Ibanez artcore - zkušenosti?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Ben93

Ibanez artcore - zkušenosti?

Příspěvek od Ben93 »

Dobrý den,
chci Vás poprosit o radu a celkové objasnění problematiky lubových kytar (ačkoliv už to bylo probráno, mám specifické dotazy, které jsem nenalezl). Už asi 3 roky pokukuji po modelech Ibanez AK 80, AK 95, AG 75. Hudební zaměření mám od rock n rollu a blues až po big beat. Raději bych lubovou než pololubovou kytaru. Který model byste mi doporučili, popř. jiný model v cenové kategorii do 12.000,- Kč? Máte někdo zkušenosti s těmito modely? Mají pasivní snímače? Jak je to s kobylkou, je napevno u kytary nebo je volná? A ještě jak je to se zpětnou vazbou u těchto modelů, je to velký problém nebo se mu dá nějak předejít?

Předem děkuji za informace.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Ibanez artcore - zkušenosti?

Příspěvek od martina72 »

Oni mi tady ukamenují. Předem to říkám.
Ale já tuto řadu miluji a každému vřele doporučuji. Ideální poměr mezi cenou a kvalitou.
Za sebe říkám, kup si cokoliv, co ti vyhoví. Nespleteš se a budeš to mít nadosmrti. Ty kytary jsou krásné, velmi dobré do ruky, naprosto universální.
Za sebe jen tolik, poslední, co jsem koupil je AG 86 TRD červená bubinga, humbuckery posléze vyměněny za nabroušené singly SD (jsem spíše rocker než jazzman), kobyla plovoucí, ale půl napůl (ne celá dřevěná), o-matic, zavěšený struník.
Jest možno dáti třeba Bigsby, ale myslím, že při dnešní hráčské technice je tremolo přežitek, uděláš to prstama.
Zpětná vazba je žádoucí, neb si s tím můžeš hráti, krásně nabíhají alikvoty a flažolety jsou excellentní, s tónem můžeš pracovat i bez blbýho kompresoru, prostě tak, jak se to kdysi dělalo.
Aktivku tam nedávej, zničíš charakter toho nástroje. Proč dělat blbě aktivně to, co jde krásně pasivně?

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ukamenují:
martina72 píše:Jest možno dáti třeba Bigsby, ale myslím, že při dnešní hráčské technice je tremolo přežitek, uděláš to prstama.
Bullshit. Jak se, prosímtě pomocí prstů podlaďují struny? To si moc rád poslechnu. Obzvlášť u prázdných by mě to zajímalo.
martina72 píše: Zpětná vazba je žádoucí, neb si s tím můžeš hráti, krásně nabíhají alikvoty a flažolety jsou excellentní, s tónem můžeš pracovat i bez blbýho kompresoru, prostě tak, jak se to kdysi dělalo.
Tenhle druh zpětný vazby -- vzhledem k tomu, že jde o dutou kytaru -- určitě neměl na mysli.

Ben93: Zkus mrknout třeba na Cort M900. Sice to není tak docela lubovka, ačkoliv je dutá, ale je v tvé cenové hladině, je velice univerzální a mám za tu, že ji tu chválili.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Bummer píše:Ukamenují:
martina72 píše:Jest možno dáti třeba Bigsby, ale myslím, že při dnešní hráčské technice je tremolo přežitek, uděláš to prstama.
Bullshit. Jak se, prosímtě pomocí prstů podlaďují struny? To si moc rád poslechnu. Obzvlášť u prázdných by mě to zajímalo.
martina72 píše: Zpětná vazba je žádoucí, neb si s tím můžeš hráti, krásně nabíhají alikvoty a flažolety jsou excellentní, s tónem můžeš pracovat i bez blbýho kompresoru, prostě tak, jak se to kdysi dělalo.
Tenhle druh zpětný vazby -- vzhledem k tomu, že jde o dutou kytaru -- určitě neměl na mysli.

Ben93: Zkus mrknout třeba na Cort M900. Sice to není tak docela lubovka, ačkoliv je dutá, ale je v tvé cenové hladině, je velice univerzální a mám za tu, že ji tu chválili.
Souhlasím, souhlasím.
Máš na mysli M-Custom? Neber to jako rýpanec, jen se chci ujistit, že je to ta samá.
http://www.cortguitars.com/en/product/m-custom
Hrál jsem na ni v pražském Guitar Parku, z ní a z Cort Yorktownu jsem skoro vyvrcholil. Pravdou je, že jsem hrál na sucho, což se jako že u elektrických nemá. Jde o to, že se na to hrálo skvěle a hrálo to skvěle.
krasty

Příspěvek od krasty »

martina72 píše:... s tónem můžeš pracovat i bez blbýho kompresoru...
???

Jak se dá s kompresorem víc pracovat s tónem než bez něj? To mi, prosím, vysvětli.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Bummere, my nejsme ve sporu, podlaďování prázdných strun prsty je opravdu poněkud obtížné :) . Takže to prostě díky vrozené lenosti nedělám (mimo trapného táborákového lomcování krkem kytary, to známe každý). Takovou techniku nepotřebuji a ve svých skladbách ji nevyžaduji. Ale cokoliv zmáčknutého se přece minimálně o tón (u tenkých strun a dobrého radiusu hmatníku i o dva) podladit dá. Prostě to zahraješ vytáhnuté a pak slevíš, no. U lubovek je ale kouzlo hraní a kouzlo zvuku IMHO ouplně jinde. V barvě tónu. V tom spektru. Ta konstrukce kytary něco sežere, je to filtr. Něco tam chybí, něco je víc slyšet. Mi to přijde krásné.
Znovu, lubovky Ibanez Artcore vřele doporučuji. AF 95 Violin sunburst bych si koupil jako další hned, ta moje je přecejen ukřičenej universální agresor.
Nejvíc oceňuji ty pohodlné krky, to je nadevše.
A ještě tohle, nezkoumal jsem čistě technicky elektroniku, ale mají se dvěma snímači obrovskou variabilitu zvuku, přepínač je opravdu přepínač a ty čtyři točítka jsou opravdu točítka.
Naposled se mi takhle krásně chovala nějaká Aria, jazzová, ze začátku sedmdesátých let, jsem vůl, že ji už nemám.

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Když padl i Cort M, tak co třeba dát šanci i tomuhle? Cena je dost výhodná.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Sajmon píše:Když padl i Cort M, tak co třeba dát šanci i tomuhle? Cena je dost výhodná.
Nemohu posoudit nic jiného než vybavenost, a proto bych šel do Cortu, protože má piezo, které mě vzrušuje.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Sajmon píše:Když padl i Cort M, tak co třeba dát šanci i tomuhle? Cena je dost výhodná.
Ta kytara bude výborná. A zase, tohle dělal Ibanez v sedmdesátých letech, kdy řada Artcore již běžela. Jde ale o úplně jiný zvuk, než mají opravdu duté kytary se zavěšeným struníkem. Takže je na zakladateli vlákna, jaký zvuk hledá. Ten Cort je krásnej a za ty peníze samozřejmě stojí.

hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

martina72 píše: ale myslím, že při dnešní hráčské technice je tremolo přežitek, uděláš to prstama.
jj, takovy Jeff Beck je uplny debil jeden moderni zaostaly.
a countrysti zrejme necichaji sekundove lepidlo, ze porad hrajou s tema blbyma kompresorama.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Ben93

Příspěvek od Ben93 »

Děkuji Vám za všechny informace (uvítám další :) ), nemějte mi to prosím za zlé, ale kytary typu PRS se mi nelíbí, skutečně bych raději lubovou kytaru podobného typu výše zmíněných Ibanezů.
Co se týče zvuku bych rád cinkavé čisté tóny až po dravý zvuk Chucka Berryho. Omlouvám se za neodbornost.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Ben93 píše:Děkuji Vám za všechny informace (uvítám další :) ), nemějte mi to prosím za zlé, ale kytary typu PRS se mi nelíbí, skutečně bych raději lubovou kytaru podobného typu výše zmíněných Ibanezů.
Co se týče zvuku bych rád cinkavé čisté tóny až po dravý zvuk Chucka Berryho. Omlouvám se za neodbornost.
Na cinkavé jasné tóny s charakteristickým twangem je tele a strat, masiv. To lubovka nedá. Musíš si jít prostě do nějakého krámu - bazaru zahrát, dejme tomu dvacet různých kytar, čtyři hodiny? A malé celolampové kombo, oni ti to půjčí, když ukážeš prkenici.
Za sebe ještě něco.
Kdysi mne strašně překvapily kytary Duesenberg, duté. Naprosto universální kytary, nádherně zpracované, ohromně pohodlné do ruky, variabilní zvuk. Ale levně je neseženeš, je jich málo a lidé je neprodávají.

Ben93

Příspěvek od Ben93 »

Tak to mám určitě v plánu vyzkoušet toho co nejvíc a dělat přitom nechutně bohatýho :D
Mohu Vás ještě poprosit o vyjádření k těm třem modelům na začátku? Nebo přidat ještě nějaký typ na který bych se podíval a zkusil ho až půjdu vybírat?
Ještě k těm krkům artcore ibanez, jsou velice příjemné do ruky a měl jsem to potěšení zkusit si jednu.

Děkuju
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No, můj kamarád, bývalý kolega z bývalé kapely, Duesenberga prodával. Ale u něj to asi tolik neznamená, kytary dost obměňuje. Pro někoho je prostě změna život ... To já se těžko loučím i s kousky, které si to třeba ani nezaslouží ... :roll:
Naposledy upravil(a) Fořt dne 22.06.2013 14:54, celkem upraveno 1 x.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

klobasnik píše:Máš na mysli M-Custom? Neber to jako rýpanec, jen se chci ujistit, že je to ta samá.
Jo, to je ta samá, oni ty nejvyšší řady před časem přejmenovali.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Bene, když jsi to neudělal ty, tak sem za tebe aspon hodím linky - větší šance, že někdo vůbec bude reagovat na konkrétní věci :)

http://kytary.cz/ibanez-ag-75-bs/HN095840/
http://kytary.cz/ibanez-ak-80-bs/HN106270/
http://kytary.cz/ibanez-ak-95-dvs/HN095842/

Co si pamatuju, tak AG by měla mít menší tělo plus je javorová namísto sykamory u AK. Jinak to jsou v podstatě totožné nástroje. Zvuk AG je trochu víc navýškovaný, užší, víc "focused", o něco méně "akustický".
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Bummer píše:
klobasnik píše:Máš na mysli M-Custom? Neber to jako rýpanec, jen se chci ujistit, že je to ta samá.
Jo, to je ta samá, oni ty nejvyšší řady před časem přejmenovali.
prejmenovali, predtim jeste zmenili hlavu a prestali vyrabet tobacco sunburst, ted uz je top jenom quilted maple triple tiger burst nebo jak se to menuje (trochu kolotarske to je) ale kytara hraje dobre.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Ben93

Příspěvek od Ben93 »

Chci se ještě zeptat jaké dřevo má z těchto lepší nebo spíš jaké má vůbec vlastnosti - korpus z javoru a korpus ze sykamory? A ještě jedna otázka s tou plovoucí kobylkou - znamená to že když sundám všechny struny (abych např. vyčistil hmatník a pražce), tak budu muset vyměřit znovu menzuru? Nebo tam alespoň část té kobylky je přilepená?
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Ben93 píše:Chci se ještě zeptat jaké dřevo má z těchto lepší nebo spíš jaké má vůbec vlastnosti - korpus z javoru a korpus ze sykamory? A ještě jedna otázka s tou plovoucí kobylkou - znamená to že když sundám všechny struny (abych např. vyčistil hmatník a pražce), tak budu muset vyměřit znovu menzuru? Nebo tam alespoň část té kobylky je přilepená?
U plovoucí kobyly jsem si vždy ostrým hrotem prostě škrábnul do laku rysku .... a je to.
Dřevo nelze řešit na foru. Musíš si zahrát a tvoje srdce řekne, co je pro tebe lepší.
Akorát je blbé, když jsou snímače moc vysoko nebo jsou moc nadupané, dřevo pak neuslyšíš. Stejně ses neptal na dřevo - masiv, anobrž na překližku či dýhu navrchu. Nebo to je jinak?

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Menzuru nebudeš muset vyměřovat u žádné z těch kytar. Základna je pevně přilepena k tělu.

Ohledně těch korpusů - je trochu otázkou, co Ibanez tou sykamorou myslel. Anglická sykamora je totiž v podstatě javor, americká sykamora je, pokud si to pamatuju dobře, podobnější spíše dřevům jako mahagon. Lepší / horší bych tu asi neřešil.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“