Čelo a záda boxu
Čelo a záda boxu
Ahoj, potřeboval bych radu ohledně materiálu těchto částí boxu. Mám na výběr masiv a dřevotřísku. Masiv tloušťka jaká chci a dřevotříska 15mm. Je to na V30, ze starého komba. Je to obluda, na tom boxu můžu skákat, ale chci ho uzavřít...
Díky za rady 
Re: Čelo a záda boxu
Čelo a záda jsou nejnamáhanější takže ideálně 18mm překližka. Ve tvé situaci bych volil masiv 20-25mm (spárovku). 15mm dřevotříku v žádném případě.
A jaké dřevo? Tu spárovku myslim mám možnost- dub, třešen, olši , smrk, borovici, modřín, jasan, buk. 
EDIT: Jo a díky moc za odpověď!
EDIT: Jo a díky moc za odpověď!
Kdybych já měl k dispozici takovou paletu, asi bych si vybral dva druhy různé barvy, jednu bych použil na čela a jednu na boky, dřevo bych přiznal, repráky zafrézoval, nalakoval a pak s tím machroval.
Rada pro tebe - čím tvrdší, tím lepší, ale bacha, abys to pak unesl. Profi boxy se dělají z březové překližky.
spárovku by sem asi nepoužíval .sou to jen prkna lepený vedle sebe . lepší je laťovka je to deska z prken a z každý strany sou ve vrstvy dýhy křížem přes sebe .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Mám kamaráda, co je profi truhlář.
No jako kdybych nebyl takovej matlák, taky bych si to zkusil postavit. Ale vůbec nevim jaký rozměry, spoje a jejich vliv na akustiku boxu. Tenhle je postavenej z cca 18mm překližky. Můžu si na něj stoupnout ani nevrzne. Tak si říkám, že bych toho mohl využít. Nicméně mě pěkně štve ta díra na zesík. O to musím udělat tu desku větší a pak to zatěsnit. Snad to nebude na nic. Kdyby byl nějaký zaručeně dobrý postup na stavbu hodně dobrého boxu 1x12 bylo by to super. Měl sem tu V30 v otevřeným boxu byla strašně jedovatá. A když jsem tenhle jen tak z lehka uzavřel tou dřevotřískou bylo to úplně o něčem jinym. Ten box je 590x460x350mm velký. To je snad dost velký objem. 
Od laťovky k překližce už je jenom krůček, pokud máš možnost, udělej ho. Vše podstatné najdeš tady:
aparatury-f72/stavba-boxu-1x12-t23127.html
aparatury-f72/stavba-boxu-1x12-t23127.html
Tak desky mám zadány. Ještě bych se Vás zeptal, zda nebude nějaký výrazný problém to, že jsem si reproduktor umístil mimo střed boxu do pravého dolního rohu. Ten box je hodně objemný, já jen aby tím, že z druhé strany repra bude větší objem vzduchu než nalevo nedošlo k protržení membrány...
- Dan Rohanský
-
Stovi
Bylo by možný udělat celej box místo pěkližky z dřevoštěpkový desky? nevíte něco víc o akustických vlastnostech? viděl jsem jak to někdo dělal, ale nemám možnost to slyšet..pevnost by byla minimálně stejná ne?
Edit : jak je na tom dřevotříska/mdf?
Edit : jak je na tom dřevotříska/mdf?
Měl jsem z toho teďka doma boxík a byl zvukově úplně mrtvej.
MDF mrtvý není, dělají se z toho laciný boxy a komba. Bohužel se to samozřejmě časem krapet drolí.
MDF mrtvý není, dělají se z toho laciný boxy a komba. Bohužel se to samozřejmě časem krapet drolí.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Myslím si, že hlavní způsob, jak se krabice podílí na zvuku celé bedny je prohýbání stěn vlivem změny vnitřního tlaku, pak taky pevnost a těsnost její konstrukce. Krabice by se měla podílet co nejméně, tak si najdi tabulky pevnosti za ohybu a vyber ten nejpevnější materiál, který uneseš. Pokud je bedna udělána standartně a poctivě tak je její vliv na zvuk imho zanedbatelný. Hlavní je reprák.
- Dan Rohanský
U hifi, ale platí to i u kytar?simiruz píše:Myslím si, že hlavní způsob, jak se krabice podílí na zvuku celé bedny je prohýbání stěn vlivem změny vnitřního tlaku, pak taky pevnost a těsnost její konstrukce. Krabice by se měla podílet co nejméně, tak si najdi tabulky pevnosti za ohybu a vyber ten nejpevnější materiál, který uneseš. Pokud je bedna udělána standartně a poctivě tak je její vliv na zvuk imho zanedbatelný. Hlavní je reprák.
simiruz píše:Myslím si, že hlavní způsob, jak se krabice podílí na zvuku celé bedny je prohýbání stěn vlivem změny vnitřního tlaku, pak taky pevnost a těsnost její konstrukce. Krabice by se měla podílet co nejméně, tak si najdi tabulky pevnosti za ohybu a vyber ten nejpevnější materiál, který uneseš. Pokud je bedna udělána standartně a poctivě tak je její vliv na zvuk imho zanedbatelný. Hlavní je reprák.
No když by tůto byla pravda tak všichni výrobci budou dělat stejný boxy ....

core88 nechci tady něco příliš zobecňovat, jasně že úplně obecně neplatí nic, ale když jsem se namátkou podíval na materiál boxů běžných značek, vždycky to byla březová překližka. Lišily se akorát přízviska (baltská, sibiřská). Objem je taky plus mínus stejný (u 4x12). Pak už se to liší jenom ve kvalitě spojů a image značky. Panuje kolem toho zbytečně moc duchařiny. Vlastně kolem všeho, co se týká muziky.
Chceš říct, že kvalita spojů dělá ty obrovský rozdíly ve zvuku nasnímaného reproduktoru?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
A ty chceš říct, že pokud postavíš dva úplně identické boxy, ale jeden z baltské břízy a druhý ze sibiřské, tak budou v nasnímaném zvuku obrovské rozdíly? Nebo z jiné překližky nebo stejně tuhé a těžké OSB (taková není). Dřevo na boxu nemá stejný účel jako dřevo na kytaře.
Já vůbec nic netvrdím. Jen ukazuji na fakta a budu moc rád, když mi někdo osvětlí, jak to vlastně je. 
No jestli je překližka imperialistická nebo komunistická na to celkem sebe bílej tesák . U beden de spíš o je jejich rozměry/objem pak jestli je ten box otevřenej ,napůl zavřenej nebo uplně zavřenej a pak jestli má bassreflex a jak laděnej . A jestli je ten box z překližky , laťovky nebo masivu je taky celkem jedno , jako nějaký rozdíly asi budou ale ne takový jako když se změní objem boxu .

No když to tu tak čtu, neřekl bych, že má materiál až tak extrémní vliv. Ty desky jsem na konec nechal udělat z Buku 25,22 mm ani se nehnout. Na první pokus jsem tam dal jen nějakou pochybnou dřevotřísku (vibrovala jako prase) 18mm a nemůžu říct, že by ty nové udělali se zvukem kdo ví co - spíš nic...
)