učím se na Uke teprve asi dva týdny a koupil jsem si knížku "Škola hry na Ukulele" od Ondřeje Šárka a pomalu začínám litovat těch čtyř stovek. Nejenže si autor neuvědomuje, že se sopránová ukulele ladí většinou v C-Dur a musíte si akordy vytisknout odjinud, ale problém nastává hned při druhým doprovodu "na dvě", kdy autor říká, že se má klást důraz na první a třetí dobu ze tří, jenomže nepíše, jak zahrát tu druhou dobu, toť můj problém.
Ukulele začátečník - doprovod "na dvě"
Pravidla fóra
Ukulele začátečník - doprovod "na dvě"
Ahoj,
učím se na Uke teprve asi dva týdny a koupil jsem si knížku "Škola hry na Ukulele" od Ondřeje Šárka a pomalu začínám litovat těch čtyř stovek. Nejenže si autor neuvědomuje, že se sopránová ukulele ladí většinou v C-Dur a musíte si akordy vytisknout odjinud, ale problém nastává hned při druhým doprovodu "na dvě", kdy autor říká, že se má klást důraz na první a třetí dobu ze tří, jenomže nepíše, jak zahrát tu druhou dobu, toť můj problém.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Ukulele začátečník - doprovod "na dvě"
No, bez důrazu, jemněji... Nebo nevím, na co se ptáš.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Myslím jestli udeřit zespoda nebo zeshora.Nero píše:No, bez důrazu, jemněji... Nebo nevím, na co se ptáš.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Moje odpověď se ti možná nebude líbit, ale je nejpravdivější: "jak se to hodí tobě a duchu písničky". Každý ten úder má nějaký "svůj" zvuk, zároveň ty jsi technicky limitován rychlostí svého hraní.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Šárek určitě není nejlepší učebnice na světě, nicméně
1) přeladit uke do D není žádný problém
2) proč tisknout akordy odjinud? je to pořád totéž jen místo C je D, místo F ja G a tak dál. hmaty se nijak nemění
3) zrovna strumming tam má popsaný celkem dobře
4) čtyři stovky?? já to kupoval nový za 230
2) proč tisknout akordy odjinud? je to pořád totéž jen místo C je D, místo F ja G a tak dál. hmaty se nijak nemění
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
No, teď o víkendu přijel můj bratr, který hral několik let na normální a basovou kytaru a k tomu pak ještě na trumpetu, ikdyž co má trmpeta co dělat s Ukem že ? No a on mi řekl, že celou dobu hraju špatně. Šárek tam nemá napsáno nic o celém taktu, 2/4 taktu atd......jastud píše:Šárek určitě není nejlepší učebnice na světě, nicméně
Nechci se zastávat této učebnice (má své mouchy) ale v titulu má "Škola hry na ukulele". Pokud by každá učebnice na jakýkoli nástroj měla začít kompletní hudební naukou,asi by nebylo z čeho stavět ty nástroje... Všechno dřevo by padlo na papír.CptHeron píše:
No, teď o víkendu přijel můj bratr, který hral několik let na normální a basovou kytaru a k tomu pak ještě na trumpetu, ikdyž co má trmpeta co dělat s Ukem že ? No a on mi řekl, že celou dobu hraju špatně. Šárek tam nemá napsáno nic o celém taktu, 2/4 taktu atd......
No ale ta učebnice tím pádem naučí člověka jenom mlátit do strun.Tengli píše:Nechci se zastávat této učebnice (má své mouchy) ale v titulu má "Škola hry na ukulele". Pokud by každá učebnice na jakýkoli nástroj měla začít kompletní hudební naukou,asi by nebylo z čeho stavět ty nástroje... Všechno dřevo by padlo na papír.CptHeron píše:
No, teď o víkendu přijel můj bratr, který hral několik let na normální a basovou kytaru a k tomu pak ještě na trumpetu, ikdyž co má trmpeta co dělat s Ukem že ? No a on mi řekl, že celou dobu hraju špatně. Šárek tam nemá napsáno nic o celém taktu, 2/4 taktu atd......Ale každý to může vidět jinak,že ano?
Tož tak...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
A o to ve výsledku jde, ne? Doporučuji youtube, kniha je pěkná věc, ale když to člověk vidí, jak to dělají ostatní, rychleji se to naučí.CptHeron píše:No ale ta učebnice tím pádem naučí člověka jenom mlátit do strun.
http://www.youtube.com/results?search_q ... tBswvaqF10
http://www.youtube.com/results?search_q ... _Ww9Mq9THg
http://www.youtube.com/results?search_q ... 11.youtube.
atd...
Ad doprovod na dvě: Základní rytmus bych hrál downstroky s důrazem na první: D d D d (tedy PRVNÍ druhá PRVNÍ druhá). Možná srozumitelněji pomocí šipek: ↓ ↓ ↓ ↓
Postupně bych měnil rytmovou matici a přidával upstroky tak, abych zachoval důraz na první (např. DuduDu u, apod.). Pomocí šipek: ↓↑↓↑↓↑ ↑
Ale jak již psal Nero, doprovod bych vždy podřídil tomu, aby pasoval ke zbytku skladby, hlavně k vokálu (prostě to musí k sobě sednou jako p***l na hrnec, když si budeš zároveň hrát a u toho zpívat).