zapojení snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: zapojení snímačů

Příspěvek od Bummer »

Šlo by použít i nějaké vyšší hodnoty pro zvýšení té kritické frekvence? Nejsou v tom nějaká úskalí?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Zvetsovani odporu volume potu nad 500k (mozna 1M ??) nemam smysl, protoze tam pak uz pusobi hlavne vstupni impedance pripojeneho zesilovace/efektu (vetsinou 500k - 1M ale u nektereych zarizeni, treba FuzzFace je to jeste min).

Ono je potreba jeste pocitat s kapacitou kabelu, ktera muze byt znacna (stovky pF az jednotky nF). Tohle dela dost velky vliv na zvuk. Kratky kvalitni kabel bude mit tak 300 - 500pF, zatimco nejaky 10m s vyssi kapacitou klidne 1.5 - 2nF. A to pak posune rezonancni kmitocet snimacu vyrazne dolu.

Takze nejjednodussi "zvyrazneni zvonivych vysek" je kabel s nizkou kapacitou.
Hraju výhradně na šrot.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Hendrek píše:Na volume bys měl mít pot s logaritmickým průběhem, na tone s lineárním. Ale není to dogma.

http://www.rmpickups.cz/vyber-potenciometru
Díky, to je užitečnej odkaz. Jestli to dobře chápu, to co hledám já je něco takovýho
Obrázek
akorát 250 volume pot, páč mam humbukr + teda ten přepínač

btw, ten floating pickup se mi moc líbí, pouvažuju o něm do trikóna
Tube Guru píše:Pozdrav všem, pro jeleniste: potenciometry ať už logaritmické nebo lineární určitě nemohou mít v kytaře hodnotu 250Ω, jak jsi uvedl, ale 250 kΩ (většinou pro singly) nebo 500kΩ (pro humbuckery). Lze použít i 500kΩ pro singly (zvuk bude "výškovější") a naopak 250kΩ pro humbuckery (zvuk bude "basovější"). Snímač má indukčnostní charakter a spolu s potenciometrm hlasitosti tvoří frekvenčně závislý RL článek typu horní zádrž s určitou "kritickou" frekvencí, nad níž je útlum se směrnicí 6db/oct. směrem k vyšším kmitočtům.
rozumim tomu správně, že ten poťák ovlivňuje snímač?

Ještě jeden dotaz. Je mi proti srsti vrtat do kytary, dokud si nebudu jistej, že to tak chci mít a napadlo mě, kdybych výstupní samici vyměnil za stereo, stereo kablíkem bych to vytáhnul do tý krabičky s páčkou (nebo blend potem), šlo by to tak? nebo je to uplná kravina?
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím hudební forum; jeleniste zhodnotil jsi to sám a správně - je to úplná kravina. Viděl jsi to snad už u někoho nebo chceš být "průkopník"? K Tvému dotazu: ano zjednodušeně se to tak dá říct, že velikost odporu potenciometru ovlivňuje jak velikost výstupního napětí, tak zejména frekvenční charakteristiku. Skromná rada: drž se osvědčených (vyzkoušených) zapojení a hodnot použitých součástek. Nevěř tomu, že příjdeš na nějaké "kouzelné" zapojení a potažmo zvuk, ze kterého všichni padnou na zádel. Ani firmy, které na to mají jistě mnohem lepší přístrojové vybavení, znalosti a více finančních prostředků v této oblasti už dlooouho nic nevymyslely a používají s úspěchem stále zapojení kytar, která byla navržena cca v polovině minulého století. Pokud je experimentování Tvým cílem, tak směle do toho, vše je dovoleno - možná, že dosáhneš slávy :) . Jestli však chceš být solidním kytaristou, nehleď až tak moc na nástroj nebo aparát a usilovně cvič, následně se dopracuješ i k vysněnému nástroji a aparatuře. K tomu Ti přeji hodně zdaru :D .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

No, to jsme si uplně neporozuměli, já měl na mysli respektovat to schéma, co mě dal hendrek, akorát abysem nemusel vrtat do kytary, tak bysem protáhnul voba šlauchy jednou samicí, že by oba snímače byly přidělaný na ten stereo jack a to co bejvá normálně v kytaře by bylo až za ní.
bambas

Příspěvek od bambas »

Ahoj,
mel bych dotaz. Chystam se u kytary vymenit snimace (2x hb, uprostred 1xsingle. 1xvolume, 1xtone, 5 polohovy prepinac). Ted funguje rozpinani takto:
Obrázek
Humbuckery jsem si vybral R.M. pickups, F1 a F4HotNeck a single RS2.
Muj dotaz: aby rozpinani fungovalo jako na obrazku, zapojuji se HB serioe, nebo paralelne? Mam tri varianty zapojeni, ale nevim kterou vybrat:
A:Obrázek
B:Obrázek
C:Obrázek
Ktera je ta spravna, aby to fungovalo jako u obrazku vyse? Diky.

EDIT: Puvodni zapojeni snimacu by melo byt takove: http://www.ibanez.com/supportResources/ ... W97043.gif
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Bambas: C je správně. Místo bílého dáš hnědý a místo červeného spojený z+ž.
jeleniště: Je to nejlepší nápad, dát stereo samici a naletovat každý snímač na jeden drát, a přepínat třeba footswitchem. Já bych do kytary nevrtal.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Jeleniste: Kmensik má pravdu, ale jen takovej dotaz: Co je to za kytaru když bys musel vrtat kvůli přepínání snímačů? To tam přece už musí nějaké být a nebo to ti nevyhovuje?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Předpokládám akustiku.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

jeleniste píše:Zdravím, mám dotaz/prosbu o radu.
Mam v akustický kytaře piezo a humbukra...
Musíte číst ty diskuze celé, ne jen odpovídat na poslední dotaz.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pokud to už má preamp, je tam stereo jack a pravý kontakt se používá ke spínání baterky se zemí. Tak to budeš muset udělat jinak.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Má, no.
viti

Příspěvek od viti »

Budu menit snimace v explorerovi (2*HB), kde je ted 2*volume a 1*tone + switch.

Tone jsem v zivote nepouzil :-) jen mi prekazi, tak premyslim, ze bych ho vyhodil,
pripadne vymenil za rozepinac jednoho HB na single.

Mam tam misto toho tone potaku dat odpor nebo to uplne odpor+kondik vyhodit ? predpokladam,
ze to vadit (zvukove) nebude nebo ? nebo doporucite neco jinyho ?
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Prošel jsi tohle vlákno? snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/o ... 30999.html
Je tam sice dost nepodstatné omáčky díky místnímu žvanilovi, ale třeba tam najdeš odpovědi.
Další obecné téma proč, co a jak o tónové cloně je tady - snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/t ... ka%20clona

Jinak přes tónovou clonu (odpor potenciometru + kondenzátor) neprochází hlavní signálová cesta. Je to paralelně připojeno ke snímači. A pokud to ostraníš, tak vlastně vložíš nekonečně velký odpor do cesty "signál-kostra" a tím více vyšších frekvencí budeš mít v signálové fázi (vyšší frekvence nesvedeš na kostru).
Doufám, že jsem nenapsal blbost.
ORAF

Příspěvek od ORAF »

Zdravim , mam SG aria pro II se snimaci Seymour Duncan jde o 2 hubackery, na kytare mam 2 prepinace na rozpojovani snimacu, pak jeden na vyber ze kterych se snima a ke kazdemu snimaci pak hlasitost a Tone, doporuci mi nekdo vhodne zapojeni, vyrobce jich udava mnoho , hledam neco ozkouseneho .
predem diky
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Ahoj, nikdo nic nepíše, tak vzhledem k blížícím se Vánocům:
http://www.guitarelectronics.com/catego ... _diagrams/
Jestli si z toho odkazu nevybereš, tak nevím...
Je ovšem nutné, abys věděl sám co chceš. Hodně zdaru.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jeden prepinac na rozpojeni obou hb na sc, druhy na prefazovani jednono z nich - razantne jiny zvuk v mezipoloze.
ORAF

Příspěvek od ORAF »

zaujalo me toto zapojeny
http://www.guitarelectronics.com/produc ... Tones.html
ty rozpinaci vypinace zapojim mezi north a south finish?

rad bych z toho zapojeni vytahl nejaky jemejsi zvuk jako mivaji stratocastery.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Musis zkratovat (prepinacem vzajemne spojit) South start a South finish, nebo North start a North finish. Tim dosahnes zvuku "jakoby single" snimace. Jestli budes zkratovat North nebo South zalezi na tom, jestli chces aby v prostredni poloze (oba snimace zapnuty) hraly ve fazi nebo v protifazi.

Ale protoze nemas prostredni singl, tak to jako strat nikdy nebude, spis se to muze vzdalene podobat telecastru....
Hraju výhradně na šrot.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“