Roland Cube GX

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Bejk
Moderátor

Roland Cube GX

Příspěvek od Bejk »

Tak tu máme novou řadu Cube a protože spoustě nováčkům doporučujeme právě Cube, tak bych rád, abysme zavedli toto společné vlákno s názory na novou řadu kam je můžeme nasměrovat (škoda, že tu nemá Roland X,XL velké vlákno na to jak hodně je chválený tak jsou tu jen vlákna typu: Výběr komba do 5000Kč a tam se mluví o Rolandu)
Obrázek
Zvuk asi očekávám stejný jako měly předchozí verze, tam se toho asi moc nezměnilo, ne?
Změna je propojení s ios, 3 kanály, od 40GX tlačítko tap tempo pro efekty a efekty delay a reverb mají každý svůj poťák (podle mě zbytečné, ale...).
Minus je, že chybí looper (jako měla předchozí řada od 40XL výš) a chybí efekt. smyčka.
Za tap tempo jsem jedině rád, mrzí mě ten looper a efekt. smyčka možná taky, těžko říct co o tom soudit.
Moc nadšený z nové řady nejsem, ale možná mě něčím ohromí až ji budu zkoušet.

http://www.rolandus.com/blog/2013/06/28 ... itar-amps/
http://www.youtube.com/watch?v=H1mnvyUP ... SPHeNNw4Qw
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Roland Cube GX

Příspěvek od Bummer »

Taky mě to z toho dema od Chapperse nějak nenadchlo.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Samozřejmě ukázek je na YT spousta, tuhle jsem vybral proto, že těch ukázek už má za sebou spousty a tak aby to nebyl jen nějaký jouda, co to nahrává na telefon. Můžeš kouknout na další ukázky, jestli tě zaujme a nebo ještě lépe počkat až dorazí do Plzně a vyzkoušet :).
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

to zní jak z pr*dele :? Jak už ani Chapers z toho nevytáhne dobrý zvuk, tak to potom bude asi průser. Já mám stejný pocit i z té řady předtím, ikdyž je tady chválena, prostě písek, bez dynamiky a ale s hromadu efektů.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

20XL se mi teda tolik nelíbila, to už těch 40XL možná, ale ta mě lákala hlavně kvůli looperu. Ideální mi Přišla kostka 30X, ta měla vše potřebné a už 10" repro (škoda, že tenkrát bez looperu, ale to je jen taková hračička :) ). Neměl jsem přímé porovnání X a XL verze, možná bych ti pak dal za pravdu, ale už je to dávno co jsem na Cuba hrál a zapomněl jsem jak hrála ta starší verze oproti těm co se dají vyzkoušet dnes. Z těch efektů co Cube nabízí bych stejně použil chorus, delay a možná někdy phaser nebo flanger, ale to proto, že už to mám ozkoušené a vím, že je mi to k ničemu. Pro někoho kdo kupuje svoje první kombo a chce si chce vyzkoušet je to jen dobře, brzo si pak uvědomí co potřebuje a co ne. K té nové řadě- propojení s ios mi přijde absolutně k ničemu, jsem zastánce "klasiky" a tohle bych asi nikdy nevyužil, holt ale doba jde jinam...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Mně se právě na tý 30X líbilo, že byla jednoduchá. Sice bych býval využil i tu smyčku, ale nakonec jsem ten aparát dřív prodal než se na nějaký efekt do smyčky dostalo. Ale už když jsem u XL viděl možnost připojit až šest footswitchů, tak jsem si začal říkal, že to ztrácí to kouzlo. Do tý doby mi přišlo jako dobrá alternativa k čistě modelingovým záležitostem, když chce člověk hlavně hrát a ne nastavovat.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

No já se na nové cuby docela těšil, čistý zvuk je pro mně pořád nepřekonatelný, ale strašně mi vadila šumová brána, která nešla vypnout. Což v podstatě vylučovalo použít delaye...Cube viditelně řezal poslední dozvuky(mluvím o externí variantě) Proto jsem tak nějak čekal, že nová řada bude mít smyčku a nemá a to že odebrali looper je pro mně nepochopitelné.

Otázka je jak to zní, jestli je tam ta debilní šumová brána či jestli se nějak nevylepšil modeling. Ale osobně už bych do něho nešel. Pro začátečníka to může být fajn, vše má v jedné kostce. Ale i v tomhle případě bych volil spíše XL variantu, která má looper. A mimochodem 40XL má taky tři kanály. Clean, Modeling + solo který se dá naprogramovat.

Jinak co se týče toho vstupu na iphone, osobně iphone mám, ale rvát to do komba mi přijde jako totální zhovadilost (zvláště přes obyčejný stereo kabel...úlet) Roland se asi zacílil více na masy...:(
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Elkesar píše:Roland se asi zacílil více na masy...:(
Více? Cube a všeobecně Roland/Boss vždy cílily na mainstream. Integrací iOS se jen posouvají s dobou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
filo01

Příspěvek od filo01 »

Natěšený po návratu z dovolené jsem letmo prozkoumal MicroCube GX a na to, kolik měli let na přípravu nového typu, je to bída, dle mého zůstali míň než na půl cesty.

Delay a Reverb - opět funguje buď jedno nebo druhé, chybí tap.
Ladička - opět jen jeden tón (nevidím nikde označení strun jako má verze RX)
Memory - za tohle bych pověsil vývojáře (promiňte mi ten výraz) za kule do průvanu
a) je pouze pro uložení jednoho zvuku a pak se můžeš přepnout mezi aktuálním nakrouceným a tím v paměti. Jakpak se asi bude korigovat hlasitostní rozdíl mezi simulacemi? Nijak, takže stejně budeš muset sáhnout na volume. Smysluplná varianta mě napadá jedině jako gain boost, případně u modulací.
b) chybí možnost přepnout se na memory nohou (jasně, půjde to asi dobastlit, ale proč to tam sakra nedali rovnou??)
Mic vstup - opět buď kytara NEBO mikrofon, proč nemá MIC samostatný vstup a volume? U X starších baterkových komb to není problém.

Abych jen nehanil, přidali jeden distortion, u modulací Octave a simulaci pružinového reverbu a Master volume, pro mě osobně je to ale sakra málo na to, abych o MC GX vůbec uvažoval.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Nero máš pravdu...promluvilo ze mně mé naštvání na tuhle osekanou novou řadu:))

Filo: no a navíc ubrali Aux na 6,3 kabel a rec out...asi počítají s tím, že k tomu budeš potřebovat iphone nebo ipod...No co možná za dalších pět let přijdou s něčím lepším...:D
Furch Durango
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

Zdarec,

uvažuju o modelingovým kombu, aktuálně v cenové relaci do 6k + footswitch
zaujal mě tento roland cube 40GX a pak ještě Line 6 Spider 30W

co by jste mě ze svých zkušeností doporučili ?
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Cube. Jednoznačně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
filo01

Příspěvek od filo01 »

Roland rozšířil řadu GX o GX10, kde jsou sice jen tři presety, ale dají se přepisovat-stáhnout další (free, přes CUBE KIT aplikaci)
http://www.guitarplayer.com/gear/1012/f ... gx10/48012

Jede na 6V DC, což by řešilo i bateriový provoz (z gelovky)
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Líbí se mi hodně, ale právě jsem si koupil zhruba za 1500kč náhradní variantu k lampě, starý ale skvěle fungující Roland cube 30 :) Musím teda říct, že i když je ta potvora hodně stará tak co se týče šumu má ho mnohem menší než třeba 40XL varianta...
Furch Durango
whiteplayer3d

Příspěvek od whiteplayer3d »

Dnes si půjdu kupovat své první kombo, rozhodl jsem se pro Roland Cube, jen je škoda že už se nevyrábí levnější, ověřená a oblíbená 40XL verze.

Má smysl hledat nějakého prodejce? Je možné že na tom stará série (zvukově) lépe než nová?
Close your eyes and open your mind...
filo01

Příspěvek od filo01 »

O jeden příspěvek výše?
whiteplayer3d

Dobře, upřesním:

Nová = GX
Starší = XL
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Prohledej bazar, dají se tam koupit právě ty starší řady za super peníze.

Taky se rozhoduj podle toho co potřebuješ, starší XL byla skvělá tím, že měla looper. Novější GX má zase napojení na IOS, ale už nemá looper.
Furch Durango
whiteplayer3d

Zkouším to všude, ale nikde není k sehnání, o looper ani tak nejde, já ho stejně zatím využívat nebudu, případně si později dokoupím nějakou tu krabku :)

Včera jsem koukal do online shopu místního obchodu, kde jsem narazil na tohle zajímavé kombo, sice nevypadá tak hezky a nemá tolik efektů, ale co myslíte, je to lepší volba než Roland Cube 40GX?

HIWATT G100/112R
http://komba.heureka.cz/hiwatt-g100-112r/
https://www.youtube.com/watch?v=LSrVyYXJ8jM
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Nehrál jsem na něj, ale od pohledu to vypadá jako levná 100W tranzistorová alternativa, kterou si koupíš a pak se jí budeš horko těžko zbavovat. Jdi do Rolandu, ten je prověřený a myslím, že ti bude dobře sloužit. Do začátku je to více než důstojné kombo. Z těch modelingů hraje asi nejlépe.
Furch Durango
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“