zapojení snímačů
Pravidla fóra
Re: zapojení snímačů
Ne tohle dělá i když je zapojenej jen jeden snímač (dělá to stejně na obou). Napadlo mě že by to mohlo bejt naschvál, kdysi sem totiž četl o nějakým alternativním zapojení, kdy se volume poťáky ovlivňujou jinak než je tomu u normálního zapojení. To schéma jsem chtěl hlavně kvůli těm funkcím jako jsou změna fáze, rozepnutí HB,... a co se týká zapojení regulací hlasitosti tak po tom sem se nepídil, takže je možný že to tak prostě má bejt. ale jistý si tím vůbec nejsem 
Menil jsem pickguard i se snimaci a veskerym osazenim na mem dlx startu a i kdyz jsem vse delal podle schematu, vysledek je takovy, ze tonova clona nefunguje ani jedna a volume se chova jako tonova clona
Dalsi problem je, ze prepinac funguje tak, ze krajni polohy funguji stejne jako mezipolohy. Tzn. Nemuzu hrat jen na krkovej nebo kobylkovej snimac, vzdy hraje i prostredni. Jen ta prostredni poloha funguje spravne.
Vsechno jsem nekolikrat prekontroloval (schama z ruznych zdroju, rozebral jsem dalsi strat co mam doma) a vse bych mel mit spravne. Vynechal jsem jen kondenzator u tonevoe clony (stejne ji nepouzivam). Netusit kde by mohl byt problem? Dalsi krok bude asi vymena prepinace...
Dalsi problem je, ze prepinac funguje tak, ze krajni polohy funguji stejne jako mezipolohy. Tzn. Nemuzu hrat jen na krkovej nebo kobylkovej snimac, vzdy hraje i prostredni. Jen ta prostredni poloha funguje spravne.
Vsechno jsem nekolikrat prekontroloval (schama z ruznych zdroju, rozebral jsem dalsi strat co mam doma) a vse bych mel mit spravne. Vynechal jsem jen kondenzator u tonevoe clony (stejne ji nepouzivam). Netusit kde by mohl byt problem? Dalsi krok bude asi vymena prepinace...
2003 Strat Dlx USA | Orange TT | EHX Small Stone v2| EO Pig Hoof | BOSS DD7
Chyb můžeš udělat spoustu, nejspíš na přepínači. Je jich několik typů a bývají zapojené různě, přestože vypadají podobně. Nejlíp sem dát fotku zapojení, z toho se dá vyčíst nejvíc. Kdo už to drátoval 20x, má to ve voku.
Nemáš to napájené podle špatného typu přepínače? Mrkni sem
.
- jeleniste
Zdravím, mám dotaz/prosbu o radu.
Mam v akustický kytaře piezo a humbukra (ano chci mít v ak kytaře humbukra, protože se mi líbí zvuk, kterej některý lidi pokládaj za hnusnej), nicméně ten humbukr hraje dost agresivně a v některejch písničkách se to nehodí a já bych tam chtěl mít to co bývá na el kytarách, tj nějaký kroutítka a třípolohovou páčku.
AB switch kupovat nechci, protože na to nehodlam šlapat, chci to mít na kytaře chycený na přícucku s tim, že když se mě to osvědčí, tak bych to dal dovnitř.
Hendrek mě našel tuten obrázek

a já mam k němu pár doplňkových dotazů. Jaký potenciometry tam mam dát (koukal jsem na bacha a jsou tam různý číslíčka, asi ohmy, který mě nic neřikaj), pochopil jsem, že na magnet má přijít 500 a na ten piezák 250 (ale na tom piezáku je ještě preamp, kterej nemůžu dát pryč, protože má hnusný vejšky a potřebuju je stáhnout tim EQ) a jakej poťák má bejt na tu tónovou clonu. Pak bych potřeboval vědět, kam se má dát zemění, když to budu mít celý ve dřevěný krabce (mam vizi částečně přírodní "vydlabaný větve", nebo kusu topolový kůry). Na závěr dotaz (asi pitomej, no co už). To se má propojovat stíněnym drátem, nebo normální drátek tam má přijít?
Díky Je;
Mam v akustický kytaře piezo a humbukra (ano chci mít v ak kytaře humbukra, protože se mi líbí zvuk, kterej některý lidi pokládaj za hnusnej), nicméně ten humbukr hraje dost agresivně a v některejch písničkách se to nehodí a já bych tam chtěl mít to co bývá na el kytarách, tj nějaký kroutítka a třípolohovou páčku.
AB switch kupovat nechci, protože na to nehodlam šlapat, chci to mít na kytaře chycený na přícucku s tim, že když se mě to osvědčí, tak bych to dal dovnitř.
Hendrek mě našel tuten obrázek

a já mam k němu pár doplňkových dotazů. Jaký potenciometry tam mam dát (koukal jsem na bacha a jsou tam různý číslíčka, asi ohmy, který mě nic neřikaj), pochopil jsem, že na magnet má přijít 500 a na ten piezák 250 (ale na tom piezáku je ještě preamp, kterej nemůžu dát pryč, protože má hnusný vejšky a potřebuju je stáhnout tim EQ) a jakej poťák má bejt na tu tónovou clonu. Pak bych potřeboval vědět, kam se má dát zemění, když to budu mít celý ve dřevěný krabce (mam vizi částečně přírodní "vydlabaný větve", nebo kusu topolový kůry). Na závěr dotaz (asi pitomej, no co už). To se má propojovat stíněnym drátem, nebo normální drátek tam má přijít?
Díky Je;
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš na piezu preamp (což jsem nevěděl), tak je tam tím pádem ten volume poťák V2 pro piezo zbytečný. Čili z preampu bys šel přímo na 3-way switch, IMHO.
Nějak takhle (budu rád, když to zkontroluje i někdo, kdo tomu víc rozumí):

Nějak takhle (budu rád, když to zkontroluje i někdo, kdo tomu víc rozumí):

- jeleniste
No, to mi nedošlo, ačkoliv jsem tam asi chtěl mít dva knoflíky vedle sebe, ale máš pravdu, že to je zbytečný. Já jsem původně chtěl mít ten blendovací potenciometr, ale nezjistil jsem, pod jakym názvem to mam hledat na shopech. Prosimtě, ještě jedna věc, já to chci mít demontovatelný (protože s dírou ucpanou humbukrem to moc nehraje akusticky), tj to budu mít připojený přez samice, je to tak, že vždycky jde červenej na plus?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem odborník, ale každý výrobce používá jinou barvu vodičů, IMHO.
https://www.google.cz/search?q=pickups+ ... 80&bih=681
https://www.google.cz/search?q=pickups+ ... 80&bih=681
- jeleniste
myslel jsem červená na tom obrázku. A jak je to teda s tim stíněnym? Sem se koukal do elektrický kytary a tam bylo stíněnný všechno, co stíněný bejt mohlo. Aspon mi to tak přišlo..,.
Čím může být způsobené, že když přepínám snímač (z krkového na kobylkový a naopak), tak občas kytara úplně přestane hrát, nebo hraje velmi slabě, nebo je tam dlouhá prodleva (chvíli kytara nehraje a pak se nakonec snímač přepne)?
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Pravdepodobne spatny prepinac, zaspineny, opotrebovany nebo uz nekvalitne udelany z vyroby.
Dalsi moznost je spatne pripajeny nebo uklepany dratek, ale to by se asi projevovalo casteji nez jen pri prepinani.
Dalsi moznost je spatne pripajeny nebo uklepany dratek, ale to by se asi projevovalo casteji nez jen pri prepinani.
Hraju výhradně na šrot.
Pokud máš dvoupolohový přepínač (bez možnosti zapojit oba snímače najednou) tak bych to tipoval na běžnou mechanickou funkci přepínače. Prostě ty pohyblivé kontakty musí vykonat nějakou dráhu z jednoho kontaktu na druhý a to nějakou chvilku trvá než se překlopí.Frostys píše:přepínám snímač (z krkového na kobylkový a naopak),
Pokud je tam dlouhá prodleva, tak by to mohl být zoxidovaný kontakt jak píše Abu.
Ale je to jen má domněnka.
To samé dělal MK Patriot glory v obchodě, kterýho jsem cca tři týdny zpět zkoušel a docela mě to od jeho dalšího zkoušení odradilo. Asi ty přepínače nejsou moc kvalitní.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Štve mě, že jsem si toho nevšiml při nákupu
Jinak ten přepínač je klasicky třípolohový - krk, oba, kobyla.
Tak pak to nechápu. Jakým stylem tedy přepínáš "z krkového na kobylkový a naopak" a vynecháš prostřední polohu? Kytara je tedy hluchá když je přepínač v prostřední poloze a tudíž nehrají oba snímače najednou?
prostříkni ho trochu kontaktolem vevnitř a když to nepomůže tak novej no...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
No prostě hraju na krkovém, a pak přepnu na kobylkový. Samozřejmě nemůžu nijakt přeskočit střední polohu, ale přepnu to prostě rychle. Co je na tom k nepochopení?MilanT píše:Tak pak to nechápu. Jakým stylem tedy přepínáš "z krkového na kobylkový a naopak" a vynecháš prostřední polohu? Kytara je tedy hluchá když je přepínač v prostřední poloze a tudíž nehrají oba snímače najednou?
- jeleniste
A ta breberka na tónovou clonu, to je teda ten samej potenciometr jako na volume? Maj to být teda všechno 250 ohm?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Na volume bys měl mít pot s logaritmickým průběhem, na tone s lineárním. Ale není to dogma.
http://www.rmpickups.cz/vyber-potenciometru
http://www.rmpickups.cz/vyber-potenciometru
Pozdrav všem, pro jeleniste: potenciometry ať už logaritmické nebo lineární určitě nemohou mít v kytaře hodnotu 250Ω, jak jsi uvedl, ale 250 kΩ (většinou pro singly) nebo 500kΩ (pro humbuckery). Lze použít i 500kΩ pro singly (zvuk bude "výškovější") a naopak 250kΩ pro humbuckery (zvuk bude "basovější"). Snímač má indukčnostní charakter a spolu s potenciometrm hlasitosti tvoří frekvenčně závislý RL článek typu horní zádrž s určitou "kritickou" frekvencí, nad níž je útlum se směrnicí 6db/oct. směrem k vyšším kmitočtům.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.