Pravá nebo levá ?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Dom1no
Kontaktovat uživatele:

Pravá nebo levá ?

Příspěvek od Dom1no »

Ahoj ,

s kytarou začínám a chtěl bych se zeptat na takovou dost debilni otazku :)
sem levák a nevím jeslti se učit normálně se strunami pro pravaky je to lepsi v tom ze si pak muzu normalne od kamarada pujcit kytaru a hrat a nebo jestli si prehodit s struny a hrat jak pro levaka. jeslti s tim nekdo ma zkusenosti prosim napiste :)
afektband

Re: Pravá nebo Lévá ?

Příspěvek od afektband »

Dom1no píše:Ahoj ,

s kytarou začínám a chtěl bych se zeptat na takovou dost debilni otazku :)
sem levák a nevím jeslti se učit normálně se strunami pro pravaky je to lepsi v tom ze si pak muzu normalne od kamarada pujcit kytaru a hrat a nebo jestli si prehodit s struny a hrat jak pro levaka. jeslti s tim nekdo ma zkusenosti prosim napiste :)
Určitě si kup kytaru pro leváky a hraj si na svojí stranu. Kdyby ses začal učit na druhou, nikdy to nebude takový jako když budeš hrát na svojí stranu.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Ber to takhle: Jimi Hendrix se násilim učil vlivem svého despotického otce na pravorukou kytaru, jenže jakmile se tatík nedíval, Jimi přehodil ruce a hrál jako levák a že má obráceně struny, to mu až tolik nevadilo...
Mám za to, že jako levákovi ti bude spíš vyhovovat hrát na to jako levák a ne vymejšlet takovýhle prasárny jako JIMI...
Prostě si to sám zkus, znám leváky, kterejm pravoruká kytara nedělá problém, ale znám i jednoho praváka, kterej hraje na levoručku...
Příjde mi přirozený hrát jako levák na levorukou a jako pravák na pravorukou...
No a s těma kamarádama: To má svoje dobré i špatné stránky: Ty si sice kytaru pujčovat nebudeš, zase na druhou stranu si nikdo nebude půjčovat tvojí kytaru, takže budeš moct hrát pořád a nemuset se s nikym dělit... :-D
Die Hard or Die Home
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Taky bych se přikláněl k názoru, že je lepší asi hrát jako levák a nesnažit se přeučit.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Stenli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stenli »

zapomeň, že jsi pravák nebo levák a s naprosto čistou hlavou vem kytaru...

tak jak ji chytneš automaticky, tak začni hrát... prostě to neřeš a nepřemýšlej nad tím...
Dokud dýchám, hraju!!
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

vyzkoušej si někde v obchodě, na co se ti hraje líp, a na to hraj - jak ti radí ostatní. pokud to ale vyhraje levá ruka, tak ani jedna (učit se na "normální" kytaru), ani druhá varianta (přehodit struny), ale třetí: pořiď si kytaru pro leváky. jen přehodit struny sice jde, ale není to zrovna ideální řešení - picguard bys měl na opačné straně, drážky v nulťáku by byly jinak a nejspíš leccos dalšího...
pehve

Příspěvek od pehve »

Tohle není debilní ale pro nás leváky dost důležitý. Měl jsem doma starou akustiku a zkoušel jsem akordy a doprovody a šlo to, zůstal jsem napravo a jsem rád, je to levnější a praktičtější řešení. Horší to bylo na bicí, pořád to nešlo a potom jsem zjistil, že na bicí musím nalevo - vychází to na klad rukou při brejku a rozhodující je první úder. Já začínám levou rukou. od tý doby si napravo nezahraju( a i při společným podiu stavím paralelní bicí nalevo a je to vopruz).Z toho mi vyšlo že se levák na pravou kytaru naučí ale na pravý bicí ne, tak si z toho zmatku vyber..... Náš saxofon hraje kytaru nalevo a moc toho lituje, různý upravy a tak .ale ságo má pravý, tak je asi taky hybrid :twisted:
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Já na kytaru zatím nehraju ale rád bych začal. Jsem levák, lžíci držím jako levák, píšu jako levák, příbor jako pravák, fotbal jako pravák, tenis jako levák ale když jsem chytl kytaru jako levák tak mi to přišlo dost divný. Bude teda lepší si pořídit kytaru pro praváky?
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

pokud se ti zdá přirozenější držet kytaru jako pravák, tak jo... (zkus si chytit pár akordů na obě strany a prsty druhé ruky něco brnkat, i když to nebude nijak znít, jen aby sis vyzkoušel ten rozdíl...) ono se to praváctví-leváctví asi neprojevuje úplně univerzálně.
impact

Příspěvek od impact »

Frostys píše:Já na kytaru zatím nehraju ale rád bych začal. Jsem levák, lžíci držím jako levák, píšu jako levák, příbor jako pravák, fotbal jako pravák, tenis jako levák ale když jsem chytl kytaru jako levák tak mi to přišlo dost divný. Bude teda lepší si pořídit kytaru pro praváky?
Tvoje šikovnější ruka by měla brnkat do strun, tvoje méně šikovná ruka by měla mačkat struny na pražce. Proto si obvykle leváci pořizují levoruké kytary, ale není to nepřekonatelný problém, naučit se dá všecko. I obrácené držení kytary.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Frostys

Příspěvek od Frostys »

impact píše:
Frostys píše:Já na kytaru zatím nehraju ale rád bych začal. Jsem levák, lžíci držím jako levák, píšu jako levák, příbor jako pravák, fotbal jako pravák, tenis jako levák ale když jsem chytl kytaru jako levák tak mi to přišlo dost divný. Bude teda lepší si pořídit kytaru pro praváky?
Tvoje šikovnější ruka by měla brnkat do strun, tvoje méně šikovná ruka by měla mačkat struny na pražce. Proto si obvykle leváci pořizují levoruké kytary, ale není to nepřekonatelný problém, naučit se dá všecko. I obrácené držení kytary.
Tohle mi nejde moc do hlavy :) Vždyť jezdit po celém krku kytary a mačkat jednotlivé struny je složitější než hýbat s pravou rukou nahoru-dolů apod. ne? :) Moc tomu nerozumím tak se omlouvám.
impact

Příspěvek od impact »

Není tomu tak. Levá ruka se přiloží na místo kde má být a zůstane tam a drží struny, zatímco tvoje pravá ruka se neustále pohybuje a musí udržovat rytmus - trefovat ty správné struny v ten správný čas.

Ono to jen tak vypadá, že ta pravá ruka nic nedělá, ale ve skutečnosti je to trochu složitější.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

2Frostys: Taky jsem si to myslel, ale vem si - zatímco ta levá ruka "jenom" drží tón, maximálně provádí některé melodické ozdoby, popřípadě techniky typu slide, hammer, bend a tak dále, pravá ruka musí (nebudu tu řešit vybrnkávání prsty při klasice, vezmeme trsátkovou hru):
1) Drnkat - v procesu drnkání nevyužíváš výhod spojených s citem v prstech, ale zápěstí je pořád v akci, je to namáhavé a velice náročné na přesnost, dost často taky hraješ jinde, než si zvyklej a tím pádem máš struny blíž u sebe, vybrnkávání jako takový je ohromně náročná záležitost a to ta míň citlivá ruka nedá tak dobře...
2) Tlumení - když je zápěstí položeno přes struny, je ta činnost uvedená nad tim ještě trochu ztížená
3) Točení poťáky - clona, hlasitost - spousta hráčů to v průběhu hry upravuje...
4) Vibrapáka - snad neni potřeba rozepisovat
5) Tapping - přimáčkneš sem tam nějakou strunu prstem
6) Umělé flažonety apod
To je asi výpis toho základního, co by mohla dělat pravá ruka při hře trsátkem, není toho málo a když chce hráč cokoli z tohohle využít, levá ruka si mezitim pěkně hoví na pražcích a vlastně má spoustu času...
Die Hard or Die Home
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Hm, to je pravda, pravačka to má celkem těžší. I když teď už je pro mě asi dost pozdě se přeučovat na levorukou kytaru. Už jsem si zvykl jako levák na pravorukou hru. Musim ale uznat, že levačka na hmatníku je v technice těžce napřed oproti pravačce u kobylky :?
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Marko007

Příspěvek od Marko007 »

No já sem levák a hraju na klasickou stranu...a neřekl bych že by mě to v nečem omezovalo prostě tak hraju a je to no sám si to vyzkoušej neznamená že když seš levák tak budeš hrát na levou
Petrpeter
*1.5.1975
+1.8.2008
Odpočívej v pokoji...a dík za všechno
impact

Příspěvek od impact »

Na tom záleží nejvíc, jak ti to vyhovuje. (aneb někdo tomu říká zlozvyky, někdo individuální styl :) ) Jen jsem se snažil vysvětlit, proč se vyrábějí kytary pro leváky, že za tím není jen snaha výrobců víc se napakovat. :)

MontyJJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MontyJJ »

jsem taky levák a na kytaru hraju normálně (krkem doleva). takhle jsem ji chňapl a obráceně jsem to nikdy nezkoušel ani nezkusím. trochu mě to hryže, jak bych asi hrál, držet ji obráceně.
takhle "normálně" mně to přišlo přirozené. přesto mám ale levou ruku silnější a to se projevuje při hře - předně hraji na akustiku a prsty. "běžná hra" na kytaru vypadá asi tak, že levá ruka drží pražce a pravá hraje. u mě je to právě naopak. čtyři prsty pravé ruky (malík obvykle opomíjím) si bezpečně ohlídají všech šest strun právě tak, jak chci, a levá ruka dělá zbytek. tlumení, "efekty", často samotná melodie je tvořená levou rukou. na hmatníku nemám problém. od klasiky se taková hra liší tím, že nesedím nad nějakou kompozicí celé dny, abych ji pak slavnostně přehrál. zkrátka takhle sednu a hraju, a mám-li zahrát třebas tři hmaty do vteřiny, není to velká obtíž. trochu se to podobá vybrnkávačkám Nohavicy, jen je tam té levačky "víc". nejsem velký kytarista a asi nikdy nebudu, jsem spíš dechař. kytaru ale miluju, i tu moji pravorukou, a i když to třebas nezní tak parádně jako propracovaná klasika ani tak "zemitě" jako Jimi, je to zkrátka můj levoruký styl. zajímalo by mě, jestli jsou tady další leváci, kteří hrají takhle..
pehve

Příspěvek od pehve »

jj, trefil jsi se mi do stylu, mám tento pocit taky. Levá vytváří hmaty pro riffy s lead melody na hmatniku a je pro mě důležitější, pravá to odehraje tam kde jí to levá nachystá - jede podle ní.
Klasiku jsem nikdy moc necvičil, hraji pouze intuitivně dle sluchu a nálady a taky mě to někdy připadne "nohavicovitý" :D
MontyJJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MontyJJ »

btw to pehve: pravoruká sága neexistují :] chci říct, pravá i levá ruka u dechového nástroje dělá naprosto to samé, a neovládá-li hráč jednu z nich, není schopen hrát vůbec. v tomhle případě je jistá ambidexterita většiny leváků spíše k užitku. navíc, na saxofon se hraje především hrtanem a dalšími orgány. jsem přesvědčen, že prsty neprovádí hlavní práci.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

určitě hraj na levou... pokud nejsi totiz strasne mega machr, jako nektery bubenici, tak mas v levy daleko lepsi rytmus nez v pravy. a budeem radsi predpokladat, ze oborukej machr nejsi :)
Jana: jsme v akustickejch, takze bych pickguard moc neresil ;) klidne si jen prehod struny :) ale kdyz budes kupovat elektrikü, jednoznacne na levou :)
edit: jo, a vy levaci ste pekny svine, vazne si od tebe tu kytaru nebude pak nidko pujcovat ;) i kdyz ja diky tomu umim Stairway nebo nejaky jednodussi sola na levou ruku :D :D :D
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“