model 830.
Pak jsem si to naštěstí rozmyslel, protože jsem si uvědomil, že mě superstraty a jejich variace s***u. Podvědomě mě celou dobu táhne LP, které jsem dlouho neměl právě proto, že si ve svém klasickém provedení nerozumí s laděním a věcma okolo toho, co hraju.
Zatím jediná cesta je zakázka. Bude to podle mě zajímavá kytara, žádný über metal style s jedním potenciometrem.
K té 30" mě dostala kytara, kterou jsem zhruba před dvěma měsíci koupil. Jde o licencovaného Music Mana, lípa/javor/javor, šest strun. Dnes jsem si hrál přes Jam Up do minor bluesového backing tracku, ten větší rozsah směrem dolů je parádní. Těsím se na extra dvě struny, bez kterých je to trošičku omezené.
Schectery mají standartně 673, jedna řada osmistrunek (Blacjack?) má 28" menzuru, což už je lepší.
Jak to myslíš s tím "pohodlí moc"?
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Tipoval bych že to Demilich myslel tim že na některejch pražcích už člověk musí fakt hodně roztahovat prsty a některý akordy se ne uplně pohodlně hrajou. Já třeba zjistil že mi ta schectrovská menzura ne uplně vyhovuje a že mi prostě líp sedí klasická stratovská. 30ti palcová menzura už bude hodně solidní brutus na roztažení prstů v některejch pozicích.
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

No a zrovna Schecterovská „pseudobarytonová“ menzura je jedna z těch nejkratších, má 26,5. Mně se na ní hrajou příjemně i 6 strunný songy.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jak zminuje cherreda, "drobne" rozdily v menzurach neni nutne prilis prozivat. Ale 30" uz neni drobny rozdil :)
ja mam na akustice 29,75" a je to znat hodne (pro nekoho az prilis hodne :))

srovnani krku normlani a takove menzury

Obrázek

kdo ti dela takove monstrum? ;) osmistruny 30" lespaul :) To je otazka jestli nebude vyvolavat davici reflex jako u tebe fanned frets ;) Jsem zvedavy.

a ty snimace, to je fakt otazka. Je to novy "kytarovy" smer, takze se teprve ty spravne cesty hledaji. Tosim ted adoruje Ionizer, ale uz pristi rok to nemusi byt pravda a treba bude adorovat nejake nove EMG ;)
Ty hodne silne snimace se podle me hodi jenom do silnych zkresleni, coz u hodne podladenych veci stejne nehrozi. Vzniklo to imho v dobe kdy aparaty jeste nebyly posunute tolik do higainu a moznosti, takze se to dohanelo snimacema. JInak 12,69 je snimac pomerne silny (i kdyz ohmy jsou jenom priblizne meritko), takze ted babo rad ;)
F1 jsem kdysi taky mel a problem u osmistrunek bych smeroval spis k tomu ze mel hodne basu, takze s podladenim uz to mohlo byt necitelne.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

klobasnik píše:Normální osmistrunné. Počítám s tím, že než na tu kytaru šáhnu, věnuji týden postování fotek.
Původně jsem byl rozhodnut pro Agile, tuším Interceptor, slušně vybavený model 830.
Pak jsem si to naštěstí rozmyslel, protože jsem si uvědomil, že mě superstraty a jejich variace s***u. Podvědomě mě celou dobu táhne LP, které jsem dlouho neměl právě proto, že si ve svém klasickém provedení nerozumí s laděním a věcma okolo toho, co hraju.
Zatím jediná cesta je zakázka. Bude to podle mě zajímavá kytara, žádný über metal style s jedním potenciometrem.
K té 30" mě dostala kytara, kterou jsem zhruba před dvěma měsíci koupil. Jde o licencovaného Music Mana, lípa/javor/javor, šest strun. Dnes jsem si hrál přes Jam Up do minor bluesového backing tracku, ten větší rozsah směrem dolů je parádní. Těsím se na extra dvě struny, bez kterých je to trošičku omezené.
Schectery mají standartně 673, jedna řada osmistrunek (Blacjack?) má 28" menzuru, což už je lepší.
Jak to myslíš s tím "pohodlí moc"?
Myslel jsem to tak, že ta menzura je na mé pohodlí už moc (velká). Sorry, bez diakritiky to vypadá jako blábol, měl jsem to ještě podruhé znovupřečíst :) Nemáme v práci české znaky, tak se mi nechce přepínat kláveska, píšu to pak strašně dlouho, a musím vyměňovat z/y zpětně. Zvyk je zvyk :lol:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Osmistrunný 30" LesPaul je tedy mazec jako prase. :) Ale jen houšť! Já mám experimenty moc rád a když člověk ví, na co a proč to chce, lze to jen podpořit.

Hele - sranda, ale kdyby kytarář prostě jen poměrově zvětšil tělo k tomu širokému a dlouhému krku, tak to prostě bude jen cca 1,47:1 LesPaul, chacha... :wink: :D Kdyžtak to tělo odlehčíte dutinama. :D
Obrázek

Měl jsem v rukou Hyenikovu aku-barytonku 29,75" a na nějaké věci je to skvělý nástroj, nicméně té menzuře se hodně musí podmínit hra, akordy, hmaty, není to sranda a jistě to umí levačku dost rozbolet. :) (navíc je to podstatně tvrdší než el. kyt.)
Pro mě by 30" asi nebylo, neumím si představit, že bych na tom v prvních polohách slušně zahrál jakýkoli čtyřprstový hmat roztažený přes 4 pražce. :) U těch už je znát i jen prodloužená Schecter menzura 26,5". Musel bych prostě změnit styl hry, při nahrávání by se to samozřejmě dalo obchcat rozložením hmatu na dvouprsťáky do dvou stop. :)

(Snímače od p. Macha vůbec neznám, celý život mě zcela míjejí.)
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Byl jsem neoficiálně domluven s panem Jurčou. Pak jsem si uvědomil, že nemám jistotu toho, že to dám dohromady, protože se stěhuji do zahraničí a mohlo by se stát, že bych to nějakou dobu nebyl schopen financovat. Řekl jsem si, že zkusím někoho, kdo se tím neživí, protože to přidá zkušenosti nutné k tomu, aby se člověk třeba jednou stal profíkem. Mastr mě odkázal na uživatele JJ, který se toho velmi ochotně chopil. Nikam nespěcháme. Materiál včetně hardwaru mám kompletní.
Zrovna řešíme to, zda krk zapustit více do těla. Tím by se celková délka zkrátila, zároveň by se ale znepřístupnily nejvyšší polohy.
LP je srdcovka, chci to prubnout. Mohlo to přispět k dalšímu posunu. Experimentování je potřebné.
Další faktor je to, že jsem původem baskytarista, včetně částečného vzdělání. Na kytaru toho mám ve srovnání s vámi nahráno opravdu málo. Zatím jsem schopný přizpůsobit se téměř jakémukoli nástroji, takže mám prostor pro vymýšlení ptákovin.
Zkuste si projet fotky v tomto tématu:
http://www.sevenstring.org/forum/extend ... eyond.html
Obzvláště u těch XENů mě udivuje to, co pro někoho znamená LP.
Taky se třeba nedělají kovové kryty pro osmistrunné snímače.
Vyjímkou jsou EMG Metal Works, což je serie v kovových krytech, v osmistrunné dělají klasické modely a pak nové 57/66, které již vyzdvihuje Javier Reyes. Ten třeba půjči kytaru Tosinovi, za rok tu bude nová Abasi signature kytara právě s těmito snímači.
Vyřešil by problém se zabasovaným snímačem ekvalizér, případně hi-pass filter?
Hyeniku, jak ladíš tu akustiku?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

klobasnik píše:http://www.sevenstring.org/forum/extend ... eyond.html
Obzvláště u těch XENů mě udivuje to, co pro někoho znamená LP.
Některé kytary jsou moc pěkné designovky.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

xen sou super :)
tak puvodni basak, tak to jo, to pude tech 30"
ja ladim Hes-hes
Korytt33

Příspěvek od Korytt33 »

Zdravím, měl bych jeden dotaz. Dosud jsme hrál na 6ti strunnou kytaru s laděním DADghe. Pořídil jsem si 7mi strunnou kytaru. Zajímalo by mě jak si ji naladit, abych pocítil co nejmíň změn ve smyslu naučených riffů v ladění ehgDAD. Díky za odpověď. :)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

[cokoliv]DADghe, jak jinak?
Hodně budem někde...
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Pokud máš chuť experimentovat dá se drop D zachovat i na 7 strunce, v tom případě 7 strunu naladíš na A, nebo do G čímž vytvoříš dvojité drop ladění, ale já bych pro začátek doporučil standardní Drop A ladění (tedy AEADghe).
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“